⚠️💥⚠️⭐💥⭐🚄STREET💥RUNNING💥TRAINS🚆 !⭐💥⭐⚠️💥⚠️ .  Een typisch Amerikaans🇺🇸fenomeen ! In 49 staten !  A typical 🗽American🇺🇸 Phenomenon ! In 49 States ! 

Street Train country no.1🥇🏆 in the w🌍rld ❗❕

Een Mega - overzicht van Alabama tot en met Washington , en van Anaheim tot Zanesville !  A Mega - overview !  From Alabama up to and including Washington, and from Anaheim to Zanesville !   

Copyrights-free ! 

Al deze informatie is vrIJ van ©opyrights en dus door iedereen te gebruiken & te verspreiden . (hoewel er onderaan standaard wel © staat , maar die heb ik daar dus niet gezet .) Geheel gratis , zonder irritante & andere advertenties , en ook  lekker géén irritante cookies🍪 !           Een duplicaat-pagina in een andere taal (vooral engels) maken mag dus ook ! Graag zelfs !

⚠️⚠️Dit is een onbedoelde duplicaat-pagina, die daarom niet steeds bijgehouden wordt.

⚠️⚠️website-naam gaat veranderen in kusttram-street-running-train.jouwweb.nl, op 10/11-'21 .

             Last update : 14-9-2021 .(day/month/year) 

###   Ca. 1 1 0 0❗) new discovered Streettrain~places/towns✅/✔ after the beginning of this website in oct. 2017 !   And the list is still growing !!  Now ca. 95 pages long !! (A4 format)(horizontal)!) (42 p. vertical) 

✳💥On 10~01~2021  I go óver the 1500 locations ! (❗)💥✳❕

    Duplication in another language is permitted ! !   All info is free , NO ©opyright , advertorial-free , and no 🍪 cookies !

✔/✅ = in use / in gebruik .(?) ➡ Everything is subject to change ! / alles onder voorbehoud ! . ❌ = not in use/niet in gebruik/out of order/service .(?).    In use can be once a day,  or hour, or daily , but also once a year ! (etc.)

      ✝  =   Street running abandoned / straatspoor opgeheven/stilgelegd .  ◼ = Tracks removed / rails verwijderd .

  This list is Very , Very Much Longer than on wikipedia . ###  "Only" "real"/"pure" street running trains on this list*. ###    ✖ = is erroneously on wikipedia as "real" street running .(against wikipedia's own defenition)(!)(tracks/rails in/on the pavement)   ### 

 (Disclaimer : *this ⬇ list also according to my own criteria)=(tracks in/on the pavement in/on public streets/terrains, but also on company sites/industrial areas.) (All ⚠️dangerous areas)

✖ = staat ten onrechte op wikipedia als "echt" straatspoor , want het is vrije baan . Tegenstrijdig met de criteria die wikipedia zelf(!) gebruikt . (Rails direct in het midden van de weg/ het wegdek , zonder afscheiding) (deze ⬇lijst is ook volgens mijn eigen criteria : rails in/op het wegdek in/op een openbare weg/straat , en op bedrijfsterreinen .)

⚠️ = "Maximum real pure streettrain". Also maximum danger💥 on a public street ! (zo "puur"/echt mogelijke straattrein , dus ook de gevaarlijkste vorm in een openbare straat .)(1 x ⚠️)

Op deze pagina is in de afgelopen maanden echt héél véél informatie verschenen over zoveel mogelijk locaties in de VS waar er nog steeds treinen (midden) op straat rijden. ("HÉÉL érg "oneindig" VÉÉL MÉÉR" dan er op wikipedia vermeld staan .)  

In 1e instantie alleen over straattreinen in de USA , want alléén daar komt het zo véél voor . Later vermeld ik  ook buiten de USA .(inmiddels is die lijst er ook)(aparte pagina)  De meeste locaties zijn/waren te vinden op Google-maps , op de kaart of via de satelliet . Of via streetview . Ook al is dat allemaal niet altijd actueel . Als er foto(s) of video(s) van bekend is/zijn dan vermeld ik dat er bij. 

Veel locaties waren mij niet bekend , staan(?) ook niet op wikipedia ,  en heb ik gewoon gevonden door op goed geluk véél plaatsen  grondig te onderzoeken ; vooral via de satelliet . Want op  maps staan toch niet alle lijnen , en soms ontbreekt er wat . Ik ben nooit in de VS geweest en ben dat ook niet van plan .Van de meeste straattreinen zijn er foto's📸 of films🎥 te vinden . 

Naast de vele films op YouTube  kan ik ook de DVD "Street Running" van Pentrex uit 2004 aanbevelen. Want daar staan (ook) diverse unieke/zeldzame  beelden op van plaatsen waar nu geen straattrein meer rijd. Die niet op YouTube staan. Zoals in Modesto, San Antonio, Chicago, en New Albany(Indiana). Maar óók plaatsen waar het anno 2021 nog wél bestaat. www. Pentrex.com. Voor zover ik weet de enige DVD ter wereld specifiek over Street Running Trains.(in 2021 nogmaals gezocht, maar niets nieuws gevonden.)

Als je zoekt met  : street running train (eventueel met er bij : in ...........), gewoon op Google afbeeldingen , en op Railpictures.net/street running , en  op Railroad picture archive.com/search/street running, om maar wat te noemen,  "railroad in (the middle of) the street" , e.d ., is er heel veel te vinden . Ook op YouTube natuurlijk !

Daarbij moet wel opgemerkt worden dat er vooral van grote steden soms zoveel foto's zijn dat het ondoenlijk is die allemaal te bekijken . Maar als je dus filtert op street running is het ook niet zeker dat het systeem alle foto's vind .

Veel lijnen kennen een onzeker sluimerend bestaan en dus is het vaak moeilijk te zeggen of en hoe vaak er nog een trein komt .  De actualiteit is dus niet te garanderen . Verdwenen of gesloten maar nog wel aanwezige lijnen vermeld ik ook .  Voor zover ik ze ken natuurlijk . 

In 1e instantie noem ik in principe alleen ""pure""straat-trajecten ; de trein rijd dus "gewoon" midden op / in de straat . De rails ligt in het asfalt/wegdek , net als tramrails , zonder (stoep)randen . Geen vrije baan  , en dus de ⚠️ gevaarlijkste vorm  van street running . En meestal totaal onbeveiligd !!! (en toch ken ik nog maar ± 6 ongevallen op straat op foto of film .)(!)(en des te meer op de vrije baan !) (Ook als er slagbomen zijn)(soms zelfs dubbele).  Later ben ik meer gaan vermelden, ook bijv. héle smalle spoortjes op een terrein of in een pad . Vooral buiten de USA . 

Als er een accident💥 op een straatspoor is geweest dan vermeld ik dat bij die plaats . Voor zover bekend uiteraard .

Mijn zoektocht begon in 2010 , toen ik bij toeval 1 foto uit Michigan city zag . Ik was verbijsterd dit in "modern" Amerika🇺🇸aan  te treffen, en dacht dat 't  een uniek geval of een oude foto was ; Iets wat vroeger bestond en inmiddels totaal verdwenen was . Ik wist wel dat het in andere landen ook bestaat, vooral in Zwitserland. 

Maar al gauw bleek het helemaal niet uniek of totaal verdwenen in de USA🗽 ! Toen ik eenmaal ging zoeken nam het aantal plaatsen verbijsterend snel toe ! !

Het is mijn bedoeling een zo compleet mogelijk overzicht te geven . Zodat anderen dat niet (allemaal) meer hoeven op  te zoeken . En het voor anderen makkelijker te vinden is . Omdat het in de VS zo véél voorkomt én voorkwam, maar toch vrij onbekend is . Uit verhalen op internet blijkt dat óók in de VS zelf menigeen niet weet hoeveel/dat het in eigen land/streek/stad het voorkomt . Het is ook géén wereldberoemd feit . Met deze informatie kan het wat bekender worden .

 Ik  ga geleidelijk op min of meer alphabetische volgorde door de staten van de USA .  Op wikipedia staan ook locaties die niet ""puur"" zijn , en dat klopt niet met hun eigen(!) definitie van street running . Die plaatsen vermeld ik nu dus niet in principe . Wellicht later wel . Er zijn ook plaatsen waar de rails wel in de "straat" ligt , maar dat dat geen asfalt is . Soms is het "gewoon" grof grind bijvoorbeeld .  Amper berijdbaar soms !  Of iets wat op zand lijkt . Deze vorm vermeld ik in principe nu niet . Wel alles wat volgens mijn defenitie "street running" is . D.w.z. rails in en op de openbare (asfalt)weg en op  (geasfalteerde)terreinen .

In principe zijn alle trajecten in gebruik✔️, tenzij er bij staat dat dat niet zo is . En óók dát is weer in principe ! En in gebruik is een rekbaar begrip : dat kan inhouden dagelijks diverse treinen , máár óók 1 keer per jaar ! Of zoiets . Na jaren weer in gebruik komt óók voor . Naast opheffing komt het zelfs tóch óók voor dat er een straat-traject bij komt ! (óók buiten de USA)(zelfs in Europa) Het is dus tóch nog van deze tijd , in tegenstelling tot wat velen denken .

En er zijn ook  "straten" die wél een officiële naam hebben , maar helemáál géén straat zijn ! ! (alleen maar spoorbaan dus) Ook deze vorm vermeld ik nu meestal niet .

* = recentelijk ontdekt .(recently discovery) (najaar 2017/ voorjaar 2018)(en daarna)[later * niet meer gebruikt](autum 2017/spring 2018)(and later) ### ca. 1100 nieuwe ontdekkingen✅/✔ sinds de start van deze site in oktober 2017 ! (terwijl ik er al zó veel kende) .  En de lijst groeit nog steeds !! Nu al ca. 95 pagina's !! (op A4 formaat)(horizontaal)!) (verticaal ca. 42 p.)  Op 11-10-2020 ga ik over de 1000 ontdekkingen heen.

💥⚛ Op 10~01~2021 ga ik óver de 1500 locaties héén ⚛💥❗❕

In maart 2018 bereikte ik "het ultieme complete overzicht" , d.w.z. dat vanaf toen ook locaties in de nog ontbrekende staten werden ontdekt . Slechts in 1 "staat" was er niets te vinden :  District of Columbia .  Nieuwe ontdekkingen zijn echter nog steeds mogelijk . Ook na de zogenaamde "afsluiting der zoektocht in de USA" in juli 2018.  Nieuwe You tube films zijn vaak aanleiding om dat gebied te onderzoeken. En meestal levert dat veel / wat op. Zo heb ik rond 10 nov. 2018 weer 34(!) nieuwe locaties gevonden in California en -vooral- Oregon . En dat was zeker niet de 1e keer na juli 2018 . In okt. 2019 ontdek ik op 1 dag nog 28 nieuwe locaties in Washington . (state) Om maar voorbeelden te noemen . In okt.2020 komen er nog 9 bij in Californië,  terwijl Californië  al van begin af aan de meeste locaties heeft ! 

  (.....city......) = hier is geen straattrein , of niet meer , of nooit geweest . / here  is no streettrain , or not any more , or never exist .

The most spEctacular places are shown in BIG letters .(city-name)

De spEctaculairste plaatsen zijn aangeduid met grOte letters .(plaatsnaam)   

⚛ = bijzonder omdat dit zij-spoor aftakt van een Elektrische spoorlijn, en die zijn zeldzaam in de USA . Het zijspoor zelf is niet elektrisch . 

Méér info staat onder Arkansas. 

Rang~lijst Top 6 meeste plaatsen met Straat~Trein :

  1🥇.   Pennsylvania   :     74🏆!                   

  2🥈.   California   :            61.               

   3🥉.   Washington   :       58.                                       

   4.  - Wisconsin   :              55.                         

   5 . - -        Ohio   :                50. 

   6 . - -      Oregon  :                 36 .

Top 10 meeste locaties : 

1. California🥇  :     🏆1 5 4 . ❕

 2. Pennsylvania 🥈  :   98 .   

 3. Ohio 🥉 :   84 . 

4. Washington   :  83 . 

5. Oregon  : - - 74 .   

6. Florida  : - -70 .

7. Indiana  : - - 68 . 

8. Texas   : - - 65 .

9. Illinois  : - - 63 . 

10. New Jersey  : - - 60.

_____________________________________________________________

🅰️@AAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :

ALABAMA :   ca.  5  locaties .(locations) 

Gadsden ✔ : door Locus street ⚠️.  Foto's+films . Doorgaande↕ lijn / continues track . (van Birmingham via via naar▶ Guntersville)

(Guntersville) : wellicht lag er vroeger straatspoor in Railroad ave(?) . (nu is dat nog bijna zo)  Dit was en is het eindpunt van de rails op het land , doch vroeger kon je met een spoorpont(ferry) naar Hobbs island , alwaar de trein(train) dan weer verder kon naar Huntsville .

Huntsville ✔ *: bij museum depot . Met draaischijf (turntable). Huntsville is "nabij" Decatur .

Birmingham ✔* : in de 1st. ave S ligt dubbel zij-straatspoor("side-track")(2-3 tracks)(outsite the city) , soms zelfs 3 sporen ! Gaat nabij de stad bocht↩ door en heeft dan in de 32nd. st. N ook (enkel) zij-straatspoor . Kruist daarbij div. andere treinsporen gelijkvloers ❕ ! Uniek in the USA ! (en in de wereld) Div. films met lange trein op YouTube . Meer naar het noorden⬆ reed de trein vroeger ook nog dóór een ander deel van de 32nd.st. N(another section is ✝◼) . En in het verleden liep de lijn in de 1st. ave. helemáál ↔ dóór de stad(centrum◼) en de héle straat . Maar niet constant op straat ; deels door een tunnelbak . Die is nog aanwezig en is nu een "park" . Ook in Powell ave. S ligt nog een restant in de weg . In de 39e street N zijn(?) ook nog straatspoor ~restanten aanwezig. 

Decatur* : op bedrijfsterreinen .(company sites)  Geen opnames bekend .(no picture/video found)

Tuscaloosa ⚠️ ✔ : in de 16th. street is nog straatspoor in gebruik zo te zien * . Doorgaande lijn naar ➡Birmingham  . Te zien  op YouTube . 

Florence : op 2 terreinen . Nu aan doodlopende lijn . Oude spoorbrug nog aanwezig maar onbereikbaar .  

Anniston : op een terrein .  

Courtland : op een terrein ⬆ boven de stad . 

-------------------------------------------------------------------------------------

ALASKA🆒️❄ :   ±  7 locaties .(locations)

De  Anton Anderson Memorial tunnel✔ , tussen Portage en Whittier , heeft ↕ 1-richting-tegelijk-rijbaan in de enige tunnelbuis met 1 spoor .(One track=one way/road) .  Auto's en treinen moeten dus op elkaar wachten . En ook de ene richting op de andere . Er zijn opnames van op You Tube. En bij fort wainwright(✝ abandoned for cars) is een spoorbrug waar vroeger ook auto's over heen gingen . Geen opnames bekend . 

Skagway✔ *: Een van de weinige smalspoor-straattreinen🚂(narrow-gauge). D.w.z. dat er enige plekken in deze stad  zijn die je zo kunt noemen . Maar er is daar vooral een prachtig verhaal van bekend :  Voor de aanleg was er discussie over de manier waarop :  Door het dorp , of er omheen .  3 mannen vergaderden al uren , en de aannemer kreeg er genoeg van . Hij zei "ik ga slapen , ik hoor het wel als jullie er uit zijn" en ging weg . De 2 anderen bleven nog de hele avond discusseren . Uiteindelijk besloten ze "er nog een nachtje over te slapen". Doch toen ze de saloon uit kwamen , waren ze verbijsterd ...... !  De aannemer had namelijk stilletjes in die korte tussentijd het spoor al IN/OP straat aangelegd !  Minstens 1 v.d. 2 zal wel boos geweest zijn over deze "verrassing" ! Hoe dan ook , de - toch eenvoudig weer te verplaatsen rails - is 40 jaar op straat blijven liggen !!! Tot zover in het kort dit legendarische verhaal . De lijn is aangelegd voor goudzoekers , maar nu is het een populaire toeristische lijn🚂.

Seward* : op terrein .

Anchorage*: in 1 straat is er zij-straatspoor . Én de passagierstreinen stoppen op "straatspoor".####  Geen street-train , maar wel apart : ↗boven de stad is een militaire basis met veel sporen , waaronder een perfect cirkel-vormige ringlijn !

Fairbanks*: op (een)enkel(e) terrein(en) is nog wel rails te zien , doch zo te zien buiten gebruik .

---------------------------------------------------------------------------------

ARIZONA :   5  locaties .

Phoenix✔ : lang traject ↕ door S 11th. ave. ⚠ , deels op vrije baan . Doodlopende goederenlijn / dead ends goodsline . (branch) 1 foto bekend . En op terrein (en)  Er is ook een sneltram-net . |||  In juli 2020 ontspoorde nabij de stad een trein op een spoorbrug. Daarop vloog alles in brand🔥! Én daardoor storte een deel van de klassieke brug met trein en al in ! Dus was deze belangrijke enkelsporige lijn onbruikbaar. Én de lightrail ernaast was ook gestremd. Met de grote middelen werd het herstel ter hand genomen, en het verwoeste oude deel vervangen door een modern brugdeel. Na 3 dagen en nachten kon de route al weer in gebruik genomen worden !  ### Op 8-9-2021 (her)ontdek ik nog een "geïsoleerde" lijn in het zuiden, boven de Salt River. Zoals wel vaker blijkt die allang weg te zijn, maar nog wel op Google maps te staan. En geïsoleerd is zeldzaam dus onwaarschijnlijk. Maar omdat al veel veranderd is, is het lastig uit te vinden waar die lijn nou op aansloot. Op oude kaarten niet gevonden. Dan maar opnieuw onderzoeken vanuit de lucht. En zodoende vind ik toch dezelfde avond nog de oplossing van het raadsel : De lijn begon aan het hoofdspoor onder Chase Field🌳. Spoor-3-hoek. Die is er nog, en bruikbaar. Tot aan E Grant St. is er nog rails. Verder omlaag onder E Grant St. slingerde de lijn ⬇️ -↙️-⬇️ tussen de gebouwen door, en kwam tussen S 4th. St. en S 5th. St. uit op E Buckeye Rd. Onder die straat weer een slinger, en zo komen we in S 3rd. St. Hier was straatspoor. En 1 zijspoor. Aan het eind v.d. street ging de lijn onder highway 60 door. Daarna waren er 3 "takken", die nog waarneembaar zijn. De middelste was de langste ; de eerdergenoemde zogenaamde geïsoleerde lijn. Hij is nog goed te volgen en slingerde helemaal tot aan de firma Boatman Boats,  bij de S 24th.St. #  En onder E Magnolia St. waarschijnlijk tot aan de highway, maar misschien wel tot aan het vliegveld.  Of nog verder om aan te sluiten op de spoorlijn bij Tempe. Geen goede kaart of foto of film gevonden. Ook niet tussen de 1794(!) foto's uit Phoenix op Railroad Archive.  #  Voor én achter het oude Union station is/was er ook min of meer straatspoor. Deels zou dat nog aanwezig zijn op beide plekken. 

Globe✔  :  door N Pine street↕⚠️ .  op YouTube . En ook foto's . Loopt ⬆ verderop dood bij Miami(AZ) . Goederenspoor . Ging vroeger in het ⬇verderop gelegen Safford⬇ ook de straat op .  Daar is foto van . Maar dat is nu vrije baan . De lijn gaat ⬇ ca. 120 mijl door de "woestijn" en sluit tenslotte bij Bowie aan op andere lijn .

Tucson / Williams / Yuma : op een terrein .

------------------------------------------------------------------------------------

ARKANSAS :  ± 23  "trajecten" .(trackage)

North Little rock✔ : Arkansas ave↔⚠️ . Ziet er oud en ongebruikt uit . Maar er zijn wel wagons te zien . Lijkt dus toch in gebruik . 1 film en 1 foto , beide zonder trein . Sluit aan op andere lijn . En op lumber-terrein is ook straatspoor . En op terrein Peeples brothers , en boven E 5th.st.

Little Rock✔ *: op terrein st.Gobain . Er is sinds 2004 ook een toeristische tram(trolley) op straat door de stad. Met replica-trams. Te zien op YouTube. Het 1e tramnet bestond tussen 1870 en 1947.

Fort Smith : op terrein aan S7th.st.✔ EN  op terrein Ozark✔ EN op terrein Propak EN op terrein Pro foods EN op terrein Saint gobain✔. En er is sinds 1991 ook een museumtramlijn.(trolley) Die is ook op YouTube te zien. Rijd in tegenstelling tot de meeste andere steden niet alleen op staat maar ook door (krappe) doorgangen. Vanaf het trolley museum in 2 richtingen. Een deel is voormalige goederenspoorlijn. Het oorspronkelijke trambedrijf was heel anders, en reed tussen 1899 en 1933.  Tot 2006 was er ook straatspoor door P street N naar Americold logistics. Restanten zouden er in 2020 nog zijn. 

Van Buren : op 2 terreinen bij de S23rd.st. , en op 1 terrein bij het water bij Riverfront Road. 

Lowell : op een terrein .

Springdale : op 1 terrein bij Turner st.

Johnson : ver ⬇onder deze plaats is er straatspoor op het terrein van Zero mountain .

Rogers : op 1 terrein . 

Fordyce✅ : in de Depot drive ligt de rails in/op de smalle weg. Kort traject tussen 2 spoorlijnen.

Marmaduke : op terrein American Railcar .

Pine Bluff : op terreinen bij/van spoorwegmuseum, Railservice , en Evergreen package .  

Crosset : boven de stad op een afgesloten weg , en in de stad op terrein chemische fabriek .  

Camden : bij s Adams ave . Ziet er buiten gebruik uit . 

Dierks : aan Mill complex road ligt de rails gevaarlijk dicht naast de weg ✔ . 

Malvern : op een terrein .

Hot springs : Ooit was er druk personentreinverkeer over de zijlijn naar het centrum. Met bezoekers aan het nationaal park. Deze zijlijn is(?) anno 2021 bijna geheel nog aanwezig, buiten gebruik, en heeft straatspoor in Goodwin Alley. Daar is ook een schuine voormalige spoorbrug van een industrie-zijtak naar Valley st. Daar zou ook nog wat rails a.d. zijkant liggen. Het station is niet meer bereikbaar, maar wel monument en busstation. De spoorlijn eindigde hier. 

Ashdown : Met een grote bocht door een straat is er verbinding mogelijk met andere spoorlijn. Zo te zien niet in gebruik. Geen 🎥 / 📸 gevonden. 

 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

In de meeste streettrain-steden in de USA rijden er alléén (nog) goederentreinen .# Als er (ook) reguliere reizigerstreinen / alleen museum-treinen rijden vermeld ik dat .# Op 2 na zijn alle straatspoor-trajecten NIET elektrisch .# (Waarvan slechts 1 een reguliere trein is).(vroeger waren er uiteraard véél meer) #

# Uiteraard is het in principe altijd mogelijk dat er soms een incidentele reizigerstrein rijd op een lijn waar normaal geen reizigerstrein rijd ,  of allang niet meer rijd .#

# Met "onbeveiligd" bedoel ik dat er géén elektrische beveiliging aanwezig is . Géén rode lichten of slagbomen dus. Dus alléén Andreas❌kruisen . Máár soms ontbreekt zélfs dát ! ⚠ ! # Soms is er beveiliging door de politie of loopt er iemand voorop met een rode vlag .(of beveiligd sommige kruisingen met een rode vlag) # Bovendien word meestal de💥BULDERENDE💥 claXon🔊!!!)))🔊!!!))) véélvuldig gebruikt !!! . (daar noemen ze dat "Horn"📯)(daardoor is de trein op kilometers afstand al duidelijk hoor👂baar)(!) Er zijn locomotieven die wel  5 horns op het dak hebben ❗❕ ! Het geluid is vaak "verwoestend" HARD ❗.

Soms word een "bizarre" vorm van beveiliging gebruikt. Namelijk "rookseinen"💣/"fakkels"🔥die op de weg gegooid worden !!! O.a. te op YouTube te zien in Stockton , Morrisville , La Grange KY, + Los Angeles . Máár ONbeveiligde straat-trajecten zijn héél gewoon in o.a. de USA.(!) Ook voor de treinen zijn er kennelijk weinig voorschriften : Een opvallend 💛gele locomotief mag, maar een onopvallend grijze of zwarte🕳 mag ook. En alle andere kleuren. Mét én zónder ⚠️schrikstrepen. De één rijd met grOOt licht, of afwisselende lichten, bij een ander staan de lichten gewoon stil . Soms hebben ze flits of zwaai🚨lichten, doch die zijn overdag slecht opvallend.  In de 1-ne plaats toetert🔊 de trein véél, in de andere weinig, of is het eigenlijk zelfs verboden ! (behalve in noodgevallen)(maar soms doen ze het toch "voor de lol".)

Over beveiliging  gesproken : bij overwegen is dat héél verschillend. Er "lijken" geen voorschriften te zijn. Óók grote overwegen hebben vaak géén slagbomen ; maar soms zijn ze juist "overdreven" beveiligd.

Diverse Highways met 4 of méér(!) rijbanen hebben overweg zónder slagbomen ! ! Soms zelfs alléén met verkeerslichten ! (en nog weinig ook)[!] Dús Buldert de Horn🔊 !

Er zijn ook "lokale" overwegen met 10 en zelfs TWAALF(!) sporen, en die hebben dan weer wél slagbomen ! Er is geen peil op te trekken dus.

Er is zelfs een 10- -sporige overweg ZÓNDER slagbomen❗❕ ! ! !

Waarschijnlijk heeft Beaverton🥇, Oregon, met 60*(❕)(!) r🔴de lichten [bij één overweg](!) de meeste van 🇺🇸 ➕ de héle 🌍❗. (4 slagbomen)  West🌴Palm🏖Beach🥈 is 2e met ongeveer 50*. [!](8 slagbomen)(!)Op Okeechobee blvd. ((Gulfport, Mississippi heeft er bij de haven 64, en Miami heeft er bij de Freedomtower 96(!), máár dat zijn allebei 2 overwegen die zéér dichtbij elkaar zijn)) Vóóral in Florida zijn veel overwegen met 32 ~ 38 r🔴de lichten.[en daar komen de slagboomlichten dan nog bij ](!) Te Miami komt het totaal daarmee op 120 r🔴de lichten ❗ .  (in Gulfport zíjn er geen slagbomen)(op die plek) [verkeer🚥slichten🚦steeds niet meegerekend)(*=slagboom-lichten niet meegerekend)  Op de NW 25th.str. in Miami, Florida, zijn er 3 overwegen dichtbijelkaar. Met 14 slagbomen. En 70 r🔴de lichten ! [ 12 slagbomen hebben elk 3 lichten, waarmee het totaal op 106 r🛑de lichten komt !❗] Het is deels verborgen onder een viaduct ; maar tóch vond ik het. 

###  Waarom zijn er alleen in de VS zóveel locaties ? Dat heeft verschillende oorzaken . Ze waren er vroeg bij , vanaf 1830 . Daardoor was er vaak éérst een spoorlijn , en pas later ontstonden er dorpen omheen . Bovendien waren de (grote) spoorwegmaatschappijen lange tijd oppermachtig , en was op straat aanleggen lekker goedkoop💲. Dan hoef je geen grond aan te kopen . En je stapt/laad midden in de stad in&uit . Ander verkeer was er nog nauwelijks, dus dat gaf geen verkeershinder. Dit is prachtig te zien in de film🎥 uit 1923 van Buster Keaton "Our Hospitality" ,  dat/die speelt in 1830 . Speciaal voor de film werd zo'n  primitieve "oer-trein" gereconstrueerd , compleet met echte stoomlocomotief a la "The rocket" . (Buster Keaton was een beroemd komisch acteur,  die zelf echter nooit lachte)[ook buiten de films](en een treinliefhebber) Het komische in deze film is vooral de onmogelijke treinbaan , maar tóch ontspoord de trein niet ! (maar rijd wel opeens op de weg)[straattrein !) Aan het einde van deze mooie film is er een spectaculaire💥 waterval🌊stunt . Kortom : aanbevolen !  Natuurlijk te zien op YouTube .  Ook in "The iron mule" uit 1925 is zo'n locomotief te zien.(mogelijk dezelfde locomotief als in 1923) Is er nu nog zo'n oer-straat-trein te bewonderen ?? Inderdaad, zij het niet met locomotief uit 1830. Dat is in Silverton, Colorado. Zie dáár voor méér info . Op deze pagina. 

###  In dat kader is ook zijn film " The General" aan te bevelen .(naam van - nog bestaande !- beroemde 🚂locomotief uit de burgeroorlog)(spectaculaire💥 stunts in film die het beroemde verhaal  met de beroemde locomotief reconstrueerd)(geen street running) 

Nog een film-tip : in de hilarische & spEctaculaire💥  slapstick-film "The show" van Larry Semon uit 1922 zit (verderop) een deel waarbij er "levensgevaarlijke☠" stunts met een straat🚂trein worden uitgevoerd ! De locatie was Glendale, CA. Daar rijden nu nog wel treinen, maar niet meer op straat . Toentertijd was het er nog rustig en waren er weinig gebouwen . De film staat uiteraard op YouTube en ook op dvd . Oliver Hardy(de Dikke) speelt de schurk .

More/meer street running trains in Movies/Films/Cinema: 

-- The Polar Express, 2004. Beroemde animatiefilm. Ook de filmposter met daarop het kleine jochie in de ❄sneeuw🌨naast de Gigantische en imponerende stoom🌫locomotief op straat is beroemd. Vanwege de 🌨sneeuw❄ is de straat/het wegdek niet zichtbaar.

-- Inception, 2010. Maar deze trein reed niet op rails. Maar wel door echte straten. Er werd een bijna echte "traditionele" diesellocomotief voor nagebouwd, met ijzeren frame, op ware grote. Maar niet op ijzeren wielen dus.

 

Omdat een straattrein inmiddels natuurlijk wél voor hinder zorgt, is het des te opmerkelijker dat er juist in auto🚗land USA nog zovéél straat-treinen zijn. Én dat je soms daarom in een hele straat niet parkeren🚫mag  !  Eigenlijk ongelooflijk dat de automobilisten dat accepteren  .

⚠⚠️Op kruispunten met verkeerslichten🚦 komt het voor dat de trein dóór mag rijden bij rood🔴licht !! (!) ⚠️⚠(bijv. in Tampa)   ## ##  Ook gaan de r🔴de (soms de 🍊oranje) lampen van verkeerslichten in veel steden knipperen als er een trein komt . Of zijn er andere lichten .

#&# Schoolbussen🚐 hebben speciale veiligheidsvoorschriften en moeten daarom bijv. altijd stoppen voor een overweg , en kijken+luisteren of er geen trein in de verte nadert .(maar toch doen ze dat niet altijd) Het hoeft niet als er een bord staat met "exempt".(=opgeheven, gesloten)(wat niét altijd betekent dat er helemáál geen trein meer kan komen !(!)

Een uitzondering is er blijkbaar in Ashland✖ ,Virginia . Op schoolbus-tijden staat er een "bewaker"/verkeersregelaar en dan hoeven de bussen niet te stoppen zolang er geen trein nadert . Deze crossing-guard (Leroy) is op schooldagen aanwezig- met een groot stop🛑bord- tussen ca. 07:00 & 08:45 , en tussen 2:15 & 4:00 uur plaatselijke tijd .(voor zover bekend)(zwarte pick-up truck zonder tekst er op)(rijd om , buiten beeld, om bij zijn gereserveerde parkeerplaats te komen.)(komt niet in schoolvakanties, zoals tussen half juni & begin september.)  Live webcam- beelden op Virtual Railfan ! Alle dagen en nachten ! Zonder vertraging .(tenzij het systeem last van storing heeft)#( De treinen door Ashland hebben wel vaak (grote) vertraging)

Wegens het virus zijn/waren de scholen in 2020 lange tijd gesloten, dus geen schoolbussen, en geen crossing-guard. In september gingen de scholen weer open. 

  Veel accidenten in Ashland !  Waarbij auto's op de open spoorbaan belanden en vaak vast lopen . En dan is de kans aanwezig dat een trein je auto ramt . Gebeurt vooral in het donker, hoewel óók dán alles goed te zien is . Sinds de webcam er kwam in 2017 gebeurde het al 16 keer ! (stand april 2019) . En dan zijn er nog de bijna-ongevallen . Overigens rijden overal in de wereld vaak auto's  de open spoorbaan of trambaan in. Ook bij de Kusttram bijvoorbeeld. Omdat ze niet opletten of dronken🍾zijn.

Vaak komt het door alcoholmisbruik . Te zien op Virtual Railfan . Zie verder bij Virginia .   

Óók in de USA zijn vele spoorlijnen verdwenen, máár er zijn er tóch óók nog héél véél. Één van de redenen van de afname is dat er nog steeds concurrenten worden overgenomen, en daardoor soms een parallelle spoorlijn overbodig wordt. Dat zie je vooral bij kronkelende rivieren ; op 1 oever is de lijn dan opgeheven. Maar lang niet altijd. Net als dat er soms zelfs in dunbevolkte streken nog wél parallelle lijnen in gebruik zijn.

Door in te  zoomen op Google maps ontdek ik soms lange lijnen die nog helemaal bruikbaar lijken en aangesloten zijn, maar duidelijk buiten gebruik zijn. Ook in de USA wordt niet alles wordt meteen verwijderd, zo blijkt.

¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥

CCCCCCCCCCCCC¢©cccccccccccccc :

CALIFORNIA : de nr. 🏆🥇1 qua straattrein-locaties !   Number 🥇🏆1 street - train - locations !  Nr. 1🏆🥇van de top 5 qua locaties !

± ca . 6 1 plaatsen(!) (No. 2🥈 van de top 5 qua plaatsen)  /// ca.± 1 5 4 "bruikbare" trajecten (!)  .

(± 6 1 towns/cities)🥈(!)-(± 154 locations)🥇(!) [(plus/incl. semi-street running : ca. 67 / 163 places/locations)(!!)]

In ca. 26 plaatsen echt midden op/in de straat !!

(in ca. 26 places in the middle of the/a public street)  (Pennsylvania is de nr.1🥇qua straattrein-plaatsen : 71 !) 

San Francisco⚠️ : Illinois street . Alleen nog op de brug/on the bridge✔⚠️ , vroeger door de hele straat ↕ én verder ! Lange restanten in de weg daar , deels zelfs dubbelspoor .(streetview)  Dit is / was de San Francisco Bay RailRoad . Ooit liep deze lijn helemaal via een omweg langs de kust door naar  het noorden⬆ , en ging bij fort Mason✝ door een tunnel* . Daar in de buurt zijn als aandenken nog wat sporen aanwezig . *(sateliet)  De lijn eindigde bij de militaire basis bij Presidio . Ook tussen Jefferson street✝ en de tunnel ligt nog rails .* 1 foto bekend . (railpictures.net) De tunnel is gesloten , maar er is een tramlijn doorheen gepland !  Recente video met  trein op brug op YouTube . Er schijnt nog maar 1 loc actief te zijn , nr.23 , en die schijnt in 1944 gefabriceerd te zijn . (inmiddels is er één echt nieuwe locomotief in gebruik.)Voorheen was dit de State Belt Railroad . Daar zijn veel foto's van te vinden , en veel rail restanten , en kaarten . Later* ontdekte ik nog véél méér straten die vroeger een of meer stukken straatspoor hadden . Heeft U "even" ? Hier komen ze : Harrison st.◼/Division st.◼/Rhode island st.◼/Alameda st.◼/genummerde straten◼(streets with number◼) : 1,2,3,5,15,16,23,25 ./Mississippi st.◼ /Indiana st.◼/Hubbell st.◼/Iowa st.◼/Biuxonie st.◼/Ritch st.◼/De Haro st.◼/Bryant st.◼/Spear st.◼/Howard st.◼/Folsom st.◼/Beale st.◼/Stueart st.◼/Pacific ave.◼/Davis st.◼/Front st.◼/Vallejo st.◼/Green st.(rails nog aanwezig in 2019!)  /Union st.◼/Filbert st.◼/Kearny st.◼/Chestnut st.◼/Lombard st.◼/Greenwich st.◼/North point st.◼/Beach st.◼ /King st. ◼ (bij elkaar ca. 35 straten)(!)( = 35 streets)(!) Voor zover bekend is er(bijna) geen rails meer aanwezig . Er zijn wel wat opnames van vroeger, ook uit speelfilms . Vaak zonder rijdende trein .

Sommige straten zijn (deels) verdwenen . Ook op alle pieren (ca. 40 ! ) lagen sporen en enkele daarvan zijn nog aanwezig . En ook een betonnen locomotieven-loods die nu als kantoor dienst doet . Ook daar ligt nog rails. Er bestaat een grote modelspoorbaan van dit gebied . Te zien op YouTube . 

In de buurt van die hierboven genoemde brug  zijn nog straatspoor-trajecten in gebruik in Quint street---Ranking street✔⚠️.  (niet alleen bediend door de SFBRR) Te zien op YouTube .  ⚠️  Spectaculair ⚠️Slingerend ⚠️ Straat ⚠️Spoor ⚠️ met de grootste locomotieven !! . Het Spoor kruist 3th.ave.  Kruist ook tramlijn .  Ook straatspoor op terreinen bij de brug en de haven . In Quint st. is beveiliging met r🔴de lichten, en dat komt niet vaak voor op een industrie-spoor.  

Wat  zuidelijker⬇ is er nog een straatspoor dat 3th.street  en de tram  kruist : dat is in Carroll ave✔⚠️ . Kort stukje is (?)nog in gebruik . Te zien op YouTube . Rest van de lijn loopt naar de haven maar is onbruikbaar of verdwenen , net als in dat havengebied . In totaal zijn(?) er dus nog 4 straten met straatspoor ingebruik .

Vallejo ⚠️ ✔ / ❌ : ⬅naast deze plaats is een vm. Marinebasis . Op Mare island✔ . In bijna alle straten ligt rails in de straat ! Een heel netwerk ! (a great network !) Streettrain-paradise !! In de volgende straten ligt er deels of helemaal rails min of meer (midden) in de straat ⚠️ :  Railroad ave.↕ (!) / Waterfront ave. / A street / C street / Nimitz ave. / Connoly st. / Walnut st. / 7th.st. / Ferry st. / Bagley st. . & dan ook nog op diverse terreinen ! En ook op de lange brug⚠️↔ tussen de stad en het schiereiland  . Er zijn ook kraan-sporen bij de havens . Sinds de marine weg is word er niet veel meer gereden , maar bijna alles is nog bruikbaar, af en toe komt er nog een trein , er is ook een onderhoudsbedrijf voor treinen actief , en er zijn toch filmpjes op YouTube . En er zijn foto's . Vroeger was er zo te zien nóg méér rails , vooral in de noordelijke⬆ helft van het gebied . Maar evengoed heeft Vallejo/Mare island met ± 10 bruikbare straatspoor-straten HET record van de hele actuele USA !! In Vallejo❌ zelf zijn er ook nog wat sporen op terreinen , bij de haven* . Zo te zien buiten gebruik . Geen opnames met trein gevonden . Beide lijnen lopen alleen naar het noorden ⬆ .

 Port Chicago✔ : ook op deze marine basis zijn weer veel sporen aanwezig , en deels liggen die in betonnen rijwegen die in lus-vorm in de rivier gebouwd zijn ! (overslag op schepen) (1 foto op Railroad picture archive) . Uniek . Verboden☠️gebied , dus  gebruik onbekend . Alleen te zien vanuit de lucht .(op die ene foto na) Port Chicago is "naast" Vallejo . 

Pittsburg* : op terrein met baan "in het water". Deze plaats ligt tussen Port Chicago⬅ en ➡Antioch . Dit Pittsburg schrijf je zonder h aan het eind .

