OMdat er zo weinig foto's van deze 🌻prachtige🌲 & unieke lijn op internet te vinden zijn, besloot ik zelf maar eens foto's te plaatsen. ⚠️⚠️⚠️Per 10-11-2021 veranderd de naam van deze website in : kusttram-street-running-train.jouwweb.nl .

 ⬆️↗️ Ik begin niet bij het begin, maar bij het Tram~museum te Woluwe. Drukte wegens evenement. Rechts↗️ een dubbel ❌Andreas~kruis. Die komen alleen op lijn 44 & 39 voor. Maarrr hier↗️ is het inmiddels helaas verdwenen.  We staan hier ongeveer onder het voormalige trein~viaduct van de 1e electrische⚡ trein in België. Naar Tervuren. Dat feit was helaas geen reden voor behoud. Geopend in 1931, in 1958 alweer gesloten, en bijna alles is afgebroken. Ook dit viaduct. Later is op een deel van die lijn tram 39 gaan rijden. Net als tram 44 is dat een zéér 🌲groene🌳route, maar 44 is nog véél groener💚. En nog veel later, na 2001, is er op deze plaats een nieuw fiets🚲viaduct geplaatst. Een deel van de lijn is dus fiets🚲pad geworden. (Tussen Metro🚇station Beaulieu en de Perspectief laan) Tussen het eindpunt van tram 39 en Tervuren is de oude baan deels de Albertlaan, deels voet👣pad, en deels dichtgegroeid. Als je de rechte "route" volgt, kom je dichtbij het eindpunt van tram 44 uit. Zo kan je dus een "rondrit" maken. Andersom kan natuurlijk ook.

↕️ ↕️ Overweg een stukje verderop, richting Tervuren⏬. Maar ge kijkt hier richting Brussel ⬆️. Kenmerkend voor de 💚groene Tervuren Laan is niet alleen de boom🌳rijke trambaan, maar ook het fietspad🚲 in 2 richtingen dat ook onder die bomen🌲 is. Tussen de wegen in dus. (tussen stad en begin Zoniënwoud) Zeer apart, maar komt in Brussel meer voor.  En ook zulke 🌳"boomtunneltrambanen🌲".

↕️↕️ 🌳Nu gaan we het mooiste gedeelte in. Dit is bij halte 🔥Verbrandendreef.(geen wonder, met al dat 🌲bos ! ) De Andreas❌kruisen die op deze pagina te zien zijn, zijn in 2020 nog aanwezig, tenzij er bij staat dat ze al weg zijn. 

 ↗️⬆️ Onderweg in het Z🌞niënwoud 🌲. Lijn 44 is ongeveer 10 km. lang . De groenste💚 lijn van België. 

↗️⬆️ 🌲Halte Duivenschieting🕊.  Inmiddels rijden er alleen nog  gelede trams, maar nog geen nieuwe. 

↗️↗️⬆️ Vóór-waarschuwingsein. Vóór de unieke overweg. Dit was toen vrij nieuw. Later is de beveiliging nóg méér uitgebreid. Vóór dit "vóór~sein" kwam er nóg een licht dat waarschuwt voor verkeers🚦lichten.

↕️ ↕️ En hier komt dan de unieke tramoverweg , "midden in" het Z🌞nien🌲woud🌳. De witte🏳️ lichten knipperen. Omdat ⚾witte🏐 lichten bij een tramoverweg wereldwijd zeldzaam zijn, besteed ik er júist éxtra aandacht aan. Onbekend wat hier stond voordat deze lichten er waren. Geen foto/video gevonden, dus ook niet van vroeger. Update : uit ingekleurde film op kanaal Rick88888888 blijkt dat  in 1908 de overweg er al was. Onbeveiligd, en dat verbaast niet ; er was nog amper verkeer uiteraard. Maar er is ook te zien dat er, komende van Brussel, toen één zijspoor was, dat de bocht om gaat, naast de weg.(op de foto was dat dus links↙️ naast de weg.) Waar dat spoor heen ging weet ik niet ; waarschijnlijk niet ver, en was het een tussentijds keerpunt. 

In België🇧🇪 kwamen witte lichten voor op de vele streektramlijnen van de NMVB/SNCV. Zoals op lijn 90 Charleroi ~La Louviere, tot 1993. Tussen Anderlues en Charleroi zijn ze nog op 2 plekken in gebruik.  Op de Kusttram-lijn kwamen ze ook veel voor, tot 1998. Daarna nog 2 locaties,  vanaf 2011 één, en sinds 2021 nergens meer. Maar op lijn 3 in Zwijndrecht zijn ze wel in gebruik voor zover bekend, en vooral in Gent. Met name tussen het centrum en Evergem op lijn 1. 

