🌎Streettrains🚅🌍World🌎Wide ! ! In ca. 9 9 landen/countries ! ! Circa  7 0 6 X ! !✅/✔️ . (in gebruik)(of bruikbaar)(!)(in use)( or usable) . (hier tel ik dus steden en dorpen op ; niét het aantal locaties)

[incl. USA 100 landen/countries.](🇺🇸not on this page)(niet op deze pagina)

~Op 27/06/2020 bereikte ik de 500 plaatsen. ~

✴Op 11-12-2020 bereik ik de 6 0 0 plaatsen  ! ✴(I reach 600 places)   Op/on 23/6/2021  700 !!

 

⏩Op deze pagina staan alle ándere landen met straat-treinen.  Óók déze lijst is véél uitgebreider dan het lijstje op wikipedia . De meeste voorbeelden zijn te zien op YouTube en op foto's . Ook déze lijst is onder voorbehoud van wijzigingen ter plaatse !! . 

❌= Buiten gebruik(not in use)

✝ = Opgeheven(abandoned) . 

✖ = Staat ten onrechte op wikipedia(is incorrectly listed on wikipedia) . Alles voor zover bekend uiteraard.  .

✅/✔= in gebruik/use. Of/or bruikbaar/usable. 

Disclaimer :  this list shows long and short street-running locations in/on public streets/terrains, but also on company-sites/industrial areas.  All ⚠️dangerous areas.

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

Albanië 🇦🇱 :  in de haven van Durres ❌. Ziet er buiten gebruik uit. Door verwaarlozing wegens geldgebrek kent Albanië slechts beperkt treinverkeer. Pas in 1947 werd de 1e normaalspoorlijn geopend ! 134 jaar na België ! Er zijn wel plannen ter verbetering  . 

----------------------------------------

Algerije 🇩🇿 : wellicht in de haven van Algiers, maar dat is niet goed te zien . En in de haven van Annaba.

------------------------------------

Afghanistan 🇦🇫 : op de friendship-brug naar Oezbekistan .

-----------------------------------------------------------

Angola 🇦🇴 : in de haven van Luanda en Lobito .

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Azerbeidzjan 🇦🇿 : voor zover bekend geen "gewone" straattrein aanwezig, maar wél(??) op een andere bizarre manier : in Baku/Bakoe steekt / stak een spoorlijn een brede weg met véél rijbanen zómaar over terwijl er géén énkele beveiliging te zien is !!!  Vaag te zien op You Tube . Het is niet goed zichtbaar op foto of vanuit de lucht op google maps, maar het ziet er naar uit dat deze oversteek er niet meer is ✝️ .

_______________________________________________________

Argentinië 🇦🇷 :  o.a in Buenos Aires. Een zéér beperkte reizigersdienst eindigt bij Estacion Puente Alsina . De lijn loopt daar dood in een "straat" (calle radio estacion) en de rails ligt in het "wegdek" .  Vroeger liep de lijn dóór en was er ook straatspoor in calle murguiondo ✝. "Uiteraard"is bijna alles in zéér slechte staat , máár er zijn verbeteringen gaande .  Maar dan wel elders . Er zijn op een terrein daar wagons te zien , maar er is géén rails meer ! . Bij de haven, bij Park plaza Canada, is/was een stukje straatspoor (dubbelspoor) in gebruik voor goederentreinen . De zéér grote en zéér drukke oversteek is/was amper beveiligd , dus dat geeft/gaf chaos en véél getoeter🔊 . Update ! Uit "recente" luchtopnames blijkt dat deze situatie zo te zien geschiedenis is geworden ✝️ . Zo te zien zijn ze bezig om de spoorlijn in een tunnel te leggen . Er lijken bovengronds daarom geen treinen meer te rijden . Tenslotte rijden er nog metro-treinen door smalle straten naar/van de remise. Te zien op YouTube. Ook wel getrokken door een elektrische locomotief, dús is het straattrein ! .

###   bij Ayui . Ook met 2e hands trein uit NL . (?)   Dat is op de Salto Grande dam . Heropend in 2011,  maar schijnt sinds 2012 al weer gesloten❌te zijn.   En bij Viedma op een gecombineerde weg&spoorbrug . In totaal ca. 4 locaties in Argentinië  .

-----------------------------------------------------

Australië 🇦🇺 : o.a in  Rockhampton✅ rijden lange goederentreinen op straat . Op een gedeelte rijd soms een museum(stoom)tram uit het Spoorwegmuseum dat aan die lijn gelegen is . Te zien op YouTube ! Geen reguliere reizigers treinen.