STOCKTON⚠️ : ✔ deze stad schijnt bankroet te zijn(?) , maar evengoed rijden er diverse straattreinen⚠ . Vóóral dóór woonwijken natuurlijk ! In F. Roosevelt street↔✅ , door de hele B-street↕✅ , en op Waterloo road↗ ✅.  (die laatste is meer een héééle lange overweg)(de langste van Amerika!)- -Maar wél 💥Spectaculair💥 !⚠. Zónder  slagbomen ! !  Div. opnames op YouTube . En foto's . CCT RailRoad . Ook straatspoor op terrein ⬆️boven Ralph Ave. En ook op terrein ➡️naast Eldorado st. En op terrein ◀️naast S Airport Way ✅.

En in de havens✅ op :

>terrein bij Archsmal group.

>Embarcadero.

>Op de kade bij Embarcadero. 

> ↘️diagonaal over een terrein onder Shipley road.

>op Pinter ave.

>op kade ⬆️Port road.

>op kade ⬆️Port road B.

> op kade ⬆️Port rd. 2 .

You Tube opnames in de haven gevonden. 

Op wikipedia worden maar 2 locaties genoemd ."Uiteraard" waren er vroeger nóg méér. Zo lag er rails in o.a. (een deel) van Hunter st.✝◼ , Hazleton ave.✝◼ , van Buren st.✝◼ en E Weber ave.✝◼ . Er zijn nog wel wat vage "sporen" waarneembaar vanuit de lucht . En op oude kaarten is ook wat te zien . Boven S Madison St. is nog een oude spoorbrug. Sommige straten zijn er nu niet meer of hebben nu een andere naam . Er zijn nog steeds 2 reizigerstrein-lijnen , allebei met een station. Waar Hunter st. bij het kanaal(waar nu niet veel meer van over is) komt, was een splitsing↖️↗️ met 2 gebogen bruggen over het kanaal. Het kanaal was vroeger óók  ⬅️links verticaal↕️ naast de stad.( ongeveer waar nu snelweg is) Boven⬆️ het horizontale↔️ kanaal lag er rails dat min of meer de oever volgde. En deels ook onder⬇️ dat kanaal.  Vanuit Harrison st. ging het spoor naar links⬅️E Weber ave. op. Vanuit Hazleton st. sloot het spoor ↘️aan op de hoofdlijn naar het zuiden⬇️. Sacramento st. en Taylor st. hadden ook straatspoor, maar die straten zijn later bijna helemaal opgeheven en bijna geheel treinbaan geworden.    Stockton ligt tussen Sacramento⬆ en Modesto⬇ .

(Sebastopol ✝◼) : deze lijn is inmiddels opgeheven . Dat staat(?) er niet bij op wikipedia  . Wel foto's,  geen film . Nu een fietsroute . (N-mainstreet) Dit was ooit de elektrische interurban tussen Santa Rosa & Forestville  en  Petaluma .

(Eureka ✝): in 1st. street . Opgeheven lijn. Rails misschien nog in de weg . Geen opnames gevonden . De lijn liep ooit door naar Samoa⬆ (op een "eiland") , via Arcata en Manila . Dat is nog te zien:  bij en op het "eiland" is ook nog wat rails te vinden , o.a. op de spoorbrug  .  En tussen Samoa en Manila . Hoewel de rails er slecht uit ziet , blijkt er daar zelfs een "toeristische trein" te rijden !  * Met "speeders". Opname uit 2017 op youtube . Vanuit Eureka liep de lijn ooit ook door naar Oregon⬆ . In zuidelijke⬇ richting gaat de lijn helemaal naar Santa Rosa⬇ e.v. , maar is tussen Eureka & Island Mountain✝ buiten gebruik en deels verdwenen . 

Gardena✔ :  op S Vermont ave.(Hermosillo) rijd de trein een klein stukje midden op straat . Zwaar beveiligd , wat maar weinig voor komt (!!) Op YouTube . Lijn komt uit L.A. en loopt tegenwoordig  dood in Torrance . Daar zouden nog 1 of 2 wigwag's actief zijn(?). 

National city (tussen San Diego en Chula Vista) :  op terminal ave✔ . "Emplacement in de straat" *. En op terrein bij Hoover ave. En bij Harrison ave op terrein. En op terrein bij Quay ave✔. En bij enorm parkeerterrein bij Tidelands ave. Geen opnames gevonden . 

En in Cleveland ave↕ ✝ * Duidelijk buiten gebruik . Dit hoorde bij de Coronado Line✝/◼ , die ook in Chula Vista op straat reed (vervolg van deze lijn hier⬇ onder) Geen opnames op straat gevonden . Ook in Coronado✝◼ was er straatspoor ; op Pomona ave. Daar zijn wel oude foto's van , uit de tijd dat het nog een tramlijn was . Grote delen van het spoor tussen Cleveland ave. en Fruitdale zijn nog aanwezig↕ , deels duidelijk als aandenken . En er zijn allang plannen voor een museumdienst op de lijn .Tussen Fruitdale en Coronado is er nu alleen nog fietspad .

Chula Vista (onder San Diego) :  in F-street ❌/✝/◼ ligt nog  wat rails van  de Coronado lijn. Liep vroeger door via third ave ◼naar k-street◼ en verder . Bijna niets over bekend . Geen opnames gevonden . Ook op terrein bij Faivre st.❌en Main st.

(Riverside ✝/◼): in een deel van Commercial street liggen straatspoor-restanten . Naast de voormalige spoorbaan . Te zien op streetview . Maar er was nog een lijn(en er is er ook nog steeds een)(3 lijnen dus in totaal) en die liep door Vine street . Het oude station is blijven staan , en ervoor ligt nog rails in de weg als aandenken* . In beide gevallen geen opnames met trein gevonden . Riverside ligt tussen ⬆Anaheim en st. Bernardino⬇ .

MODESTO ⚠️ ✔ / ◼ :  in 2000 slaagde de gemeente er in , na 88 jaar(!) proberen , om het spoor uit de 9th. Street✝◼ weg te krijgen . Dat was de Tidewater and  Southern Railroad  . Dat was ooit een elektrische interurban . In Modesto was electrisch zelfs verplicht . Daar is nu niks meer van te zien  , maar er zijn wél indrukwekkende  opnames van . Ook op de Pentrex-dvd "street running" en op het you tube kanaal van Rockbasso en Gary Perazzo . En in B-street✔⚠️↔ rijden er nog altijd treinen midden op straat . Doorgaande goederenlijn . De lijnen kruisten elkaar  op straat , maar niet op het kruispunt van 9th./B-st. . (wel er dichtbij) Ook te zien op YouTube . Ook dóór de stadspoort heen .(zicht er doorheen)(de trein reed er niet doorheen) De lijn is boven⬆️ de stad nog wel aanwezig en gaat naar ⬆️Stockton . Maar alleen Stockton - Escalon is nog in gebruik . Doodlopende lijn nu dus⛔ . Ook op het terrein van een glasfabriek bij N santa rosa ave. in Modesto is een bijna-ringlijn in het wegdek aanwezig en bruikbaar.

 San José :  op Rogers ave✔ . Spectaculair⚠️ filmpje op YouTube ! (waar uit blijkt dat ook inwoners soms amper weten dat er een straattrein in hun stad is)(laat staan in andere steden) . En er is ook nog een restant  , een oude zijlijn van de eerstgenoemde lijn . Doodlopende goederenlijnen. Meerdere video's. Het straatspoor is beveiligd met r🔴de lichten en bellen, wat voor een industrie-spoor  zeldzaam is. Geen luxe, want de trein wordt geduwd terwijl ze niet kunnen zien of er verkeer aankomt⚠️❗ Absurd eigenlijk.  ### Er is ook een sneltram-net . En ook een museum-tramlijn in / bij Kelly park . En daar in de buurt is nog straatspoor te vinden van goederentrein* . Op een terrein tussen Keyes street ✝en E Humboldt street✝ . Wel aangesloten , maar zo te zien buiten gebruik . Aan de ⬅overkant van Keyes street , in de S5th. st.✝ liggen ook nog restanten . ###  De sneltram kan qua formaat ook wel straattrein genoemd worden . Rijd in het centrum op straat .

 Sacramento✔ : naast de rivier is een Spoormuseum en museumlijn , en die rijd deels ""op"" asfalt . Is geen gewone weg↕ . Op de Towerbridge daar vlakbij reed vroeger een electrische interurban . De spoorbomen gaan ook omlaag als de brug omhoog gaat. Met sirene ! En er rijzen palen op uit het wegdek.  Er is een tramlijn over de brug gepland /in aanleg . De museumlijn is bij het museum aangesloten op andere lijn , maar stopt in het zuiden van de stad . Liep vroeger verder naar ↙Antioch en ↘ Stockton . Ook bij Stone boulevard ✔is straatspoor te vinden* , op bedrijfsterreinen . In gebruik . De lightrail door de stad is ook min of meer straattrein, met trein beveiliging op veel plaatsen . In 2019 ontdek ik bij toeval nog straatspoor in R - street✝??. Aan beide kanten van het viaduct van de lightrail liggen er sporen/restanten . En op terrein bij de enige klant die er is/was, the Sacramento bee. De lijn sloot ooit op 2 manieren aan op de hoofdlijn : naar noord en naar zuid . Het zuidelijke spoor is nog aangesloten (zo te zien op streetview), maar iets verderop eigenlijk niet meer bruikbaar . De slagbomen en rode lichten zijn allemaal nog aanwezig ! (volgens streetview, okt. 2019) (spoor schijnt tijdelijk buiten gebruik te zijn)(of geweest) div. films op YouTube . Met speciaal rangeerlocje . Nog later ontdek ik straatspoor op militair terrein in Luzon st. & Umbria st. En onder ⬇Stone blvd. op terrein✅.  En bij de airport , op terrein bij Forcum ave. en onder⬇ Orange grove ave. Én op terrein Farmers Rice co-op aan de Industrial Boulevard. Én op de kade bij Stone blvd. En op terrein van ATM✅ naast de Soule street . Rangerende treinen in o.a. dit gebied kunnen gemakkelijk méér dan 20 minuten overwegen blokkeren ! Vroeger reden er ook treinen dóór (een deel van) B street, nu Blues alley. De interurban lijnen reden via M street(na de Towerbridge), 1st. Street, 8 Street, D Street ,  C Street(hoofdlijn via 19th.Street de stad uit naar Chico), en 31st. Street. Stad uit ná de Towerbridge was er een lijn naar Woodland, en een lijn naar San Francisco. Er was uiteraard ook een tramnet, en nóg  een interurban.  Die reed via 8 St.,X St., Second ave. en Stockton Blvd. naar Lodi en Stockton. (Central California  Traction Co.)(bedrijf bestaat nog als goederentrein firma)

Rancho Cordova : Aan de Sneltramlijn tussen Sacramento en Folsom is er bij station Sunrise straatspoor✔ op terrein .

Folsom : de Sneltram heeft de trein hier vervangen, doch het oude station, plus werkplaats mét draaischijf en polygonale loods eromheen zijn er nog en hebben nu andere functies . En daar in die buurt ligt ook nog wat straatspoor als aandenken . Het Sneltram-eindpunt ligt er dichtbij .

Lincoln : op lumber-terrrein .

Woodville : op 2 terreinen aan N Pioneer ave. , En op terrein aan Santa Anita drive .

 SANTA CRUZ ✔⚠️ : op Chestnut st.↕ (woonwijk !) & bij het strand🏖↔(Beach st.) Die laatste straat heeft 1 ➡ richting verkeer , dus soms rijd de trein ⬅tegen het verkeer in ! ! !  En moeten de auto's aan de↔kant , want de weg is niet zo breed !! Soms word(en) daarbij (de) rode vlag(gen) gebruikt . Daar is minstens 1 foto van . "Station" is pal aan het strand , casino e.d . Op deze lijn zijn(?) nog 3 wigwag's actief ! . Er rijden vooral toeristentreinen . Min of meer het hele jaar . Soms ook met stoomtrein . En bijv . ook met kerstmis .(trein met héél véél lichtjes) Films op YouTube . Foto's zijn er ook .  Ze rijden tussen Felton en Santa Cruz . (roary camp railroad) Al sinds 1875(!)is dit een toeristische lijn . Liep vroeger door naar San José .  Wegens grote schade in 1940 is dat deel verdwenen . Nu alleen nog doorgaande lijn naar Watsonville e.v .  De lijn is sinds 2012 eigendom van de regio en zij hebben diverse plannen om het (personen)vervoer uit te breiden  . Op wikipedia word ook Murray st. genoemd , doch dat is vrije baan . Op YouTube is 1 accident💥 in Chestnut st. te zien .

Er zijn ook opnames met goederentrein in Santa Cruz . Onbekend of die nu nog rijden . (Watsonville - Davenport)(de enige klant in Davenport is gesloten) The Roary camp railroad exploiteert daarnaast nog een slingerende lijn door de bossen bij Felton . Vooral  met hele oude stoomtreinen . Uiteraard op YouTube te zien .

# # # Wat is een wigwag🍭? Te zien op YouTube . In vele vormen .#(automatic magnetic flagman)( in Nederland hadden we er ooit ook 1 , bij de Blauwe tram in Leidschendam .)(1 foto bekend)(als je zoekt : "slingersein Damlaan Leidschendam") #.   Ik vermeld alleen wigwag - locaties aan straat-trein-trajecten . Er zijn er  nog meer  aanwezig , maar het worden er steeds minder . Ook wigwag's zijn typisch Amerikaans omdat ze het meest voorkomen en - kwamen in de VS . Vooral in California zijn er nog veel in bedrijf . Overzicht op : Wigwag Master list . Anno juli 2020 zouden er in de héle 🆚️🇺🇸 nog slechts ca. 33 in gewoon gebruik zijn. (in Canada en Chili zouden er ook nog een paar zijn)(?)(zéér zeldzaam dus in die landen) # #

 Watsonville✔⚠️ : ligt onder  Santa Cruz . In Walker street rijd de trein op straat . Vroeger waren er ook klanten daar . Doorgaande lijn . Foto's & film. In zuidelijke richting naar Carnadero/Pacific grove✝/San Luis Obispo .

Royal Oaks : in Mathiasevich lane ligt "bruikbaar" straatspoor. Doodlopende goederenlijn . Dichtbij Watsonville . Boven Watsonville Junction .

Port Hueneme✔* : op industrie & militair terrein *. Geen opnames bekend . Aan de lijn ⬅st.Barbara - L.A.➡ .

Oxnard✔*: op bedrijventerrein .* Foto's . Lijn st.Barbara↔L.A.El Centro* : op ± 1 terrein . 

Exeter : in Walnut street is er min of meer straatspoor. 

Lindsay : op terrein NDS.

Bakersfield* : op een terrein .

Riverbank*: op een terrein ⬇onder de stad .

Turlock ✔/❌(???)⚠️ : nabij Modesto . Straatsporen in Castor st. (2 sporen)(woonwijk!)(een stukje zelfs 4 sporen) , B-street , en in 5 Th. street .(& in een straatje zonder naam .) 1 "recente"foto bekend , geen film . Allemaal aangesloten(2019) , doch buiten gebruik eigenlijk . Sporen in slechte staat . Dit hoorde ook bij de Tidewater and Southern Railroad .(Modesto - Turlock) Is nog wel doorgaande lijn . Foto op railpictures . net . Op wikipedia wordt 1 v.d. 3 straten niet genoemd . Later*nog 2 foto's gevonden op kanaal van Gary Perazzo .

 (Petaluma✝) : 2 trajecten , beide onbruikbaar .  In  Copeland, en in Waterstreet-----1 st.street . Beide doodlopend . De laatste was ooit een interurban , en een toeristen-tramlijn hier op is gepland . (interurban ging naar Santa Rosa&Forestville) 1 foto met trein bekend . De rails ligt deels op een houten baan , en die moet eerst hersteld worden. Maar daar is al vele jaren geen geld voor. Het leeft wel zeer onder de bewoners, en er is ook een vereniging die enige oude treinen heeft. De hoofdspoorlijn door Lakeville street kent sinds kort na 50 jaar weer reizigerstreinen ! Met halte . Krappe straat , maar trein op vrije baan . (Vroeger wellicht niet ). Wedergeboorte  van de interurban-lijn dus daar !

Richmond ⚠️ ✔: op Wright ave.⚠ rijden de treinen ongeveer midden op straat . Foto+film . Doorgaande goederenlijn . En op div. terreinen . Niet voor niets heet een wijk "de ijzeren driehoek" !  ###  Bij de wijk point Richmond zijn er op Richmond ave. nog 2 Wig🍭Wags aanwezig ! De enige van dit type die nog op straat staan . Dankzij actie van omwonenden ! Alleen zijn ze dus (normaliter) niet meer functioneel .(er zijn nu slagbomen en gewone lichten) De lijn loopt naar de voormalige ferry-haven , waar nog ruines van te zien zijn . Met rails . Het restant word nu gebruikt om te rangeren . Met als gevolg dat soms een trein láng stil staat op de overweg met de WigWags . En dat leidt er dan weer toe dat sommige wachtenden met 🚲 fiets-en-al "door" de trein of tussen de wagons door gaan klimmen !(terwijl de trein zó weer kan gaan rijden !)  Te zien op YouTube !   ###    Er is nóg 2 x een Richmond met straattrein ! : in Indiana & in Virginia . Meer centraal in het land dus , en aan de andere➡ kant van het land .

Visalia ⚠️ ✔ : op W oak ave⚠ . Doorgaande↔ lijn tussen Goshen &  Exeter . Foto's & films . En op ± 5 terreinen buiten de stad .

Chino ⚠️  ✔: door 6th. street↕⚠ .(zuidelijk deel) 2 sporen ! (1 bruikbaar) . Foto . Doodlopende goederenlijn , en op terreinen . De hoofdlijn schijnt vroeger naar Ontario,ca gelopen te hebben . Komt van L.A. . 

Chico  : de Sacramento Northern Railway (interurban) reed hier op straat door o.a. Park ave. en Mainstreet.

Jurupa Valley ✔*: op terrein ⬇ van Buren blvd. Lijn L.A.↔Riverside .

Miro Loma✔* : op ca. 8 terreinen . Lijn L.A.↔ Riverside .

Santa Maria : W Jones street❌ ↔. In onbruik . Doodlopende goederenlijn . Schijnt nooit verder gegaan te zijn.  Geen opnames gevonden . Zijlijn van de lijn ⬆San Luis Obispo ↔ st.Barbara⬇ .

San Diego - La mesa - El cajun/cajon⚠️✔ : in de nacht🌠 rijden er goederentreinen via de sneltram- sporen, vanuit San Diego , deels op straat . (San Diego Trolley) Te zien op YouTube .  Ook* op bedrijfsterrein bij Frost Mar pl. en daar dichtbij onder Miramar road .(niet via de tramsporen) EN op terreinen in de haven : bij Schley st. , bij Dewey St. , bij Water st.(daar is ook een spoor-3-hoek "op straat") ,  en bij Terminal st. . ### Bij 13th.st./Commercial st. kunnen treinen de tramsporen op /af van de lijn naar El Cajun. Ook de lijn tussen San Diego en de Mexicaanse grens word door trams en goederentrein bereden, grotendeels over dezelfde rails . De treinen rijden waarschijnlijk alleen s'nachts . Dit geldt ook voor de lijn Oceanside - Escondido, boven San Diego .     

Er is een kleiner San Diego in Texas, maar daar rijd de trein niet echt op straat . Wel vlak er naast .

Lodi : W lockefort street ⚠️.  op YouTube . Deze lijn loopt aan 1 kant niet meer door  . En dat is al zo sinds 1897 ! . Zo te zien is er ook maar 1 klant . Foto +film . CCT Railroad . Oorspronkelijk was dit een smalspoor-lijn . Lodi heeft een mooie stadspoort , en daar dóór heen kan je de trein zien rijden ! .(de trein zelf rijd er dus niet doorheen) Zijlijn van ⬆ Sacramento - Stockton ⬇ .

Colton ✝⚠: in S 9th.street↕ . Was met 3 x WigWag. Was doorgaande lijn . Foto's . En op YouTube . Maar in 2017✝ opgeheven. Anno 2020 is de rails verdwenen. 3 "bevestigingen" van de WigWag's zijn er nog.  . Nog(?) wel te zien op Google maps, maat niet meer vanuit de lucht en ook niet op streetview . Liep van emplacement naar aansluiting bij Riverside . De enige klant heeft nu een andere aansluiting gekregen, t.h.v. W Washington st . , alwaar ook straatsporen op het terrein van die klant zijn . Ook op terrein bij S 8th.st.

Long Beach✝ :  o.a op Long Beach ave↕. reed ooit de Pacific Electric . Interurban . Foto . Historische films op YouTube . Tegenwoordig rijden hier moderne sneltrams , ook een interurban eigenlijk . Maar toch heel anders dan vroeger .  En op een deel van Pacific ave. ligt een doodlopend straatspoor .(opstelspoor)(zonder randen , dus geen vrije baan) Eigenlijk is dat spoor van de "sneltram" die daar "metro" word genoemd , maar op borden staat ook wel "train" . Dús telt het mee !  En ook in E-first st. rijd de "tramtrein" "los" op straat . De lijn kent ook spoorwegbeveiliging .

Lompoc ⚠️ ✔ : W Laurel ave⚠↔ , tussen V street en N  E street . Lijkt altijd het einde geweest te zijn . Verbonden met straatspoor op een deel van  N A street↕ . Ten zuiden van deze straat en onder Lompoc slingert deze doodlopende goederenlijn naar World minerals , alwaar ook straatspoor *in gebruik is . Foto's+film in Lompoc . In gebruik voor zover bekend . Lompoc ligt aan een zijlijn vanaf station "Surf" .

ANAHEIM ⚠️ ✔ : in W Santa Ana street⚠ ↔, en in Olivestreet⚠↕ . (op dezelfde lijn) Div. Films+foto's . Er was nog een wig🍭wag aanwezig, en die zou uit 1911 dateren. Update ! Helaas verdwenen in voorjaar 2019. Doorgaande verbindingslijn . (op wikipedia wordt Olive st. niet genoemd). Ook op het terrein van Disneyland zijn wig🍭wag's aanwezig . En ook in veel andere pretparken , in / bij railmusea & miniatuur spoorlijnen worden veel wig🍭wag's gebruikt of tentoongesteld . Zo verdwijnen er dus nog steeds , maar er komen er ook bij . Alleen niet meer aan reguliere spoorlijnen . In Disneyland rijden ook trams met en zonder bovenleiding , en ook een paardentram . En ook ouderwetse stoomtreinen , maar ook de meest futuristische monorail ! De electrische trams zijn replica's van vroegere trams . Ze hebben wel een trolleystang om authentiek te lijken, maar de bovenleiding is niet echt electrisch ! Ze rijden op oplaadbare accu's . Ze hebben een bel en een soort fluit . Het lijntje is ca. 1 km. "lang" .  En ook op een terrein onder E ball road is een straatspoor op een terrein .

Santa Ana ✔: op bedrijfsterrein . Lijn ⬆L.A. ↔ San Diego . 

City of Industry : op terrein Port Logistics Group.

(Yuba city ✝◼) : Bridge street⚠ . Lijn verdwenen in ca. 2004. De énige filmopname, uit 1995, staat op YouTube . Slecht beeld , maar wél Spectaculair . De lijn ging naar Colusa . (e.v.) Foto uit de elektrische interurban periode op internet.  Sacramento Northern Railway.  Reed op straat in Sacramento, Chico, Yuba city en Oakland.

Redwood city✔ : in de haven . Foto . Er is ook een korte straat-lijn↔ in de stad , maar die heeft vrije baan . Staat dus ten onrechte als echt streetrunning op wikipedia .

Fresno✔: de straat die op wikipedia ✖ vermeld staat is geen echt geval van street running . Maar er is wel straatspoor , vooral in S Anna street ❌(?) *. Dat is wel "puur". Maar zo te zien niet in gebruik . Bij het begin v.d. straat staat(?) nog een wig🍭wag !! 1 foto op rrpicturesarchive , maar geen trein in die straat op die foto . Bovendien zijn er straatsporen op terreinen . Tot ca. 1990 reden de (Amtrak) treinen in Q - street midden op straat . Daar zijn foto's van . (nu ligt die lijn naast de straat)  Er zijn(?) in Fresno nog 4 wig🍭wag's in bedrijf* ! (dichtbij elkaar)(you tube)    Fresno heeft ook een stadspoort in de buurt van de trein .

OAKLAND ✔⚠️: wellicht het bekendste voorbeeld in de USA : de 3 (!) sporen bij Jack London square . ⚠Midden in het centrum ! ⚠Door een Hoofd(winkel!)straat !↔ ! ⚠ (embarcadero west) Waarvan er nog 2 ingebruik zijn . ⚠En hoe ! Vele vrachttreinen EN reizigerstreinen Denderen in 2↔richtingen over beide sporen; soms 2 tegelijk !!  Ook met lange DubbelDekkers !!! En ook met gestapelde containers !  En ook in het donker ! En ook "geduwd"/ "achteruit" ! !  Populaire locatie , dus zijn daar véél opnames van .  Ondanks veel ⚠beveiliging ook véél getoeter ! En toch is er 1 accident💥 te zien op YouTube . 2  overstekende mannen  maakten in jan. 2017 de grootste fout , door niet te rekenen op een 2e trein , in de andere richting . Zoals bij de (Kust)tram ook wel gebeurt .(en elders) Bovendien renden ze over en gebruikten niet een officiële oversteekplaats . 3 fouten die véél te vaak gemaakt worden , en niet alleen bij treinen of trams . Maar ook bijv. bij auto's en bussen . Ze raakten zwaargewond maar hebben het wel overleeft . Maar het scheelde niet veel . ###  Doorgaande lijn . Ook met Amtrak-reizigers-treinen .  Ook al heeft ieder kruispunt slagbomen , toch is het blijkbaar onvoldoende om een "stiltegebied" in te stellen . Dus word er vrolijk doorgetoetert ! Dag & nacht ! De bewoners hier klagen daar kennelijk niet over,  in tegenstelling tot in Tampa, FL. Het is de enige plaats met 2 sporen op straat die in gebruik zijn .

En voorheen dus 3 sporen . Dat 3e spoor heeft vermoedelijk zo'n 80 jaar dienst gedaan .(vanaf 1910)(er zijn foto's van de opening)(film uit 1993 toont Zweedse trein die te gast is op het 3e spoor) Ik heb echter geen opname gevonden (tussen de duizenden foto's)(!) waarop het duidelijk in gebruik is .  🌟Er is maar 1 foto waarop drie treinen naast elkaar op straat te zien zijn : die foto is ALLEEN te zien op YouTube-kanaal "streettrain".(in de enige USA-video)🌟  ###  Er is ook (minstens)1 plaats met 3 sporen op vrije baan door een straat : Barnessville , Georgia .   

Het is de enige locatie in Oakland die op wikipedia staat , maar er zijn en waren er véél meer ! :

Veel onbekender is dat er ook in Woodstreet❌ rails ligt(?) .(Ten noorden⬆ van het centrum) Was doorgaande lijn, zo te zieb naar wat nu Mandela Parkway heet. 1 foto* gevonden . Nog wel aangesloten maar buiten gebruik . ###  En in de 105th.ave.✝(doodlopend)(ver in het zuiden⬇ van de stad)(niet meer aangesloten). Geen opnames gevonden .###  Later* ontdek ik nog méér onbekendere locaties : 1. vanaf het zuiden door Union str. ❌naar ⬆ graanfabriek . 4 sporen daar. En via dat terrein ⬆ naar en door Poplar street❌ .  Kruiste in deze straat het straatspoor↔in de 20th. street✝ . Dat is nog te zien . De lijn gaat verder ⬆ door de Louise str.❌ en eindigt daar tegenwoordig. Deze hele route is wel aangesloten, met div. zij-sporen ,  maar zo te zien buiten gebruik . Er zijn enkele foto's van *. Vroeger was het waarschijnlijk mogelijk om rond te rijden via wat nu de Mandela Parkway heet .(zo te zien vm. spoorbaan) Bovendien liep de lijn ook nog door naar het noorden⬆ er reed daarbij in Horton str.✝ ,  Doyle str.✝ en in Ninth str.✝ waarschijnlijk midden op straat . In die laatste 4 straten is geen rails meer te zien . Geen opnames gevonden . Zo te zien was er aansluiting op de nu nog aanwezige spoorlijn t. h.v. station Emeryville .###  2. ook in de 18th.✝ en in de 20th.✝ str. ligt nog straatspoor. Onbruikbaar . ### 3. Vanaf de 26th. str. was er een straatspoor-lijn rechtsaf naar Kirkham str.✝ , en linksaf naar Campbell str.✝ en Ettie str.✝ . In die straten zijn nog  delen aanwezig , doch niet meer bruikbaar . Foto in 26th. str. op trainweb*, net als de weinige andere foto's in dit gebied .  Al deze lijnen zijn (nu) doodlopend .###  Daarnaast is op oude foto's te zien dat er ooit ook treinen reden door de 7th.✝◼ en de 14th. st.✝◼. (elektrisch!) , en wellicht ook 8th. str. ### Bij Wood st./16th.st. staat nog een oud station. De perrons, op viaduct, zijn er ook nog. Het gebouw is momenteel evenementen locatie. Foto's o.a. op hun website. 

Tot in ca. 1995 reden er ook nog door de 3th.◼ street✝ doorgaande treinen .(parallel aan Embarcadero west)(een paar straten⬆ verderop) Foto+film . En er zijn nog wat restanten . Zoals bij Linden str. , waar de trein de straat op/af ging . Ook hier reden passagiers treinen , zoals de beroemde California Zephir .

In  de Glascock street ligt ook nog rails , en omdat er in de buurt daarvan ook wagons bij bedrijven te zien zijn , lijkt dat deel nog gebruikt te worden .  Ook las ik bericht over her-ingebruikname . Naar het noorden⬆ is de lijn namelijk onderbroken . 1 fototje gevonden . Geen film  . Daar in de omgeving zijn op de Tidewater ave.✝◼ nog wat restanten te vinden .  5 straat-trajecten zijn dus nog bruikbaar / ingebruik .  Nog later* ontdek ik nog meer voormalige straat-trajecten op oude kaarten . Dat was in o.a (delen ,  of een deel , of door de hele straat) : Railroad ave.◼ / 1 st. street(= nu Embarcadero west)(is dus nog volop in gebruik) /Market st. ◼/ Websterst.◼/ Washington st. ◼/E4 st.st. ◼/Alice st.◼ /Shafter ave.◼(Sacramento Northern Railway)[interurban] // 40th. Street◼(Key system transit line).  Niet alle straten hebben nu nu nog dezelfde naam als toen . Dat geldt ook voor de plaats hier⬇onder .

Alameda : (naast Oakland) op Alameda island liep er tot voor kort een straatspoor door de hele Clement ave✝◼. Restanten zijn er zo te zien nog . Ooit liep deze lijn over 't  hele eiland* en ook over  de 2 bruggen naar het eiland . Een "ringlijn" dus . Dat is nog te zien . 1 foto zonder trein gevonden . *Later zie ik op oude kaarten ook nog straatspoor op Railroad ave.◼ , Eginal of(?) Pioneer ave. ◼, Monroe st.◼ .

San Pedro ✔*: op een industrieterrein .

Vernon(bij Los Angeles)✔ : in de E 46th.st. is een bruikbaar straatspoor . Op YouTube te zien . ###  In de E 49th.st. is een overweg met 8 (!) sporen , slechts beveiligd door 1 wig🍭wag !! . (slechts aan 1 kant dus!) Ook op YouTube te zien. Update! Verdwenen in mei 2020. Wellicht gestolen . Onbekend of er iets voor in de plaats is gekomen.(!) ###  op Seville ave. zijn er op 2 plekken 2 sporen die elkaar diagonaal (X) kruisen op straat ; iets wat zeer zeldzaam is . En op div. terreinen is er ook straatspoor . ###  Ook zijn er nog ouderwetse "no left turn" - lichten in gebruik . En zelfs ook "no right turn" ! - helemaal zeldzaam ! ###  In S Downey road✝  is nog zo'n X kruising , maar die is buiten gebruik . Ook in dit gebied geduwde treinen ,  en rangerende treinen die overwegen blokkeren . Veel films , ook met 8 (!) Locomotieven voor 1 trein ! (!) .

Los Angeles✔ : o.a op MC Farland ave⚠️↕ . Dat is in de wijk Wilmington** . Doorgaande lijn .  Foto's + film . ### En div. industriesporen en restanten❌ op terminal island .### Op S Fries ave. in de haven rijd de trein op straat , ook als spook👻trein !!   ###  En boven Conway place zijn er restanten . ### Onder de Slauson ave. is op een terrein een bruikbaar straatspoor aanwezig . ### Vroeger reden er ook treinen midden op straat op S Alameda st.✝↕ , en een deel is (?)nog aanwezig maar onbruikbaar . Enkelspoor . Tussen E7th.st.&E Olympic blvd. Er zijn(?) ook wissels en restanten op terreinen . Geen foto gevonden , maar wel kleuren💐film uit 1939 !! Dubbelspoor (toen) . Met stoomlocomotief o.a. ! Speciale film . ###  De situatie lijkt nu erg  op zoals het ook in Modesto was . ####  Ook in de Banning st.✝ schijnt straatspoor geweest te zijn . ###   Er is ook een sneltram-net .  ### 

En door winkelcentrum "The Grove"rijd een groene replica-dubbeldeks-tram op een zéér kort lijntje zonder bovenleiding . Maar wel met 2 wig🍭wag's !! (op het enige kruispunt ) . Er is nog een shoppingmall met zo'n tram ; in Glendale. (dichtbij)("Americana at brand") Deze lijn rijd om dat winkelcentrum heen . De tram is oranje . Ook op Aruba rijden nu zulke trams .

(**Er is nog een Wilmington met straattrein : in North-Carolina)(Helemaal aan de andere kant van het land .) In L.A. zijn dus nog ca . 3 straat-trajecten ingebruik of bruikbaar .(afgezien van bedrijfsterreinen) 

Redding *: op een terrein onder⬇ deze plaats .

Anderson *: op een terrein onder deze plaats .

Weed *: op een terrein .

Woodland : dit dorpje heeft maar liefst  7 locaties  ! Op terrein Prime Conduit. Én  op 2 terreinen rechts naast N Pioneer ave. Én  1 links daarvan. En op terrein Pflug packaging. Én  bij de Interland terminal. Én  onder Best ranch road. Pas als je inzoomt ontdek je zulke dorpjes. Daardoor deze pas ontdekt in okt. 2020. Vroeger reed hier Interurban op straat. (Mainstreet)(deels)(en in 2nd. St.)(en in Dead cat alley)Sacramento  Northern Railway. Nu rijd de trein naast de straat. (East street) Het stationsgebouw bij de kruising Mainstreet/2nd. St. , waar de interurban dóór heen reed(!) werd na leegstand en 2 branden afgebroken, maar vervolgens volgens de originele tekeningen herbouwd !! Het is nu in gebruik als kantoren/winkels.

Oroville : op 2 terreinen. Ook hier kwam dezelfde Interurban. Reed op straat  in Chico, Oakland, en Yuba city. 

Yreka *: op een terrein .   

Plaster city* : in dit "fabrieks-dorpje" zijn maar liefst 2 soorten straattrein aanwezig en actief !! Uniek !  Op het fabrieksterrein is namelijk normaalspoor EN smalspoor te vinden ! De laatste industriële smalspoorlijn in heel de USA ! 914 mm. , en maar liefst 19 mijl lang . Een echte woestijn-lijn . Dichtbij Mexico . ((de laatste smalspoor lijn van betekenis. In Wallace,sc, is namelijk nog een kort steenfabriek-spoor in gebruik, zonder street-running.)). 

Rancho Cucamonga : op ca. 22 terreinen(!).(22 locaties dus)

Martinez : op terrein. Straatnaam : Chemical way. ✅ 

Benica : op terrein  bij Stone street❌.

Napa : aan Soscol Ave op een terrein.

Tracy : op terrein .

Carson : op terrein .

Compton : bij S Willowbrooke Ave op een terrein.

San Bernardino ◼️ : vroeger reden er treinen midden op een deel van Rialto ave. Tegenwoordig is dat deel verlegd. Video met stoomtrein op YouTube.

Azusa ✝️ : restanten op terrein, en 1 aangesloten spoor naast een straat dat waarschijnlijk niet meer gebruikt wordt. De hoofdlijn hier liep vroeger waarschijnlijk helemaal door W 9th.St. heen, wellicht met straatspoor. Een stuk zuidelijker was er een goederenlijn met wellicht wat straatspoor die aftakte boven W Gladstone St., naast de San Gabriel River Trail. En verderop die weg overstak⬇️ en vervolgens heel krap tussen de gebouwen door ging tot aan Arrow Highway/N Irwindale Ave.

----------------------------------------------------------

COLORADO :   ca.  26  "bruikbare"  locaties .

FORT COLLINS ✔ :  tot in 2012 reden de treinen gewoon midden op straat & dwars door de stad ,  zoals vaak met Continue Keihard 🔊)))❗! Getoeter !!!  (ondanks dat er hier wél beveiliging is)(nog in 2015 werd een verzoek tot het instellen van een claxon-vrije zone afgewezen .)(want er zijn niet genoeg veiligheids-voorzieningen .) (overal slagbomen bijv. )(merkwaardig , want in La Grange Kentucky is dat óók zo , en dáár is zo'n  zone er al járen ! ) Div. Spectaculaire opnames op YouTube ! En foto's natuurlijk . In 2012 werd de lijn......niet opgeheven of verlegd , maar grotendeels op vrije baan gebracht . Het Spektakel werd er niet minder op ! Straatnaam : N Mason street ↕. Doorgaande lijn . Op YouTube is 1 accident💥 te zien . Hoewel omlegging via andere spoorlijnen mogelijk lijkt is daar toch niet voor gekozen . Ook tot in 2012 was er in het noorden van die straat nog 1 spoor , dat bij Cherry street links↖️ af boog naar de brouwerij . En op datzelfde kruispunt schijnt óók nog een ↖diagonale lijn geweest te zijn !! (ook naar brouwerij)(en verder, ooit, naar enkele dorpjes boven⬆️de stad ) . Én nóg 1 lijn vanuit het noorden (de huidige spoorlijn) naar de brouwerij . 4 sporen bij /over 1 druk kruispunt dus !!! Nu is er geen 1 spoor meer naar de brouwerij . Helaas geen opnames bekend uit die tijd . In Fort Collins rijd óók nog een museum-tram op een restant van de vroegere tramlijn . Deze lijn kruist niet de straat- spoorlijn , maar vroeger wél .

Silverton ✔⚠️: bij het beginpunt van de smalspoor-stoomtrein🚂(!) liggen 2(!) sporen in de "bestrating" van E 12th.st. .  Te zien op YouTube .  En foto's . De lijn gaat⬇ naar Durango⬇ .(45 mijl)  Door een groot woud🌲🏞 . Tot 1971 liep de lijn daar nog door naar Chama (New Mexico) . Ook daar is nu een museumlijn . Deze lijnen waren ooit onderdeel van een smalspoornetwerk . Zeldzaam in de USA .

Loveland ✔: op bedrijventerrein .

Colorado Springs ✅: op 1 terrein .

Trinidad : Er was tot voor kort een lijn door de stad , via E elmst. Wellicht op straat . Geen opname gevonden . Dit was een verbindinsspoor . Stopt nu net buiten de stad . Op 1 terrein is nog een bruikbaar kort straatspoor . Waarschijnlijk buiten gebruik . Vroeger waarschijnlijk ook door E Cedar st. 