  In 🇳🇱 komen witte tramweg~overganglichten alleen voor op de Museumtramlijn bij Amsterdam. 

↗️↗️⬆️ 🔴🔴En daar is dan de eerste tram. Dit is de énige tramoverweg in België die zó beveiligd is. Net als bij een trein~overweg zonder slagbomen zijn er ook hier 2 keihard "gillende" bellen🔔, die de héle tijd gillen🔊(rinkelen) ; zolang de r🔴de lichten aan zijn. Een museum-PCC~tram steekt over, op weg naar Tervuren.  De énige video-opnamen voor zover ik weet zijn te zien én horen👂(!) op YouTube kanaal streettrain.

↗️⬆️ 🔴🔴Een normale diensttram op de overweg. Bemerk het opmerkelijke bord "80 km.", op een plek waar je, kort na een onoverzichtelijke bocht, opééns moet remmen als er een tram komt !  En daarna weer een ⚠️gevaarlijke bocht ! Het is hier dan ook wel eens fataal fout gegaan. Daarom is de beveiliging later uitgebreid, en..... de borden "80" staan er niet meer ! (Nu staan er pas ná de overweg borden, met "70 km").

↗️⬆️ 🔴🔴 Museumtram met open aanhang~rijtuig op weg naar Tervuren. 

↗️⬆️ 🔴🔴 Gewone diensttram op weg naar Brussel. Dit is de énige tramoverweg van de MIVB/STIB én héél België  met r🔴de lichten, én witte lichten, én verkeerslichten🚦, én bellen🔔, én voor~waarschuwings-lichten, én Andreas❌kruisen. Deze trein-overweg-lichten zijn(?) ook te vinden op de Kusttramlijn(in De Panne**)(zonder bel🔕)(in 2021 zijn de lichten vervangen door verkeerslichten)(er waren voor 2011 en vóóral voor 1998 méér locaties met rode en witte lichten) , in Zwijndrecht🇧🇪 op lijn 3, met "rustige"bel🔔op ca. 2 plekken tussen Charleroi en Anderlues, en op diverse plekken in Gent**, vooral op lijn 1 naar Evergem. En te Gentbrugge en bij het Rabot.  Vaak zonder het witte licht. En altijd zonder bel🔕. [** = te zien op YouTube kanaal streettrain.]

 ↗️⬆️ 🔴🔴 Het is druk met museumtrams. 2 tegelijk op de overweg. ◀️ Brussel, Tervuren➡️ .

↗️⬆️ 🔴🔴 Dit is de enige foto van na 2001, en hier is een deel van de extra beveiliging te zien : er zijn verkeerslichten🚦gekomen. Omdat deze overweg niet van de NMBS is, zou het wel eens kunnen dat de nieuwe "digitale" bellen hier nooit komen. Of veel later. Onbekend hoe het nu (2021) is, want voor zover bekend zijn er geen recente video~opnames waarop dit goed te zien/horen is.

↗️⬆️ Tussen de overweg en de halte is dit - intussen 🌲🌳🌲dichtgegroeide🌳🌲🌳 - wegje. 

 ↗️⬆️ Museumtram uit Brussel in de "kloof"🌲kort na de overweg, en kort voor halte 4 armen. Hij rijd met lijnnr. 45, wat het originele nummer van deze lijn is. Samen met 40. Deze electrische lijn opende in 1897,  dus in hetzelfde jaar als de eerste electrische Kusttram~lijn. Vanaf 1903 werden de lijnnrs. 40 & 45 gebruikt. In 1968 werd lijn 40 genummerd in 44 , en in 1976 werd lijn 45 opgeheven. 

↗️⬆️ De eerstvolgende overweg na 4 armen. De Andreaskruisen❌ zijn tegenwoordig vervangen door verkeerslichten🚦 .