Denver ✔: op div. terreinen , bijv. bij de S raritan st (1) En in de E 67 Th. ave. ligt ook een bruikbaar stukje rails min of meer in de weg(2) . En ook in E 43th. st. en omgeving(3) . Én  ↕️onder én boven W 52nd. Ave op terreinen(4&5)✅. Én op terrein Rocky Mountain Reload(6)✅. Én ⬇️onder 48th.Ave. op terrein(7).  Én ↔️aan weerszijden van Downingstreet op terrein(8+9)✅.(boven⬆️E66th.Ave) Én ⬇️onder E66th.Ave ⬅️links naast Downingstreet op terrein(10)✅. Toegevoegd op 2-9-2021:  Op terrein tussen Vallejo st. en Tejon st. is een restant.✝️ Tussen Rio Grande Blvd. en Mariposa st.↕️✝️◼️ was ooit ook rails. En erboven⬆️ naast Osage st. ✝️ ◼️.   Aan weers↔️zijden van S Jason st. is nog bruikbaar straatspoor op terrein(11).  Onder⬇️ E 44th. Ave is er een straatspoor dóór een gebouw(12). Bij Broadway/29st.St.❌✝️ is er onbruikbaar straatspoor op terrein.  4 druk in gebruik zijnde straatsporen op terrein boven⬆️ E 40th.Ave.(13) Restant op terrein boven⬆️ Albion St.✝️❌ Meer naar rechts➡️ is er bij hetzelfde bedrijf nog bruikbaar straatspoor.(14) Uiteraard zijn er nog veel meer herkenbare open ruimtes te zien waar ooit rails lag. Méér Denver hieronder⬇️.

(Lakewood✝◼)*(⬅️naast Denver) : nog niet zo lang geleden was er hier straatspoor , en daar zijn foto's van. Met "historische" trams(zonder bovenleiding)((om de foto's te zien : zoek "platte Valley trolley"/"Denver trolley" )). Er is geen goede beschrijving bij de foto's , maar waarschijnlijk was het in/bij  de W 13 ave. Het was een voormalige Interurban lijn met 1 spoor, lijn 84, naar Golden.  Inmiddels is een deel van die lijn , waaronder dat deel , opnieuw aangelegd met 2 sporen , en nu als electrische sneltram . Op vrije baan . Vanuit Denver. Bereikt Golden centrum niet. Maar toch heet de eindhalte ook Golden. Verlenging is niet voorzien. Bij halte Federal center is er verder naar rechts ➡️ als je goed zoekt nog wat rails te vinden van de oude spoorlijn. Op die hoogte wordt ook momenteel(2021) een oude Interurban bewaard. Te zien op YouTube. Lakewood Trolley. 

En in de omgeving van het Colorado Railroad Museum is ook wat straatspoor op terreinen .

O.a. een replica tram uit Denver rijd tegenwoordig op een korte museumlijn zonder bovenleiding langs Platte River te Denver. 1,5 mijl. Tussen Speer Boulevard en Old West Colfax Ave. Maar in 1992 ging die lijn veel verder, van 15th.st.⬆️ tot W Bellevue Ave⬇️,  en was de afstand ca. 11 mijl. Te zien op YouTube kanaal gothpapa. De museumlijn bestaat sinds 1989. Hij volgt de oude route van de Denver and Intermountain Railroad, een Interurban. Deels is deze lijn nog aanwezig/in gebruik voor goederentreinen . Boven de 15th.st. liep de lijn ooit helemaal door en sloot aan op andere. In 2013 was het plan de lijn ↙️te verlengen naar het nieuwe nabijgelegen lightrail station Decatur-Federal. Voor zover bekend nog zonder gevolg. 

Golden : is via andere spoorlijn wel bereikbaar,  alleen voor goederen. En bij Depot st. en op Service road en bij W 37th. Dr. is er bruikbaar straatspoor op terrein. Bij die laatste straat was er➡️ vroeger meer rails ; dat is nog waarneembaar.  Meer naar boven⬆️ is er straatspoor op terrein bij RMMC. 4x in totaal.

Aurora(naast Denver) : op terrein ➡️naast Rifle st.✅ En eronder⬇️ gaat straatspoor gebouw van ACME✅  in. Zo komen er op 2-9-'21 nog 10 locaties met bruikbaar straatspoor bij in Colorado. 

----------------------------------------------------------

CONNECTICUT* : ±  8 locaties✔* . Op terrein(en) in Hartford & Waterbury .  Hartford ligt ↗ boven Waterbury . En op terrein van Sperryrail in Danbury *✔. En op 3 terreinen bij de rivier in New Haven . En in New London in de haven⚛ . En in Groton in de haven ⚛ .

-------------------------------------------------------------------- 

DDDDDDDDDdddddddddd : 

DELAWARE *:  ± 8 bruikbare locaties .

Edgemoor✔ *: op terrein IKO & op Amtrak terrein . Edgemoor ligt heel dichtbij Wilmington, Delaware . En op terrein bij 1st.ave .

Wilmington✔* : op div. bedrijfsterreinen . Dit is geloof ik al het 4e Wilmington met straattrein . 

Seaford : op bedrijventerrein .

 ---------------------------------------------------------------------------------

(District of Columbia) : de enige "staat" die geen street running train kent . Omdat het zo klein is , en eigenlijk ook geen staat . Meer een stad-staat . Maar toch is het een officiële staat .  Het is een gebied midden in de stad Washington DC .(District of Columbia)(DC)(dus niet de staat Washington)(die ligt aan de andere kant van het land , ± op 3300 km. afstand )(!)

-------------------------------------------------------------------------

FFFFFFFFFFFFFFFFFfffffffffffffffffffffffffff :

FLORIDA :   ca.  7 0 "bruikbare" locaties / 32 plaatsen . 

Pensacola✔ : door S Tarragona street⚠️ . Doodlopende industrie lijn . Op YouTube. Op wikipedia✖ staat nog een straat , maar dat is op vrije baan .

Sanford✔ : nabij de W 5th.st. is een terrein met straatsporen* . Met vlakbij een overweg met 1 0 sporen !!! Daar is wel film van . Overigens is 10 sporen géén record.(!) Dat record is voor zover bekend te vinden in Harriman, Tennessee. Daar zijn 1 2 sporen op 1 openbare overweg ! ! (nabij Emory gap)

Miami ✔: een kort stukje↔ in de NW 23th. street . Te zien op You Tube, met trein. En ook in delen van NW 22th.st. , alwaar de lijn nu ophoud . Vroeger liep deze lijn door naar het zuiden en sloot daar aan op andere lijn . Lijkt wel in gebruik .  ###  En op de kruising NE 61th.st. met de Biscayne blvd. en Port blvd. zijn 2  l a n g e  overwegen↔ die zowat in elkaar overgaan en wat zodoende dus op street running lijkt . Met ca. 16 slagbomen(!) en ca. 1 0 0  r🔴de lichten !! (in totaal) Record ! (máár mét álle lichten op de slagbomen er bij zijn dat ongeveer 124 r🔴de lichten ❗) Havenlijn; ingebruik, en uitbreiding gepland . Te zien met treinen op YouTube . 1 van de grootste spoorkruisingen "midden" in de stad in de VS . Wellicht de grootste . Ook op terrein van Norfolk Southern ⬆boven nw62th.st. , en op het schiereiland waar de havenlijn naar toe gaat . En op terreinen : boven⬆ de airport , en boven⬆ nw Rosedale drive , En ⬇onder nw127th.st.❌ , En boven⬆ nw 119th.st. . Er zijn veel voormalige aansluitingen te zien . Er zijn ook 2 grote keerlussen voor treinen in de stad . 1 kruist de openbare weg gelijkvloers onder⬇ station Miami . De lijn die door de NW23th.st. gaat heeft daarvoor ook nog op div. terreinen een stukje straatspoor . En in Sw 72nd. Ave is er street running op vrije baan. Deels in het midden van de weg. Dezelfde lijn ligt in de Sw 10th.st. gevaarlijk dicht naast de weg. De lijn gaat naar Homestead .

Homestead : in Nw. 10th. Ave ligt de rails min of meer op straat/terrein. En in Sw 2nd.st. vlak naast de weg. Hoewel er geen klanten (meer) te zien zijn, schijnt de lijn nog wel soms gebruikt te worden, want er zijn films met trein in Miami, op weg richting Homestead.

Medley *: op Lumber terrein .✔

Ocala ⚠️ ✔: in NE osceola ave↕⚠ . De weg is deels verboden🚫 voor auto's . Later is de weg zelfs deels verwijderd ! En dát in Amerika ! Er is (?)nog een ouderwets armsein in bedrijf/aanwezig (?) Wel te zien op foto /film . Was vroeger doorgaande lijn naar ⬆Gainesville en Leesburg⬇ . De lijn houd nu op bij ⬆ Lowell en Candler ⬇ . Volgens berichten zou de lijn in Ocala verdwijnen wegens een "project" maar dat is (nog) niet zo . Of het gaat niet door . (het ziet er naar uit dat dat project bestond uit het verwijderen van de helft van de weg, deels, en wat er over is,  is verboden🚫 voor auto's . Ook dat komt in Amerika toch vrij veel voor ! )  Er is óók een horizontale lijn door een straat, maar dat is vrije baan. Weinig gebruikt .

Alléén vrachttreinen op deze lijnen  .

Kennedy Space Center*❌ : op enkele terreinen . De NASA had tot 2015 een eigen spoorbedrijf . Daar zijn opnames van . De  sporen zijn(?) nu buiten gebruik , maar er is sprake van her-ingebruikname of zelfs een deels nieuwe lijn . 

TAMPA ⚠️ ✔: in E Polk street↔⚠ . 1 van de bekendste locaties . Dus zijn er veel foto's en films . Midden in het centrum . Met véél getoeter🔊)))!!. (nog wel)(toetervrije zone is gepland)(maar 6 jaar later-2021-is er niets veranderd)(!) Rijd óók dóór parkeergarage !!  Doorgaande lijn naar het ⬆noorden met aansluiting op andere lijnen . Zuidelijk onder⬇ de stad doodlopend in de haven(Port Tampa)Alle goederentreinen naar Port Tampa moeten door die ene straat.  Kruist ook de heritage-tramlijn gelijkvloers.(ten noorden van het Union station) Voor die tramlijn is gedeeltelijk gebruik gemaakt van een oude goederenlijn  naar een haven. Op de kade van E Harbor st. , en op kade onder McKay st. zijn(?) daarvan nog straatspoor~restanten.  Ook in de havens zijn er straatsporen.(op terreinen)  En op terrein bij S Harbor road (aan de Easy Bay)(~water~).   En veel noordelijker op CSX-terrein. En aan diezelfde lijn op terrein Home depot . In de N37th.st. ligt het spoor deels zonder afscheiding naast de weg. En ook op terrein van Transflo.

Clearwater✔: door N E ave.⚠️↕ , doorgaande als South east ave . Ook hier kwam Amtrak voorheen . Foto's+films . ⬆Doorgaande lijn  richting Tampa . Ging zuidwaarts⬇ tot in st. Petersburg , maar eindigt nu buiten die stad . Vroeger was er naar het schijnt ook straatspoor in Fort Harrison ave✝◼ . Dat was de Orange Belt Line . Ooit naar ↗ Orlando. Oorspronkelijk smalspoor . De 2 lijnen kruisten elkaar in Clearwater. Dat is nog waarneembaar . 

 (Tarpon springs) ✝◼ : aan de voormalige smalspoorlijn naar ↗Orlando & ⬇ Clearwater + st.petersburg . Hier was street running op vrije baan, maar ik vermeld het toch, omdat je op diezelfde middenberm nu kunt fietsen . En dat is vrij uniek . Opgeheven in 1987 . 

Auburndale*✔ : op bedrijfsterrein bij W Derby ave✔ en Ramsgate road✔.

Panama city *: op terreinen in de haven .

Bradenton❌(?)*: in de 8e street is nog echt straatspoor aanwezig . Lijkt niet in gebruik .  En bij de hoek 17th.ave E / 9th.st. E op een terrein .

Jacksonville : in het noorden op terrein van een brouwerij, en op terrein van Hansen&Adkins, en nog 1 terrein. En "in" de stad op terrein bij Evergreen ave, en op terrein van Synrise, en op terreinen bij Bond ave., en bij Bryan st. , en bij Overmyer drive . En ook op Blound island op 3 terreinen . En daarboven in de wijk North new Berlin .

Palmetto*: op terrein van entertainment bedrijf .

Winter❄garden*: op 2 terreinen naast het dorp .  

Clewiston/Keela/Lake Harbour/Bryant *: in de buurt van deze plaatsen zijn veel suikerriet-spoorlijnen in de velden. Normaalspoor . En er zijn kleine gecombineerde weg/spoorbruggen . Dat kan je street running noemen .

St. Petersburg✝◼ ✖ : staat wel vermeld op wikipedia , maar het was daar op vrije baan. In het midden van de weg oorspronkelijk.  In eerste straat zuid . 2 lijnen kwamen daar samen . De deels nog bestaande directe lijn uit Clearwater, en de lijn-met-omweg vanuit Clearwater . Deze werd opgeheven in 1987.  De baan in de 1e st. lag later aan de zijkant, en er zouden nog wat restanten zijn. De lijn stopt nu bij 5th.ave.N . Maar CSX heeft de route inmiddels verkocht aan de staat, en die hebben plannen voor een forenzen-treindienst .  Toch is er nog straatspoor ! Namelijk bij de 13th.ave.N . Gaat over terrein bouwmarkt . In de stad zou de lijn doorgelopen hebben tot op de pier, doch dat is onzeker . 

Largo  : op terrein bij Hearing lumber . (boven st. Petersburg). 

Arcadia : in W Pinestreet ligt de rails deels gevaarlijk dicht naast de weg✔ . Doorgaande lijn .

Bartow : op terrein van Mosaic onder⬇de stad✔.   

Palatka : op terrein papierfabriek ✔.   

Kissimee : op terrein ⬆ boven Garden street .   

Orlando : op ca. 9 terreinen . 

Lake Wales : op een terrein . 

Frostproof : op een terrein ⬇ onder het dorp .

Poinciana : op terrein bij Avenue A . ✔   

Naples : echt , maar doodlopend straatspoor in openbare straat in Railhead Boulevard . (dit ligt ver ⬆ boven de stad)

Palm🌴 Beach Harbor : op haventerrein dus . Onder de haven , in West Palm Beach, is een verbindingsspoor tussen 2 lijnen  dat allang buiten gebruik en verwaarloosd was, tegen de verwachting in, onlangs geheel vernieuwd ! . Deels vlak naast een weg . Er kwam zelfs nóg een lijn bij, die de 2 spoorlijnen op andere wijze met elkaar verbind. Die kruist de "oude" lijn. En alle overwegen in dat gebied kregen automatische beveiliging. Die was er meestal niet (meer?) .

Pompano Beach : op terreinen . 

Fernandina Beach✅ : buiten de stad naast Gum street, en in de stad in ⚠️S/N Front street. 

Mullberry  : niet écht street running, maar wél iets bijzonders : 2 spoorlijnen kruisen elkaar midden op een Highway !!!!!

 

---------------------------------------------------------------------- 

GGGGGGGGGGGGGGGGGGGgggggggggggggggggggggggggg :

GEORGIA :   ca.  24  "bruikbare" trajecten /locations .

COLUMBUS ⚠️ ✔ : door W 9th.- -9th.street ⚠. Doorgaande↔ goederenlijn vanaf het grootste emplacement↙ en vanuit het zuiden↖ , die de Chattahoochee River oversteekt en richting Fort Mitchell ⬇ e.v. gaat .  In gebruik . Films & foto's . En door W 6th.- - - 6th. street⚠ ↔. Lokale doodlopende goederenlijn . Die is(?) weinig in gebruik ; wel film op YouTube. Update ! In 2021ontdek ik dat de fabriek a.h. einde van deze lijn is verdwenen. Daarmee is de lijn dus zeker buiten gebruik. Maar nog wel aanwezig.  Én er ligt nóg méér rails op straat : aandenken aan de vm. tram . Te vinden op de Front ave. , tussen de 9e en de 5e straat↕ . Korte stukjes . Op wikipedia wordt alleen de 9th. st. vermeld(trein)

Sandersville ⚠️ ✔: door Tybee street↕⚠ . Woonwijk . Smalle straat, die géén auto's naast trein toelaat ! Hier rijd een goedlopend particulier spoorbedrijf op straat , met eigen locomotieven . Zoals wel meer voor komt in de VS . Films & foto's . Doodlopende goederenlijn vanaf Tennille .

AUGUSTA ⚠️ ✔: door de gehele 6th. street⚠↕ . Veel in gebruik , dus véél (Spectaculaire) films & foto's . 1 v.d. populairste locaties . Doorgaande lijn die noord & zuid + North-Carolina &  Georgia verbind .  Op wikipedia staan nog 3 straten vermeld , doch die hebben vrije baan . Geen echt straatspoor dus . Op oude kaart lijkt het dat het vroeger wel echt op straat was . In de 6th.st. was recent nog een wissel . Maar het zijspoor↗ ligt nog wel "in de weg"(!) . Dit was de goederenlijn naar de rivier↗ . Diverse restanten zijn(?) er nog , zoals in de doorgang in de rivierdijk . Zo te zien was er ooit ook een ↖zijspoor in de 6th.st. . Bovendien was er ooit een andere lijn onder de rivier, komende van⬅ tot aan de 6th.st. door Bay st.(dat deel v.d. straat is er niet meer) Dat was de Augusta Terminal Railway . ### Daarnaast is er nog straatspoor op terreinen : bij Essie Mcintyre blvd*. en bij Taylor st*. ### Op oude kaart is ook straatspoor te zien in o.a. Goodman st. , Augusta ave. en Railroad ave . Deze lijnen zijn er nog wel , maar de 1e 2 straten niet meer . De 3e heet nu R.R. Dent blvd.

ALBANY ⚠️ ✔: door W Roosevelt ave⚠. Films& foto's . Doorgaande lijn vanaf het emplacement naar Dothan e.v.  . Op het straattraject is slechts één kruising(met Highway 91) beveiligd met lichten en slagbomen. Dat is ook écht een overweg midden op straat. Waarschijnlijk de énige in de USA.  En bij het oorspronkelijke station ligt een stuk rails in steen-bestrating als aandenken. Waarschijnlijk vertrokken de treinen vroeger daar. En kwamen daar aan. #  Albany in Oregon heeft óók straattrein !! En óók in Albany in de staat New York ! 

Savannah ✔: tot ca. 1997 reden er straattreinen door Riverstreet✝⚠ en kon je helemaal om de stad heen per spoor . Er zijn een paar foto's met trein in River st.  Aan het begin zijn (?)er nog restanten . Het grootste deel is nog aanwezig en is tussen 2009 & 2015 gebruikt als toeristische tramlijn . Aan beide kanten is het nu een doodlopende lijn . Wegens bouw-activiteiten is de dienst voorlopig gestaakt . Maar op veel terreinen daar in de buurt barst het nog van de straatsporen .  Die vaak ook druk gebruikt worden . Zoals bij Harbor st*. , Old hatchover road* , aan het water bij Riverst.* , bij W River st*. , bij Tomochichi rd.* , en bij Tremont rd.* Nog geen opnames gevonden .

Statesboro✔: hier is zij-straatspoor in W Brannen st . Maar ik vermeld deze plaats vooral omdat 2 sporen elkaar hier midden op straat kruisen ! Een zeldzame situatie , vooral ook omdat daar 7 wegen met 5 namen daar min of meer samen komen ! Films op YouTube !  1 van de lijnen is nu nog een doorgaande lijn , die dient om het korte restant van de andere lijn te bereiken . Beide lijnen lijken in gebruik te zijn . De doorgaande lijn begint boven⬆ Statesboro bij Dover en eindigt zuidelijk⬇ bij Metter . De andere liep ooit van ↖Garfield(Georgia) via o.a. Statesboro naar↘Savannah . En er was ook nog een zuidelijke⬇ lijn naar Undine en Hagan .

(Montezuma✝◼) : tot ca .1983 was er hier straatspoor in de Cherry street . Toen is de lijn verlegd . Foto . 

Rome*: op terrein meelfabriek. Lijn liep vroeger ⬆ door naar andere lijn. En op terrein bij Redmond cir.

Valdosta*: op de E Florida ave ligt de rails in het "wegdek" .

Macon*: bij Lower Poplar st. kruisen 2 doodlopende sporen elkaar op een terrein. Liepen vroeger beide door en sloten aan op andere lijnen.  En in het zuiden bij Armstrong workshop ind.

Brunswick*: op terrein papierfabriek . En op terrein t.h.v. Oglethorp Bay . Ooit was er een "ringlijn" door de stad . Er zijn nog delen aanwezig, maar vaak buiten gebruik .

Atlanta * : in het zuiden⬇ op terrein Charley&sons . En bij bouwmarkt . In het noorden⬆ op terrein Thompson concrete en op terrein Builders firstsource . En op de Hulsey railyard, die recentelijk gereactiveert is.

Marietta *: op terreinen onder de stad. Aan Gibbs street.   Marietta in Ohio heeft échte straattrein . 

Cartersville✅ : op terrein van Gerdau steel mill .

Winder : op terrein Schutz✅.

Lawrenceville : op terrein Bluelinx . 

Duluth : op 3 aaneengrenzende terreinen bij May str.  

---------------------------------------------------------------------------------------

HHHHHHHHHHhhhhhhhhhhhhhhhhhhh :

HAWAII :  1 locatie . 

In deze staat zijn nog 2 spoorlijnen aanwezig . Op het eiland Oahu is een deel van de enige spoorlijn nog als provosorische museumlijn in gebruik . Maar nieuw railvervoer - een metrolijn! - is in aanleg . Op de eilanden van Hawaii was ooit 200 mijl aan suiker-spoorlijnen aanwezig . Een klein gedeelte daarvan, op het eiland Maui, is allang als museum-smalspoor in gebruik. Bij Lahaina. Met stoomtrein . En op ± 1 plaats ligt het spoor in de zijkant van de weg en kan het dus street-train genoemd worden . Uiteraard te zien op YouTube . Ondanks vele bezoekers ging het allang slecht met deze lijn , en in 2014 moest de dienst gestaakt worden . Maar er is hoop ! Want een rijke inwoner heeft alles gekocht en gaat alles vernieuwen . Momenteel zou de baan vernieuwd worden , en de locomotieven worden ook helemaal gereconstrueerd . In 2018 zou er weer gereden gaan worden . Stond op hun website, maar in juli 2020 staat er nog dat de lijn in 2019 heropend gaat worden ! Voorlopig uitgesteld dus .

--------------------------------------------------------         

 IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii  :

I D A H O* :  ca.  23  locaties .

Twin Falls✔* : op terrein . Ligt tussen ↖Boise en Salt lake city ↘ .

Boise✔*: op ± 10 terreinen . Ligt > naast Meridian .

Meridian✔* : op ca. 10 terreinen .(ligt < naast Boise)

Nampa✔* : op terrein . Ligt ↙ naast Boise .

Midway : op terrein .

--------------------------------------------------------------------------------

ILLINOIS  :    ca.  63 "bruikbare" "trajecten" . 33 plaatsen.

Aurora (regio Chicago) ✅: in 1 naamloze straat rijd de trein op straat . Doodlopende goederenlijn . Te vinden nabij de hoek W park ave/N Highland ave. Foto's &film. En op terreinen . Ook in het zuiden .Vaak ❌.

Rockford ✅: door  N Madison street⚠️. Diverse films op YouTube . En foto's zijn er ook . Doodlopende goederenlijn van Rockford naar Loves park .(dat is boven⬆ Rockford)(vroeger liep de lijn verder)⬆(naar Beloit)(en reed daar in de 5th.st. min of meer op/door de straat)  Als ik dat onderzoek , in jan. 2018 , ontdek ik toch nog weer het een na het ander . Zoals al vaak gebeurt is . Want boven Rockford ligt de plaats : 

Beloit✅ *: hier blijken op een bedrijfsterrein aan de Park ave. bruikbare straat-sporen te liggen . Geen opnames gevonden . Maar vanuit de lucht zijn er div. wagons en 1 locomotief te zien . Doodlopende goederenlijn . Nog hoger ⬆ ontdek ik nog 2 plaatsen , doch die zijn in Wisconsin . Zie aldaar .

(Olney✝◼) : in Mitchell Ave lag vroeger straatspoor *. 1 foto . Doodlopende goederenlijn . 

(Lincoln✝◼): voormalig interurban straatspoor *. Locatie onbekend .1 foto .

Bedford park✅* : op terrein van Ingredion . (bij La Grange IL)(dichtbij Chicago)

McCook : op terrein . Bij La Grange IL .

La grange✅* : op terreinen . Er zijn zeker nog 3 steden met deze naam . De enige met echt straatspoor is in Kentucky . Zie daar .

CHICAGO ❌✝️⚠ : in diverse straten was er rails , maar nu is er niet veel meer van over . Maar wel veel opnames . Met veel claxon🔊. Naar het schijnt werd alleen de N Kingsbury street tussen W North ave en W Division st. nog bereden . Recent filmpje op youtube. Update : in 2019 is deze lijn formeel gesloten. Ooit liep het door de hele straat , van noord⬆ naar zuid⬇ . Naar het noorden liep de lijn via lakewood ave. helemaal tot aan Evanston . In Chicago is (?) daarvan op div. plekken nog rails te vinden . Maar soms staat er een nieuwe wijk bovenop . Vanuit N Kingsbury st. takt een lijn af naar Goose island❌ . Daar loopt/liep de lijn door N Cherry ave✝. En vroeger ook door N North branch St.✝ Deze lijn is recent gesloten maar wel aanwezig . Ook als aandenken lijkt het wel . Ook de 2 bruggen zijn intact . Van deze Chicago Terminal Railroad(CTM) zijn div. films-met veel getoeter-op you tube te zien .   Alle lijnen zijn sinds 2019 dus buiten gebruik,en de CTM bestaat ook niet meer.

 W Carroll ave✝ is een ander geval . Deze wat verborgen en verdiepte straat gaat ook onder gebouwen door , en er ligt nog steeds (?) een spoor . Buiten gebruik sinds 1999 .  Geen film , wel foto's . Er werd papier voor kranten gebracht . Reed aansluitend over grote oude spoorbrug , die sindsdien omhoog staat . Aan beide kanten ligt de rails er deels nog, maar die is (dus) niet meer bruikbaar. 

✳Chicago had ook een groot ondergronds smalspoornetwerk. De tunnels zijn nog aanwezig, maar niet toegankelijk. Meer info :  "Chicago tunnel compagny" op Wikipedia. Naar dit voorbeeld werd onder Londen de smalspoor~posttrein aangelegd, die nu alleen nog toeristische attractie is. 

Én op een terrein in de S Paulina street. En op terrein(en) onder E 100th.St., ook op kade.

 En op terreinen onder de Calumet River✅. En op terrein boven E 130th.St.✅

Vanuit Chicago rijd nog altijd de laatste interurban in de USA : The South Shore Line.  Zie verder bij Michigan City,  Indiana.   Dat is dus onder⬇️ Chicago. Vroeger was er óók een interurban de andere⬆️ kant op, die dus The North Shore Line heette. Naar Milwaukee. Deels is dat nu één van de MetrA-lijnen. Tot aan Kenosha. 

Morris✔* :  ver▶buiten dit dorp zijn er "straatsporen" op ca.4 terreinen . Bij ☢kerncentrales☢ en chemische fabrieken . De lijn sluit ⬆ aan bij Plainfield en liep ⬇ ooit door naar Gardner .

Springfield*✔: in de lange S 3 rd. st. ligt de rails midden op/in de "straat" : slecht wegdek bestaande uit klinkers en het grind van de spoorbaan . Aan 1 kant past er géén auto naast een trein . Er zijn minstens nog 2 Springfields met straattrein . Naar verluidt zijn 34(!) plaatsen met die naam .  In de 19 th.st. gaat de rails ook even de straat op .

Rochelle*: op terrein Union Pacific , en op 2 terreinen van Americold .

Ottawa*: in (een) deel/delen van Walker st. & Walnut st. ligt het spoor min of meer op straat . Gevaarlijk dus.  En op terrein bij Naplate .

Decatur* : op 3 terreinen .

Peoria* : SW may st.✝◼ . En op terreinen aan de Illinois river✔.

East Peoria* : op terrein bij Tractor drive .

Cairo*: ✝ in een deel van Commerce st. ligt nog straatspoor in het midden van de weg . Met aftakkingen . Lijkt nog aangesloten , maar is duidelijk buiten gebruik . Geen opname bekend .

Rock island : op het eiland bij de South ave op een terrein. Vroeger ook door South ave✝. Op een terrein daar ligt nog rails . En op terrein bij Mill st. ❌.  

Bradley : op terrein  (-en). 

Kankakee : op terrein . 

Joliet : op terreinen. O.a. van Union Pacific✅ . 

Channahon✅ : op emplacement  en op terrein onder W Durvee road .

Moline : op terrein bij Rabbit tool USA . 

Quincy : op terreinen links + rechts naast de stad . ✔ 

West chicago* (niet bij Chicago ! ) : op terrein bij Atlantic drive . 

East Chicago  (wél  bij Chicago) : in de haven✅. 

Cicero (bij Chicago) : op terrein van Koppers✅.

Forest view : op terrein Conglobal✅. 

Chicago Heights :  op terrein Bulkmatic✅ .

Batavia* : op terrein bij Olympic drive .  

Elk grove village* : op een terrein boven Pratt blvd.(Material Sciences Corporation)✔ (bij Chicago)

Bensenville* : op terrein Amalgamated Sugar, boven Supreme drive✔.  En op terrein Chicago Milwaukee st.Paul & Pacific Turntable . Waar (dus) een bruikbare draaischijf is . Met meerdere straatsporen✔ . (regio Chicago).     

Franklin park*(voorstad van Chicago) : op terrein Nestlé✔. En op emplacement CN Bensenville✔.(bij station Mannheim)(!) En op terrein naast Olympia foods .En op terrein van de Nor Paul yard✅. En op terrein bij N17th.ave. Deze doodlopende goederenlijn gaat door in de volgende gemeente.

Melrose park* (ook voorstad van Chicago): op terrein onder Armitage ave . Vervolg van de lijn uit Franklin park . 

South Roxana : op terrein boven Madison st.

Milan : op terrein naast 3rd.st.E.

Hartford : op vrije baan naast de weg door N Market.

East Alton : bij Powder mill road ❌.

---------------------------------------------------------------------------  

  INDIANA : ca.  6 8 "bruikbare" locaties .  [ca. 36 plaatsen]   

Tijdens het begin van mijn zoektocht stond Indiana lange tijd in de top 3 van de meeste plaatsen, maar werd later ingehaald door andere staten.

 

 MICHIGAN CITY ⚠️ ✔ : deze stad ligt ironisch genoeg nog nét niét in Michigan . Het is 1 v.d. bekendste streettrain-plaatsen , omdat het 3 x speciaal is : de énige reguliere Elektrische Reizigerstrein op straat in de VS ! Én óók de laatste "oude"/"klassieke" Interurban ! Én niet van Amtrak ! Hij rijd door W 10th. street⚠ , om verderop met een slinger naar↘ en door W 11 th. & E 11 th.str.⚠ te rijden . Het "station" is midden op straat .  Woonwijk ! De zware lange treinen zijn van Japanse makelij en toeteren🔊 veel . En de straat is niet zo breed . Kan dat nóg erger ? ? Natúúrlijk kan dat :⚠ er rijden óók DubbelDekkers !!!  Én óók  goederentreinen !!  Én óók in het donker . De lijn kruist ook nog een Amtrak-lijn. Gelijkvloers.  Er zijn allang plannen om de lijn te verleggen en te verdubbelen , maar de inpassing en financiering zijn zó moeilijk dat het er niet op lijkt dat dit snel gaat gebeuren . 2016 werd genoemd , maar in plaats van verleggen is het spoor deels vernieuwd. Het plan hangt samen met meer spoor-verdubbeling en algemene vernieuwing e.d.  Als(!) voorjaar 2021 alle fondsen binnen zijn, willen ze zomer 2021 "al" starten.  Eind-datum onbekend. Er moet veel worden afgebroken e.d. . Uiteraard zijn er talloze foto's en films van . Ook van minstens 1 accident💥. Van oudsher is de lijn bekend als The South Shore Line . Begint in Chicago . Reed vroeger ook in South Bend en East-Chicago op straat . Blijft tegenwoordig buiten South Bend en eindigt bij het vliegveld. De gemeente wil graag weer deze trein in de stad, al zal het nu niet op straat zijn. Maar eerst is een ander project aan de orde : na vele jaren plannen is in oktober 2020 de aanleg gestart van de West Lake Corridor. Voor het éérst krijgt de South Shore Line een zij>lijn. De huidige lijn is ca.145 km. lang. Het straattraject is ca. 2,3 km. lang. Op wikipedia staat ook nog Holiday st.✖ in Michigan city, maar dat is onjuist ; daar is vrije baan . Maar er zijn wel nog op 2 terreinen sporen aanwezig .

East-Chicago *: op diverse terreinen .

South Chicago : de voorstads-treinen op MetrA-ijn ME doen in  South-Chicago gedeeltelijk aan semi-streetrunning. En ook op MetrA lijn RI tussen Gresham en Morgan Park. (dit zijn eigenlijk moderne interurbans) Zij rijden ook met dubbeldekker ; vrijwel dezelfde als op de South Shore Line.  Maar niet allemaal electrisch.

(South Bend) : de South Shore Line ~ interurban reed van waar nu Amtrak station is de Orange street in. Vanaf hier straatspoor. Vervolgens Colvax street, en dan La Salle street in. En die werd gevolgd tot aan wat nu Dr. Martin Luther King blvd. heet.  Er was een stations gebouw, maar het eindpunt was gewoon midden op straat. Aan die straat was ook een trein-remise.  Van dit alles is niets meer terug te vinden. Én er reed nóg een andere spoorwegmaatschappij op straat ! Door W Western ave. Vanaf (t.h.v. Hancock st. tot aan de rivier. Brug is er nog. ### In Orange street was kruising met nóg een andere spoorlijn, die daar kort op straat reed. Traject is nog waarneembaar.(óók met brug)(over dezelfde rivier)  Uiteraard had South Bend ook een tram/trolley, tot 1940. Trolley en interurban reden deels héél dicht tegen elkaar aan. Ruim 40 jaar later is iemand een miniatuur tram+lijn in zijn tuin gaan bouwen als herinnering. Te zien op YouTube,  maar locatie niet gevonden. 

NEW ALBANY ⚠ ❌ : in E 15 Th. street ↕⚠. En een stukje in de Vincennes st.  Woonwijk .  Er komt nu nog maar zelden een trein . Alleen nog maar lokaal heb ik begrepen . Update : lijn is gesloten❌.  Of althans dat deel. Nieuwe Update : dit deel zou deels vernieuwd zijn, tot aan Barack Obama Way, buiten de stad.  Heropening zou gepland zijn. Geen duidelijk bericht kunnen vinden. Maar vanuit de lucht kun je zien dat het vernieuwd is. Klant zou Sazerac of New Albany zijn.  Recente video's op kanaal Noah Chappel. Er zijn ook "oude" foto's en films . De lijn loopt door naar Salem en Orleans en Bedford❌✝️. (op wikipedia word alleen E 15th.st. vermeld) Met de verdwijning van het vervoer naar/van Bedford viel ook het treinverkeer door New Albany weg.  Vroeger was er ook een lijn door een deel van  E main st.↔ , wellicht ook op straat . Komende van Huntingburg⬅ .  Deze lijn liep door naar ➡Jeffersonville . Dat deel is er niet meer . (New albany-Jeffersonville) Na de brug buigt de eerstgenoemde lijn naar links↖️ . Aan deze lijn is er nog straatspoor op een terrein aan de S7th.st.✔ , en in in Preston st.✔ ligt de rails in/op het "wegdek". Deze lijn loopt nu dood in een tunneltje . ### Tot ca. 2000 was er ook een lijn naar rechts↗️ . Deze lijn ging naar North Vernon . Eigenlijk bestaat hij nog , alleen rijden de treinen niet meer via New Albany . Div. oude tracé 's zijn nog te herkennen .  Er wás nóg een New Albany met straattrein : zie daarvoor Mississippi .(dat ligt 4 staten verderop) 

Borden : rails gevaarlijk dicht naast weg. Ligt boven⬆ New Albany.

KOKOMO ⚠ : (ook) dit stadje was ooit een waar spoor-knooppunt ! Met ca. 4 electrische interurbans . Daar zijn 3 lijnen deels van overgebleven , en 1 tracé  - in N buckeye street↕⚠❌- ligt op straat. Met trein te zien op YouTube,  maar nu is dit deel waarschijnlijk definitief buiten gebruik.  ⬇ gaat de lijn naar ⬇Tipton✝️/◼️  ,↖ naar Logan Sport✅ . Maar vroeger ↗naar Peru✝️◼️(Indiana) . De andere lijn lijkt er veel op , maar heeft/had toch een vrije baan↔ . Beide lijnen kruisen elkaar en zijn(?) ook verbonden . Beide lijnen worden nog maar weinig gebruikt en/of lopen niet meer door aan 1 of 2 kanten . De 3e lijn heeft straatspoor op een terrein✔ in de doorgaande lijn . Liep vroeger echter nog verder door . Dit deel is in gebruik en ook op YouTube te zien .

In N Buckeye street  (woonwijk) staat een uniek "seinhuisje" op een paal . Geplaatst in 1930 . Voor zover bekend is dit 1 v.d. 3 in de hele VS die nog gewoon naast het spoor staan . Maar niet meer ingebruik . Zie ook Utica,NY.  En hoe lang de lijnen in Kokomo nog blijven is ook zeer de vraag .(in 2018 is de rails in (west)Madison street verwijderd)(oost is nog wel in gebruik)(onder Buckeye str. is deels geen rails meer aanwezig)(nu fietspad)(en nog zuidelijker  is de lijn allang verdwenen)

De infrastructuur is(?) oud en er zijn(?) "antieke" elementen te vinden . De tijd lijkt er soms stil te staan . Het oude station en het seinhuisje(er zit nu een pop in) zijn wel onlangs opgeknapt en de stad heeft "museale" plannen. Er zijn weinig foto's en films omdat er zo weinig gebeurt . (Maar ze zijn er wel dus)(You Tube)(ook in 2018 met trein)(niet in Buckeye st.)(laatste en enige video~opname met trein is van 2012) Daarom is op het straat-traject in Buckeye st. ook alle beveiliging verdwenen, ook de andreaskruisen . Het traject is(?) bruikbaar doch  buiten gebruik . ###  Diep in het zuiden⬇ van Kokomo ligt er in Defenbaugh street❌ ook nog een stuk straatspoor *. Aangesloten maar buiten gebruik . Dit spoor verbond vroeger de 3 spoorlijnen min of meer . Althans op sommige oude kaarten lijkt het een doorgaande lijn . Dan had je dus een "ringlijn" . Er was aan die lijn een interurban- depot, en dat gebouw is er nog . ###  En in het noorden⬆ is er in  Morgan street ✔een zij-straatspoor ↖. Dat is wel ingebruik zo te zien . Want recent op YouTube. ###  Een deel van de "ringlijn" lijkt er anno 2021 nog te zijn, deels overwoekerd. Dit gaat vanaf het straatspoor ↗️, kruist de andere spoorlijn, gaat➡️door veld, dan onder apart deel van Deffenbaugh St. door, en daarna met bocht naar boven↗️ naar andere spoorlijn. Lijkt nog aangesloten te zijn. Op sommige plekken is de beveiliging nog aanwezig. Onbekend hoe lang al buiten gebruik de gesloten lijnen zijn.

WARSAW ⚠️ ✔ : Ook hier 2 kruisende lijnen , maar beide gewoon in gebruik ! De verticale↕ lijn door N Hickory street ligt op straat . Toch rijd de trein niet traag hier !! ⚠(YouTube) De lijn gaat⬆naar Goshen en ⬇ naar Wabash . De horizontale↔ lijn heeft vrije baan . Foto's &films . Woonwijk . 1 lijn was vroeger een electrische interurban .  1 accident💥 op YouTube . Ook zijn  hier nog 2 ouderwetse & zeldzame  "no left turn" - lichten  in gebruik .("no right turn" bestaat ook , doch dat is nog véél zeldzamer .) Door Center street reed vroeger een electrische interurban. Er was een korte aftakking via Indiana Ave. De naam was Winona interurban railway.  Tussen Valparaiso en Fort Wayne. Er was ook een interurban tussen Goshen en Peru. In 2013 is er bij Krebs Trailhead park een stuk rails gelegd als aandenken aan die lijn. 

Elwood✔: in S  C  street ⚠️ is een stukje straatspoor↔ . Woonwijk . Ook hier rijd de trein niet traag . Er zijn 2 foto's op rrpicture archive.net , maar 1 staat foutief bij de plaats Tipton .  Er zijn ook filmpjes op YouTube . Ook Elwood had een elektrische interurban . De lijn gaat  ⬅naar Frankfurt (indiana) en ➡naar Muncie .

(Terre Haute) (✖) : beide straten staan  foutief op wikipedia , want de trein had/heeft vrije baan. Hoewel deels zo krap in de 1e straat dat een vrachtwagen er niet naast past.  Recent is de helft van de lijn in de 1th. st.✝ ↕ verwijderd . Ook in de 10th. st.↕ rijd de trein niet op straat . In het noorden wel een beetje straatspoor op terrein van Bermis .

Speed ✔: op terrein Essroc fabriek . Foto+film . Deze lijn  naar de fabriek toe is merkwaardig omdat hij grote bochten heeft , pal naast een kaarsrechte lijn . En het gebied is ook vlak . Dus hij hoeft niet om bergen heen . Maar toch rijd hij om . De trein rijd ook hier zo ongeveer door tuinen en huizen heen *. Een soort  buurtspoorweg dus . En dat klopt , want ook dit was ooit een interurban . Speed is t.h.v. Sellersburg , en de lijn loopt tussen Speed en Watson . Sinds 2013 is deze lijn deels buiten gebruik.

Richmond✔(?): in de S 8th. street⚠️ .(⬇zuidelijkste⬇ deel) Doodlopende goederenlijn . Lijkt niet in gebruik . Er zijn wel opnames van . Boven de stad is er straatspoor op terrein van houthandel. Én er reed vroeger een Interurban door Richmond. Tussen Indianapolis en Dayton. Die volgde highway 40.   ♤Er is nog 2 x een Richmond met straattrein : in California en in Virginia . Aan de west&oost-kant van het land dus .

Crawfordsville* : op 2 terreinen .

Franklin : op lumber-terrein .

Marion : op terrein autofabriek buiten de stad .

 Madison : ver boven deze plaats was er zij-straatspoor bij een militaire basis, en een deel daarvan is in 2018 opnieuw aangelegd . Zag ik bij toeval op YouTube . In de stad zelf is geen doorgaande spoorlijn meer ; vermoedelijk ging het daar ook door de straat . 

 La Fayette✝◼ / ✔ : tot ca. 2000 was er ook een spoorlijn schuin↗ door de stad . In een deel van Erie street reed de trein midden op straat en was er ook een halte . Film+foto's . Er is nog wel straatspoor op terreinen .

NOBLESVILLE ⚠ ❌: hier reden uitsluitend nog museum-treinen . Door N 8 Th. street⚠ ↕. Deels midden op straat , deels aan de zijkant . Dit was ooit een elektrische interurban . Div. spectaculaire⚠ opnames . Ook met western-stoomloc . Het is een lang traject , maar loopt niet meer door . (aan beide kanten)(bij Tipton⬆ & in  Indianapolis⬇) Daarom dus bijv. geen goederentreinen meer . ✳ Update ! Wegens een conflict met de gemeente  is het museum  verhuisd naar Logansport, Indiana. Er was duidelijk geen politieke wil om deze Unieke attractie te behouden.  We kunnen er daarom vanuit gaan dat er helaas geen trein meer door Noblesville zal rijden . De lijn dus definitief gesloten is. In 2021 is de meeste rails in de straat verdwenen. ✴ 🇬🇧This Line is (partly)(in Noblesville) abandoned and  the railway museum is moved to Logansport Indiana . Boven Noblesville rijd er nog wel een museumtrein . Naar Logansport .

 Evansville✔ ⚠️ : door een deel van W Ohio str. Let op : straat verspringt . Ziet er weinig of niet gebruikt uit . Maar wel aangesloten . 1 filmpje met trein op YouTube . Aan het einde van de lijn zijn wel wagons te zien . Wellicht liep de lijn vroeger door want niet veel verderop is het einde van nog een lijn . Dan was dat de zuidelijke lijn .(later blijkt dat inderdaad zo geweest te zijn.)- -(In Division street reed de trein toen midden op straat . Daar zijn foto's van . ) Er zijn ook 3 zeer lange en zeer schuine overwegen . 1 daarvan steekt daarbij highway 41 over ! (4-baans weg) Bovendien is er een noordelijke lijn die in E Morgan ave. min of meer links of rechts op straat rijd . Maar die lijn is nu ook doodlopend . En op div. terreinen is er ook straatspoor .

Lawrenceburg : ✖️ staat ten onrechte op wikipedia. Want het is vrije baan. 

Mount Vernon ("nabij" Evansville) * : op ± 3 terreinen✔ aan Old highway 69s, buiten de stad. De lijn daar naar toe heeft straatspoor in W Waterstreet. Plus op terrein daar. En op terrein GAF, ⬆️boven de stad.. En rechts➡️naast de stad op terrein van Barge service.(dit bedrijf is gesloten)

Henderson *: onder⬇ de stad op terrein county riverport. "Nabij" Evansville .

(Bedford✝) : lijkt veel op kokomo . Ook 2 lijnen die elkaar kruisten ; 1 op straat↕ (J street⚠)(aanwezig)(althans het zuidelijke deel)(?) en 1 op vrije baan↔ .(verdwenen) Maar het  verschil is dus dat in Bedford alles al opgeheven is .  Sinds 2008 . Wel zijn er opnames van. Met trein. De ↕lijn liep ⬆ ooit door naar Bloomington ; de zuidelijke ⬇ lijn , die er nog wel is(?), gaat naar Mitchell en New Albany . Schijnt buiten gebruik te zijn . Update : Volgens bericht en foto zou het straatspoor door Bedford in 2020 bij rioolvernieuwing verdwenen zijn. In 2021 was het nog zichtbaar vanuit de lucht en op streetview.

Portage✔* : bij Burns harbour . Bruikbare havensporen op diverse terreinen . Nog geen opnames bekend .

Shively✔* : op terrein bij Tucker ave. Zeer dichtbij Louisville .

Princeton : ✝ ◼ Vroeger was er in E Brumfield ave. zo te zien straatspoor . Vanuit de lucht is het tracé goed herkenbaar . Op Virtual Railfan is/was een overweg in Princeton live te zien .

Yankeetown : ver buiten dit gehucht op een terrein . Energie centrale .

Seymour : dit western-dorp word gekruist door 2 spoorlijnen . Op Indianapolis ave. ligt de rails gevaarlijk dicht naast de rijbaan . ✔✔ .

Corydon✔* : op terrein ver ⬆boven het dorp . En in⬇ het dorp is er min of meer straatspoor in de N water st.✔ . Corydon ligt tussen Huntingburg ◀ en New Albany ▶.

Jeffersonville* : op bedrijfsterreinen . In gebruik zo te zien . Dichtbij Lawrenceburg , alwaar er street running op vrije baan is . Ca. 6 locaties in Jeffersonville :  bij E market st. liggen op terrein diverse straatsporen✔, aan de Ohio river. ###  In Dutch lane❌? liggen links en rechts nog "bruikbare" restanten pal naast de weg . ### In W9th.st.✔ligt de rails ook min of meer pal naast de weg .###  En op een terrein aldaar. Deels buiten gebruik . ✔/✝. En op terrein Unicem USA. En op terrein bij Champions road.  Tussen Jeffersonville en Louisville zijn er 2 antieke spoorbruggen, beide met rails. Maar 1 daarvan is allang niet meer aangesloten op het spoornet. Sinds 2013 is het een wandelweg, met rails in beton, dus straatspoor !! 

Het is geen straattrein, maar zó apart dat ik het tóch vermeld : Schuin↗boven Jasper liggen 2 luxe vakantie-resorts, in French Lick & West-baden. En tussen die 2 rijd dagelijks een retro-trammetje.(trolley)(maar zonder bovenleiding, dus eigenlijk géén trolley) Sinds enige jaren helemaal opnieuw aangelegd, want zo'n 100 jaar eerder reed er daar ook al zo iets.Nu rijd er een replica met oude onderdelen. Rijd deels op oude spoorlijn die op ander deel museumlijn is. Het tramtraject is maar liefst(!)1 km. lang(!) en de tram heeft een échte Amerikaanse treinclaxon(horn) !!  Uiteraard te zien op You Tube . Rijd alle dagen van het jaar van vroeg tot laat .(!)   

(Monticello ✝◼) :  hier rijd dus geen straattrein meer . Onbekend sinds wanneer . Vanuit de lucht bekeken lijkt het er op dat de lijn over straat liep, maar het kan (ook) op vrije baan geweest zijn . Dit was de verticale lijn, die ooit door liep naar Delphi . Daar is nog een restant . De horizontale lijn is nog gewoon in gebruik . En boven de stad is de verticale lijn ook nog in gebruik . Geen duidelijke opnames van het "straatspoor" gevonden . 

Fort Wayne : op terrein aan einde Wall st. , En op terrein van Tristate warehousing . In het noorden. En op een nog noordelijker terrein . 

Elkhardt : op terrein lumber, boven Lusher ave. , en op terrein Bull moose tube .  

South bend : op 1 terrein onder w Sample str. 

East Chicago* : in de haven . ✔ 

Gary * : op lumber-terrein✔.  Oude kaarten laten zien dat er vroeger treinen reden door : 3rd. Ave, 9th. Ave . 

Tell city : in de 6e straat ligt de rails op open baan midden op straat. Onder het dorp, waar de lijn altijd zijn eindpunt had, zo te zien, is er min of meer straat spoor op een terrein. Dit dorpje heeft een vloed-muur. 

Hopkinsville✅ : op terrein Metalsa. 

Newburgh✅ : op terrein Alcoa Warrick, ver buiten de stad.

Aurora : in George st. is de voormalige spoorbaan nu fietspad, en de lijn liep ooit door Main Street in het centrum. Het lijkt er op dat daar het eindpunt was. 

Washington ◼️ : het lijkt er op dat er vroeger treinen reden door W Hebron street.

Andere bijzonderheid : In North Vernon is anno 2021 nog een handbediend sein aanwezig bij de kruising der spoorlijnen.(diamond)(X) Ter plaatse aan de paal moet het bediend worden. In Kokomo zijn er nog 3 aanwezig,(dus zijn er 3 "diamonds"), waarvan 1 van een ander type.  

------------------------------------------------------------------------------      

 IOWA :   ca.  25  "bruikbare" trajecten .

Lansing✔ . Kort deel in N front street↕ .  Doorgaande ↕rivier-kust-lijn , ⬆ naar Winona , Hastings e.v. ;  ⬇ naar Marquette en Dubuque e.v.  . Foto's & film .

Alleen Belle vue✖ staat op wikipedia , maar daar is juist vrije baan↕ .

Keokuk✔* : zoals zo vaak kom ik via via bij deze plaats terecht , en ontdek zo weer een nieuwe locatie . In de N park drive ligt een kort doodlopend stukje straatspoor dat ook nog in gebruik is . En op 'n terrein bij S5th.st./Commercial st.✔ Ook in dienst . Begin van doodlopende goederenlijn . En dan is er nog "straatspoor" op de dam in de rivier . Elektrisch !!   Er hebben dan ook wel eens historische trams op gereden , bijv. als "vervangend vervoer" toen de verkeersbrug gestremd was . Daar zijn foto's van  . Het is dus een materiaal-spoorbaan die normaliter niet voor publiek toegankelijk is . Er is ook een bijzondere spoorbrug daar , en een historisch stationsgebouw .

Cedar Falls✔ : in W 5th. street⚠️ . Dat is een woonstraat . Rijd met grote bocht door tuinen . Industrie lijn. Nu doodlopend bij klant . Liep vroeger dus verder door . Foto's .  Verderop ⬇ is  in Waterloo een ander deel ook nog in gebruik . Gaat ook door tuinen en heeft div. aansluitingen . 

Cedar Rapids*: op het terrein van Quacker . In de 9 th. ave SE is er straatspoor op vrije baan✅ . En op terrein bij Treehouse Private Brands✅. En op terrein van International Paper✅. En op terrein bij  Cargill Corn Milling✅. En onder Highway 151 op 2 terreinen✅.  Tussen Cedar Rapids en ⬇️Iowa City⬇️ is al sinds 1904 hetzelfde spoorbedrijf actief✅, dat dan ook de naam Cedar Rapids and Iowa City Railroad heeft.(C.R.A.N.D.I.C) Zo'n samenwerking tussen 2 plaatsen is zeldzaam, en zeker als het al zo lang onder dezelfde naam is. Tot in 1953 reden er ook reizigerstreinen(interurban). 

Iowa City  :  Crandic rijd vanuit Cedar Rapids in Lafayette street direct naast de weg. En dat vervolgt in Maiden Lane.  In S Gilbert Ct.  is er ook rails naast de weg. Deze lijn verbind de Crandic-lijn met de Union Pacific-lijn.

Dubuque : in Jackson street✝ en in Washington street⚠️ ✔.  Doodlopende korte goederensporen . Maar in die eerste straat kan geen trein meer rijden . De rails is als aandenken herlegd , maar wel onbruikbaar voor trein . Foto . En door de hele Salina street↕✔⚠️. Doodlopende goederenlijn  . Wel ingebruik  voor zover bekend . Film&foto .

Sioux city*: op terrein bij Wall st. .

Eagle grove* : op terrein van AGP, dat gelegen is IN een spoor-3-hoek .

Des Moines*: Elm st.✝ , en op terrein ✔ Cargill aan de E Grange ave. En op terrein aan de NW48th.pl.✔️

Fort Madison : in de 36th. st. was er straatspoor naast de weg.  Over de Mississippi ligt de grootste gecombineerde  weg+rail-draaibrug ter wereld, met 2 dekken. Uniek & Antiek. De trein rijd beneden. Uiteraard zijn hier films van ; ook dat de brug open/dicht gaat. De brug is vrijwel in originele staat ; vóór het open gaan klinkt er een sirene(!), en komt er een hek omlaag(!) Geen slagboom dus.   En het oude station en omgeving zijn live te zien op Virtual Railfan. De brug is daar in de verte zichtbaar. De brug is er sinds 1927.

Omaha : op div. terreinen. In het aangrenzende Council Bluff is er semi-streetrunning in 1 straat. Op open baan aan de zijkant én  in het midden van de weg. 

Davenport : op terrein tussen S Howell st. & Schmidt road .  En in een naamloze straat bij W2nd.st.  En bij Boies ave. op een terrein . Vroeger een doorgaande lijn . Er is ook een straattraject op vrije baan . Dat is wel een doorgaande lijn .

Champaign : op terrein bij w Clark road , en op terrein Kraft foods .  Burlington : op terrein  bij Diamond Vogel Paints.(boven de stad) In het centrum liggen er 2-3 doorgaande✅ sporen direct naast Market Street. 

(Ames✝️◼️) : in de helft van  Knapp street reden vroeger 2 electrische interurbans, 1 op straat. Van de Fort Dodge Des Moines & Southern Interurban, en van de Ames & College Railway. In ca. 2014 bleek de rails nog onder het asfalt te liggen. De lijn kwam vanuit het noorden(via wat nu Beach road heet), langs en op (S) Sheldon ave. En ging dan kort door de bocht Knapp street in. Halverwege, na Welch ave. , was er een splitsing naar links en rechts. Trein kon niet rechtdoor. In de 2e helft van Knapp street lag dus geen rails. De oude trajecten zijn deels nog waarneembaar vanuit de lucht, maar op straat is niets meer te zien. In het centrum was er straatspoor dóór Mainstreet, met bij het station een spoor~3~hoek op straat !  De genoemde straattrajecten waren waarschijnlijk alleen voor goederen gebruikt . De laatste werd opgeheven in de jaren 60. Alleen buiten de stad is de baan deels terug te vinden, en die is nu grotendeels fietspad. Inclusief hoog viaduct . De zuidelijke lijn ging naar Kelley , Slater en Des Moines. 

Mason City : Iowa Traction Railway Company.  Hier géén street running trains, maar wél  iets unieks ! De láátste elektrische⚡ goederentrein in de USA !  En zéker de laatste oorspronkelijke met antiek materieel ! De 🧡oranje elektrische⚡ locomotieven zijn 100 jaar oud en gewoon dagelijks in dienst ! Óók in de sneeuw🌨❄ ! En de laatste die de trolley-stang gebruiken. De bijna 17 km. lijn was een electrische⚡ Interurban. (Mason City and Clear Lake Railway) En daarmee is het ook de énige oude Interurban die op oude wijze in gebruik is. Het goederenvervoer was van meet af aan(1897) het belangrijkste. Passagiers werden vervoerd tot in 1936. Het bedrijf maakte vele rampen en wijzigingen mee, maar wist te overleven. De oudste locomotief is van 1917, en de "jongste" van 1923.(!) Er is geen oorspronkelijk materieel. Voor speciale gelegenheden is er een oud Interurban~rijtuig aanwezig. Véle video's op YouTube ! De hele lijn kent wel lichtseinen, maar ⚠️géén bewaakte overwegen !  En dús klinkt váák en hàrd de lúide Horn/claXon 🔊❗❗! !  💥Steekt in Mason City "blindelings😎" de vier-baans State Highway 106 over❕ ! ! Lúid toeterend, en verwachtende dat iederéén dirèct stòpt🛑. Er steken daar zelfs 2 zijlijnen die Highway over, maar vóóral het spoor naar AG Processing wordt veel gebruikt. Opnames van het veel kortere andere spoor zijn zeldzaam. De lijn sluit aan op diverse andere lijnen. Daar waar er verkeerslichten🚦 zijn, zijn er géén lichten voor de trein. ⚠️Dús die rijd gewóón dóór bij rood🔴of groen💚 licht !! Wél met véél lawaai🔊 natuurlijk. Gaat kennelijk altijd goed  ; geen incidenten gevonden. 

-----------------------------------------------------------------------     

 KKKKKKKKKKKKkkkkkkkkkkkkkkk  :

KANSAS:    ca. 18 "bruikbare" trajecten .

Kansas city✅(The Twin-city)(de andere helft van de stad ligt in de staat Missouri) : in Rail Road street⚠️ .(!) Zo te zien (vanuit de lucht) in gebruik . Doodlopende goederenlijn . Foto . En op terrein boven Donovan road✅. En op terrein Procter&Gamble✅boven Kansas ave. En op terrein VVF✅onder Kansas ave. En op lumber-terrein  bij de 88e street✅. En op terrein bij Cargill✅ , aan de 5e straat. | Op 15-09-2020 ontspoorde een trein op een spoorbrug bij de stad. Het opruimen ging dag+nacht door. 2 wagons werden, zónder onderstel, omlaag gehesen en daar neergezet. Pas op 11 november werden ze op vrachtauto's geladen. Met escorte van 🚔politie🚓en anderen gingen ze naar een herstel-locatie in de buurt. Te zien op kanaal KC Railfan.

Newton✔ *: op N Kansas ave. ligt de rails soms vrij in het "wegdek" in het midden of aan de zijkant van de weg . De lijn gaat ⬆ naar MC Pierson en ⬇ naar Wichita . Nog geen opnames bekend .

Wichita : in de hele S mosley street⚠ ❌?. Foto . Waarschijnlijk gesloten . Doodlopende goederenlijn in het zuiden . Maar in het noorden is er nog 1 , en die straat heet "Washington" ✔. Deze lijn is deels nog in gebruik maar loopt nu ook dood . Maar je kunt zien dat hij vroeger door liep en aansloot op andere lijn . Nog geen opnames gevonden . En bij W Harry st . En in/bij N Mead st. 

(Coffeyville✝◼) : hier was een elektrische interurban* . Foto's .

(Ottawa✝◼) :* Er waren ooit 2 lijnen op straat : een horizontale↔(⬅Emporio↔Kansas city ➡) door E 1st.street , en een verticale↕ door S walnut street .(⬆Lawrence----Garnett⬇) Beide dus verdwenen . Van de verticale staat 1 foto op rrpicturesarchive.net .

Salina✔: dorp met veel sporen . In de zeer lange S 4th. street⚠ rijd de trein op straat↕. De lijn is nu doodlopend ver onder⬇ de stad , maar ging vroeger door naar Lindsberg en MC Pherson . En er zijn ook sporen pal naast een weg , en ook op vrije baan in een straat . En er is zelfs een X kruising van 2 spoorlijnen midden op straat ! Wat bijna uniek is . Niet alles is nog in gebruik . Maar de ↔hoofdlijn wel . Geen opnames gevonden .

Winfield✔* :  door Platter street⚠ . Doodlopende goederenlijn . Ging vroeger door naar ⬇Dexter✝◼ e.v. Geen opnames gevonden . Kort straat traject .

Chanute : op manufacturing terrein .

(Scott city) ✝ ◼ : voorheen was er straatspoor door een deel van Glenn st. , en ook door 1th.st.

Garden city : op terrein bij : W Fulton st. , Walls st. , en onder us route 400 .

Topeka : op terrein lumber en BNSF railway.

----------------------------------------------------------

KENTUCKY :    ca.  49  "bruikbare" trajecten .

Carlisle✔ : in Market street⚠ ligt de rails ongeveer midden op/in de straat . Foto . Films met stoomlocomotief op YouTube !  De lijn gaat van ⬅Winchester naar ➡ Maysville .

Owensboro✔⚠️ : de doorgaande goederenlijn van ➡Louisville naar⬅Henderson slingert door de stad , en rijd in Cs-1023/W 11 Th. street én in E 11 Th. street midden op straat . Woonwijken . Films & foto's.  En in E19th.St. ligt de rails naast de weg. ⬆️Boven E 2nd.St. is er straatspoor op terrein✅.  In Mosely St. ligt(?) in 2021 nog een stukje rails van een kort zijspoor. Steekt deze straat ↙️over.  ➡️Buiten de stad nog op terrein van Speciality Polymers✅. Vermoedelijk liep de lijn oorspronkelijk recht door de stad, maar ik heb geen goede kaart gevonden. 

LA GRANGE ⚠️ ✔ : 1 v.d. beroemdste voorbeelden . Dus véél opnames . Ook live te zien op Virtual Railfan ! Alle dagen & nachten & zonder vertraging ! (m.u.v. storingen) In W mainstreet⚠ ---E mainstreet⚠ . Woon & winkelstraat (!) . Een echt oud 🌵🤠western-dorp🐂. Althans deze straat. Maar inmiddels wel geasfalteerd.  Ik heb gelezen over een mogelijke omlegging , maar ook hier lijkt dat niet zo 'n vaart te lopen .  Er zijn geen andere lijnen dichtbij voor een omlegging . En de bewoners merken dat de straattrein toeristen trekt . Er is zelfs een mooie trein-spotters-plaats/uitkijk-toren gebouwd .  Doorgaande lijn van ⬅Louisville naar Cincinnati➡ . Update : het aanpassen van andere route voor meer treinen zou gereed zijn. Maar dat houd niet in dat de straattrein hier zal verdwijnen. Er zullen alleen veel minder treinen door het dorp rijden.

1 trein kan 2 km. lang zijn(!) , maar ruim 4 km. kan ook ! ! ! (en korter dan 2 km. dus ook)

De énige straattreinplaats met live webcam-beelden ! Naar het schijnt rijden er overdag diverse treinen door de dorpsstraat . Óók met éxtra hoge (auto) wagons en gestapelde containers ! Én niet alleen bij daglicht ! Dat kan óók om ca. 00:00 & 02:00 &  04:00 & 06:00 uur s'nachts !! (bijv.)(heb ik gezien)(in NL is het dan ochtend)(00:00 daar = 06:00 uur in NL)(in wintertijd 1 uur minder)(?)  (elke nacht van de week mogelijk) Op ieder tijdstip dus. 

3 locomotieven(of meer) met 100 wagons(of méér) is héél gewoon !!

Met bel🔔 , ook s'nachts !!  Officiëel mag daarbij niet meer getoeterd🔊worden , maar soms gebeurt het toch .⚠ En soms gaat het maar nét goed-of niet💥-ondanks dat de trein belt/ toetert .⚠ Zoals te zien op YouTube . (CSX train chases car on street running)(van : Michigan central lines)(Ook zijn er ca. 2 accidenten te zien)(uit nov.&dec.2017)(op ander kanaal)(Virtual Railfan).   2 overwegen hebben  slagbomen , 2 andere zijn onbeveiligd (!) . 1 doortocht kan wel 10 minuten of langer duren . Een rijdende muur door je dorpsstraat !  Het héle dorp is dan ca.10 min. gestremd , en geparkeerde auto's kunnen niet weg🔐 !  Enkelspoor ; daarom komt de ene richting>>>soms "kort" na de <<<andere (lang niet altijd) En soms keert dezelfde trein terug.  Onbekend of het alle dagen van de week even druk is . De camera is geplaatst in samenwerking met de burgemeester ! Op de gemeente-website staat dat dan ook vermeld . En de burgemeester kan vanuit het stadhuis de trein op straat voorbij zien&horen gaan . Zoals wel vaker in de VS voorkomt . Ik heb gemerkt dat de treinen erg onregelmatig rijden . 15 treinen per dag schijnt voor te komen, maar ook 8 uur niets . Bijvoorbeeld . Dit is 1 v.d. weinige Hoofdspoorwegen met street-running . (Oakland is de bekendste.) Ook apart : in de dienstregeling van het stadsbusje staat dat je rekening moet houden met vertraging vanwege een passerende trein. Dat busje blijft dus in de stad ; er is géén openbaar vervoer van en naar La Grange.  Er ontstaan natuurlijk ook lange files. "Er zijn nog 50 wachtenden voor U". Op 03-12-2020 tel ik weer eens de wagons. Van tevoren weet je natuurlijk nooit hoe lang een trein zal zijn. Maar ik tref een goeie ! 140 wagons, in 12 minuten ! Daarna komt het gewone leven daar weer op gang. 

Alle goederentreinen hebben géén vaste dienstregeling . Reizigerstreinen zijn er allang niet meer .

Tussen 1901 & 1935 had La Grange ook een elektrische interurban 🚋naar Louisville . ### Het openingsjaar van de gewone trein door La Grange ik niet vinden , doch in 1863 staat de lijn in ieder geval op de kaart . Dus ze "genieten" er al zo'n 155 jaar van . (of langer).  ###  Tot ca. 1957 was er ook een lijn tussen La Grange en Cristiansburg .(en vandaar over de nog bestaande lijn naar Frankfort , KY .(aldaar is er straatspoor op vrije baan)

Midden in de straat is de drukste kruising , met Highway (!) 53 ,  maar tóch zijn er géén verkeerslichten🚦 (!). Álle richtingen moeten stoppen🛑(máár de trein stopt niet !!! ) bij het kruispunt , en vrijwel iedereen doet dat ook . Daardoor gaat het toch opmerkelijk goed. Het kan dus gebeuren dat een enOrme vrachtwagen 🚛 van 15 meter lang één fietser🚲 vóór moet laten gaan. Iedereen is gelijk. Zélfs als iemand op een skateboard aankomt.(heb ik gezien) Zélfs na 10 min. Of méér wachten op passerende trein heeft de ontstane file géén haast en doet nog steeds bijna iedereen voorzichtig, stopt, en houd rekening met ander verkeer, óók voetgangers . En óók s'nachts🌚 als er bijna geen verkeer is !  Ik kijk er verwonderd naar , want ik weet bést dat het niet overal zó goed gaat in de VS ! (en elders).   La Grange ,Texas heeft ook straattrein , maar dan op vrije baan . En dat is ook zo in La Grange , North Carolina . En in La Grange Illinois zijn er wat sporen op terreinen . Er zijn dus minstens 4 steden met deze naam , die overigens gewoon "de schuur" betekent .  Update  : na 2 nood-reparaties🛠 in 2019 is tussen 10 &15 februari  2020 de gehele  rails in Mainstreet in La Grange KY vervangen. Álle 4 overwegen, dus óók highway 53, én de héle straat waren 5 dagen+nachten gestremd🚧. Zo ongeveer het héle dorp was onbereikbaar, en parkeren in Mainstreet was ook niet mogelijk. Alle belijning was verdwenen of beschadigd  ; pas in oktober werden de zebrapaden hersteld. Alleen de lijnen langs de rails keerden (nog) niet terug. Voor zover bekend zijn er geen ongevallen gebeurd door het ontbreken van de belijning of zebrapaden.  Mét belijning ging het soms wél fout.(!).

Hoewel auto's hier makkelijker op de open rails terecht kunnen komen, gebeurt het veel minder dan in bijv.  Ashland, VA. Pas op 30~1~2021 zag ik het voor het éérst gebeuren in La Grange. En op 6-3-2021 én  4~4~2021 was het opnieuw raak ❗. Alle keren 's~nachts.

Ashland ,Virginia✖ heeft ook webcam , maar daar heeft de trein vrije baan door de straat↕ . (en dubbelspoor)(!)(daar rijden ook Amtrak-reizigers-treinen)(en er was ooit een keer-3-hoek in de straat; dat is nog waarneembaar.) Ashland heeft een speciale overwegwachter op schoolbus-tijden . Zie aldaar .

Shelbyville✔* : door de 11 th. st.  Heel echt straatspoor⚠️ , ook vlak langs de brand🚒weer kazerne . Ook hier wordt de rode vlag🚩 gebruikt.  ⬆ gaat de lijn naar Louisville , ⬇ ging hij ooit tot Bloomfield . Nu eindigt de lijn onder Shelbyville bij de enige klant die er misschien nog is , want er zijn weinig of geen opnames. Update : in 2020 is er eindelijk één video op You Tube verschenen. De éérste In de geschiedenis. Op kanaal Trainmanaustin. Het oude houten stationsgebouw is verplaatst en goed geconserveerd en staat op het adres 7th. Street nr. 220. Dat is vreemd genoeg in College st., naast nr. 703. 

Louisville✔* : Op div. terreinen . 1. Bij de ↗ford-fabriek*.(vandaar al die enorm lange treinen door La Grange, dat dichtbij ligt↗) 2. Bij W ormsby st*. 3. Bij Wathen lane* . 4. Bij Garey lane* . 5. ca. 5* terreinen aan/bij Camp ground road↙ . 6. Bij Metal lane*↗ .7. in de S11th.st.✔* ligt aan de zijkant rails in de weg . Doodlopend maar bruikbaar . Minstens 1 opname met trein op YouTube . In Magnolia ave is "straatspoor" op vrije baan . Net als in W Ormsby st. 8. In een naamloze "straat" bij Story ave✅. Doorgaande lijn, opname met trein op You Tube. 9. Bij de S11th.st. op terrein. 10. Op terrein van Quala✅. 11. Daaronder,  na een gelijkvloerse spoorlijnenkruising, ook op/door een terrein✅.12. Op terrein van Marathon oil✅13. Op terrein Eckart✅ 14. Op terrein Dow✅. 15. Op terrein Arkema✅ 16. Op terrein CSX .

Cloverport✔* : in de W huston st. ligt het spoor en het ballastbed midden op straat . Zoals wel meer voorkomt in de USA . Plaats aan de doorgaande lijn tussen ⬅Henderson & Louisville➡ . Nog geen opnames gevonden .

Paducah✔* : in de N 9th.st. is er min of meer straatspoor . En op terrein . Duidelijk in gebruik . De lijn eindigt nu onder in de stad , doch liep ooit door tot Cairo , IL . Delen zijn nog aanwezig en in gebruik .

Lexington*: op een terrein bij Zesta place/Magnolia ave. En op 1 terrein onder⬇ Delaware ave. , En op 1 terrein ⬇onder Eastland drive.

Devon*: op terrein van Camco , en op terrein van Aristech.

Calvert city * : boven deze plaats is er straatspoor op 2 terreinen ✔ .

Elizabethtown :* op 3 terreinen ↙onder de stad . ✔ .

Ludlow *: (onder Cincinnati Ohio) : op terrein .

Ashland *: op terrein ak steel . (dit is dus niet Ashland-Virginia). 

Florence* : op 5 terreinen . 

Augusta : dit is een van de véle plaatsen waar het spoor er véél eerder was en er pas later wegen zijn aangelegd . Maar óók een van de plaatsen waar er nooit echt een weg naast het spoor is aangelegd ! Maar de "straat" heeft wel een naam : e3rd.st. Semi-streetrunning dus . Je kan er met een auto rijden, doch vraag niet hoe .  In het andere Augusta in Georgia is er écht straatspoor . 

Hawesville : ver naast de stad is er straatspoor op de terreinen  van Domtar paper. 

Harrodsburg✅ : de doorgaande spoorlijn heeft in W Factory street straatspoor op open baan. 

Central City :  het deel van Railroad street dat buiten de stad ligt, bij Pendleton St., is weer zo'n straat die eigenlijk niet of bijna niet bestaat. De straatnaam op Google maps staat OP de rails! Hoewel er wel een klein smal weggetje langs is. ◀️Doodlopend➡️ ook nog. Een deel van 1st. St. & een deel van Railroad street in het centrum ligt gevaarlijk dicht naast de rails. 

-------------------------------------------------------------------------------   

  LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLllllllllllllllllllllllllll  :

LOUISIANA :    ca. 16  "bruikbare" trajecten .

GRETNA ⚠️  ✔(tegenover New Orleans)   :  in Maddison street , en in de 4 Th. street . Woonstraten ! . Beide lijnen zijn ⬆doodlopend en  met elkaar verbonden , maar niet direct . Vroeger kruisten de lijnen elkaar . Dat is nog te zien . Beide lijnen liepen vroeger door naar aanlegsteigers in het noorden. De ene is degene die nu nog door Maddison st. loopt; deze liep ooit door via Powder st. en langs Bouny st. naar de veerpont . Die veerpont is er hier nog, al is het wel een hele andere natuurlijk. De andere liep wat meer naar ▶, herkenbaar aan de de "open" strook in de bebouwing. Langs Atlantic ave . Uiteindelijk was er een emplacement, en daarvandaan liep er nog een spoor kort naar links op of naast Patterson road . Ook hier was een veerpont, maar nu niet meer . En hoewel het straatspoor in Alabo st.(zie⬇) bijna recht er tegenover ligt, ging er geen veerpont naar toe .

Er waren ooit wel 4 veerponten .

Tot eind jaren 1980 was er ook een lijn door de 3e straat . Er waren dus ooit 3 "verticale" lijnen. 

De voormalige lijn door de 3e st. is nu gecombineerd met de lijn door de 4e straat . Ter hoogte van Perry street is er een "platform" met rails in de rivier . Straatspoor dus. Zo te zien bruikbaar .❌?

Er zijn veel foto's , maar opvallend genoeg heel weinig film . In New Orleans is een tramnet met "replica-trams"/museum-trams .

Lake Charles✔* : een foto op rrpicturesarchive laat zien dat er op E sallier street nog een stukje straatspoor ligt . En streetview bevestigd dat .Geen film op die plek  gevonden . (wel verderop) Aan het einde van die weg is ook het einde van de lijn . Op een groot industriegebied met veel straatsporen . Zo te zien in gebruik . Geen opnames gevonden .

(Covington✝◼) : is nu geheel "spoorloos" , maar tot ca.1985 was er een straat-trein . Foto . De lijn is nu fietsroute . Tammany trace bike trail. Een "trail" is heel vaak een oude spoorlijn . De lijn ging ⬅naar Hammond , alwaar een deel nog in gebruik is . ➡ging het naar Mandeville en Wimbledon estates , waar ook nog een deel in gebruik is . In Hammond zelf lijkt ook straatspoor te zijn , maar dat is zo'n straat die wel een naam heeft maar helemaal geen straat is ! Alleen maar treinbaan dus .

New Orleans✔ : in de wijk Arabi ligt in Alabo street ✔? 1 spoor in de straat⚠ . Is aangesloten maar ziet er ongebruikt uit . Er is wel een filmpje van . Met trein . En aan het einde van de straat is er straatspoor op terrein❌.

En bij de Terminal drive zijn er straatsporen op haven-terreinen ✔+❌. Verderop ook onder de Clarence Henry truckway✔. Nog verderop op Poland street wharf❌✝. En nog verderop in Japonica st.✔?

En op terrein ssa marine*✝ . Ziet er ongebruikt uit . Vroeger reden er treinen/interurbans door vele straten in de stad . Naar het schijnt o.a. in  : Caliope st.(bestaat deels nog, en spoor is deels nog in gebruik) / St. Joseph st.(bestaat nog, zonder rails)/ Levee(aan de rivier, heet nu Port of Orleans place, en er komt nog steeds de een trein, zij het niet op straat. En de tram komt er ook.) / Poydras st.(had deels rails) / st.Charles ave.(geen rails meer) / Washington ave.(geen rails meer)(onzeker) . Helaas geen foto gevonden .

Avondale*: (onder Gretna) "straatspoor" op oude scheepswerf bij River road✝. En verderop nog een zijlijn. Gaat Parsons Lot road op, en slingert verderop over terrein met diverse sporen naar de oever van de Mississippi. En stopt daar nu, maar op een "kraanbaan" in het water ligt ook nog rails. Dus dat was vroeger met elkaar verbonden. Geen opnames bekend . Ziet er gesloten uit . Update : Is bij River road afgesneden. Maar de overweg beveiliging is er nog! Op streetview is de rails in de weg nog aanwezig in 2021. 

Norco*: op een terrein bij de 9th.st. 

Westlake*: in een deel van Pilley st. ligt het spoor in/op het "wegdek" .

West Monroe : op terrein ✅.

Baton Rouge : in N 15th.St.✅ ligt de rails deels midden op/in de straat.

Port Allen(tegenover Baton Rouge) : op auto-handel parking✅.

New Iberia*: in Jefferson st. ligt het spoor min of meer op straat . Doorgaande goederenlijn.

-------------------------------------------------------   

MMMMMMMMMMMMMmmmmmmmmmmm  :

 

MAINE :  ±  6 locaties .

Op Seavey naval island ❌?. Vm. Marine basis . Bij Kittery . Net als bij Vallejo veel straatspoor . Zo te zien buiten gebruik .  En restanten . Geen opnames gevonden omdat je er niet in mag💀. Alleen te zien via de sateliet . En in Bath en in Portland waren er havensporen . Restanten zijn er nog . 2 foto's uit Portland bekend . Op wikipedia staat (?)bij Portland alleen dat het niet langer in gebruik is , maar de sporen zijn er ook niet meer . Wel op haven-terrein , maar niet meer op straat .  Ook op terrein van Burnham&MorrillI❌.   In het andere Portland , in Oregon , zijn nog veel straatsporen in gebruik . Dat Portland ligt aan de andere kant van het land . 

Bucksport : op terrein .

Searsport : bij Trundy road . 

Mexico : op terrein .

Rockland : op het stationsplein, tevens parkeerplaats .

Waterville : op terrein bij Benton ave .

------------------------------------------------------------------------

MARYLAND:     ±  9  bruikbare trajecten . 

Aberdeen proving ground*✝: op deze vm. basis liggen nog wat restanten .