↕️↕️↕️ Overweg bij de Albert laan. Ca. 2003.  ((De Albertlaan is eigenlijk het voormalige eerste tracé van de spoorlijn Brussel - Tervuren. Niets meer van te zien. Als je de laan volgt ↗️ kom je uit bij het eindpunt van tram 39. Die rijd deels op de oude treinbaan.)) Anno 2021 zijn de Andreaskruisen❌ op deze plek verdwenen, en verkeerslichten 🚦verschenen. Ook op ander kruispunt.(voorgaande foto) Een keer heb ik uitstekende takken achter de kruisen geduwd, zodat ze weer goed zichtbaar waren. Voor zover bekend zijn er op het tramnet van Brussel alléén op lijn 39 & 44 Andreas❌st. Andrieskruisen. Maar lang niet op ieder kruispunt, en het aantal neemt dus af. Bij Antwerpen zijn er voor zover bekend alleen een aantal in Zwijndrecht, bij de kerk.  In Gent zijn er veel, vooral op lijn 1 naar Evergem. Met lichten.  En natuurlijk op de Kusttram~lijn.(maar ook lang niet overal) En op de 3 Museumtramlijnen in Wallonië . En ook nog een klein aantal op de "lichte metro" tussen Charleroi en Anderlues. In 🇳🇱 komen ze alleen voor in Nieuwegein☆, IJsselstein☆, Utrecht☆, op de Delftweg in Rijswijk(☆ = Ook wel/niet met trein-slagbomen en r🔴de lichten & 🔔)[niet overal), en op de Museumtramlijn Amsterdam~Amstelveen, en in het openluchtmuseum te Arnhem. In 🇩🇪 komen ze veel voor op tramlijnen☆, ook in de steden. In 🇨🇭 komen ze o.a. voor op de interlokale tramlijnen van Basel☆. 💥Op The Isle of Man🇮🇲 komen Andreaskruisen voor op de Monumentale Museumtramlijn Manx Electric Railway. Uniek in de wereld ❗🌟Met trams uit 1893❗Op het Britse🇬🇧 vasteland schijnt er maar één tramoverweg met Andreaskruisen te zijn : op de ⭐Unieke museumlijn tussen Seaton & Colyton. Nergens anders in de wereld rijd dit formaat verkleinde trams !  Ook in o.a  🇺🇸 & 🇦🇺 + 🇮🇹 & 🇪🇸 + 🇫🇷 & 🇯🇵 + 🇦🇹 & 🇲🇽 en in Oost~europa én Scandinavië & 🇨🇦 zijn er vaak/soms Andreaskruisen bij (snel)tramlijnen. Vooral in 🇺🇸 & 🇨🇭 vaak mét slagbomen én r🔴de lichten & 🔔. Het ziet er in elk land anders uit.

↗️⬆️ Nu zijn we een stuk verderop. Een Museumtram vliegt door de 🍁slinger🌿 bij Tervuren Dorp, richting Brussel.

↗️⬆️ Eindpunt en keerlus Tervuren Station🌲.(Tramstation)(treinstation is allang weg). In de keerlus zijn enkele opstelsporen, zoals in Brussel wel vaker voorkomt/kwam. 

↗️⬆️ Aan de bovenkant van de keerlus. Rails en bovenleiding lijken ook anno 2021 nog aanwezig in de lus, maar worden duidelijk niet gebruikt. Werd vroeger waarschijnlijk vooral gebruikt om extra aanhang~rijtuigen op te stellen. 

 ↗️⬆️ De "binnenkant" van het Unieke Tramstation Tervuren. Één van de diverse "retro-wachthuisjes" die Brussel e.o. rijk is. Zowel originele als replica's. 

 ↗️⬆️ Het Tramstation aan de buitenkant. Er is te lezen dat de lijn toen ca. 100 jaar bestond. Maar of het gebouw ook zo oud is weet ik niet. Zo aan de rand van het 🍀Z🌞niënwoud 🌿 moet dit wel het 🌲groenste🌳 trameindpunt van de Benelux zijn. ### Meer naar rechts⏩, buiten beeld, was het 2e treinstation. Enkele "ruïnes" zijn daar nog wel te vinden.  Een deel van de spoorlijn is vele jaren later overgenomen door tramlijn 39. Slechts een kilometer of 3 scheid de beide tramlijnen van elkaar. Koppeling zou dus kunnen, maar is niet gepland. Je kunt die "route" wel ongeveer nalopen. Er zijn wel plannen om lijn 44 de-stad-in te verlengen, naar Metro-station Schuman. Op die route reden vroeger ook al trams, en de voormalige trambanen zijn nog beschikbaar.  En in de andere richting van Tervuren naar Leuven. (sneltram)