Baltimore : in Wico Mico street✝/◼ is(?)deels nog rails aanwezig . Onbruikbaar . Foto's . Er werden hier treinen getrokken door voertuigen op rubberbanden. Soms leken ze veel op locomotieven. Héle oude foto's  daarvan op internet. ### En in Fells st.✝/S Wolfe st.✝/Thames st.✝/◼ liggen ook nog restanten , kennelijk als aandenken . En ook in een naamloos wegje naar het  water . De wijk is sterk veranderd , maar de keien in de weg zijn gebleven ! Deze 4 straten worden op wikipedia niet genoemd . Wel de wijk . En in de wijk Dundalk liggen bij de haven veel straatsporen . En boven Bush st. op een terrein❌*. En op terrein Boise Cascade. Geen opnames gevonden . Er is ook een sneltram-net .

Sparrow's Point(bij Baltimore) : op terrein Home depot.

(Frederick✝) : in E 5 street is in 2017 nog onbruikbare rails aanwezig* van wat ooit een electrische interurban was . Opgeheven als goederenlijn voor het jaar 2000 . Wellicht blijft het liggen als aandenken . Net als het spoor dat nog voor een groot deel in de East street ligt . Geen opnames bekend . Boven de stad is de lijn nog wel ingebruik , ook als museumlijn(you tube)(walkersville Southern railway)  . Maar er is geen verbinding meer met Frederick . Het tracé is nog wel te zien. 

College park* ✔: op de wmta railyard .

Halethorpe * : op terrein van brouwerij .

Jessup * : op 3 terreinen.

(Union Bridge✝◼) : in de Farquahar street lag tot voor kort straatspoor naar fabriek . Woonstraat . Foto's/film . Sindsdien heeft de fabriek aan de andere⬇ kant een aansluiting gekregen . En er is een spoorwegmuseum bij het oude station . Frederick , Uniontown & Walkersville liggen dicht bij elkaar . Er is een lijn van Union Bridge naar▶ Walkersville .(en vroeger naar Frederick) 

Overland : op terrein Hewlett Packard.

Odenton : op terrein electriciteit centrale❌.

-------------------------------------------------------------------------

MASSACHUSETTS :     ca. 11 "bruikbare" locaties .

Holyoke : op water street---Middle water street . Rondlopende goederenlijn met 2 bruggen . Ziet er ongebruikt uit . Wel op YouTube .(Pioneer Valley railway). Update : in 2019 opnieuw in gebruik genomen. Foto op Flickr.

Lawrence✔: op Glenn street . Korte goederenlijn . Foto+film . Ook recent . Schijnt dus in gebruik te zijn . 

Lowell ✔: hier begon de industriële revolutie, en het was de 1e plaats met telefoon . Op een restant van een spoorlijn rijden tegenwoordig historische trams . En bij Dutton street ligt er nog een zijspoor in asfalt op een parking . Geen opnames met trein bekend , doch er zijn wel opnames van de tram . (trolley) .

(Boston✝◼) : op de Atlantic ave was straatspoor , vroeger ook onder een spoorlijn op hoge baan toen die er nog was . Er zijn foto's van . Er waren div. klanten , o.a . op de meeste havenpieren . Er zouden geen restanten zijn . Wel een oude enorme spoorbrug met restant van 1 spoor . Draaibrug  . Spoor ging als straatspoor door Northern ave. en dan via Seaport blvd. verder door de haven . Aan de andere kant sloot de lijn aan op het straatspoor op Atlantic ave. De hoge spoorlijn (elevated railway) ging ooit ook over die brug . Er boven dus ! Dat is allang verdwenen , en de brug die er nu nog is verdwijnt in de jaren 2017-2022 . 

New Bedford✔ : recent werd hier zelfs een nieuw straatspoor aangelegd ! Op Mac Arthur dr.  Er is alleen nog geen klant...........dus ook geen opnames .(met trein) Wel zijn er restanten van oude zijsporen . 

 Fall River : in de haven .

Peabody* : op 1 terrein . De lijn en de enige klant zijn al vaak met sluiting bedreigd, maar in ieder geval zijn er nog opnames uit 2017 op YouTube .( Niet op dat terrein, maar wel de zeer krappe en onbeveiligde oversteek in het centrum.)

Billerica * : op ± 4 terreinen . 

Quincy Point, Quincy : in een naamloze straat in de haven. Dubbelspoor. Foto op Flickr.

-------------------------------------------------------------------

MICHIGAN :    ca. 51 "bruikbare" locaties .

Monroe ✔ ? : word horizontaal↔ doorsneden door 3 spoorlijnen , maar niet op straat . Maar tot ca. 1980 was er wel 1 . Verticaal↕ . Door de hele E 1st. street✝◼ . Foto . Is nu nog wel herkenbaar , maar van waar en naar waar is mij niet duidelijk . Maar toch is er nog een straatspoor* ! Juist onder het dorp ligt nog verlaten rails naast de E 1st. street . Dat leid naar E  front ave . , en daar ligt het . En bruikbaar via een andere lijn . Ziet er ongebruikt uit . Geen opnames bekend .

Niles: in de N 39th. street ligt nog een stuk straatspoor✝ *. Duidelijk buiten gebruik . Ooit was dit een doorgaande lijn naar South Bend . Geen opnames bekend . Update !! Op 8-8-19 is er plots 1 oud filmpje opgedoken op YouTube ! Waarschijnlijk dus de enige opname . Uit begin jaren (19)90 . Tegen 2000 zou de lijn gesloten zijn . Te zien op kanaal Michicana Mainlines . 

(Plainwell✝◼) : hier was kort straatspoor naar papierfabriek* . foto . 

Wayne✔: op terrein Ford fabriek . 

Wyandotte✔ : op terrein basf . 

Romulus✔: op bedrijfsterrein .

Hamilton✔* : op terrein bij Washington street .

Muskegon Heights✔* : in de Manahan st. is een doodlopend industrie-straatspoor. Deels midden op straat . Lijkt ingebruik , geen opnames bekend . Liep vroeger wellicht door . In de Henry st.✔ is ook min of meer straatspoor. 1 💥accident daar op YouTube. 

Grand Rapids ✝/✔ *: hier was zij-straatspoor in de Bond ave NW.  Er lijkt nog wat rails te liggen . Er zijn opnames van op YouTube , met trein . Doodlopende goederenlijn die eindigde in een "tunnel"(!) .  En bij de hoek Bridge st. NW / Seward ave NW staat bij voormalige overweg nog een seinhuisje op zeer hoge paal . Onlangs gerestaureerd , of nog in restauratie . Foto+film . Op terreinen is nog wel straatspoor in gebruik .

Ook* in Cooperville✝◼ , Spring lake✝◼ , Grand heaven✝◼ , Grandville✝◼ en  Ypsilanti✝◼ schijnt er straatspoor geweest te zijn . Geen opnames bekend . Er zijn wel foto's uit Cooperville , maar dat is op vrije baan . Museumlijn .

(Detroit✝◼) : in Guoin street en Wight st. was straatspoor . Ging van de ene naar de andere straat en naar het oosten . En er was een lange verticale↕ straatspoor-lijn door Dequindre st. , die deze straten ook met het noorden⬆ verbond . In de Guoin st . ligt nog rails , vooral onder het asfalt . Geen opnames bekend uit de 3 straten . Het tracé door Dequindre st. is nu een fiets/voetpad , en dus geen straat meer . 

/// T.h.v. 8521W Jefferson ave is er een oude spoorbrug , en er ligt nog rails op, maar is ook met auto berijdbaar. Dús  is het straatspoor. Op het fabrieksterrein lijkt de rails nog door te lopen en bruikbaar te zijn.

Tip : geen straattrein, maar wel apart : bij Milwaukee junction in Detroit is(?) een locje uit 1942 in actieve dienst !! Staat(?) in open lucht, te zien via satelliet . Video op YouTube. Het traject van dit lijntje is "maar liefst" 2,5 km. "lang".(!)     

 Detroit heeft sinds "kort" ook weer een tramlijn. Ondanks dat de stad failliet is.    Tot zover Detroit. 

Holland✔* : in feb.2018 ontdek ik bij toeval dan toch een straat-trein plaats met een echte Nederlandse naam . Weliswaar gaat het om sporen op terreinen . Bij de Pine ave en S river st. is locatie 1 , en boven W16th.st. is locatie 2 . Het schijnt in gebruik te zijn . Zoals wel vaker niet zichtbaar op google maps , maar wel via de satelliet .  Andere Nederlandse plaatsen heb ik al onderzocht maar die hadden "het" dus niet . Waaronder ook een ander Holland .

Alpena✔ : deze plaats heeft in de N 10th.st. nabij de rivier een stuk "straatspoor". In de rest v.d. straat op vrije baan . Naar het ⬆ loopt de lijn niet meer zover door als vroeger . Ging ooit helemaal naar Mackinay City , richting de grens met Canada .     ⬇ Gaat de lijn naar Baytown .

Gaylord✅ : op een terrein. Altena en Gaylord zijn nu de noordelijkste plaatsen(op gelijke hoogte) in Michigan met trein. Maar vroeger liepen beide lijnen nog heel ver door, helemaal naar noord-michigan. 

Battle Creek* : op terrein Kelloggs , en op terrein nabij het station .

Ludington* : op terrein .

Flint* : op terrein GM .

Manistee* : op terrein .

Gladstone* : op terrein van Verso Esky Mill .

Baytown✔* : in Martin street gaat er een spoor "over" een terrein heen . Doorgaande goederenlijn .

Bay City *: op terrein suikerfabriek ⬇onder de stad ✔.

Fremont * : op een terrein .

Carrollton township* : op terrein Michigan sugar company.❌(?) 

Sint Louis : (dus niet Saint Louis) : op een terrein . 

Breckenridge : op een terrein .

Saginaw : bij Williamson st. ✝ zijn er restanten op een terrein . +  in n & s Niagara st.✔ ligt de rails gevaarlijk dicht naast de weg . + aan Carrolton road op terreinen . 

Midland : in de stad komt allang geen trein meer , maar onder de stad is er veel industrie . Met ca. 15 straatspoor locaties ! .   

Jackson : op een terrein naast de spoorlijn. 

Tawas city: in Court street is er min of meer straatspoor✅. Dit is de lijn naar Alpena .

Oscoda : in N Huron ave.❌ Oscoda ligt tussen Tawas city  en Alpena.

Dearborn✅ : op het museum terrein van Ford nabij het Amtrak station is een cirkelvormige museumstoomspoorweg die ook straatspoor heeft tijdens zijn rit. En er is nog een straatspoor, en dat gaat één van de gebouwen in. Op street view kan je binnen kijken en dan blijkt dat dat spoor binnen vol staat met museum-treinen, tot de alleroudste aan toe. Er kunnen replica's bij zijn. Hoe verder naar binnen, hoe ouder de trein. Beide lijnen zijn verbonden met de hoofdspoorweg. ### En op fabrieksterreinen van Ford is er ook straatspoor✅.   

Trenton  : t.h.v. 916 W Jefferson ave. 

Flat Rock ✅: op terrein Ford .

--------------------------------------------------------------------------------

MINNESOTA :    ca. 35  "bruikbare" locaties .

Brainerd❌⚠ : Door 1th. Ave. NE . Not in use . Deze lange straat helemaal↕uit, naar vm. fabriek . Gesloten in 2013 . opnames op YouTube . Woonwijken . De lijn is nog bruikbaar en word zelfs "aangeprezen"; want in de oude fabriek is nu een bedrijven-centrum gekomen, en ze zoeken nog huurders .  Brainerd is een voorbeeld van een stad die werd gesticht door de spoorwegen*. Ooit waren er hier 1000 mensen werkzaam bij het spoor . Enkele grote spoor-gebouwen uit de beginjaren zijn nu in gebruik voor andere doeleinden* . Nu is er alleen nog een horizontale↔ spoorlijn , maar vroeger was er ook een verticale↕ lijn*. Het straat-traject schijnt daar geen overblijfsel van te zijn .

Fort Ripley✔(?) : nabij dit dorp is camp Ripley , en op de brug⚠️ over de Mississippi ligt een treinspoor in het wegdek naar dat kamp  . Er is geen beveiliging . Er zijn wel recente foto's . De lijn takt af van de lijn ⬆Brainerd↕Little Falls⬇ .

International Falls ✔: op een gedeelte van 2nd ave steken 4 sporen over, waarvan 2 een erg lange "overweg" ↖hebben . Min of meer street running dus . 1 van die 2 gaat de brug op en steekt de grens over . In Canada echter is geen aansluiting (meer) op een andere lijn, en het restant  ziet er ongebruikt uit .Weinig of geen opnames . Wel 1 vanuit vrachtauto die op de smalle spoorbrug rijd* .(YouTube) De lijn takt af van de lijn tussen de andere grensbrug⬆en de stad Virginia, Minnesota⬇ .

Winona✔ : in Wall street⚠️ . Daardoor is er hier een soort ringlijn . Woonstraat . Foto's &films . 

Shakopee ✖ : staat wel op wikipedia , maar heeft vrije baan door de stad . Maar op ± 4 terreinen* is wel straatspoor .

St. Paul ✔(?)(bij Minneapolis) : in Myrtle ave. is(?) er nog straatspoor, dat eindigt op terrein. & in Wabash ave liggen ook nog sporen in de straat. Eindigt nu op terrein, maar liep vroeger verder door de hele straat naar een terrein onder Franklin ave. De rails is(?)deels nog aanwezig. Beide lijnen zijn aangesloten via Cleveland ave N, maar weinig gebruikt . "Daarom" ook weinig opnames. Maar wél  één uit 2020 !(met trein) Op wikipedia staat alleen Myrtle ave vermeld . Op Charles ave. en op terrein daarbij zijn er ook restanten. Vroeger was er er verbinding tussen Charles ave. en Cleveland ave. Vanuit de lucht is dat allemaal goed herkenbaar. In de spoor-3-hoek  naast Cleveland ave. is nog een Polygonale locomotiefloods in gebruik, met draaischijf ! Uniek omdat het midden in de stad is, en ook omdat het niet bij een emplacement is. Hier is het 🏛hoofdkwartier van de Minnesota Commercial Railroad. Zij bedienen de straatsporen. Onder Wabash ave is(?)er ook nog straatspoor op terrein.  Dat sloot ooit aan op het spoor in Wabash ave. Vanuit het noorden werd W Territorial road door 2 sporen gekruist. Restanten zouden er nog zijn. Aan weerszijden van Prior ave N is er ook straatspoor op terreinen. En op terrein in het noorden. 

Minneapolis✔ : op terrein aan de Cleveland street NE . Daar is een foto van . En op terrein onder N 33rd ave. En op terrein  Owens Corning shipping. En op terrein  boven 12th ave NE. En er is een sneltram-net .

Duluth✔ : op terrein naast ⬅️Bluelinx, aan de Portland terminal road. Foto . En echt op straat, d.w.z. in een "parkeerstraat", boven het Spoorwegmuseum.  Verborgen tussen/onder viaducten, maar toch vond ik het. Doodlopend spoor waar soms museumtrein op staat✅. Op straat. 2 sporen ! Zie ik later op YouTube.  Want hier vandaan gaan de museumtreinen van de North Shore scenic railroad. Naar het noorden⬆️ inderdaad. ## En op kade aan Helberg Drive. En aansluitend is er bij Port Terminal Road een ringlijn met 3 straatsporen. Plus 3 doodlopende. In Canal Park was ooit ook rails. Het zou best kunnen dat er verbinding was met de stad Superior aan de overkant van de rivier. (Zie Wisconsin) Even later zie ik dat dat klopt op oude kaart. Ook één van de vele tramlijnen stak de rivier over, via brug in de buurt van de toenmalige spoorbrug.  De aansluiting is er nog, onder de viaducten. Naar het ⬇️zuiden gaan er 2 spoorlijnen die veel verderop niet meer doorlopen. Eén volgt de kustlijn, en heeft ver on⬇️der de stad een énorm lange brug. Een stukje daarna stopt de lijn nu. Er is een omloopspoor vlak naast de weg. Geen bedrijf (meer?) te zien, dus hoogstwaarschijnlijk is de lijn buiten gebruik.

East Grand Forks* : op 3 terreinen , dicht bij elkaar .

Grand Forks *: op emplacement , en op terrein in het noorden⬆ .

Mankato*: op een terrein . 

Faribault : op 1 terrein.

Lakeville : op 4 terreinen.   

Bloomington : op 2 terreinen.  En op terrein bij W59 1/2 street.(!). Bij de 24e ave. is een overweg met 36 r🔴de lichten. (en daar komen de lichten op de slagbomen nog bij)

Maple grove : op een terrein. 

Monticello : op terrein  kerncentrale. 

-----------------------------------------------------------------------------

MISSISSIPPI :     ±  10  bruikbare trajecten .

(New Albany✝ ):  tot ca. 2012 reden er treinen op straat door .....N Railroad ave.✝⚠ ! Midden in het centrum ↕ . Nu niet meer dus .(dat staat er op wikipedia niet bij)  Werd gekruist door andere lijn↔ .(die is er nog wel) Wel foto's & films . Stuk rails ligt nog in de weg .(?)(ten zuiden van de andere spoorlijn)(ten noorden is er wel zij-straatspoor)(pal naast de weg dus) Was doorgaande lijn .(maar vroeger nog verder doorgaand)(naar Winona)(zuidelijk⬇)(en naar het noorden⬆ liep de lijn ooit tot in Jackson , Tennessee . Eindigt nu boven Ripley .)(zo te zien in gebruik .)

Pascagoula : op Catalpa ave✝ ligt nog zij-straatspoor . Onbruikbaar . Was korte goederenlijn . Geen opnames gevonden . Maar bij de Port road✔* in de haven is nog straatspoor in gebruik .

Gulfport✔* : in de 10th.st. , en op Greenwood ave. , en bij de 30th.ave. zijn er min of meer straatsporen die nog bruikbaar zijn. Gulfport ligt aan de golf van mexico ,  in de "buurt" van New Orleans .

Flowood(bij Jackson)*: op 1 terrein.

Pearl*: op 2 terreinen✔.(bij Jackson)

Jackson*: in S commerce st. ❌ligt de rails deels in het wegdek. Was in 2018 aangesloten maar buiten gebruik. Had diverse aansluitingen in die straat.  Doodlopend goederenspoor. Update : in 2021 is er geen rails meer te zien vanuit de lucht. 

🔴⚠️☠⚠️🔴 Ook al is het géén street running , tóch wil ik iets zéér 💥Speciaals💥 vermelden dat er in deze staat was : nabij Granada was tussen ca.1940 & 1970 een Unieke overweg. De uniekste ter wereld ooit !  Zónder slagbomen , máár mét een poort , met 🔵&🔴neon-licht ☠+ letters, én een alarmsirene🔊 ! En verlichte pijlen⬅️➡️ die de richting aangaven van waaruit de trein kwam. Toen was dat een drukke weg🛣 . Nu is het gewoon een simpel overwegje🚜. Helaas zijn er alleen zwart-wit foto's van , en geen film . MÁÁR er is wél een korte "reconstructie"-film op YouTube ! Bij Nacht🌠en In Kleur ! Zodat je het dus tóch kunt ervaren ! Zéér  indrukwekkend en Sp💥ctaculair ! Zoek : "Skull☠ and Crossbones☠ railroad crossing" ! (= no street running) Update : nu óók  lange reconstructie! Met beter beeld, en nu bij daglicht ! Op kanaal Trainfan1055. Beide reconstructies zijn niet geheel zoals het was, maar beter iets dan niets. 

-----------------------------------------------------------------------------

MISSOURI :    ca.  42  "bruikbare" locaties .

St . Louis : de enorme brouwerij had tot voor kort een gigantisch aantal sporen en grote emplacementen , en zelfs een eigen spoorbedrijf . Dat ook andere bedrijven bediende .(Manufacturers Railway Company)  En ook op het eigen terrein . Sporen  zijn(?) nog bruikbaar . Er werd op straat gereden in : ⚠️Dorcas st.✔ , ⚠️S2 nd. st .❌en ⚠️N2nd. st.❌  Bijna alle rails in S2nd.st. zou nu(2020) nog aanwezig zijn , en in de N2th.st. nog wat restanten . Maar er schijnen geen treinen meer te rijden, want er zijn geen bedrijven meer. Er zijn wel foto's van . Film alleen dichtbij de fabriek . In S2 nd. st .❌ komen/kwamen ca.  1 4  sporen OP STRAAT bij elkaar !! Te zien via de satelliet en streetview. Uniek , maar dus buiten gebruik . Not in use . (Mogelijk liep de 2e straat ooit helemaal door)(en het spoor ook)(tussen Bremen street en President street)(geen gegevens gevonden) De nieuwe eigenaar stopte ermee omdat het onrendabel was . Overname door een ander spoorbedrijf is inmiddels gebeurt . Op wikipedia staat ook de 1e en de 3e straat , maar beide hebben/hadden vrije baan aan de zijkant . (3e str.◼ is niet meer bereikbaar)(was diagonaal bereikbaar bij Barton street) Meer in het noorden schijnt er in de Hall st ✝. ook straatspoor geweest te zijn, maar aan de zijkant, naast de weg, zo te zien. Dat is nog waarneembaar . De Hall st.✖ die op wikipedia  word genoemd is in hetzelfde gebied als de 1e/2e/3e street , maar kan je eigenlijk geen straat noemen , net als delen van de 1st.street ! Soms onberijdbaar ! Geldt ook voor Lewis street✔ en het restant in in N Commercial street. Ook in dat gebied : Barton street✔ : Straatspoor in gebruik !!(in use !)(kort)(Streetview) Toch nog iets in gebruik ! In hetzelfde gebied zijn nog div. straten met bijna-street running . Maar op het rangeerterrein in E 3rd. st.✔ zijn wel "echte" straatsporen . Alleen te zien vanuit de lucht .  Elders in de stad : - op lumber terrein . En op terrein bij Germania st . En op terrein bij US coast guard. Naar ponton. En op terrein Reed rubber products. En door Antelopestreet✔ . En op 2 terreinen  onder/bij Russell avenue .  Vanuit de 2e straat gingen 5 a 6 sporen naar Kosciusko street. Ook daar zijn(?) nog restanten.(o.a. hier ziet het er eerder vanuit als een oorlogsgebied dan als een straat) Vroeger was er óók straatspoor op S Leonor  K  Sullivan blvd., bijna in de rivier. Die lijn ligt nu in een tunnel.(tussen Mc Arthur bridge en Eads bridge) In het zelfde gebied zijn er 1 of 2 straatsporen naast de weg in John ave✔., Mc Kissock ave.✔, en Bulwer ave✔. En op terrein bij S 20th.st. En op terrein Forst products support. En op terrein Repair service. En op terrein t.h.v. Talcott ave✔. En voorheen op nóg méér locaties daar ; dat is nog waarneembaar.

Op terrein aan Dorcas st. staat het grootste/langste overweg~portaal ter wereld, met 56 r🔴de lichten, plus 🍊oranje lichten, plus een zwaai🚨licht, 2 bellen🔔, én een alarm📢))) ! ❗Uniek in de wereld, en sowieso het enige portaal ter wereld op bedrijfsterrein !  Het alarm doet denken aan de vroegere situatie in Grenada, Mississippi.  Zie aldaar. 

In een deel van Hadley street❌✝️ ligt(?) ook nog straatspoor. Ooit was het zelfs dubbelspoor. Dat werd bereikt middels een lang slingerend viaduct. Daar ligt nu geen rails meer op. Dat was ooit de electrische Highline van de ITS. Ook Amtrak heeft hier gereden. Verderop ging deze lijn tunnel onder het centrum in. Die ingang is niet meer te vinden. Wel film op YouTube. Kanaal Scott Nauert. De bovenleidingportalen zijn(?) nog aanwezig, op het viaduct én  op straat. De tunnel is nu deels in gebruik voor de lightrail.

Over viaducten gesproken : bij de Mc Arthur bridge kan je, als je geluk hebt, treinen zien op 3 niveau's tegelijk  !  (ongeveer zoals ook in Richmond, Virginia.)

(East - st.louis)(?) : er is een restant van een lang viaduct . Geen gegevens gevonden nog . Update : uit later onderzoek blijkt dat dit een voormalige auto - brug is, deel van route 66.

Madison ✔(bij East-St.louis) : op een bedrijfsterrein *. Geen opnames bekend .

Granith city✔ (vlak naast Madison) : op een bedrijfsterrein bij E street* . Elders zijn nog wat straten met vrije baan-heel-dicht-tegen-de-weg-aan .Geen opnames bekend .

Springfield : in W phelps st.✝ was ooit een doorgaand straatspoor* . Een deel is nog aanwezig maar duidelijk niet in gebruik . Geen opnames gevonden . En wellicht was er ook in de W water&E water st.✝?? ooit straatspoor . En ook in W mill st.✝ lagen ooit straatsporen , want hier was een station en zoals vaak in de VS waren/zijn er geen perrons en stap je dus "gewoon" op straat in/uit .

Jefferson city✔ : op W McCarty st. rijd de trein een kort stukje ↖op straat . Foto's & films . Recent vernieuwd . Doodlopende goederenlijn .

Kansas city✅(The Twin-city)(deze stad is de andere helft van Kansas City) : straatspoor bovenop de staatsgrens . Het heet dan ook State Line Road.(let op : alleen boven Highway 670) Foto . Film uit 2015 ! Lijkt dus nog in gebruik . Doodlopende goederenlijn. Bij Union Station zijn er 2 bruikbare straatsporen op het emplacement. Aan de overkant gaat er nog 1 "straatspoor" naar het noorden, door een naamloze steeg die soms zéér smal is. Is niet meer compleet en buiten gebruik, maar nog wel aangesloten. Vroeger ook door o.a. N1street-S1st.st. , en bij de city market . Foto . En boven de stad op terrein In-Terminal-services✅. Groot emplacement.  En op terrein  Ford fabriek, ⬆️de stad✅. En op terrein aan einde van Stilwell street. Onder de rivier💧: op terrein aan Jackson ave. En op terrein naast Bennington road en omgeving✅. En op terrein Ingredion✅. 

Columbia ✔* : vanuit het noorden is er een doodlopende goederenlijn . Eindigt waar ooit het noordelijke station was . Op dat terrein is straatspoor. Zo te zien in gebruik  . Er was ooit ook een zuidelijk station . Geen lijn door de stad dus .

Branson * : bij het station ligt 1 doodlopend spoor zeer dicht naast het wegdek van een naamloze straat . Hier vertrekt een toeristische trein .

Wellston : op terrein energiecentrale . Ligt bij Saint Louis . 

Overland : op terrein bij Page ave . Ligt bij Saint Louis . 

Maryland heights : op terrein bij Crown Excel disposal . Ligt bij Saint Louis . 

Bridgeton : op terrein Blue link , en op terrein Virbac . Ligt bij Saint Louis .  

Hazelwood : op terrein Missouri drywall supply , en op terrein naast Synergy energy❌. Ligt bij Saint Louis .

Sint Cloud : op ca. 3 terreinen.

Indipendence : direct naast W Pacific ave. Doodlopende en zeer bochtige industrielijn ; lijkt not in use❌? .

Sint Joseph : op terrein van Lowe✅, bij de Industrial road. 

 

--------------------------------------------------------------------------------

MONTANA * : ca.  8  locaties .

Laurel✔* : op terrein bij het emplacement . Ligt↙naast Billings .

Billings ✔* : op terrein .

Trident ✔* : op terrein . (Trident ligt boven Three Forks  en is eigenlijk alleen een fabrieksterrein ; een dorp is er niet .)

Great Falls✔* : op terrein . 

Shelby*: op 2 terreinen .

Colstrip : op 2 terreinen .

-------------------------------------------------------------------------------------------------   NNNNNNNNNnnnnnnnnnnnnnnnnnn  :

NEBRASKA :    ±  8  locaties .

Hastings✔: op bedrijfsterrein* .  Geen opnames bekend .

Omaha✔: op bedrijventerrein bij Pierce street* . Geen opnames bekend .

Lincoln : in de 5th. st.✔ ligt het spoor midden op straat . Doodlopende goederen lijn . Naast de 3th. st. ligt een andere lijn op vrije baan . En vroeger ging er ook nog een lijn door de 4th. st. !! Geen video gevonden met trein in 5th.st., maar wel trein te zien op streetview .  Maar er is méér ! Boven J st. op een terrein . En op terrein tussen W & Y st. . Dit was ooit een doorgaande lijn . 

 Ravenna : in RailRoad st. is een stukje straatspoor . ✔

South Sioux City : op de 5th.ave ligt het spoor soms gevaarlijk dichtbij de weg . ✔

O'neill : in E grant st. ligt de spoorlijn kort "op straat" .✔

-----------------------------------------------------------------

NEVADA : ca. 13  locaties .

Sparks* : op ± 4 terreinen . Ligt naast Reno .

Henderson : op terrein . Ligt naast Las Vegas . 

Las Vegas : op een terrein onder W bonanza road. En als je de lijn naar het ⬆noorden⬆ volgt via de satelliet kom je nog ± 6 terreinen met straatspoor tegen . Bizar genoeg heeft deze toeristen-stad sinds 1997 geen reizigers-treinen meer. Maar na vele jaren plannen zou er in 2021 een luxe trein gaan rijden, in 2023~2025 gevolgd door een Nieuwe Hoge Snelheids lijn !

Virginia city *: in F - street ligt een passeerspoor min of meer op de weg . Stoom🚂spoorweg !! ✔ . 

Angle city : de kronkelende krappe weg + de spoorbaan liggen zéér dicht tegen elkaar aan. Maar van een stad is allang geen sprake meer. Er is alléén maar zand🏜. Zoals overal daar.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

NEW HAMPSHIRE : ±  2 locaties .

In Claremont✝◼ was er vroeger straatspoor . Foto's .

(Charlestown)✝◼ : tot in de jaren (19)80 was er hier straatspoor op brug . Foto op Railpictures.net . Dit lijntje was ooit een korte interurban naar Springfield, Vermont . Daar reed de "tram" ook op straat . Daar is foto van .

Sinclair ✔: op bedrijfsterrein* . Geen opnames bekend . 

Lincoln ✔ : hier is een hele lange ↘overweg* . Dat kan je street running noemen . Doodlopende lijn, ook bij museumorganisatie in gebruik . Foto's & films ! .

---------------------------------------------------------------------------------------------------

NEW JERSEY  :      ca. 60 "bruikbare"  locaties . ca. 31 plaatsen. No.10 van de top 10 qua locaties. (verdrong Wisconsin op 14-9-2021)

Garfield : door Monroe street↔⚠❌ . Films & foto's . Abandoned in 2020.  Buiten gebruik sinds de laatste klant er mee ophield in 2012 . Man met rode vlag🚩 liep voor de geel-zwarte trein uit . Maar zelfs dat ziet men soms niet !⚠ (zo blijkt uit filmpje)(gaat bijna fout dus) Doodlopende goederenlijn . Liep vroeger door in de aansluitende gemeente Passaic in "U"- vorm , en in de Canal street✝  aldaar ligt(?) daarvan nog een restant* .(streetview)(vroeger was daar Dundee Canal , vandaar de naam Canal st.)(aan beide kanten van het voormalige kanaal lag rails) En ook nog bij  Jefferson st. liggen(?) 3 sporen in het wegdek .  En in de 1e st.✝ in Passaic ligt(?) nog rails onder het asfalt . De lijn eindigde nabij President st./Barbour ave◼. Daar was rails rondom een fabriek en ooit liep de lijn over de rivier heen richting↗ Garfield .  Vanuit de lucht en op maps is dat deels nog waarneembaar . 

En nog 1 locatie in Garfield , al is die er eigenlijk niet meer : op een terrein bij Lanza ave◼*. De lijn is er nog wel , doch het straatspoor niet meer . Dit is/was een zij-lijn van de lijn die ooit ↙naar Dundee Canal in Passaic liep . Ook daarvan is een deel nog bruikbaar maar zo te zien buiten gebruik . Ging vroeger verder via wat nu Lisette street park  heet . Dat was dus de noordelijke lijn ; de zuidelijke via Monroe st. werd pas later aangelegd en is nu dus nog als enige over . Het "hinderlijke" straatspoor verving dus later de makkelijke vrije baan . In het gebied lag er ook straatspoor in een stukje van de 8e st.✝◼ , en er waren dus meer aansluitingen dan er nu nog zijn . Ook de 7e straat✝ had straatspoor , doch dat is later helemaal spoorbaan geworden . Te zien op oude kaarten* . Aan het  einde van de lijn stond al het materieel op het terrein van de NYGL zonder dat het nog gebruikt werd jarenlang te wachten.  In oktober 2020 is al het materieel dan weggehaald. Dat was waarschijnlijk de laatste keer dat er daar een trein op straat reed. Onder grote belangstelling, en met politie🚔escorte. De hele buurt was zelfs afgesloten. Meerdere films van het afscheid op You Tube.  Garfield is tegenover New York city .

Passaic: zie bij Garfield . 

Ridgefield : op auto-distributie-terrein(en)

Jersey city *: in de wijk Croxton op groot emplacement .✔ En op terrein bij Linden ave.

Saddlebrook✔* (bij Garfield) : op bedrijventerrein . 

South Kearny *: op groot emplacement ✔. (vlakbij Croxton)

Elizabeth ✔: op terrein van de Norfolk Southern E -rail terminal* . & bij E bay ave. & op terrein van Norfolk Southern. & in Export st.(zuid✔)(noord❌) & in Starboard st. & een ringlijn door Port st. & in Port newark op terrein naast Craneway st.✔ & op kade daar. & in Distribution st. & in Doremus ave.(noord✔)(zuid❌) Geen opnames bekend . Dichtbij New York city .  Ook Elizabeth Pennsylvania heeft straattrein !

Kearny ✔: op terrein bij Jacobs ave.* Bij Newark . En bij John miller way❌. 

Newark* : op terrein brouwerij⚛ . En in RailRoad street !❌

Edison ✔: (allemaal in hetzelfde gebied)  1.op bedrijfsterrein Rimex .2. En bij Homedpot✅.3. En bij World courier.   4.En bij Quality Warehouse. 5. En daarboven op Cattail way✅. 6.Ook daar zijn er 2 sporen vlak naast de weg op Sweetwater lane✅. En er zijn restanten van een pier/steiger waar ooit ook rails op lag. Edison is bij Elizabeth en New York city .

Bayonne✔: op bedrijfsterreinen bij Ingham ave, E 5th.st. en Hook road .* Ligt tegenover Elizabeth .

Hillside*: op terrein bij Paine ave ❌. Lijn is grotendeels buiten gebruik . En op 2 terreinen boven Long ave.

Avenel*: op terrein van Kenco . ✔ 

Linden*: op olie-terreinen aan Brunswick ave. ✔  Freehold*: op 1 terrein boven Bannard st.

Milville*✔ ⚠: in K - st. & een aansluitende naamloze straat . Lijkt in gebruik . Rechts➡️ naast Wilmington Delaware .

Vineland(boven⬆️ Millville)✔* : Hier is een aparte situatie omdat 1 horizontale↔️ lijn vlak naast de weg ligt,  en die wordt gekruist door een verticale↕️ lijn op vrije baan tussen wegen in, semi-straatspoor dus. En bij Elmer road op een terrein(onder⬇️ de stad) is ook straatspoor. Een deel van de doorgaande lijn door W pear st. is ook (zij)straatspoor↔ . De verticale↕️ lijn is nog gewoon een doorgaande lijn, de horizontale↔️ loopt  nu aan beide↔️ kanten dood. ◀️Die kant op tot in Bridgetown. Liep vroeger verder door. ➡️ Eindigt de lijn nu voorbij spoor-3-hoek (Winslow junction), waar echter wel verbinding met andere lijnen↕️ is. Maar verderop➡️ ligt er wel nog rails, vele kilometers lange stukken. Ziet er abandoned uit tot aan Lakewood, NJ.(zie hier⬇️onder) Overwoekerd🌿 en dichtgegroeid🌲. Overweg beveiliging is soms nog gewoon aanwezig, zonder bordje "Exempt".

Lakewood : op lumber-terrein✅.

Bridgeton✔* : op een terrein bij Penn st. Lijkt in gebruik . ◀️Naast Milville .

Swedesboro ✔*: op het terrein van Home depot . En op het terrein van SMS rail lines . & op een terrein bij Osprey CT. Dichtbij Wilmington Delaware .  En op terrein Americhem✅.  Al deze locaties zijn niet in⬇️ maar ver boven⬆️ het dorp. 

Paulsboro : op terrein PBF Energy✅1 doodlopend straatspoor✅, en 1 ringlijn✅. En op een "pier", boven het water dus ! Ook ringlijn ! Zo te zien bruikbaar✅. Paulsboro ligt ⬆️ Swedesboro.

Camden : door S front street⚠❌?↕ *. Gaat via Clinton street❌?* terrein op . In Clinton st.❌? achter een hek . Ook ↗afbuigend spoor naar rechts in Front st.❌? Zo te zien allemaal buiten gebruik  . Doodlopende goederenlijn die aftakt van hoofdlijn .  Toevallig is daar dichtbij ⬆het eindpunt van de lightrail . (Riverline) ik vermeld die omdat die als grote uitzondering in de VS niet elektrisch is . Net als in Austin , Texas .  Daarom beschouw ik het als een straattrein . Want de USA heeft wel (weer) veel lightrail , maar meestal wel electrisch . De lijn loopt dubbelsporig via Cooper st. en Fourth st. de stad uit ⬇. Naar Trenton⬇ . Moderne Interurban. Foto's &films . ### Zuidelijker is er in Camden nog straatspoor op terrein van South Jersey port corp.✔, bij de s6th.st. Ook dóór gebouw op het terrein . ###  En op het terrein van ABC supply co. ✔   

Gloucester city, onder Camden : bij n King st.✝ was er straatspoor op terrein .

Logan Township : op terrein sms rail link ✔+ op terrein contract acces ✔.(ook onder⬇️ Camden)

Salem❌? : rondom Griffith st. zijn er min of meer enkele straatsporen . Zo te zien buiten gebruik, net als de hele lijn, maar er staat nog wel wat materieel .

Middletown✔ : *bij toeval ontdekt op 30-10-2018. Buiten de stad ligt er "straatspoor" op 3 "pieren", in het water dus .(Earl's landing) Bruikbaar maar zo te zien buiten gebruik. Wellicht alleen voor militaire treinen, want de lijn gaat de andere kant⬅️ op vooral naar militaire terreinen met enorm veel treinsporen. Zoals er wel meer zijn en waren . Daar is geen straatspooor te zien, maar wel enkele wagons.

Dayton * : op terrein(nen) . 

New Brunswick * : op terrein(nen)

Riverdale : op/ over een terrein t.h.v. Riverdale self storage. Ooit was dit een doorgaande lijn in ↕ 2 richtingen . Nu is dit "tussendeel" het enige wat over is, en een deel daarvan is "bestraat" , zodat het een terrein geworden is. Lijkt buiten gebruik . Is in het noorden⬆️ aangesloten op andere lijn .

Pleasantville : op een terrein . ✔ . 

Keaskey : op terrein Monte Calvo❌. + op terrein  Home depot✔.

Middlesex : bij Factory lane❌. 

Bellmawr : op terreinen✅. En ja, je schrijft het echt zo. Misschien een Ierse naam ofzo. Deze lijn liep vroeger veel verder door⬇️. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

NEW MEXICO :    ±  2 buikbare  locaties .

(Albuquerque✝) : op terrein van GCC *. Onbruikbaar . Geen opnames bekend . 

Clovis✔: op Santa fe ave./s Lea st. is nog een bruikbaar straatspoor aanwezig* . Geen opnames bekend . Bij de grens met Texas . 

Gallup : op ± 1 terrein .

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

NEW  YORK :  ca.  37  bruikbare trajecten . (de STAAT New York)(State)( "dichtbij" de stad. )

UTICA ⚠️ ✔ : in Schuyler street rijd✅ de trein op/in een drukke straat⚠↕ , en bediend ook een brouwerij🍺 daar. De wissel~bediening zit onder een luikje in de weg. Tijdens die bediening staan een paar wagons "gewoon" midden op deze belangrijke straat. Én het rangeren gaat dús óók "gewoon" "tussen" het verkeeer dóór. Div. foto's & films. Het spoor de brouwerij in volgt in het gebouw een grote U-bocht↪. Wellicht nu uniek, maar kwam vroeger meer voor.  Op straat is er soms beveiliging door de politie. Ook toetert🔊 en belt🔔 de trein veel. Bij de bocht staat een oud groen seinhuisje op een paal. Ongeveer zoals in Kokomo.(Maar díe lijn is buiten gebruik.) Dit is dus nr . 2 van de 3 seinhuisjes die nog aan een regulier spoor aanwezig zijn in de VS .(en één  van de 2 die aan een spoorlijn staat die nog gebruikt word.)(de spoorlijn)(het huisje word niet meer gebruikt.) Voor zover bekend . Doorgaande lijn naar Binghamton⬇via o.a. Norwich en Greene. Een zij~lijn gaat tot New Hartford(industrie) Vroeger ging deze lijn verder door⬇️. Een zij-lijn van deze zij~lijn voert naar de klant(en). Daarbij wordt Highway 5 overgestoken, met 6 rijbanen, en er zijn alléén 🚦❗! . Nóg een zijlijn gaat naar New york mills. Véél films in Utica en omgeving op kanaal Railroading Rambler. Vaak met auto's die in de weg staan. Chaos❗ Vooral in de sneeuw🌨❄. Ironisch/frappant : parallel aan Schuylerstreet was er vroeger óók een lijn op vrije baan !(sloot aan op de huidige lijnen) Naast een kanaal. Beide zijn "vervangen" door Highway 5. Meer zuidelijk⬇️ was er nóg een spoorlijn, diagonaal. Dat is nog waarneembaar. Later ontdek ik dat er in Norwich⬇️ óók nog een groen seinhuisje staat ! Bij het oude station.  Update : in 2021 verscheen op YouTube  film uit 1984 waarop te zien is : passagierstrein op straat in Utica. Rijd langs het groene seinhuis, dat in gebruik is !! Ook het zijspoor is nog aangesloten. Raccordement.  Onbekend tot waar het precies liep. Te zien op kanaal Matt Posthumus. Later zie ik dat het seinhuis in ca. 1952 is opgericht, en tot in 1987 ingebruik was. Toen is de beveiliging geautomatiseerd. 

Boonville✅ : in deze plaats, in de "buurt" van Utica, ligt in Waterstreet de rails gevaarlijk dicht tegen de weg aan. Trein+auto past niet naast elkaar. Te zien op hetzelfde kanaal als Utica.

(Ithaca) ✖ : staat wel op wikipedia , maar tracé is niet op straat doch ernaast . Niet te verwarren met Utica .

HUDSON ⚠️✔ : klein en krap stukje in S7th. street⚠ , midden in het dorp . Toch een bekende locatie . Dus div. opnames . Doodlopende goederenlijn . Liep vroeger door naar Chatham⬇ . Uitzonderlijk primitieve beveiliging* ; geen spoorweglichten of slagbomen . Dús buldert de claxon🔊! Er hangen "gewoon" verkeerslichtjes🚦 boven de weg , of er zijn alleen borden . Bij 1 straat is er zelfs geen bord . En de enige bel🔔 zit op de trein zelf .

Maspeth ✔(?): op de NYAR navy lead ❌??. Bij de 49e straat.  Foto's uit 2017. Lijkt nu buiten gebruik . En op een terrein daar in de buurt .✔?

Ridgewood : op een terrein ✔.

Deer Park : op een terrein ✔.

Lackawanna : in de haven .

Buffalo✔ : in en bij de Ganson street* . Ook op bedrijfsterrein . Doodlopende goederenlijn , in gebruik zo te zien . Te zien op YouTube . (CRASH💥 ! ) En buiten de stad op terrein Du Pont . En naast Gateway blvd.✅.

PAINTED POST ⚠️ ✔(bij Corning) : in delen van Chemung street⚠ , en ook op het fabrieks terrein .(de straat loopt door maar is afgesloten)  Veel opnames . DOORlopende goederenlijn . 

(Corning) ✖ : staat wel op wikipedia , maar het spoor ligt ver naast de weg , dus op vrije baan. (onder de rivier) . Wel in gebruik zo te zien . Doodlopende lijn .

(Syracuse✝◼) : lange tijd was dit de beroemdste straattrein stad in de wereld !  Vele sporen , treinen en spoorbedrijven reden dag&nacht continue dwars door de stad ! (Salina st. & Vanderbilt square + Washington st .)(nu Erie boulevard) Tot ca.1945 . Foto's . En uiteraard reden er ook trams .

Carthage✔ : bij State street/Canal street is een "lange overweg"/een kort straatspoor . Foto's . Doorgaande lijn . Carthage ligt "naast" Watertown .

Rome✔* : op een smalle brug in een doorgaande lijn "onder" de stad . Deze lijn komt van ➡Utica  en eindigt nu voorbij Rome⬅. Ging ooit verder naar Watertown .  ###  En ook  op terreinen aan enkele doodlopende goederenlijnen . ⚠⚠ 1 daarvan steekt een TIEN - baansweg zonder slagbomen en spoor-lichten over !!! (er zijn alleen verkeerslichten🚦)  Te zien op YouTube ! 

Ogdensburg✔* : op haven - terrein . Ogdensburg is boven Watertown .

Albany✔ : in Mill street is(?) zij-straatspoor aanwezig en in gebruik . En op een bedrijfsterrein. Vroeger lag de hoofdspoorlijn in Churchstreet en Waterstreet. Die straten bestaan nog wel, maar de spoorlijn ligt allang tussen de snelwegen. Albany is onder Troy . Er zijn nog 2 Albany's met straattrein . In Oregon en in Georgia .

Canandaigua✔: bij de lange overweg van Mainstreet ligt er een stukje straatspoor in een naamloos straatje . Oorverdovende(!)🔊! opnames op YouTube . De lijn komt uit Genève en eindigt even buiten de stad . Maar liep vroeger door naar Rochester .

BROOKLYN ⚠️: hier is/was een uitgebreid spoornet op straat . Om bij het begin te beginnen : 1 st. ave ✅. Gehele straat⚠ . Met diverse aftakkingen. Deels verdwenen/buiten gebruik , deels recent vernieuwd ! Div. films op YouTube, met trein, ook in 2019 ! Zelfs de trein-veerpont is her-ontdekt ! (Na vele decennia verval weer  in gebruik genomen)(zie verderop) Voormalige trajecten , mogelijk nog aanwezig  : 32nd st✝ , 41 st.st.✝ , en van daar naar 2 nd. ave✝ .(op hoek onder gebouw door)!(2 sporen)!(er is een foto van)(met trein)(en film uit 1975) Div. Films met trein in 1st.ave., ook recent . Naast de 1e str. is een naamloze straat waar vroeger ook rails lag . Het is de enige stad met straatspoor die (eigenlijk) een Nederlandse naam heeft . (Breukelen) . (later ontdek ik nog straatspoor in Holland, Michigan . ) Later ontdek ik een spoorpont onder New York . Tussen Greenville yard en Brooklyn (t.h.v. 65th.st.)Te zien op You Tube . Deze is na lange verwaarlozing opnieuw in gebruik en word uitgebreid . Dat scheelt 100.000++ vrachtwagens op de weg . Op beide oevers is er wat straatspoor . De South Brooklyn Railway maakt soms ook gebruik van het straatspoor. Af en toe vervoeren zij materiaal voor de metro. Daarbij kruisen zij o.a. de brede weg onder het viaduct bij de 38/39e straat . Die overwegen zijn onbeveiligd, omdat ze maar weinig gebruikt worden . Daarom worden er door de havenautoriteiten auto's met zwaailichten🚨dwars op de weg gezet als er eens een trein oversteekt . Te zien op YouTube ! 

En er is een lijn die eindigt op een terrein in Brooklyn, en daarvandaan min of meer met straatspoor naar een ander stadsdeel van New York loopt, Maspeth . Films op You tube . 

(Manhattan✝◼) : hier was straatspoor in de Hudson st./Laight st./10&11th.avenue en op Park avenue . Nog geen opnames gevonden . 

Harlem * : op de Harlem river railyard✔. Deze lijn loopt op een lange baan in het water ! 

(Watertown✝◼) : in de Factory street was tot voor kort straatspoor . Dat is nog waarneembaar. Opmerkelijker is dat bij de fabriek aan het einde van de lijn een mooie wagon* is neergezet /blijven staan , kennelijk als aandenken .

Er is ook straatspoor in een naamloze straat naast de Meserole street ✔*in Brooklyn. Doodlopende goederenlijn , zo te zien in gebruik . Nog geen opnames bekend .(dichtbij Maspeth) (en dat is weer bij Brooklyn).

Later ontdekte ik  zoals vaak bij toeval dat er rond de Jay street in Brooklyn ook veel straatsporen geweest zijn* . (in de z.g. dumbo-wijk) Dat was de Jay street Connecting Railroad . Er zijn veel oude foto's van , vaak zonder trein . En van de restanten die er zijn/waren in Jay st.✝/Plymouth st.✝/John st.✝/Dock st.✝/Adam st.✝/Water st.✝/Main st.✝/Anchorage pl.✝ Ook te zien(voor zover het er nog is)(steeds minder) via streetview en op Oldnyc.com . Geen film gevonden . En op de Brooklyn navy yard*✝ liggen ook nog wat restanten. Zoals op meer plaatsen in de VS was hier een groot spoornetwerk, met 3 spoorbreedtes .( 1 voor hijskranen) Er schijnt geen verbinding met een andere spoorlijn geweest te zijn. Er zijn foto's van . En een oude plattegrond .

Long Island City : op een terrein aan het einde van de 53e straat .

Saratoga✔* : op bedrijfsterreinen . Saratoga ligt ver boven Troy . 

Amsterdam✝* : toch weer een Nederlandse plaats gevonden . Alleen gebeurt hier niks meer . In Kellogg st. liggen nog restanten . Daarboven waren nog sporen naar fabriek aan de kreek . Bij de fabriek zou ook nog rails zijn . Het ↘ zuidelijke deel , met een doodlopende zijlijn , is er nog wel , en aangesloten ,  maar duidelijk buiten gebruik .

Oswego*: op een terrein in de haven. En naast Mercerstreet. En naast Alcan st.  Vroeger ook door W utica st. & E schuyler st. , wellicht midden op straat. En over nog aanwezige spoorbrug, en daarna door tunnel. Nu beide fietspad. 

Niagara Falls : op terrein .

Glens Falls*: op terrein papierfabriek .

Rochester : op lumber-terrein  boven Stone wood ave .

Fort Edward*: op terrein Irving tissue . En bij het emplacement .

Plattsburgh *: in de buurt van deze plaats is er straatspoor op het terrein van Bombardier .

Saratoga Springs*: vroeger liepen er spoorlijnen door de stad . Maar niet overal op straat . Als aandenken aan deze 1e lijn is er in het centrum een stukje rails te zien . Straatspoor was er daar niet echt . Wellicht wel in Kar alley en Henri st . Dat was een doodlopende lijn . En door S Franklin st.--Walworth st. ging de 3e lijn, die het centrum niet aandeed . Vanuit de lucht is een en ander nog te zien . Op 2 terreinen buiten de stad is nog straatspoor in gebruik . 

Kingston : bij het water is een deel van een oude spoorlijn in gebruik als museumtram~lijn. Deels vlak naast de weg, en deels in asfalt, dús is het straatspoor ! [een ander deel is museumspoorlijn.](ook vanuit Kingston] 

Tonawanda : op terrein bij de firma BRV.

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

NORTH - CAROLINA :  ca. 23 "bruikbare" locaties .

FAYETTEVILLE ⚠️ ✔ : midden op straat op Hillsboro street⚠↕. Doorgaande lijn vanuit Fuquay - Varina⬆ en Raleigh⬆ . Foto's & films . Géén beveiliging in het noorden, daar waar de trein de Highway (!) op rijd ! ! ### Er zijn nog 3 straat-trajecten op vrije baan . Waarvan 1 met Dubbelspoor . Hier op rijden ook Amtrak treinen . Ze stoppen bij het oorspronkelijke station . Ook daar zijn veel opnames van . Op wikipedia staat maar 1 locatie , en daar is nou juist vrije baan . ### Ook straatspoor op lumber 84 terrein, buiten de stad .

New Bern ✔ :  door gehele Hancock street⚠️↕ .  Woonwijk . Foto's & films . (ook foto's  met Amtrak-trein die één keertje op bezoek kwam) Doorgaande lijn vanuit Goldsboro⬆ . Via La Grange,NC(dus niet KY)(niet echt straatspoor in La Grange NC want er is een vrije baan)  En in ↘ zuidelijke richting naar Morehead city en Beaufort . (Op  wikipedia staan nog 2 straten, maar in 1 is niet echt op straat )(Windows st.✖. Ligt alleen nog een restant .) Maar in Dunn st.✔ ligt de rails deels wel midden in de weg. En deels er dicht naast. Gaat naar hele lange spoorbrug zonder "zijwanden", kortom net zo'n brug als er onder New Bern is. 

James City❌ : dit ligt direct  onder New Bern,  en het lijkt ook op elkaar. Via de lange eenvoudige spoorbrug word James City bereikt. Ook hier is het gewoon een rechte lijn, maar niet op straat. Maar er is wel nog(?) een zijspoor↗️, dat ook een beetje doet denken aan New Bern.  Maar dit is een kort zijspoor, dat wel bruikbaar lijkt, maar duidelijk buiten gebruik is. Maar het is/was wel straatspoor. Kruist ook 9 auto-rijbanen naast elkaar ! Maar de slagbomen zijn verwijderd. 

Morehead city ✔*: hoewel ik allang wist dat de trein hier op een lange rechte brede vrije baan rijd , ontdekte ik later* dat er toch ook wat straatsporen zijn . In de haven . Nog geen opnames gevonden . De lijn gaat nog door tot➡ Beaufort , en stopt dan abrupt . Zeer verdacht weet ik uit ervaring . Dus zocht ik oude kaarten . En ja hoor . Vroeger liep de lijn door heel* Beaufort , en op straat(Broad street✝)(dat is nog waarneembaar) . Er waren ook doodlopende zijlijnen . De hoofdlijn liep tot ongeveer daar➡ waar het land op houd . Bij een fabriek ligt nog rails . En in Broad st. staat het station als aandenken . 

Wilmington✔: in S front street⚠️ . Deels ✝ . Foto . En bij Myers st. zijn er ook min of meer straatsporen . In de haven .

Woodfin/Asheville✔: bij het stadskantoor is in een naamloze straat toch straatspoor ⚠*. Dit hoort bij de Craggy Mountain Railway . Op dit deel van deze gesloten "buurtspoorweg"  rijd een vereniging met diezelfde naam . Te zien op YouTube . Deze lijn komt uit Asheville⬇ . Ooit was het een ringlijn boven⬆ de stad . "Linksom" bestaat nog en word als goederenlijn gebruikt . En dan komt de lijn dus vanzelf in Woodfin . 

(Kinston✝◼) :  voorheen was er straatspoor in de E shine street . Geen opnames bekend . Op wikipedia staat alleen de plaatsnaam, niet de straat.

(Tarboro) ✖ : staat onjuist op wikipedia . Want het is vrije baan .

Durham ✔*: op het terrein van Brenntag mid-south. En er is verderop een overwoekerde "ringlijn" , en aan die lijn is een opstelspoor op een parking . De lijn is dus wel aanwezig maar duidelijk buiten gebruik . ✳ In deze plaats is ook een zéér beruchte lage spoorbrug waar véle vrachtauto's zich op kapot💥 rijden . (ondanks alle waarschuwingen)  Inmiddels 171 x crash💥 ! in 10 jaar ! (stand aug.2021) Te zien op YouTube .(11 foot 8.com) Spectaculair !! [ je zou denken : waarom word die situatie niet veranderd ?? Ik heb gelezen dat er allerlei praktische bezwaren zijn . Daarom veranderd(e) er niets . ] (bijv. de spoorlijn verhogen) Onverwachte Update ! begin november 2019 is de brug iets verhoogd, en de stootbalk (opnieuw!)vervangen. Het gemiddelde van 1 crash per maand zal dus dalen . Althans dat is de bedoeling. Aug. 2021 : cr💥sh 171. Maar inderdaad minder vaak, en de schade is minder. 

(Winston-Salem) ✖ : staat wel op wikipedia maar er is geen echt straatspoor . Wel een "uitzonderlijke" overweg . En ook apart : daar bij had een fabriek een aansluiting , en die - verhoogde -(!) los-sporen zijn nog aanwezig . Zo te zien krijgt de oude fabriek een nieuwe bestemming .

New Hill ✔*: op terrein ☢kerncentrale☢ . "Bij" Raleigh .

Charlotte*: op terrein Norfolk Southern Railroad . En op terrein papierfabriek . En bij 3f chimica . En bij de Lumber . En op ± 2 overslagterreinen .

Plymouth*: bij Weyco drive✅, en onder Pulp mill road✅.

Sanford *: in 1 straat ligt het spoor op/in het "wegdek" . ( E Globe st.)

Raleigh*: bij Diamond hill plywood (bij Tarheel drive) En op terrein  Iron Mountain.

Selma*: bij Bailey food mill .

Mount Holly* : op een terrein ✔. 

Wade : op terrein Praxair . 

Camp Lejeune✅: Center road. Militair terrein. 

East Laurinburg : in Mc Cay St.  rijd een industrie-spoorweg pal naast de rijbaan. Video's op YouTube. ↘️gaat deze lijn naar Maxton. ↖️gaat deze lijn naar Raeford. Vanuit de lucht ziet dit deel er aanwezig maar ongebruikt uit. In Laurinburg is diagonale kruising met andere lijn. 

Maxton : op terrein van de beroemde Campbell soep fabriek. 

------------------------------------------------------------------------------------ 

NORTH- DAKOTA* :   ± 8 locaties .

Williston✔*: op een bedrijfsterrein . Ligt bij de grens met Montana .

Carrington : op terrein pastafabriek .

Fargo : op terrein van : farstad oil , parksite , Crane Johnson lumber , mid American steel , en bij 42nd.st.S .

Bismarck : op terrein mid American steel .

-------------------------------------------------------------------------------

🅾️OOOOOOOOOooooooooooooooooooooo :

OHIO :     ca.  84  "bruikbare" locaties . Ca. 50 plaatsen . No. 3 🥉van de top 5 qua locaties. [no. 5 v.d. top 5 qua plaatsen]

(Ironton✝) : ironisch genoeg 1 v.d. plaatsen waar er door Railroad street geen trein meer rijd . Maar er ligt nog wel een stuk rails als aandenken . Foto met trein . De lijn ging ooit helemaal naar Dayton⬆.

MARIETTA ✔ : in Harmar street⚠️ ligt de rails midden in de smalle woon-straat (!) . De loc-driver kan bijna zien wat de mensen in huis aan het doen zijn ! Volgens een bewoner trillen de kopjes van de tafel af !  Er zijn foto's en film. ⬆️gaat de lijn naar een energiecentrale boven Waterford en eindigt daar, maar ging vroeger nog door richting Shawnee en Zanesville.  ⬇gaat de lijn richting Parkersburg e.v.  .  Vroeger was er ook in Butlerstreet een stuk straatspoor. Deze lijn ging richting ⬆️Caldwell. Vanaf Butlerstreet was er een spoor-3-hoek tussen second en third st. Tot aan Union st. De spoorbrug is er nog, maar zonder rails. In 2020 ontdek ik nog dat er nog steeds tramrails aanwezig is. Terwijl de laatste stadstram in 1934 reed !! En de laatste interurban in 1947. Naar Parkersburg. Er zijn nog restanten. Vooral in Putnamstreet. Met 2 wissels. Aan de oostkant van de rivier was er een lijn naar Beverly(1908-1929). Ook was er een lijn naar Williamstown. Daarvoor werd een grote brug gebouwd.  

Waterford : ver boven⬆️ deze plaats is er straatspoor op terrein energiecentrale✔.  

Martin 's Ferry *: (boven Wheeling) In de 1e street ligt het spoor deels gevaarlijk dicht naast de weg . En er is straatspoor op enkele terreinen . Eén daarvan steekt Highway over en schijnt soms nog gebruikt te worden . Er zijn 2 parallel lopende lijnen , maar vanuit de lucht kun je nog zien dat er vroeger nog een 3e lijn was die aan beide kanten aansloot op één van de andere lijnen . 

Tiltonsville *: ( boven Martin s Ferry) : op een terrein .

Zanesville✔: in N 2nd. str. is een kort straatspoor . Doorgaande lijn naar ⬇Bremen e.v. / ⬆ Dresden e.v. . Foto . En ook op bedrijventerrein .

(Groveport✝):  in Blacklick st. is het oude interurban- spoor als aandenken blijven liggen . Met wissel. Dat zijspoor ging naar industrie die allang weg is. De Interurban reed 1904~1930. Deze electrische Scotio interurban vertrok uit Columbus, en ging naar Chilicothe of Lancaster. Er zijn foto's van. Beide lijnen zijn nu met licht gewijzigde  routes in gebruik voor diesel-goederentreinen.  Groveport ligt onder Columbus OH .

Franklin✔ : in de W 6th. street is een stukje straatspoor⚠ . Nu is dit een doodlopende goederenlijn . In gebruik zo te zien . Foto's en films . Naar het schijnt was de lijn aan↙die kant nooit langer . In ⬆ richting ging hij ooit helemaal naar Jackson , Michigan . Delen daarvan zijn nog ingebruik , zoals een deel tussen Franklin en Germantown .

Germantown ✔*: in S mulberry st. is er min of meer straatspoor . Nu doodlopende goederenlijn . Vroeger helemaal naar Jackson ,  Michigan⬆ .

(Springfield✝◼) : ook hier was straatspoor, in Washington st. & in Jefferson st.  1 foto .*

Dresden✔: door High street . Foto .  Film uit 2012 . Doorgaande lijn van Trinway naar ⬇Zanesville . Woonwijk ! . 

Chillicothe* : op terreinen . Ligt onder Columbus OH .✝/✔

Dayton* : op terreinen . ✝

Middletown * : onder Oxford state road , en op terreinen bij Reinartz blvd ✔??, en bij Charles street op terrein ✔. In Water st.❌ ligt nog rails midden in de smalle -maar ook rustige - weg . Aangesloten maar duidelijk buiten gebruik want de klanten zijn verdwenen . Geen opnames gevonden .

Maumee*: op 2 terreinen.

Mason*: op lumber-terrein ✔, en  op openbaar terrein tussen W Mainstr. en Western ave. Deze lijn komt uit het noorden, maar loopt in het zuiden niet meer door. Deze lijn kruist diagonaal de zeer drukke 4-sprong US-42W met Tylersville road, en daar zijn alléén 🚦🚥 . (⚠️) Ca. 21 rijbanen ! Unieke spoorwegovergang. 

Fairfield*: op 1 terrein.

Fostoria : deze stad is één van de vele grote spoorweg-knooppunten. Met live webcam. Straatspoor is er alleen op een terrein ➡️buiten de stad✅ .

Tiffin  : op terrein . Ligt in de buurt van Fostoria . 

Canton*: op terrein staalfabriek, ver onder ⬇ de stad.

Niles*: op terrein BRT extrusions.

Bucyrus*: 1 doorgaande lijn door de stad heeft weliswaar open spoor, maar er zijn geen randen. Geen echte vrije baan dus. Dus is het street-running⚠. Woonwijk ! .

Wheatersfield Township*: op 1 terrein.

Washington(courthouse) : op 2 terreinen buiten de stad . 1 is in gebruik.

Campbell*: op terrein bij Industrial Road. Buiten gebruik.❌ 

Painesville *: ver boven de stad is er in Williams street min of meer straatspoor . Doodlopende goederenlijn naar zout firma . 

Grand River *: de doodlopende goederenlijn heeft in Riverstreet min of meer straatspoor . Sinds "kort" weer in gebruik . Video's op YouTube .

Akron*: op lumber terrein.(carter-jones) 

Barberton* : op fabrieksterrein . Vroeger was er er verbinding met ander fabrieksterrein, er onder .

Hamilton *:  Op lumber-terrein ✔ . En ✝/◼ in een naamloze straat schijnt nog rails te liggen , maar deze havenlijn is opgeheven . Ook bij de haven zouden nog restanten zijn .  En in Williams ave. ✝ ◼  is nog onbruikbare rails aanwezig in de weg van een korte doodlopende goederenlijn. Dat is echter de voormalige doorgaande hoofdlijn door de 4th. street .

West-carrolton-city *: op terrein papierfabriek .

Dover *: op terreinen . 

Columbus : op div. terreinen .

Cincinnati*: ✔ op een terrein onder Miami Bluff ave. , en bij Drum tank wash . En op terrein van Milacron . En op terrein bij Enterprise park drive . En op terrein General mills .

Circleville * : in de Canalstreet en in Hustonstreet liggen de sporen aan beide (!) kanten soms gevaarlijk dicht tegen de "rijbaan" aan ! . 

Cleveland * : ca. 8 locaties : 1. op haventerrein bij  W 9th.st. ### 2. Op kade aan de overkant van locatie 1. ### 3. op haventerrein bij W 3rd.St./Erieside ave.### 4. op terrein van Sanson bij E 40th.st. ### 5. op terrein van Charter steel✔. ### 6. op terrein bij Dille ave✔. ## 7. op terrein Dougherty lumber. ## 8.Op terrein AT&F(door 2 gebouwen heen)##

Elyria * : op een terrein .

Op wikipedia staat maar 1 plaats vermeld in Ohio . 

Troy : in Hydraulic ave ligt de rails aan de kant in de rijbaan . Deze tegenwoordig doodlopende lijn schijnt sinds kort soms weer gebruikt te worden .  In S clay st. ligt de rails op vrije baan naast de straat . Vanuit de lucht kun je zien dat er ooit een 3e lijn was, die wellicht door nog een andere straat ging . 

South point : op een terrein . 

Toledo : 4 terrein-locaties : boven w Laskey road , boven Airline Ave. , boven Front st.✔ , en op kade boven st. Lawrence drive✔. 

Oregon(plaats direct naast Toledo) : op terrein bij Cedar point road .  

Fremont : op terrein Michigan sugar . 

Gypsum : op terrein gypsum-fabriek, onder het dorp .  

 Van Wert : weer een Hollandse plaatsnaam ! In s Fulton st. ligt het spoor gevaarlijk dicht naast of tussen de rijweg(en) . Dit is weer zo'n twijfelgeval ; het is niet echt in de weg(de rails) , en je kunt er niet op rijden met een auto, maar toch is het ook niet echt vrije baan, want er zijn geen randen . Daarom is het gevaarlijk . Een goed voorbeeld van één van de ± 40 vormen van street running ! .

 Lorain : op terrein van grote staalfabriek . 

Portsmouth : op 2 terreinen .

Ashland(Ohio) : op terrein . 

Sugar Creek✔ : rechts naast het dorp is er straatspoor op terrein . Links, ver buiten het dorp is er een bijzonder spoorweg museum . Namelijk het grootste privé-treinmuseum ter wereld ! Maar wel te bezoeken ! Met de grootste nieuw gebouwde polygonale locomotief loods(roundhouse) ! (in de USA zijn vele oude nog gewoon in gebruik, maar deze is dus recent) Je kunt ook meerijden . En er is straatspoor .  

Navarre : op 3 terreinen : onder Henry st. sw ✅(boven de stad) , onder Canal st. E , onder Ohio st. sw .

Massillon ✔: op terrein Tiger sand & gravel . 

Canton : op terrein van Jmw trucking . 

Defiance✅ : in Jackson ave., naast de kerk, steekt kort straatspoor over naar fabriek.

Leipsic : op een terrein ↗️boven de stad .

Warren✔ : in deze gemeente, maar veel dichter bij Lordstown, ligt er een groot auto-opslag terrein met straatsporen . 

Washington (Ohio) : op terrein Lowe . En op terrein bij Mead street .

------------------------------------------------------------------------------------------------

OKLAHOMA :    ±   18  locaties .

Clinton ✔ : nu doodlopend industrie spoor in S 1st. street⚠ . Zo te zien in gebruik . Wagons staan gewoon midden op straat . Geen opnames bekend . Gezien op streetview .(toch een opname dus eigenlijk) Vroeger sloot dit spoor ⬆ aan op de bestaande lijn naar Enid e.v. . ⬇ gaat de lijn naar Frederick, Oklahoma e.v. .

Tulsa* : op bedrijfsterreinen . ✔/✝ .

(El Reno) : Hier is wel straatspoor , maar geen trein . Het is een vrij recente korte tramlijn🚊 zonder bovenleiding . Ik vermeld deze alleen omdat het verhaal er achter zo bizar en uniek is : de tramlijn heeft de stad gered , dus niet andersom ! Lees het verhaal maar eens . Zoek " El Reno trolley" . 

Oklahoma city : op ca. 15 terreinen .

Muskogee : 2 locaties op een terrein, waarvan 1 in de haven . 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

OREGON  :  ca.  7 4 "bruikbare" trajecten . No. 5 van de top 5 qua locaties .       36 plaatsen .   

Astoria("✝") : deze doodlopende goederenlijn is buiten gebruik , maar in Astoria word er soms met een generator-tram gereden . De baan komt daar bij soms op straat en heeft ook houten gedeeltes . De lijn loopt ➡naar Portland . Het restant van deze ooit lange kustlijn⬅naar Tillamook e.v. is buiten gebruik❌, behalve voor een eventuele museumtrein van de museumlijn bij Tillamook .

Portland✔: in het noorden⬆ schijnt 1 straatspoor nog in gebruik te zijn : in NW York street⚠ . "Eindigt" nu op een bedrijfsterrein en lijkt in gebruik op streetview  , maar loopt nog door tot in↙ NW Wilson st.(✝) Maar daar liggen alleen nog restanten . In NW York str. was ooit een kruising met een andere lijn. Want dat is (?)op bij de NW 22nd. ave.✝ nog(?)te zien . En in een zij-bocht van de NW Sherlock ave. ligt ook nog rails in de straat . Not in use .

En op het Davis Industrial park❌zijn diverse straten met rails* . Zoals NW nela str. , maar ook naamloze . Alles buiten gebruik zo te zien .  En in N river st.(zuidelijk⬇ deel)✔ , En op NW yeon ave frontage road✔ . Geen opnames bekend . De laatste 2 zijn zo te zien wel in gebruik .

Aan de overkant van de rivier is ook straatspoor te vinden *, ook zonder straatnaam , en ook op een pier . Lijkt buiten gebruik . Geen opnames gevonden .

En aan de NW front ave. liggen er bij bedrijf Gunderson ✔ook sporen in asfalt , en ook op een betonnen kraan - baan in de rivier !! * (1 foto gevonden)  Rails gaat ook door gebouw ! Gebruik onbekend . Van al deze locaties zijn mij geen opnames bekend . Op die ene foto na dan . Te zien via sateliet . Op wikipedia worden slechts 3 locaties genoemd .  Er zijn er ongeveer 10 , w.v.  ca. 5 echt op straat .  En er is ook een sneltram-net in Portland e.o.

Ook in een Portland is er een Unieke Antieke weg+spoorbrug. De grootste(en wellicht de enige) gecombineerde hefbrug in de wereld ! Boven rijden trams en auto's,  onder rijd de trein. Ook uniek : op beide dekken is er fietspad. Maar nog unieker : het onderdek kan apart open ! Terwijl het bovendek dus gewoon niet in beweging komt. Tenzij dat wel nodig is. Bovenop het hefdeel staat een "huis"(!). Naam van de brug : the steel bridge. Sinds 1912 .   1 deel van het Nederlandse programma "wie is de mol ?" speelde zich af op deze brug.

Ten westen van Portland ligt Hillsboro⚠️ . Je kunt er met de sneltram naar toe , en het eindpunt is pal naast de treinrails die daar de straat op gaat .(Adams ave.)(voormalige Interurban) ✔Doorgaande lijn .  Zuidelijk onder Portland zijn er nog 3 steden /dorpen met een ex-interurban-straatspoor : 

Albany ✔: NE water ave⚠️ . Doorgaande lijn↕ .(Woonstraat !) Albany ligt tussen ⬆Salem en Harrisburg⬇ . Er zijn nog 2 Albany ' s met straattrein : in Georgia en in de staat New York  .

Harrisburg✔: 4 Th. street⚠️ . Doorgaande lijn↕ . (Woonwijk !)Harrisburg ligt tussen ⬆Albany en ⬇Eugene .

Junction city✔ : Holly street⚠️↕ . Doorgaande lijn .(Woonstraat !) . Van alle 4 steden zijn er opnames met trein . Junction city ligt tussen Harrisburg⬆ en Eugene⬇ .

Dallas*❌: in de SE birch st. is er min of meer straatspoor↔ . En op terrein . Buiten gebruik . Doodlopende horizontale↔ lijn, ooit  komende vanaf Salem . Vroeger wellicht ook door SW church st. , want er was ooit ook een verticale↕ lijn . Naar Sheridan⬆ en naar Black rock↙. En er was ook een lijn naar ↘Monmouth . Ze zijn nog waarneembaar . 

Willamina✔*: op terrein lumber mill . In gebruik . Ligt links⬅ naast Salem .

Stayton*❌: op terrein . Buiten gebruik . Ligt ➡rechts naast Salem .

(Beaverton) ✖ : onder Portland . Staat ten onrechte op wikipedia . Dus rijd de reizigerstrein(!) op vrije baan . 

(Oregon city✝) : vanuit de papierfabriek loopt(?)  spoor de straat op tot aan 6th.st. Buiten gebruik sinds de fabriek dicht is  .  Alleen foto bekend . Het Nederlandse tv programma"wie is de mol ?"(bedacht in België) werd deels in die oude fabriek opgenomen . Ligt onder Portland .

Rainier✔: door W A str.----E A str., midden in het dorp⚠️. Doodlopende goederenlijn . Films+foto's. Voor zover bekend in gebruik . De lijn gaat naar Astoria⬅en Tillamook , maar is tussen Clatskanie en ⬅Astoria&Tillamook buiten gebruik ❌. Ooit was dit een doorgaande kustlijn⬅ .  ➡gaat de lijn naar Portland . Update: toevallig ontdekte ik dat het straatspoor recentelijk op vrije baan is gebracht, en de héle straat vernieuwd is. Dit is nu dus semi-street running train. 

Flinn : op lumber-terrein. 

Clatskanie✔* : dit ligt tussen Rainier en Svenson . Op div. locaties is er straatspoor op terreinen . Ook nog onbruikbaar aanwezig op een "baan" in de Columbia rivier . ⬅Voorbij Clatskanie is de lijn buiten dienst tot aan Tillamook ❌. ▶gaat de lijn naar Portland .

(Svenson) ✖ : staat wel op wikipedia maar is geen street-running .( Dit is de gesloten lijn naar Astoria&Tillamook )(ver na Rainier)

Lebanon✔: in W olive street . Woonstraat . Doodlopende goederenlijn . Foto . In gebruik voor zover bekend . Ligt↘onder Albany .

Tillamook ✔: nabij ⬇ dit dorp is een oud vliegveld/militaire basis , en daar ligt nog wat "straatspoor"*. (sateliet) De lijn is in principe bruikbaar maar liep ooit helemaal door langs de kust . Er staan nog wat treinen opgesteld .  In Tillamook zelf was ook straatspoor . 1 foto op railpictures.net . Op een bedrijfsterrein in Tillamook ligt ook nog "straatspoor" . Via dat terrein gaat de lijn naar de basis . De lijn loopt de andere kant ⬆ op via veel bos en met grote slingers langs de rivier en komt na ± 200 km. aan in Portland . Het grootste gedeelte is buiten gebruik❌ . De enige gebruiker van (een deel) van de lijn(bij Tillamook) is de Oregon Coast Scenic Railway . Het oude vliegveld dient als openlucht "stalling" . Het is ook een luchtvaartmuseum . In de enOrme hangar ligt ook 1 spoor en dat word ook wel als stalling gebruikt .

Coos Bay ✔:  Door N front ave⚠️. Deze lijn werd recent opgeknapt en in 2013 opnieuw in gebruik genomen  . De lijn start in Eugene , en kent een prachtig groen traject⬇ met heel veel slingers en lange bruggen* . Na ca. 4 uur(!) en ca. 115 mijl word Coos bay bereikt . Foto's+films .  Alleen vrachttreinen . Onder⬇Coos bay loopt de lijn dood bij Coquille . Maar vroeger slingerde hij nog verder⬇ tot aan Powers . Dat is deels nog waarneembaar . En ⬆ ging het naar Tillamook e.v.

Salem✔ ⚠️  : door Front street NE . Doorgaande lijn tussen Portland⬆ en Albany⬇ . films en foto's . In gebruik voor zover bekend. Populaire locatie . In zijstraat D St.  NE ligt(?) nog een restant. En er is een oude spoorbrug over de Willamette river. Nu fietspad. Aan de overzijde zijn ook nog "sporen van sporen" te vinden. Deze lijn liep ooit door naar Dallas, Oregon. Verderop is een deel nog in gebruik .

Tigard✔ : op een bedrijfsterrein .*   

La Grande * :  op een terrein . En nog iets bijzonders : er is(?) hier ook een keer-3-hoek , maar niet "buiten de stad", maar door een woonwijk ! Door tuinen en direkt naast de straat . Voor zover ik weet uniek . Zo te zien buiten gebruik .

Milwaukie✔* : op een terrein ; en in SE mcbrod ave. is er min of meer straatspoor . Dit Milwaukie(met ie dus)  ligt dus in Oregon , onder Portland .

Independence✔: door S 2nd. street⚠️. Doorgaande lijn↕ van McMinnville ⬆ naar Corvallis ⬇ . In gebruik voor zover bekend. Foto . Woon-straat .

Newberg❌ : in S blaine street⚠️ .  Foto's . Gesloten na sluiting van papierfabriek a.h. eind v.d. lijn; de enige klant. Film op You Tube. Woon-straat .

Eugene✔* : op terreinen, en vroeger reed er een electrische interurban dóór W5th.st. Daar eindigt nu nog een spoor . ### Veel rails op terrein van Farwest steel✔. Ook straatspoor op terrein bij/op/van Newman st. , Greenbrier rail services✔ , 18 th.st. , Garfield st.  , Pennington crossarms✔ , j.h. Baxter.  Boven⬆ Eugene op 3 terreinen bij Seneca sawmill ✔. ♤ Er waren tussen 1891 en 1927 diverse tramlijntjes. (1891-1907 muil-ezel-tram) Er zouden nog diverse restanten te zien zijn. In jan. 2021 onderzoek ik dat, en inderdaad vond ik ze op streetview. 1. Klein stukje in oversteek in Willamette st.  2. Kort stukje in vluchtheuvel bij hoek/kruispunt Willamette st. & 20e st.  3. Op Columbia ligt er nog een flink stuk rails tussen de 22e & 23e st.  Hier ging deze lijn ↗️berg op, via Fairmount. Daar ligt geen rails meer, maar verderop zag ik iets verdachts aan het asfalt. En dat was goed gezien. 4. Want ook in Moss street is voor een groot deel de rails nog aanwezig, zij het vooral onder het asfalt. Je kunt goed zien dat het geen smalspoor was. Het werd toentertijd "Het grootste tramnet voor een kleine stad" genoemd. 5. In het zuiden van Willamette st. is een ander aandenken : een dubbele korte trap. Om van de tram naar het hospitaal te gaan(ook allang weg). Tegenwoordig beschilderd met taferelen van vroeger, dus ook de tram.(trolley) Tóch uitzonderlijk hoeveel er nog te zien is, ongeveer 100 jaar later.

Springfield *: op terrein bij S F street✔ . Én op terrein bij 32nd. St.  Én  veel rails, waaronder 1 lang straatspoor, op terrein van  International Paper✔aan  N 42nd St. Én op terrein aan de S 18th. St.

En nog iets bijzonders in Oregon : in de buurt van het plaatsje Chiloquin ligt de veruit grootste modelspoorbaan voor passagiers in de open lucht ter wereld : Train Mountain . Het netwerk is inmiddels bijna 6 0 km. lang !!! Maar let op voor dat je er heen gaat : slechts een klein deel is openbaar . Maar er is wel af en toe een open dag , en dan kan je wél over het hele terrein rijden . Dat kan wel 4 uur duren !! Maar het kan natuurlijk veel makkelijker : op YouTube staan div. video's , en sommige duren ook uren . Dan hoef je er helemaal niet naar toe . Veel goedkoper, veiliger en eenvoudiger . Uiteraard is er ook een website .

Central point *: bij de graanelevator . Vanaf deze stad liggen de plaatsen hierna er bo⬆ven .

White city*: op ave. H ligt er straatspoor midden in openbare weg⚠. Doodlopende korte lijn die zo te zien niet in gebruik is.  En op ca. 8 terreinen ! o.a. bij ave. C✔. 

Glendale*: op 2 terreinen .

Riddle *: op terrein ⬅buiten deze plaats . 

Cottage grove *: op terrein ver boven⬆ & ver onder⬇ deze plaats. En vroeger ook door Tyler ave . Daar in de buurt is de voormalige houten overdekte spoorbrug nog aanwezig. Onbekend waar deze lijn naar toe ging . 

Goshen *: op lumber terrein . Ligt onder⬇ Eugene . 

Philomath *: op 'n terrein ✔.  In de buurt van Eugene .

Noti * : op 2 terreinen ✔.

Vaughn * : op 1 terrein . Lumber ✔.  Noti + Vaughn liggen ⬅ naast Eugene , aan de lijn naar Coos Bay.  Net als de volgende, zij het veel verderop :

North Bend * : op lumber terrein✔ . 

Klamath Falls : op lumber-terrein. 

Crescent * : op terrein . Ligt ver ➡ naast Eugene .  Op 1 dag komen er 40(!) locaties bij in Oregon .(ontdekt op 1 dag) 

Molalla :  de doorgaande lijn loopt met straatspoor over lumber-terrein. Én nog een zij~spoor.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

🅿️PPPPPPPPPpppppppppppppppppppp    :  

PENNSYLVANIA :  ca.  9 8 "bruikbare" locaties .  de Nr. 2 🥈van de top 5 qua locaties . 

74 plaatsen . de No. 1🏆🥇 van de top 5 qua plaatsen/dorpen/steden !❗

Philadelphia : op S Columbus boulevard✔ ligt een lange doodlopende goederenlijn op vrije baan  . Recent hebben er korte tijd zelfs  elektrische museum-trams op gereden . Te zien op YouTube(penns landings trolley) . De lijn kent veel zij-takken , en enkele daar van gaan de straat op . Maar zo te zien buiten gebruik . (Swanson street❌)(ook dit was ooit doorgaande lijn) Weinig opnames van deze lijnen . De zij-lijnen steken de zéér brede en drukke weg over zónder enige  beveiliging ! ⚠!⚠ !  Vroeger liep de lijn naar het noorden ⬆ door * : S Columbus blvd.--N Delaware ave◼--Beachstreet◼--Richmond st.◼ , en sloot zo aan op de nog bestaande havensporen van Port Richmond . In Beach street liggen(?) in 1 deel nog restanten . In Richmond st. is een tramlijn in aanleg/opnieuw in gebruik genomen .(lijn 15)(heraanleg)(streetview)* Er rijden gemoderniseerde PCC - cars op deze lijn ! Uiteraard zijn daar films van . Hier reden tram & trein ooit elk op 2 sporen op straat !  Te zien op het you tube kanaal "tassiebaz" .

In de wijk Port Richmond liggen door de hele E. Tioga street✝ nog restanten* van een straatspoor-lijn die een noordelijke spoorlijn verbond met de zuidelijke havenlijn . Kruist nog een andere goederenlijn . Op straat  . In die straat waren div. klanten . Toch maar 1 foto gevonden . Geen film . Later ontdek ik dat er ook in E Westmoreland street✝ nog een stukje straatspoor ligt* . Onbruikbaar . En  een overstekend spoor , ook onbruikbaar . Het lijkt er  op dat ook dit straatspoor ooit helemaal door liep naar diezelfde haven⬇ .  Geen opnames gevonden . En in dat zuiden zijn er nog straatspoor-trajecten op haven-terreinen* . Geen opnames gevonden . Ook in N americain street✝ * (een lange & brede weg) ligt nog veel straatspoor , soms wel 4 naast elkaar ! Niet meer aangesloten . Ondanks dat hier veel klanten waren en het ooit een doorgaande lijn was toch geen opnames gevonden . Liep via 2 nd. st .✝◼ naar Willowst. , alwaar aansluiting was *. Ook in Noble st .✝ ligt nog stukje straatspoor* . Nabij vm. viaduct voor 5 (!)sporen. Ook dit waren ooit doorlopende lijnen (en doodlopend bij het vm. Central station)(dat is nu ondergronds) Te zien op oude kaart op internet . Met nog meer straat-trajecten ! . Wellicht was er ook straatspoor door Cedar street .   Vanuit de lucht is deel oude tracé bij vm. Central station nog te zien , "compleet" met  bovenleiding-portalen .  ### 

In de wijk Holmesburg ligt in Bleigh ave.(het deel ⬇onder de hoofdspoorweg) straatspoor aan de zijkant in de weg ✔. Foto op Railpicture.net . Film met trein op YouTube . En in Milnorstreet ✝, ligt ook ook nog rails in de weg, maar niet meer aangesloten .

West Brownsville ✔: door Main street⚠️ . Kort traject , maar toch populair . Dus véél foto's & films . Op YouTube kun je dus zien hoe de bewoners gewekt worden : de Bulderende🔊 Claxon Blaast ze hun bed uit !!!  Ondanks dat het beveiligd is . En een rustig dorpje is .(maar dan "even" niet !)  Let op het ironische bord : max. gewicht 8 ton !!  Alleen al 1 loc weegt al meer dan 80 ton !!!  Dit was oorspronkelijk de Monongahela Railroad . De lijn volgt de gelijknamige rivier tussen Pittsburgh & Waynesboro e.v.  Ook hier is nog een ouderwets + zeldzaam "no left turn " - licht ingebruik .

Lewistown✔ : ook hier is een particulier spoorbedrijf actief : de Juniata Valley RailRoad .(dus niet juanita) Rijd vanaf de hoofdlijn en Amtrak station door W water street⚠️ , midden door het centrum . Recent is het spoor vernieuwd . Foto's & films . En verderop ook stukje door Chestnut street⚠️, alwaar ook een splitsing is . Op vrije↗ baan is het een doodlopende lijn naar Burnham . Ging vroeger nog door tot Reedsville ; de lijn die Chestnut street ➡volgt loopt tegenwoordig verderop➡ dood bij de enige eventuele klant .  (Liep vroeger door naar➡ Kraemer , alwaar nu ook nog een deel aanwezig is . Sluit bij Selinsgrove aan op andere lijn .)  Zéér zeldzaam in gebruik dus . Toch is er 1 filmpje van ! De trein steekt daarbij highway 22/322 over ; ⚠⚠️zonder slagbomen !!! Alléén met rode lampen ! ( EN veel claxon🔊)))geweld !!!) Wederom Onvoorstelbaar ! En tóch zijn er méér  van zulke kruisingen met 4-baans wegen , die soms zelfs nóg minder beveiliging hebben dan hier !!!!( bijv. op de museumtramlijn bij Sidney, Australië .)(en bij Hummelstown, PA)  Of nóg méér rijbanen !!!! 

Burnham : rondom de staalfabriek✅. Bij Lewistown. 

Uniontown✝ : in S beeson boulevard⚠ .  In het centrum . Buiten gebruik sinds 2016 . Sloot vroeger ⬇⬆ aan op de andere lijn . Er zijn wel opnames van . Ook met personen-trein .

York ✔: door S Pershing ave⚠️ . Kort traject , doodlopende lijn vanaf de hoofdlijn naar New Freedom . (Vroeger verder naar Cokeysville , alwaar een deel nog aanwezig is .) Foto+film . In gebruik voor zover bekend . En op terrein Fritolay✔, ver buiten de stad .

(Gettysburg)✖ : staat onjuist op wikipedia . Dus vrije baan . Dat geldt ook min of meer voor Sunbury . 

Sunbury : in Julia street en een stukje van Penn street ligt de rails gevaarlijk dicht naast de weg . De hoofdlijn door het dorp ligt op vrije baan naast de weg en heeft vele overwegen en dus ook véél rode lichten . 

Marcus hook✔ *: in de E 4e street⚠ . Dit is een havenlijn die aan 1 kant⬅ doodlopend is en de andere➡kant op "oneindig" doorloopt naar Philadelphia . Nu film met trein op YouTube !

Chester*: de lijn vanuit Marcus hook loopt verderop, in Chester, ook soms zéér dicht tegen de weg aan . Dat is in Delaware ave. , en vooral in W front st . het geval .

Sugar Notch ✔*: op terreinen boven deze stad . Doodlopende goederenlijn .

Meadville✔*: op terrein bij Mill street .

Sayre*: op terrein GE Railcar .  

Greenville✔* : op "trein - terrein" bij de Ohl street liggen nog diverse sporen . En er is een draaischijf . En wat 1 toeval : in Greenville in South Carolina is óók een draaischijf  ! 

(Mckeesport✝◼) *: naar het schijnt waren hier veel rail-lijnen op straat , o.a . door de Walnut street en de 6th . street . Geen opnames bekend . Als aandenken daaraan is het seinhuisje op een "paal"  bij de kruising van die 2 straten blijven staan . Foto .

Shamokin✔ : hier rijd de North Shore Line . Particulier goederen-spoor-bedrijf . In S 5th. street⚠️midden op straat .(2 delen) Doorgaande lijn. Foto's & films . Oude trajecten door andere straten zijn nog herkenbaar . De lijn komt van Sunbury⬅ en splitst in Shamokin : 1 doodlopende korte lijn↙ tot Shamokin Carbons , en 1↘ heel veel langere doorgaande lijn naar (uiteindelijk) Reading .

Berwick ✔: kort traject door N oak street⚠ . Doodlopende lijn . foto's . Zo te zien nog ingebruik .

Altoona✔* : op terreinen . En restanten op terrein van Appalachia intermediate unit .

Carnegie✔* : op bedrijventerreinen . En er staat een replica van een seinhuisje op een paal bij de hoek Mansfield boulevard / Chartiers ave .(nabij de vroegere locatie)(streetview)

Elizabeth ✔: door N 1st. ave⚠️ . , dwars door het dorp . Doorgaande populaire lijn tussen ⬆Mckeesport & Brownsville⬇  .

Lancaster : er is nu alleen nog boven de stad een spoorlijn , maar vroeger gingen er ook treinen dóór de stad . O.a met straatspoor door Waterstreet✝ . Foto's met stoomtrein in kleur in 1966 . Geen straatspoor in de stad meer aanwezig . De lijn ging naar ⬇Quarryville . Maar er zijn wel 3 straatspoor-locaties op terreinen : bij Steelway, bij LSC, en bij Greenfield road .

Morrisville✔: op S delmor ave⚠️. Doodlopende lijn . Films + foto's . Veel in gebruik .Voor zover bekend .

Middletown✔: hier rijd de Middletown & Hummelstown Railroad . Particulier bedrijf . Naar Hummelstown⬆ dus . (als de lijn niet ergens kapot is door natuurgeweld) straatspoor in Brown street⚠️ .  (woonwijk) Ook hier loopt man met rode vlag🚩 voorop . Soms rijden er ook trams op de lijn .(m.b.v. een dieselgenerator)  Bij Hummelstown is ook zo' n kruising met een highway ; met nóg minder lichten dan bij Lewistown ! (!!) Te zien op YouTube . Daar word óók de rode vlag🚩 gebruikt .(!) En dat gaat verbazend goed . In Middletown is er ook straatspoor op terrein aan de Swatara creek. 

Erie : tot ca. 2000 reden er veel treinen op straat in de 19 th. street⚠✝◼ . Woon-straat . Veel opnames. Toen is die lijn verlegd en het straatspoor verdwenen . Dit is de verbinding ⬇Cleveland ↔ Buffalo⬆ . In E 10 Th. street✝◼ was tot voor kort nog een kort stukje op vrije baan van een doodlopende goederenlijn . Dat is nog wel waarneembaar , maar veel onbekender dan het toen populaire traject door de 19e straat . Zo onbekend dat er ook geen opnames bekend zijn . Er zijn nog meer goederenlijnen . Ook te Harbor front❌ zijn nog wat straatsporen . Buiten gebruik . En op het terrein van GE Transportation✔. Wel in gebruik .

Hannover✔*: bij de Juniper lane op een terrein . 

Johnstown : op 3 terreinen : Iron steel , Wire tech , Gaultier steel . En op beide oevers bij Laurel ave.

(Waynesboro*✝): alle spoorlijnen zijn allang verdwenen , maar op enkele plaatsen ligt nog rails in het "wegdek" .

Wilkes - Barre✔* : op  2 bedrijfsterreinen .(ligt "nabij" Scranton .) De overweg in de Wilkes~Barre boulevard, t.h.v. de Lion brewery, is niet electrisch beveiligd. 5 rijbanen ! Aan weerszijden staat slechts één  Andreaskruis. (in totaal dus 2) Da's alles !! (maar de lijn wordt maar weinig gebruikt ; daarom staan(?) er ook bordjes "Exempt".)[wat zoveel betekent als "zeldzaam in gebruik"/buiten gebruik] . Te zien met trein op YouTube ! Ook verderop op bijna onbeveiligde 5 -sprong ! 

Plains✔* : op bedrijfsterrein .(dichtbij ⬆ Wilkes-Barre .)

Tyrone✔ : in de Washington ave. is er "straatspoor", d.w.z. dat er geen ruimte is voor een echt vrije baan . Tyrone ligt boven⬆ Altoona .  Doorgaande lijn , veel opnames . 

Gallitzin✔* :  op terrein bij de Quarry street . De lijn lijkt vroeger de straat op gegaan te zijn . Nog niets over gevonden . Deze plaats ligt ⬇onder Altoona . 

Vandergrift ✔* : weer een Hollandse plaatsnaam !  Op terrein . Deze plaats ligt "ver" ➡ naast Pittsburgh .

Ellwood City✔* : op terrein aan de Nalco way . Doodlopend goederenspoor . Ellwood City ligt ↖ver boven Pittsburgh .

New Castle✔* : op terreinen . En er is een lange↗ overweg , (totaal onbeveiligd !!)(en zo te zien buiten gebruik) , op de kruising Fumace st./Moravië st.(Highway!)& George st. ext . Dat kan je street running noemen . Deze lijn loopt ⬆ niet (meer) ↗ door naar Mercer en Oil city e.v.  .  New Castle ligt boven⬆ Mahoningtown . 

Bristol*: op 3 terreinen ⚛ :  bij Mack drive , op terrein van DOW , en bij Lumberman .

Letterkenny army depot*: ook hier weer een heel spoornetwerk op militair terrein . Met delen "op straat" . Ligt bij Green village . Zie bij Chambersburg , want daar hoort het bij .

Chambersburg*: op terrein van (deels)(?) voormalig militair depot ver boven de stad.  Straatspoor bij Ohio ave, en in E Patrol road,en op naamloze terreinen . Deels in gebruik . En vroeger was er straatspoor op vrije baan in S Waterstreet,  in de stad . 

Shippensburg✝️ : er zijn nog wel spoorlijnen, maar er is geen street running door Earl street meer. Daar zijn wél foto's van.

Hazleton ✔*: in een deel van E mine st. ligt de rails min of meer midden op straat . Doorgaande lijn .

Green Castle*: op de railyard ⬇onder dit dorp .

Reading✝* : aan de Riverfront Line zijn nog wat restanten te vinden . De lijn is zo te zien buiten gebruik .

Mechanicsburg*: op ± 6 terreinen : bij Texaco road, en in een naamloze straat bij N Washington st. En bij cresline plastics, en bij moran logistics, en bij Nestlé, en op terreinen bij de 3rd. ave .

Camp Hill *: op terrein bij land o Lake purina mills, en op terrein van Jacobsen.  Ligt naast Mechanicsburg .

Archbald*: op terrein bij Power blvd.

Titusville * : in een naamloze straat ligt het spoor gevaarlijk in de zijkant van het "wegdek". 

Kingston*: bij Wyoming ave liggen restanten . En bij Brook ave. op een terrein en heel dicht naast de weg .

Scranton*: dit stadje heeft véél spoorlijnen, én een spoorwegmuseum, én een tram museum ! En met allebei  kan je mee . ###  Bij Abington⬆ road  ligt de rails(2 sporen) dicht tegen de weg aan . Op Capouse ave. snijd deze lijn een hoek↙ af, pal voor de deur van een café ! Bij Wyoming ave. : Op 2 terreinen . Verderop⬇ kruist deze lijn Lackawanna ave. De lange trein staat soms heel lang stil op deze drukke (onbeveiligde!!) kruising . Te zien op YouTube . Rondom het spoorwegmuseum zijn er ook straatsporen, en ook een grote draaischijf . In Crown ave. lijkt ook straatspoor te zijn, maar in werkelijkheid ligt de lijn hier in een lange tunnel onder⬇ de stad , wat uitzonderlijk is . Hier reed ooit een elektrische interurban . Tegenwoordig ook weer, maar dan als museumlijn vanuit het trammuseum .(trolley)(electric city) 

Wyoming✝* : in de W 8th.st. kruisten 2 spoorlijnen die straat . Één daarvan heeft aan weerszijden straatspoor, maar dat is dan ook alles wat er nog is. De rest van de lijn is er dus niet meer . De andere lijn ziet er ongebruikt uit . 

Susqehanna*(= ver buiten Berwick) : op terrein energiecentrale .

Newberry*: op terrein .

Brookville* : Uniek in de USA : op een bedrijfsterrein met draaischijf !! Dat bedrijf is gespecialiseerd in het aanpassen van treinen en trams. Vandaar de draaischijf. Maar ze bouwen ook rustig replica's van oude trans én ook moderne lagevloertrams! Zelfs op batterijen. O.a. geleverd aan Milwaukee.

Bloomsburg* : op terrein autofabriek . ✔

Williamsport *: op terrein✝ . 

Franklin* : op een terrein .

Danville : kort stukje in D L and W ave . Doorgaande lijn .✔ Gevaarlijk dicht naast de weg .

Milton *: op terrein .

Winfield : geen street running, maar wel rangeren midden op Highway ! ! ! . 

Pittsburgh :  -in gebied buiten de stad ligt er doorgaand straatspoor in de weg die de naam "A.V.R.R". heeft . ### - bij Palmer street zijn nog wat restanten te zien . ### - in Railroad street(!) ligt de rails gevaarlijk dicht naast de weg . Doodlopende goederenlijn die buiten gebruik lijkt te zijn . ###  & Mifflin road op terrein . En op terreinen bij Grand ave✔.

Landisville : bij Mainstreet . ⚛   

Coatesville : op terrein ijzerfabriek . ⚛ 

Croydon : op terrein bij Mack drive . ⚛   En op terrein Dow .

Newark : bij brouwerij . ⚛   

Strasburg : op terrein Museumspoorlijn. Dit is een uitzonderlijke lijn, omdat de aanleg door de inwoners betaalt werd. Deze zijlijn liep dan ook nooit verder. En hij is altijd in gebruik gebleven, zij het nu niet meer voor gewone reizigers. Hij is nog altijd altijd aangesloten op het hoofdspoornet. En er is nog steeds goederenverkeer, tegenwoordig verzorgd door de museumorganisatie. Maar de museumtreinen blijven normaliter op de eigen lijn.

Breinigsville : op terrein  Thermo Fisher✔.

Kutztown : op terrein ◼ .

Reading : bij het Outer station liggen er 2 sporen in wegdek✔. + op terrein  bij Rockland street❌ .

Spring Grove : op terrein in/naast W Church road✔. Door E Constitution Ave✝◼ reed ooit een interurban .

Washington (niet de bekende hoofdstad) : op terreinen✔ . Aan een onderbroken spoorlijn . Allebei aan een einde . De locaties zijn in de buurt van het Pennsylvania Trolley Museum . Dat is uiteraard op YouTube te zien .

Northampton : op terrein Pennstar✅, en op lumber-terrein . 

Sharon : op terrein ✅: -naast Railroad st. , & naast N marine ave. , &  op terrein onder de stad.

Neville  Island : op terrein ✅.     

Leetsdale : op terrein Almatis✅, en bij Leetsdale industrial drive. 

East Pittsburgh (geen deel van de stad Pittsburgh) (wel in de regio) : op een terrein. 

Ambridge : in de Port Ambridge drive. 

Canonsburg : op terrein PA Transportation technics. 

Fleetwood/Evansville : op terrein  cement fabriek.

Sayre : op een groot terrein✅.     

Conneaut : op een kade . 

Verona : op terrein Lamagna✅. 

Arnold : in naamloze straat naast 2nd. Ave. 

Brackenridge : op terrein  ATI✅.

Warren ✝️ ◼️ : er was ooit straatspoor in East street. Dat was de Warren-Jamestown street railway. Ook naar Sheffield. 1904-1929.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

RRRRRRRRRRRRRR®rrrrrrrrrrrrrrrr  :

RHODE ISLAND : (verbastering van "rood eiland" in het Nederlands)  ± 4 locaties ✔(?): op wikipedia word in deze staat de plaats Providence genoemd , maar echt straatspoor is dat niet daar op die locatie . Wel is er op bedrijfsterrein nog wat rails te vinden . Bij de haven . Op wikipedia staat dat dat buiten gebruik is , maar vanuit de lucht zijn er wagons te zien . Lijkt dus wel ingebruik . Vroeger was er ook in Allans ave. straatspoor . In het nabijgelegen Pawtucket is een lang straatspoor op vrije baan met veel kruisingen en zij-sporen in gebruik . Doorgaande lijn .  En * bij Davisville(North Kingstown) op terreinen ⚛ . En bij Rumford op een terrein.

-------------------------------------------------------------------------------------  

SSSSSSSSSSSSSSSSSsssssssssssss  : 

SOUTH CAROLINA :    ± 10 locaties .

Charleston✔: vele sporen in asfalt in de haven . Druk in gebruik . Foto's . Palmetto  Railways .

George town * : op bedrijfsterrein midden op de weg door Dargan street . Te zien vanuit de lucht, niet op streetview . Blijkbaar geen openbare straat . EN op terrein bij Dock st. , EN op terrein van Liberty steel bij de haven . OOk op een baan in het water . Zo te zien allemaal aangesloten en bruikbaar . Ontdekt in juli 2018 .

Piedmont* : op terrein bakkerij✔.

Greer * : bij een fabriek, en op terrein van Road & Rail✔ .

Greenville✅ : op terrein bij bij Garlington road. Op 1 weg ligt de rails midden in de weg. Aan het eind van de lijn is er zelfs een draaischijf✅op het terrein  ! Bijna Uniek ! En wat een toeval : in Greenville PA is óók  een draaischijf ! 

Spartanburg : op een terrein. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

SOUTH - DAKOTA * :    ± 5 locaties .

Sioux Falls✔* : op 4 bedrijfsterreinen .  Bij E17th.st. ,  E Rice st. , en  W Cherokee st. .

----------------------------------------------------------------------------------------------- 

TTTTTTTTTTTTTTtttttttttttttttttt  : 

TENNESSEE:   ca. 26  "bruikbare"   locaties .

Paris✔(?): doorgaande lijn door ⚠️ N fentress street---S Caldwell street---Mc Neil street . ↕ Dwars door het dorp . In gebruik voor zover bekend . 1 film bekend . Doorgaande lijn naar het ⬇zuiden . Naar Huntingdon en McKenzie . Naar het noorden ⬆ nu doodlopend bij Murray ; vroeger doorgaand naar Paducah KY, alwaar ook wat straatspoor is . Zie bij Kentucky .

Kingsport✔: dit dorp heeft een enorm spoorcomplex op een fabrieksterrein , min of meer op straat . Maar zeker tot 2004 was er ook een echt straatspoor , in de Clinchfield st .✝  Foto's .

Memphis ✔: in Kentucky st.⚠ en in Kansas st.⚠ Daar schijnt nog 1 klant te zijn . Foto's . Wellicht nog in gebruik . En er is een trambedrijf met "replica-trams"/museum-trams ; en een hangende monorail . En bij de haven zijn ook veel treinsporen, soms ook op "straat" . En ook op een "steiger-baan" die in het water staat .(!) Lijkt in gebruik .

Nashville❌ : in Herman street - Tredco drive . Doodlopende goederenlijn⚠ , zo te zien niet in gebruik . 1 foto met trein bekend . 

Chattanooga✔*: op div. terreinen . Waaronder 1 bij 1 v.d. 3 (!!) spoormusea in deze stad . En er waren ook div. bergspoorlijnen . 1 is er nog steeds in bedrijf ;  1 v.d. steilste ter wereld . En er is nog een lijn aangesloten die afbuigdt naar de 7th. Ave.  Ooit was er min of meer straatspoor door die straat, en dat ging verderop door de 10th.Ave en Buckley st. Ooit helemaal door tot aan Vance st./S Watkins st.  Restanten zijn nog aanwezig. 

Knoxville❌* : in Jones street is nog een stukje bruikbaar straatspoor⚠ . Lijkt buiten gebruik en aan het einde ingekort te zijn . Geen opnames bekend . Dit is onder de rivier . De overige locaties zijn boven de rivier : 

Aan de Tennessee river is er bij het "sportcomplex Wayne G Basler" een kort stukje ⚠️straatspoor vlak voor het gebouw langs ! De trein schuurt langs het gebouw ! ⚠️Oppassen dus als je naar buiten wilt ! Doorgaande lijn. Film met grote stoomloc op YouTube. 

+op terrein aan de Schofield street .

+op terrein aan Tennessee ave .

+op 3 terreinen aan de Hoitte ave .

+ op 5 terreinen buiten de stad , bij Asbury . Maar het hoort bij Knoxville .

Oak Ridge* ✔(?): ver ↙ buiten deze stad , doch wel in de gemeente , was ooit het ultra-geheime ontwikkelings-centrum van de 1e ☢atoombom☢ . Uiteraard kwam er ook een spoorlijn . Deze sluit bij Blair aan op de lijn naar o.a. Oak Ridge . Op het terrein , t.h.v. Zirconium st./Heritage center blvd. zijn er straatsporen . Het terrein is min of meer in onbruik geraakt , maar goederen treinen schijnen er nog wel te rijden . Want nadat het geen verboden ☠gebied meer was heeft er ook een toeristische trein gereden . (Southern Appalachia Railway museum)(Scenic train to secret city)(bijnaam)(films op YouTube) Maar nu dus niet meer , omdat de eigenaar het contract niet wilde verlengen .

Alcoa*: op  terrein aluminiumfabriek . Ligt boven⬆ Maryville .  Ziet er buiten gebruik uit .

Charleston-Calhoun * : op terrein papierfabriek .

Gallatin : op terrein energiecentrale onder de stad .

Brownsville : op een terrein buiten de stad .

Murfreesboro : in de Overall street ligt "bruikbaar" straatspoor pal naast of in de weg❌.  En op een terrein er boven aan de andere kant van de hoofdspoorweg .

Harriman * : in de buurt van deze plaats is de Kingston steam plant. Op dat terrein is wat straatspoor.

  ----------------------------------------------------------------------------------------

TEXAS :  ca. 65  in principe bruikbare trajecten/locaties .

Houston : in Aleen street✝ zijn(?)er in 2020 nog wat restanten te zien . 1 foto met trein bekend . Maar in Commerce street✔⚠ is(?) een flink stuk spoor nog bruikbaar . Maar klanten zijn er niet meer . Doodlopende goederenlijn . Word wel af en toe gebruikt om museum-treinen naar open lucht-stalling te brengen . Dat is ook de enige opname op YouTube . Geen foto's gevonden . Vanuit de lucht kun je zien dat het wellicht ooit een doorgaande lijn was . Er is ook een nog vrij nieuw sneltram-net waarbij de "metro" ook "door" water rijd .(!) En op bedrijfsterreinen is er ook "straatspoor". Zoals :- op kade tegenover Dock 1-7. ## En daar ➡️dichtbij zijn lange lijnen over terrein-weg⬇️ en kade , parallel aan High Level Road ~ Lower Level Road ~ E loop frw. Op diverse plekken zijn er 🔀 verbindingen. ## In Foster ✅st. is er amper sprake van een straat ; het staat vol met wagons. ## ⬆️Boven E industrie park road ## Union tank car ## Lumber✅ ⬆️boven Gellhorn st. ## Onder⬇️ Wallisville rd. [GE power) ## ✅Equilibrium Catalyst(mooiste firma~naam in 🇺🇸) ## Onder⬇️ Brisbane st. (BNSF railyard) ## ⬅️Links naast Shaver st. ## Op kade bij Jacinto Port. ## Beshert steel. 

Galena Park (➡️naast Houston) : op kade & terrein aan zijhaven.

Vroeger ook door Japhet st. in Houston.

 San Antonio✝⚠ / ✔ : van 1897 tot 2001 reed hier de laatste electrische⚡ goederentrein op straat in de VS . Omdat electrisch verplicht was . Werd met antieke locomotieven bedient door de Texas Traction Company . Naar de brouwerij . Toen die sloot is ook de 1 km. lange lijn verdwenen . Op 2 stukjes na  : nabij Newell ave. , en nabij waar de brouwerij was . Daar is hij duidelijk als aandenken opgenomen in het nieuwe voetgangers gebied ; maar er ligt ook nog een deel in de weg . Emma Koehler heet die straat . Er is weinig foto&film van op You Tube ,  maar wel op Pentrex-dvd . ( titel : Street Running )     Antieke loc 2  uit 1917 staat nu als aandenken daar in de buurt onder een afdak . Loc 1  uit 1907 schijnt in San Antonio ergens te zijn opgeborgen .(beide locs zijn niet oorspronkelijk van de TTC en dus 2e of 3e (enz) hands .) Nog 2 locaties met straatspoor op terreinen : bij S tayman st. , en bij S Alamo st. (meelfabriek) Tot ca. 1995 was er ook doorgaand  straatspoor in n&s Comal street . Die lijn is verlegd .

✴ Er is overigens nog wel 1 ⚡electrische reguliere goederenlijn in de VS : de Iowa Traction Railway Company . Deel van voormalige interurban . Met uitsluitend antieke electrische locomotieven !  Uit 1917 - 1921 ! .(100 jaar in gebruik dus !)(!)  Die zómaar luid🔊 toeterend🔊!!))) ONbeveiligde 4 - baans  weg oversteken ⚠️⚠️   Veel opnames op YouTube . Géén museumlijn ! ✳

Beaumont  ✔: op Long ave . Al is die niet zo long , en óók niet breed⚠️ ! Als er een trein rijd past er géén auto naast !!! Foto's . Woon-straat . De lijn gaat naar Harbor ⬇  island , alwaar ook straatspoor is . En aansluitingen op andere spoorlijn *. Op een "privé"eiland" bij de lijn liggen nog restanten .

 Orange❌: in Front street⚠ lijkt de rails nog min of meer aanwezig,* maar duidelijk buiten gebruik . Er is wel film op YouTube . 1 foto bekend .

 Fort Worth✔ : op Shamrock ave. ⚠lijkt het spoor nog in gebruik te zijn . (streetview) +1 foto bekend .  En "in" het stockyard*station is ook straatspoor⚠️ aanwezig én in gebruik . Voor toeristen-treinen , dus zijn er veel opnames . Ook met stoomlocomotief ! Die dus dóór deze "markt" rijd .(⚠️) En keert op draaischijf achter het gebouw . 

Port Arthur : op bedrijfsweg  en kade onder W Lakeshore Drive.

Arlington : op terrein bij 10 th. st. , en op terrein onder e Division st. , en op terrein boven w Marshall drive . Arlington ligt tussen Fort Worth en Dallas .

New Braunfels ✔: op N Gilbert street liggen de sporen min of meer in het "wegdek" *. Druk in bedrijf , maar nog geen opnames gevonden . (behalve op streetview) Doodlopende goederenlijn .

(Brownsville✝)◼ : niet zo lang geleden was er nog straatspoor in de 7th. street . Geen opnames bekend .

Dallas : in 2 delen van Coombs street⚠❌ ligt nog rails *. Nu doodlopende goederenlijn in het zuiden⬇ , zo te zien buiten gebruik .  Er zijn enkele foto's van , zonder trein . Aan het noordelijke⬆ einde is op Parry ave✔ ook een stukje straatspoor . Een deel van de lijn daar -niet op straat- is in gebruik als stalling van museum-treinen . De lijn is daar 2-sporig en kruist daar een 2-sporige sneltramlijn !  Bovendien* is er nog straatspoor op Lenway st.✔ , bij Barry ave.✔ en bij Isbellst.✔ Deze 3 laatste zijn doodlopende goederenlijnen .

(Ennis✝️) : in Breckenridge st. was er straatspoor, en er lijkt nog wat onder het asfalt te liggen. 

Austin ✔⚠️: lightrail-train rijd stukje de stad in , op straat . (4th. street) Films+foto's . De trein gaat tot Leander over een deels vm. goederenlijn . En er zijn ook terreinen met straatspoor .

(Addison✝◼) : ook hier schijnt straatspoor geweest te zijn *. 

El  Paso✔* :  door S Laurel st. loopt min of meer straatspoor . En op terrein . Ligt bij de Mexicaanse grens . Sinds kort rijden er hier weer PCC-trams, die decennia lang ergens opgeslagen waren. Ze zijn wel opgeknapt.

Laredo ✔:  in Moctezuma (dus niet Montezuma)street ligt het spoor↔min of meer op staat , en vroeger nog wat meer . Foto . Midden in de stad . Deze lijn gaat naar➡ San Diego ,  Texas . Ook in de Santa Rita ave. ligt het spoor min of meer op straat , en vroeger zo te zien ook echt op straat met 2 sporen op het deel waar nu geen rails meer ligt . Deze lijn gaat ⬇Mexico in en ⬆naar San Antonio .  Ook een stukje van Vidaurri ave .◼ heeft straatspoor gehad zo te zien .

(Baytown❌) : deze zuidelijke⬇ goederenlijn is wel aanwezig maar duidelijk buiten gebruik . Hij heeft 3 straat-trajecten⚠ door woon-straten die dus zwaar in verval zijn : in 1 deel van Oakwood street , en in 2 delen van Daniel street .  Op meerdere plekken  is de lijn dichtgegroeid . Geen opnames gevonden .(m.u.v. streetview) Er is een alternatieve route beschikbaar. 

(Texarkana❌) : in een deel van Willis street . Hoewel ook deze lijn " intact" is , is hij net zo onbruikbaar . Ook hier is het op een plaats gewoon dichtgegroeid . Ook hier is een alternatieve route beschikbaar . Texarkana ligt voor de helft in Texas en de andere helft in Arkansas . Het straatspoor ligt in Texas .

Wichita Falls* : op terrein .

Waco : staat ten onrechte op wikipedia, want het is op vrije baan. Maar deels wel gevaarlijk dicht naast de weg. Doorgaande lijn.  En op Mary Ave.✝️ lag een parallel lopende spoorlijn naast de weg. Deels nog aanwezig, en ook een zijlijn in de weg. De aansluitende spoorbrug is ook nog aanwezig. 

Amarillo* : op een terrein in het ⬇zuiden .

San Angelo*: op terrein bij Craft st. . Deze lijn kruist een Highway met 8 rijbanen, zonder slagbomen !! En het is nog een groot kruispunt ook ! En de lijn steekt ↘↖ diagonaal over ! Er zijn ca. 30 rode lichten. Dat lijkt wellicht veel, maar het record staat voor mij op 60 . (op 1 overweg)(Beaverton, Oregon)(wel slagbomen)(geen street running)(wel reizigers trein)(!)(niet van Amtrak)(!) (100 rode lichten in Miami)(op 2 aansluitende overwegen)(wel slagbomen)(zie Miami, Florida, op deze website)

Abilene*✝◼ : vroeger was er straatspoor door S 2nd.st. . Het eenvoudige stationsgebouw uit 1929 is nog aanwezig , en dichtbij ligt er nog rails aan beide zijden van de weg .

Lubbock* : op ca. 5 terreinen .

Corpus Christi*: op ± 8 terreinen .

Galveston*: in de 22nd.st. ligt er een kort bruikbaar straatspoor in de zijkant van de weg . En in het havengebied op div. terreinen . Vroeger ook op een houten brug in de haven , die-zonder rails- nog aanwezig is . En er is nog meer straatspoor . Maar dan van de toeristische tramlijn . Zonder bovenleiding . Ongeveer 7 km. lang . Sinds 2008 buiten gebruik wegens stormschade . Na een miljoenen-restauratie van baan en materieel was her-ingebruikname gepland in juni 2018 . Maar dat is uitgesteld, en in juli 2020 werd er nog steeds niet gereden. Er is ook een spoorwegmuseum , met ritten op de havenlijn .

Rosenberg*: op 2 terreinen . Ook hier is een spoorwegmuseum .

Frisco * : op terrein lumber , en erboven op een terrein .

Sugarland*: op terrein . Bij vm. suikerfabriek .

Carrolton *: op terrein Bridgeway, en op terrein Lennox stores.

Sherman : in 2 delen van s Branch street ligt er min of meer straatspoor, of heeft het wel de straatnaam maar is er geen straat. Ook in East street is er deels min of meer straatspoor. In beide straten ziet het er ongebruikt uit.

West-Monroe : op terrein aan einde Central street✔ . En in een deel van Adams st. ligt de rails pal naast de weg . Zo te zien ging de rails vroeger door de hele straat , zodat er dus een spoor-3-hoek was .

Victoria : in s East street ligt de rails gevaarlijk dicht naast de rijbaan.

Columbus : het spoor ligt deels gevaarlijk dicht tegen de rijbaan aan.

Seguin : op een terrein. 

---------------------------------------------------------------------   

UUUUUUUUUUUuuuuuuuuuuuuuuu  :

UTAH :    ca. 14 "bruikbare". trajecten .

in  Salt lake city ✔liggen diverse sporen "rondom" Fortune road in het wegdek , al is het niet echt een straat . Ook hier zijn diverse kruisingen met 4-baans wegen die weinig of zelfs geen beveiliging hebben !  Hoewel het er druk gebruikt uit ziet heb ik toch geen film gevonden , en maar 1 foto . Wellicht word er alleen s-nachts gereden . In de stad reden de treinen vroeger op straat door S500W en 4th.W ❌. In die laatste straat ligt(?)nog een deel van de vrije baan . 1 foto . Zo te zien wel bruikbaar en aan 1 kant aangesloten , maar buiten gebruik . Er is ook geen klant meer . Geen filmopnames bekend .

(Tooele✝◼) : (ja , met 2 x o . ) In Vine street lag tot ca . 1981 straatspoor . Foto . Was doodlopende goederenlijn .

Ogden : op Wall ave.✝ ◼was ooit straatspoor . Nu is er nog wel wat op terreinen✅ nabij het oude Union station . In de stad is er in G avenue deels echt straatspoor✅, en deels op vrije baan in het midden✅. Maar ook buiten het centrum : - op terrein  bij 2nd. Street✅. En op terrein aan de 600N/N800W✅. En op terrein  bij 600N/1140W.✅ En op terrein bij W 30street✅. En op terrein van Wheelwright lumber✅.   

Clearfield : op terrein bij 16th. Street✅.

Spanish fork : op terrein Wasatch pallet , en op terrein Pmd steel .

Springville : op terrein Mcwane .

American fork : op terrein Geneva nitrogen .

--------------------------------------------------------------------------------

WVwvwvwvwvwvwvwv  :

WEST VIRGINIA :      ca.  11 "bruikbare" trajecten .

 

Huntington✔: in de 6th. ave ligt nog een stukje straatspoor , dat vermoedelijk vroeger door de hele straat ging* . Er zijn ook nog straat-trajecten op vrije baan . Ziet er gebruikt uit , maar toch geen opnames gevonden . Ook niet bij de 1086 (!) foto's op rrpicturesarchive* . De plaats ontstond als een spoorweg-stad* en uiteraard waren er ook trams en interurbans *.  Vroeger was er ook straatspoor op delen van 2nd. Ave ✝◼. Op de hoek met 1st.street ✝ligt nog een restant *in het "wegdek" . Huntington ligt tussen Portsmouth & Charleston .

ST. MARYS✔: door 2nd street⚠️ . Doorgaande lijn dwars door het dorp . Populaire locatie , dus veel opnames . In noordelijke⬆ richting niet meer doorgaand . Stopt onder Wheeling .

(✝Wheeling◼) *: hier was straatspoor in de 17th. st. . 1 oude foto met stoomloc gevonden* . Het enorme stationsgebouw is er nog . De lijn liep door naar St. Marys e.v.(zuidelijk). Grotendeels nog aanwezig . In de andere richting ging de lijn naar Washington , PA en Pittsburgh , PA . Deels nog aanwezig .

(Williamstown)✖ : staat onterecht op wikipedia . Dus vrije baan .

Benwood*: op terrein in de buurt .

Moundsville*: in Thompson ave✔ . Grindstraat . En op Lumberterrein✔ .

Parkersburg*: op terrein aan de rivier .✔

Mason✔* : in de 1st. street ligt het spoor midden "op" straat . Mason ligt aan de lijn ⬆Wheeling - Henderson⬇ .

South Charleston*: op terrein ⬆&⬇ Mac corkle ave.✔

Logan*: in Landau lane ligt het spoor gevaarlijk dicht bij de rijbaan .✔

Point Pleasant : in Main street ligt de rails gevaarlijk dicht naast de rijbaan .

Hansford : ver hierbuiten ligt bij de  Kananwha river Powerplant  op 2 wegen rails in het wegdek❌ .

------------------------------------------------------------------------------     

VVVVVVVVVVVVVvvvvvvvvvvvvvvvvvv  :

VERMONT :     ±    12  locaties .

Rutland✔: op bedrijfsterrein bij Franklin st. 

Burlington : in Batteryst.✔ ligt het spoor deels midden op straat . En naast Pine st.❌ ligt een spoor deels op een terrein . Dat is buiten gebruik .

Randolph : in RailRoad st.(!) ligt het spoor min of meer in het "wegdek".✔

Orleans : de spoorlijn ligt met 3(!) sporen min of meer op straat .✔ 

Montpelier : op terreinen naast Main st. ,en een beetje in Stone cutters way . ✔ 

Newport : op fabrieksterrein . ✔ 

Barre : op "terreinen" . ✔ .

Chester : 1 spoor raakt de weg in RailRoad ave . ✔. 

Florence : op de terreinen van Omya . ✔ 

Middlebury : op 2 terreinen .

Springfield ◼✝ : zie bij Charlestown, NH .

--------------------------------------------------------------------------------------

VIRGINIA :        ca.  32  "bruikbare" trajecten .

Richmond * : er is zij-straatspoor in/op  : E 1th.st.❌ / E 2th. st.❌ / W 4th. st.❌; Doodlopend , niet in gebruik , geen opnames . En midden- straatspoor op /in Byrd st.⚠ ✔onder 2 spoorviaducten ! 3 treinen boven elkaar kun je hier dus zien ! (want alle 3 de lijnen zijn in gebruik)(beroemde& Unieke locatie)(dus foto's)   In de Brander st.❌ , daar➡ dichtbij , is ook nog doodlopend straatspoor . Bruikbaar doch zo te zien niet in gebruik . Geen opnames.  [Dit is de 3e Richmond met straattrein ! De andere zijn in California en in Indiana . ]  In de buurt van de VCU ontdek ik later nog wat straatspoor bij een voormalig goederen station aan een korte doodlopende lijn . Buiten gebruik maar wel bruikbaar . Lijkt zelfs een "monument" . Er staat ook een stoomlocomotief op een stukje rails . ###  Onder⬇️ Richmond* : in Dinwiddie ave.✝ en Goodes st.✝ liggen nog restanten.### op terrein bij Forty two contracting ✔. Bruikbaar, maar zo te zien niet in gebruik. ### In dezelfde buurt is er een lange doodlopende lijn langs Deepwater terminal road ✔/✝. Deze lijn heeft&had div. aftakkingen met straatspoor op terreinen.### Op terrein van Dupont✔, ver ⬇onder Richmond. ### Op terrein bij Carolina ave.✔ ### Boven Richmond op terrein bij station Stapless mill road✔ . Later ontdek ik in Richmond nog : diagonaal restant op kruispunt Hermitage road/ w Leighst.✝ , En in & bij Amber st.✝ restanten , en een bruikbaar zijkant-straatspoor in School st.❌ Buiten gebruik . Ook is er vanuit de lucht te zien dat er een spoortunnel onder de stad is . Ooit was dat de langste in Amerika. Maar in 1925 is hij deels ingestort toen er een trein door reed(!), en nooit meer hersteld . Want de grond is onstabiel .  Die trein zou er nooit uitgehaald zijn vanwege het gevaar. Video's van hoe het nu is in de tunnel op YouTube. Maar ik heb geen trein gezien.

 Later zoek ik weer, en iedere keer vind ik méér !  In e Cary st.✝️ ligt aan het begin nog wat rails in de weg, en in de stoep ! Verderop, t.h.v. de 20 th.st., is er een véél langer restant, en daar staat zelfs een hele oude mooie wagon op ! Duidelijk als aandenken, zomaar op straat ! Deze lijn kwam van de gelijkvloerse hoofdspoorlijn, die vroeger anders liep . Het restant eindigt nu bij de s 17 th.st. , maar liep vroeger wellicht verder . Ik heb geen kaart gevonden waar al deze goederenlijnen op staan . Wel een paar stukjes . Zo was er straatspoor in Dock st.(tussen de 14e & de 17e st.) Er was ooit ook een doorgaande lijn door de stad, die wellicht ook midden op straat reed. Route : w Broad st.✝️ - Belvidere st.✝️ - Byrd st.✝️ - e.v. , aansluitend op de nu nog bestaande lijn . Richmond had ook het eerste grote trambedrijf in de USA. Opgeheven in 1949, maar er zouden nog restanten zijn .

In het ⬇️zuiden, onder de de rivier, ligt het stadsdeel Manchester . Ook daar heb ik nu meer ontdekt . In Stockton street✝️ ligt nog een lang restant, vooral in de stoep ! De lijn kwam van het hoofdspoor en liep zo te zien tot bij e 6 th.st. en boog daar af↖️vermoedelijk naar e 7 th.st. De lijn word gekruist door de restanten in grote delen van e 6 th.st.✝️ . Want die zijn er ook nog . Deze lijn liep ooit door de hele staat, maar de straat loopt nu niet meer door . Aan 1 kant is het begin van de lijn nog in gebruik . De lijn door de Dinwidde ave✝️. liep nog veel verder, en had diverse aftakkingen, zoals een beetje de 12th.st.✝️ in . Er zijn restanten . Bij de e 15 ave. houd de lijn nu op, maar wellicht vroeger niet . Want aan het einde staat een groot bedrijfsgebouw. Echter zonder toegang . Maar het had hoe dan ook een spooraansluiting, want het restant er van is er nog . Maar wel aan de achterkant . De aansluitende spoorlijn is dichtbij, maar dit deel daarvan is niet meer aanwezig . Vroeger was het een doorgaande lijn .  Tot zover het zuiden . Later ontdekte ik nog wat in het noor⬆️den, in de wijk "the diamond": in Cummings drive✝️ liggen nog restanten. Inclusief de verbinding↘️ met het restant in Hardy st.✝️, dat ook gekruist word . Beide lijnen zijn grotendeels nog aanwezig maar onbruikbaar, net als de rest . In een deel van de 7th.st.✝️ lag vermoedelijk ook rails . 

 

West point* : op terrein papierfabriek ✔, en min of meer bij de 4e & 5e st.✔ Deze lijn komt uit Richmond en loopt hier dood. Deze keer niet omdat de rest opgeheven is, maar omdat het land hier ophoud. Eindigt bij water.

Newport News ✔: op haven terrein bij Washington ave . Foto . En in de "straat" daar naar toe. En op haventerrein verderop in het zuiden .

Rural Retreat *✔:  het passeerspoor in W RailRoad ave. ligt min of meer op straat . Geen opname bekend .

Chester(in de buurt van)*: bij metaalfabriek, en ver ➡rechts naast de plaats op 1 terrein in gebied met de naam "Bermuda hundred" .

Cape Charles*✔? : op Bayshore lane Z . Lijkt in gebruik .

Norfolk*: op de naval shipyard✔? . Veel straatsporen . Geen toegang , geen opnames . Wel te zien via de satelliet . En op ander haventerrein .

Bristol✔ : kort deel in Scott street . Foto . Doorgaande korte verbindingslijn . 

Springfield ✔* (bij Washington DC) : op terrein Robinson terminal warehouse.  

Marshall : op terrein Capitol building supply ✅

Front Royal : op terrein VA inland port. Straatspoor-emplacement .✅. Ligt ver buiten de stad.

Ashland : ✖ staat ten onrechte op wikipedia . Want het is vrije baan . Met 2 sporen . En live webcam ! Alle dagen & nachten & zonder vertraging te bekijken ! [behalve bij storingen] Op  Virtual Railfan .  Ook zijn er div. accidenten te zien op YouTube / Virtual Railfan . Op schooldagen is er tussen ca. 7:00-8:45 & tussen 2:15-4:00 u. plaatselijke tijd een "bewaker"/verkeersregelaar aanwezig(Leroy) om de vele schoolbussen vlot door te laten rijden. Zodat ze niet allemaal voor de rails hoeven te stoppen en te kijken&luisteren of er een trein aankomt . Er is een camera in zuidelijke richting , en 1 in noordelijke richting. Richmond ligt ten zuiden van Ashland , maar op het beeld lijkt het dan alsof je naar het noorden kijkt . Met name als er een trein nadert wil de camera wel eens "spontaan" omdraaien of inzoomen . Er rijden Amtrak-treinen , waaronder de enige Auto-Train in de USA .(passagiers nemen hun auto mee)(ze blijven niet in hun auto , en daardoor zijn deze treinen extra lang . ) ( ca.15 passagiers-rijtuigen + ca. 3 0  wagons met auto's)  Rijd 1x per dag in beide richtingen , alle dagen van de week . Daarnaast komen er ook héél wat lange goederentreinen langs , óók s-nachts !  De tijden van de Amtrak-treinen zijn te vinden op hun website , maar zijn zéér onzeker . En er zijn er die niet in de dienstregeling staan bij Ashland , omdat die wel komen maar niet stoppen in Ashland. Deze plaats is niet per bus bereikbaar.  Tussen ca. ± 06&08 uur Nederlandse tijd passeert de Auto-Train uit de richting Richmond . Dat KAN ongeveer samen tegelijkertijd parallel naast elkaar met een gewone Amtrak-trein zijn !! (die om ± 13:23 Nederlandse tijd in dezelfde richting rijd .)(als het goed is)(heb ik dus gezien) (ma t/m vr.)(in "wintertijd" om12:23) Zolang een trein stopt is/zijn 1 of meer overwegen gestremd , ook als de trein daar niet deels op staat .(wat soms dus wel gebeurt) Soms word er zelfs achteruit gereden ! (geduwd) En de overweg opnieuw geblokkeerd . Gezien op 7-6-2018 . Aangezien er geen wissel is in het dorp, moet deze trein al zo'n 12 km.(!) achteruit gereden hebben , minimaal . (dichtstbijzijnde wissel is bij Doswell)  Het stationnetje is alleen nog als wachtruimte in gebruik .  Vroeger was er een aparte wachtruimte voor black people in het gebouwtje. Er tegenover was ooit een spoor-3-hoek , en een depot . De vorm van die 3-hoek is nog waarneembaar vanuit de lucht .

🌞"zomertijd" is daar van  maart tot november !  De actuele tijden der personentreinen zijn te zien op de website van Amtrak . ("track your train") Daar kun je ook treinen zien die niet stoppen in Ashland . Goederentreinen hebben geen vaste dienstregeling . 

Sinds de webcam er kwam zijn er al minstens 16 auto's de rails "ingereden" ! Ondanks dat alles zo goed zichtbaar is . Daarom worden er ook geen extra maatregelen getroffen. Vaak zijn ze dronken🍺. Gebeurt meestal s'avonds of s'nachts. En ook elders. Vaak moeten ze er uit getrokken worden . Trein moet soms wachten daarom . En 1 keer kan de trein net niet op tijd stoppen . Tot nu toe zijn er er geen gewonden . Allemaal te zien op Virtual Railfan .  Leroy zet soms het verkeer even stil om schoolbus door te laten. En soms grijpt hij in om aanrijding met trein te voorkomen ! Wegens vernieuwing van het station en het virus zijn/waren er 2 rijbanen afgesloten in 2020. Blijkbaar daardoor zijn er geen auto's  meer de rails ingereden. Dat gebeurde pas weer op 19 Jan. 2021, maar wel één overweg verderop.  Het is goed te merken dat Ashland een dorpje is waar weinig gebeurt, want als afzetting heeft er ca. 8 weken lang dezelfde politie-auto dwars op de weg gestaan ! Dag&nacht, zonder bewaking. Ze hadden die dus niet nodig. Daarna kwam er een andere auto, vermoedelijk van de gemeente. Na zo'n 4 maanden werd die weer vervangen door een gewone auto. Én stond er opeens een generatorwagen midden op de weg. De doorgang was in 1 richting zó krap, dat veel auto's afremden. Óók omdat er een slang/buis over de weg lag. Sinds oktober waren 3 van de 4 rijbanen naast het spoor afgesloten. In december was de generatorwagen weer verdwenen. Eind april 2021 is de weg bij het station weer opengesteld.  Maar in de andere richting stond nog steeds de auto dwars op de weg. In augustus 2021 is de auto vervangen door bakken. Begin mei 2021 is de vernieuwing van het station zo goed als klaar. Voor het éérst(Ashland is officieel gesticht in 1858)(!) zijn er nu échte perrons, met borden, én met 2 mobiele ♿rolstoel-"bruggen". Een eerder geplande verplaatsing van het station is hiermee van de baan.(!)

Roanoke : op terrein staalfabriek . En dit is ook weer zo'n plaats met grote emplacementen, en maar liefst 4 draaischijven ! ! En allemaal druk in gebruik ! 

Winchester : aan de Fairmont Avenue ligt er straatspoor net naast de weg op een terrein. Ziet er bruikbaar maar buiten gebruik uit . 

Fredericksburg :  op 2 terreinen. 

Chesapeake : op terrein A&R logistics/Eska usa/onder Pratt street.

Hopewell * : diverse straatsporen in de haven .

-------------------------------------------------------------------------------

WWWWWWWWWWWWWWWwwwwwwwwwwwwwwwwwwww  : 

 

WASHINGTON : (de staat) (de stAd ligt ca. 3300 km. verderop)(!)  :      ca.  83 "bruikbare" locaties . (no. 4 v.d. top 5 qua locaties) ±58 plaatsen . No. 3🥉 van de top 5 qua plaatsen.  

Yakima⚠ ✔/◼ ✝ : dit is de enige plaats in de héle VS waar nog een (deels) origineel electrisch interurban bedrijf actief is . Weliswaar alleen nog als museum . Vroeger waren er lijnen  naar o.a. Wiley city ✝◼, Henrybro✝◼ en Selah✔ . Die laatste , en een ander deel worden al jaren door historische trams bereden . Uit Europa , want van het eigen wagenpark van vroeger is niets over . Die trams kwamen al in 1974 , en daar is film van ! (YouTube). (Nu ook film uit 1982+1990 , ook in die 2 andere plaatsen)(kanaal: tresteleg1 .)  Goederen treinen bleven tot 1985 rijden , waarna o.a. de elektrische locomotief van Union Pacific achterbleef . Ook daar word soms mee gereden . Spectaculaire⚠ opnames op YouTube ! (Claxon !) (de trams hebben ook lucht-hoorn📯!!) De meeste sporen liggen in W Pine street↔(op 1 plek 4 naast elkaar)  en N 6th.ave↕ . Ook zij er div. restanten , en de aansluiting op de gewone trein is intact . Er zijn vage uitbreidings plannen . De originele electrische installatie uit 1907 in het "remise" gebouw is te bezichtigen EN nog steeds in gebruik ! (Als de bovenleiding niet gestolen is)(Daarom hebben ze ook een dieselgenerator om een tram te trekken/duwen , als dat nodig is ). In Selah liep de lijn vroeger nog verder door, en ging verderop met grote boog naar links, alwaar het eindpunt was. Yakima ligt aan de lijn⬅Tacoma - Kennewick⬇ . Later ontdek ik nog straatspoor op terreinen, en in 1 straat met 3 namen : Maryland st./E king st./S Martin road. Zo te zien niet in gebruik . Ook niet op streetview te zien .

Ver➡️rechts naast Yakima, in een "punt" onder de Colombia River, zijn er min of meer straatsporen op (verlaten?)terreinen .

Renton✔⚠️: deze plaats word ↗diagonaal↙ doorsneden door Houser way S . En precies daar door heen rijd de trein midden op straat . Doorgaande lijn . Dus dan is het hele dorp gestremd . Zoals wel meer voor komt . En dat kan wel een kwartier duren !  Maar hier is nóg iets onvoorstelbaars. Reizigerstreinen zijn er niet meer , maar er worden wél Vliegtuigrompen vervoerd !! ⚠⚠Spectaculair⚠⚠ dus !!  En ook gestapelde containers ! Films & foto's . Voor zover bekend nog in gebruik . Op een berg-traject in die regio is een keer zo'n "vliegtuigtrein" ontspoord , waarbij de vliegtuigrompen er af vielen en de helling af & het water in "rolden" . Daar zijn opnames van . Renton ligt tussen ⬅ Seattle + Everett , maar boven Renton stopt de lijn tegenwoordig* bij Bellevue . Daarboven zijn delen nog aanwezig maar onbruikbaar .  In Renton ook straatspoor op terrein van Inter-rail transport .

White Swan : op 2 terreinen bij Wesley road .

Everett✔* : op het terrein van de Boeing fabriek , en op een korte pier , en op terreinen . En in de haven.

Olympia ✔: doodlopende goederenlijn door Jefferson st. SE⚠️ . (YouTube) in gebruik voor zover bekend . De lijn komt vanaf ⬇ East - olympia en eindigt in het ⬆ van de stad .

Aberdeen✔ : op bedrijfsterrein kan trein helemaal rondrijden. Veel straatspoor. Geen opnames bekend . Ligt bij Hoquiam . Bij Aberdeen junction/Junction city(er is helemaal geen city) is er straatspoor op lumber-terrein✅.

Tacoma✔* : op terreinen in de haven . (paperfactory)  

Onder Moses Lake op terrein .

(Hoquiam◼) * : tot voor kort was er in de  ◼Levee st.---- Polk street◼(foto) nog straatspoor . Dat is nog waarneembaar . En nog noordelijker⬆ in een straat zonder naam◼ . Was doodlopende goederenlijn die ooit doorliep naar Moclips↖.  Foto + 1 film ! . Hoquiam op zich is nog wel bereikbaar vanaf Centralia en vanuit de richting Bremerton.

Puyallup✅ : op terrein.

Shelton✔* : op terrein in de haven . En op 10 km. afstand in <<<richting ❌ . Dit plaatsje ligt aan de lijn tussen ↕Hoquiam en Bremerton .  

Ver naast Shelton en Dayton op een terrein .

Airway Heights : bij de kruising W Mc Farlane /S Hayford road, op terrein . (bij Spokane)

Spokane Valley✔(naast Spokane) : op terrein bij E alki ave . En op & naast terrein dr. Pepper . En in E desmet ave. is er min of meer straatspoor . 

Seattle✔ : Aan beide kanten van de rivier is een lange weg met bijna dezelfde naam : .....Marginal....way * . En beide "worden gevolgd" , op grote delen , door een doodlopende goederenlijn . Die soms ook in asfalt of in de rijbaan ligt . Rechts naast de rivier is het langste traject , dat tegenwoordig alleen bereikt kan worden via het straatspoor⚠️in Diagonal  ave S ✔*. Dat onlangs vernieuwd is . Dat is ook het spectaculairste deel . (kort filmpje op youtube!)(overdag) want er is geen beveiliging , (wel verkeerslichten)  en hij steekt een kruispunt + 7 rijbanen over ! ⚠! Ook t.h.v. Ohio ave is een  brede ↗onbewaakte↙ oversteek *. Maar die is buiten gebruik zo te zien , net als het spoor in dat deel van Ohio street❌⚠ . Schuin↙ aan de overkant is nog een deel van die straat , en daar is het spoor wel in gebruik* . Net als in  S Oregon st*✔⚠ . (aansluitend aan Diagonal ave .)(wissel op straat) Ook in Fox ave S❌* liggen er nog sporen midden in de straat . Loopt door tot in S Myrtle st.❌  Zo te zien niet in gebruik . En op diverse bedrijfsterreinen* . Helaas bijna  geen opnames gevonden . Streetview laat zien dat delen druk  gebruikt worden , maar wellicht alleen s-nachts . Andere delen zien er ongebruikt uit . Ook op Harbor island *zijn veel "straatsporen" ; die worden wel gebruikt zo te zien .1 film op youtube . Net als op de  Argo yard .(bij Denver ave S). Samen zijn er ca. 9 in principe bruikbare locaties in deze stad , waarvan 7 echt op straat .

Naval base Kitsap-bremerton✔? : ook hier veel straatsporen . Maar de basis is in gebruik , dus geen toegang☠️ , en geen opnames . 

En dat is ook zo bij de basis bij Bangor✔?, die daar in de omgeving is. Alleen te zien vanuit de lucht .

Palouse✔:  Straatspoor⚠️ in W whitmanstreet / Withman.  Foto's+films . Doorgaande lijn . Een voormalig⬆ tracé is vanuit de lucht nog te zien . Er is een lijn linksom naar boven↖ , en er was een lijn rechtsom↗ naar boven . Die 2 kruisten elkaar bij Garfield . De bestaande lijn gaat naar Spokane , en de voormalige lijn naar Colfax e.v . Palouse ligt bij de grens met Idaho .

Pasco✔* : op terreinen .(ligt tegenover  Kennewick)

Ballard✔ (Seattle) : een lange tegenwoordig doodlopende goederenlijn rijd & slingert van noord naar⬇ zuid over slecht spoor met veel rommel en drukte . Deels min of meer op straat⚠️ . Dat is in NW 54th. st. , en in Shishole ave NW , en in NW 45th. st.  Op een zijspoor⤴ is precies ruimte om álle locomotieven te stallen : de Ballard Terminal Railway hééft er namelijk precies 1 ! En die is in 2020 80 jaar oud !! Er zijn opnames van , maar weinig . Overdag is zeldzaam . Er is (?)nog maar 1 klant , aan het zuidelijk eindpunt . De rest v.d. lijn is nu fietspad . 

Walla Walla *: in de N 13th.ave✝◼ is zo te zien straatspoor geweest . In de N spokane st.❌ was nog een kort schuin straatspoor in gebruik . En in Bakerstreet❌ was ook zo te zien een gedeeltelijk straatspoor in gebruik . Die 2 straten zijn op dezelfde lijn, die nu buiten dienst is, en deels opgebroken. Er is/was een uitgebreid spoornet , doch weinig of geen opnames helaas . Met name van de straat-trajecten . De meeste kruisingen zijn onbeveiligd . Walla Walla ligt ➡rechts "naast" Kennewick .

Vancouver ✔* : op terreinen in de haven .(tegenover Portland)(Oregon) 

Woodinville *: op terrein ✝.

(Snohomish) *: op terrein✝ . (energiecentrale)(restanten zo te zien nog aanwezig)(zijlijn van voormalige Interurban die door Snohomish reed. Nu fietspad.)

Wenatchee : in het wegdek van N worthen st. . Lijkt buiten gebruik . En in S columbia st. is er min of meer straatspoor . Het zijn allebei doodlopende goederenlijnen .

Ferndale✔* : naast Blaine road, op terrein . En op terrein Intalco .

Bellingham* : op lumber-terrein✔, en 3 x in de haven .

Burlington✔* : op terrein Pacific woodtech corporation.

Mount Vernon *: op lumber-terrein . 

Sedro-Woolley✝* : restanten op terrein bij Bingham park . 

Sumas *: op terrein bij Bob Mitchell ave . 2 x .

Arlington* : op terrein van/bij Nelson petroleum### lumber###Arlington dry kilns###64th.ave###Washington compost .

Tukwila*❌? : op terrein en boven Segale park drive C. En ver daarboven over een parking en over Minckler road . Beide locaties bruikbaar maar zo te zien buiten gebruik . Voorheen veel meer aansluitingen .

Kent *: aan de 58th.pl.S op terrein✝️ van Iron mountain. Afgesloten . Op aansluitend terrein wel bruikbaar maar zo te zien buiten gebruik❌ . En in de s 184 the.st.✔️ 3 sporen . En daaronder in 89th.ave S 2 sporen✔️. En bij Glutena train, bij de 78th.ave S .  En tussen Apex door storage en Mc donald's door ! En boven s 210st.✔️ En boven s 208st.✔️. En op terrein Univar USA. 

Sumner* : op terrein Pivetta brothers.

Joint base Lewis-Mc Chord* : op terrein bij Park ave.✔️ 

Kennewick : in E Bruneau Ave ligt er rails vlak naast de straat,  en die zelfde lijn heeft rails in de weg in N Ivey street. Dubbelspoor zelfs, maar 1 spoor is niet meer bruikbaar. En op terrein daar is ook straatspoor. 

Chehalis : ⬆️Noord: op lumber-terrein✅. Zuid⬇️: in Sw John st. en Sw Pacific Ave(deels)ligt de rails vlak naast de weg. Doodlopende goederenlijn. Nog veel zuidelijker⬇️ is er straatspoor op terrein National Frozen Foods Co.✅, en ligt de lijn naast Chase road. Eindigt verderop. Chehalis is live te zien op Virtual Railfan. Omgeving oude station. 

Napavine : op lumber-terrein ✅.

Longview : op terrein papierfabriek ✅. Onderaan het terrein 2 U-vormige sporen. En  ⬇️zuidelijker op kade en naast Terminal Way✅. En een stuk of 8 sporen op terrein onder⬇️ Fibre Way ✅. En daar dichtbij op terrein boven ⬆️ Tennant Way ✅. Die lijn loopt ⬆️ en heeft nog op 1 terrein straatspoor. Vroeger nog 1, verderop. Eind van deze lijn. 

 

----------------------------------------------------------------------------

WISCONSIN:    (op wikipedia ontbrak Wisconsin geheel)     ca.  56 "bruikbare" locaties .    55 plaatsen . No. 4 van de top 5 qua plaatsen.

Oshkosh✝◼ / ✔ : tot in 1993 kruisten 2 spoorlijnen deze stad ;  ooit zelfs 3 (of 4 of 5 , dat ligt er aan hoe je het bekijkt) , nu nog maar 1 . Die rijd op vrije baan door Broad street↕ . De verdwenen lijnen reden veel↔ op straat , zoals op oude kaart te zien is . O.a : Division street (woon-straat)(youtube)(foto's)/Warren street◼ / Pearle street◼ / Marion street◼ ; en onder de rivier :  door 4th.st.◼&5th.st.◼   Bovendien was er een tramlijnen netwerk . Buiten de stad zijn er nog wel ±5 terreinen met straatspoor .

In Jan. 2018 ontdek ik zoals vaak bij toeval toch nog 2 plaatsen : 

Janesville*✔?: weer zo'n kleine stad met héél véél sporen . En veel "hinderlijk" ↙diagonale sporen . En er is een grote spoor-3-hoek ingebruik , en ook een locomotieven-loods en een draaischijf (turntable)(in veel USA-plaatsen is nog een Polygonale loc-loods en/of draaischijf en/of keer-3-hoek en/of keerlus aanwezig)(of zichtbare restanten)(zo'n keer-3-hoek heeft dus maar 2 kanten die doorlopen) (een keerlus ligt meestal buiten de stad) . Het straatspoor ligt op een bedrijfsterrein bij Cherry street en ziet er ongebruikt uit . Maar wel aangesloten . En ook op een bedrijfsterrein bij de Rock River . Doodlopende trajecten . Geen opnames gevonden . En de andere plaats , er boven ,  is : 

Stoughton* : 2 plekken ;  1 restant onder Ritch street✝ , en 1 traject dat in gebruik lijkt bij de straat met de naam "Industrial cir"✔. Geen opnames gevonden . Steekt ook Commercial road over . Beide lijnen lopen niet door .

Milwaukee: o.a. in Canal st. en de 5th.✝◼ & 6th. st.✝◼ was er straatspoor . Kan er niet veel over vinden . Er zijn wel wat foto's . En er zijn nog wel wat goederen-straatsporen . Met name in de haven . Er waren ook interurban-lijnen .(North Shore Line)

La Crosse : in Front street , doorlopend in Cross street❌(?) . Zo te zien is het deel midden in de straat buiten gebruik . Liep vroeger verder ⬆door en sloot aan op de nu nog bestaande lijn bij het station . Een deel daarvan is er nog . En op terreinen . Dit is een zijlijn die ooit om de stad heen ging . De hoofdlijn komt uit het zuiden vanaf Prairie du chien . Geen opnames gevonden . 

Oconto✔ : hier is een min of meer vrije baan . Dus toch ook street running . Op Broadway ave. Foto . En er is een slechte opname van een ✴Spectaculaire✴ botsing💥 tussen 2 auto's , vlak voor de traag rijdende "straat"trein !! (toevallig gefilmd vanuit de treincabine) Als de trein sneller reed zou het dus raak geweest zijn . De veroorzaker van het accident(hij wilde plots nog gauw voor de trein langs)(en dacht niet na)(dus ook niet aan kruisend verkeer)(en negeert stopbord) komt er verreweg het slechts vanaf(slaat over de kop)(inzittende(n) raakten (zwaar)gewond) en werd bovendien zwaar bestraft . Deze video staat niet op YouTube(?) maar is(?) te vinden op Google als je zoekt met "Oconto Wisconsin crash"(?)(of met "train shows car crash in Oconto Wisconsin")(of "train in Oconto Wisconsin")(film wil wellicht niet starten)(of start na lang wachten) Geen andere films bekend , wel zijn er enkele foto's ; ook van vlak voor de botsing . Oconto ligt boven Green Bay .

(Monroe)* :  hier geen street-running , maar ik wil wel even vermelden dat ook hier een unieke overweg was . Dat was op Highway 69 . Voor zover bekend waren alleen hier zulke speciale extra stevige dubbele slagbomen . Een experiment waarschijnlijk . Ondanks dat de lijn in feite "opgeheven"(exempt) is rijd (?) er tóch nog wel eens een trein . Div . video's op YouTube . Update : er zouden 4 van zulke overwegen geweest zijn ;  1 in Madison,WI, en 2 in California.  Maar wegens storingen zijn ze inmiddels allemaal vervangen door gewone slagbomen.

Wausau* : op terrein bij S 1st. ave , in het ⬇ zuiden . 

Sheboygan Falls* : deze lijn was in ±2003 gesloten en deels verdwenen , maar is in ± 2015 hersteld . Loopt aan de zijkant in het wegdek door de hoofdstraat . Voor zover bekend nog niet in gebruik genomen . Er zijn wel foto's van vroeger, en video's van de heraanleg . De lijn is inmiddels helemaal herlegd en sluit weer aan in Plymouth, net als vroeger. 

Eau Claire*: op een terrein in het ⬆ noorden . 

Maniwotoc✔: op 2 terreinen aan dezelfde doodlopende lijn bij de haven .

Kohler : op 2 terreinen .

Green Bay*: op ca. 11 terreinen op de westoever , en op ca. 7 terreinen op de oostoever . 

Neenah : Een aparte plaats , want er zijn maar liefst 3 papier fabrieken , en die zijn alle 3 op een ander schiereiland ! En alle 3 met straatspoor . 1 van de lijnen liep vroeger door de stad . Ook op een terrein in het zuiden is er straatspoor .

Menasha*(boven Neenah) : op een terrein .

Rhinelander : op terrein .

East Troy : de elektrische museumlijn heeft in Young street zij-straatspoor .

Chilton : op terrein .

Appleton : s Vulcan st.

Combined Locks : op terrein .

Kaukauna : Op terrein aan Thilmany road . Deze lijn stak vroeger Fox river over en ging richting het zuiden.

Fond du Lac : Op terrein aan Larsen drive . 

Waukesha : op terrein van SPX Transformer Solutions.

Wilmette : bij Greenleaf/5th.ave reed een interurban op straat . 

Cadahy : op terrein van  Patrick Cadahy✅. 

Superior : Bij Midwest Energy resources✅, boven Winter street, is er een ringlijn die deels straatspoor heeft. Geen openbaar terrein. En op terrein ➡️naast Water street.

------------------------------------------------------------------------------

WYOMING* :   ±  9  locaties .

Cheyenne :  op terrein . En er gaat een lijn ↕dwars door de stad en die komt ook min of meer op straat . Ligt bij de grens met Colorado . 

Casper : op ±5 terreinen, en een stukje zij-straatspoor in East C street.

Sinclair : op een terrein .

Greybull : op een terrein .

Sheridan : op een terrein .

*************************************************************************

💥!》💥!》💥!⏩En daarmee komt het totaal aantal steden/dorpen in de USA waar dit nog voor komt op ±ca. ongeveer ≥ ⭐ 7 7 3⭐ ≤ ❗❕ (city-total)

(en/+ ca. ± 300✝/❌/◼ . (in this list) (buiten gebruik of verdwenen)(in deze lijst)(dus voor zover bekend) 

 In ca. 49 van de 50 staten ! ✳✴✳ (in ca. 49 states!)

▶▶▶ Omdat véél steden méérdere locaties hebben loopt het totaal aantal locaties (location-total) nu op tot ca.⭐1 5 6 7⭐ ❕❗ 

Máár er zijn nóg véél en véél méér plaatsen waar het spoor ⚠️geváárlijk >dicht< naast (of in/op de zijkant van) de straat of weg  ligt . Of in het mid↕️den van de straat met open spoor of een >krappe< vrije baan . Soms ook nog uit de tijd van het wilde westen🏇 .(net als sommige plaatsen in deze lijst)  Enz .   Er zijn wel  4 0  verschillende vormen van street running . (!) ( there are ca. 40 different types of street running)(!) Vrije treinbaan tussen snelwegen in komt ook voor.

Kortom zoals we het in de meeste landen niet (meer)  of nauwelijks kennen . [(m.u.v. Zwitserland🇨🇭)-(±61 plaatsen)](en Duitsland🇩🇪: ±129 pl.)  Tel je al die plaatsen in de USA🇺🇸 er bij , dan kom je op ruim ✴✳✴ 1 0 0 0++  locaties ! ! ! ✴✴✴ (voor zover ik weet)(!)(⚛ ⚛ in ± 1199 plaatsen ⚛ ⚛)(14~9~2021)( in bijna alle 50 staten bij elkaar )(!) (en menig Amerikaan die dat niet of nauwelijks weet)(en buitenlanders nog minder) (all "real" + all semi-real locations together = óver 1000++ locations !)(!)(▶️▶ in ± 1199 places◀️◀)(update 14~9~2021.)[day/month/year](in 49 States!)(!) 

Het komt nog wel voor in véél andere landen, óók in Europa, maar per land is het meestal zeldzaam . Behalve in Zwitserland & Duitsland .

( Nu méér dan ca. 1100 !!)(locaties)(now óver 1100 !!)(locations)(03 - 2018) ✳✴Update!▶>>>>>2 0 0 9《《❗ ! ! ⭐ (op/on 13-9-2021)(All together)

(Het ligt er natuurlijk óók aan hoe je telt : als 1 terrein bijv. 10 sporen telt , dan reken ik dat niet als 10 locaties, maar als 1 locatie .)(10 tracks on one terrain = NOT 10 locations .)(it is 1 location)(example)

In Nederland kwam het vroeger ook wel meer voor , dóór dorpjes en steden , maar lang niet zoveel als in de VS of elders . Nu zijn(?) er nog actieve(?) straatsporen in (o.a) de haven van Rotterdam en Dordrecht . Weinig in gebruik . Vroeger waren er véél meer in Rotterdam . Ooit kwam het ook in Amsterdam voor . ###  De laatste straattrein door een drukke straat reed tot in 2003 in Deventer . Unieke opnames daarvan op het streettrain-kanaal op YouTube . In Den Haag (Laakhaven) verdwenen de laatste restanten in 2014 , terwijl ze al sinds 1970 onbruikbaar waren .(!)(na 44 jaar dus) Zie óók het overzicht van álle ándere landen met straattreinen ! Op deze website .

Uiteraard zijn er ook modelspoorbanen met street running . Ook op YouTube ! . En ook "virtueel" . Bijv. op het YouTube kanaal "Gustav time".

TOT ZOVER DE U.S.A.    Deze pagina is het recentst gewijzigd op 14-9-2021 . (last update USA)

In juli 2018 sloot ik mijn zoektocht (voorlopig) af, na opnieuw alle staten "grondig" onderzocht te hebben . Maar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ↩

......Tóch zullen af en toe wellicht nog wijzigingen volgen omdat ik af en toe nog aan het onderzoeken ben . Maar ik weet al zoveel locaties dat er niet echt veel meer bij zal komen(???❗)

([na juli 2018 kwamen er nog "slechts" ca. 6 8 5(❗) locaties bij)(!!)[actueel](op 9-8-2020 vond ik bijvoorbeeld  nóg 19 locaties,  en ging ik óver de 1400 locaties heen)(met semi-streetrunning er bij 1851 locaties)[toen]  (& op 10/08/2020  vond ik er nog 12, maar doordat internet steeds uitvalt bij extreme ☀️hitte duurde het tot de volgende dag voor dat ik het hier kon toevoegen. Op 10/01/21 vond ik er nóg 15, en ging daardoor, toepasselijk, óver de 1500 héén. Op 2-9-'21 vond ik er nog 10 in Colorado. En 7 in Washington. ||| Al deze info is vrij te gebruiken en mag dús óók gedeelt/verspreid worden . Graag zelfs ! Zegt het voort !!  VRIJ van © copyright !  Vanwege veiligheidsredenen blijf ik anoniem en is er geen mogelijkheid om te reageren . Zoals bovenaan al staat zijn onjuistheden niet de bedoeling maar altijd mogelijk . Want niemand is perfect, en óók ik kan niet álles tegelijk in de gaten houden !  (!)  ###   Op 13/11/2018 kom ik  op 899 uit . Net  geen 900 dus . Dús zoek ik nog even verder, en ja hoor, even later heb ik er al wéér wat bij gevonden, en ga dus óver de 900 plaatsen heen . En later nóg véél vérder. Er lijkt géén einde aan te komen . Zie óók de lijst met ▶️600+ locaties buiten de USA op deze website !  Met ± 99 landen met straattreinen ! ! (+🇺🇸=100)(!)