Én er is ± 4000 km.(❗) aan smalspoor-suiker-treinen . Sommige daarvan rijden óók op straat . O.a. in South Johnstone✅ en Mossman✅ .  Ze zijn klein, máár óók héél érg láng !  Met véél bruggen en beveiliging . Desondanks óók div. ongevallen, vóóral dáár wáár er beveiliging is.(!)  Ze zijn klein, maar toch véél sterker dan een auto ! Zeker als ze beladen zijn. ### 1 straat-traject (en de hele lijn) is opgeheven in 2003, in Nambour✝,  maar de rails in de stad is er nog en er is een toeristische tram op gepland . Het traject staat op de monumentenlijst, net als de brug buiten de stad . Wel te zien op YouTube, ook op straat, óók met stoomloc !  Deze lijn ging bij het dorp Bli-bli óók  de straat op, op een brug . Te zien op  YouTube ! (coral productions) ### Bij Septimus✅ ook op een brug.(Head Menkens road) Onder South Johnstone ook in Luhas street✅. Vroeger  was het "suikernetwerk" nog veel groter. De suiker lijnen zijn niet het hele jaar in gebruik.

Op enkele plaatsen kruist het "suikerspoor"een gewone spoorlijn gelijkvloers.  Op minstens 1 plek gaat dat d.m.v. beweegbare rails die automatisch &  tijdelijk op/over de gewone spoorbaan gelegd wordt !  Te zien op YouTube uiteraard. 

Wycheproof✅ : hier is deels straatspoor . Seizoensgebonden goederentreinen . 

Maryborough ✅: op terrein EDI rail . 

Newcastle ✅: op terrein trein-fabriek . 

Adelaide✅ : in de haven . 

Melbourne ✝ : in de haven zijn nog wat restanten te zien . 

Geelong ✅: in de haven . 

Sydney ✅: in de haven .

Newcastle ✅: in de haven.  

North Fremantle✅(regio Perth) : in de haven .  

Port Lincoln ✅: in de haven .  

Alice springs ✅: in het centrum .

Port Pirie ✝️/✅ :  tot 1967 reden er treinen op straat in Ellen street. Op een kade is nog wel straatspoor.

East arm ✅(bij Darwin) : op terrein .

Port Kembla ✅: in de haven .

Port Douglas ✅: de toeristische smalspoor trein rijd deels min of meer op straat / tussen de wegen in. Deze voormalige suikerlijn loopt dóór naar Mossman, maar de lijn is tussen St. Crispin station en highway 44 buiten gebruik . Vroeger reed de toeristische trein dóór naar Mossman . Nu word helaas alléén de laatste 4 km. bereden . (Bally Hooley steam railway) . Daar zijn wél films van, maar van het deel naar Mossman heb ik geen film gevonden .

Cairn : op terrein .  

Op wikipedia word Guelph✖ genoemd, maar dat is onterecht want vrije baan .  Dat geldt ook voor Toronto , al is er daar in de buurt wel straatspoor op terrein .(❌❌Fout !  Dit is allebei in Canada!🇨🇦)

Saint Catharines✝ : ❌❌Fout ! Dit is in Canada🇨🇦 ! Zie daar !! Daar is het geüpdatet .   Er was hier straatspoor in : Louisa street(smalle woonstraat) , Welland st. , Raymond st . , en wellicht ook in Facer st. "Midden"in Welland street kruisten 2 lijnen elkaar . Nét niet op de weg . Evengoed moet zo'n trein (het is een voormalige electrische interurban) voor een énorme chaos op straat gezorgd hebben. Althans in de drukke straten.  Helaas weinig foto's gevonden, en geen film. Update : later toch film gevonden.  De doorgaande "straatlijn" kwam vanaf Facer st . en liep door Welland street de Louisa street in . Deze lijn ging aan het einde van de straat diagonaal door de stad op eigen baan . Daar aan de rivier was een autofabrikant, en dat was de belangrijkste klant . Maar via een schuine spoorbrug werd ook de rivier over gestoken en ging de lijn dóór naar het noorden van St. Catharines . De spoorbrug en de GM fabriek zijn totaal verdwenen . Ook is er geen rails op straat meer  . Op Welland street was kruising met andere lijn op vrije baan . Dat is nu deels fietspad, en er zijn nog wat goederensporen die af en toe nog gebruikt worden. Maar niet op straat. (Foutje! Dit was in Canada!)(Zie daar)(daar geüpdatet)

Waterloo✝ : er was straatspoor in Caroline st . (❌❌Fout ! Dit was in Canada!)   

Townsville✅ : in de haven. 

Portland ✅: in de haven . En er is een museumtramlijn met voormalige  cable - cars.(nu met dieselmotor) 

Port Augusta West : vermoedelijk was er vroeger straatspoor door Mellor street. Of bestond die straat niet en was het alleen spoorbaan. Geen foto of kaart gevonden. Aanwijzing is de oude spoorbrug die er nog is. 

Totaal ca. 21 plaatsen in Australië .

-------------------------------------------------

België 🇧🇪 :  in de haven van Antwerpen✅ zijn diverse straat-trajecten, vooral op bruggen, vooral meer buiten de stad . Vroeger óók in de oude havens bij de stad . In bijna iedere straat lag wel rails , soms dubbelspoor, en óók op de meeste bruggen. Her en der zijn er nog (?) restanten te vinden . Ook langs de Schelde rivier . Er is ook wat van te zien op het streettrain - kanaal op YouTube, evenals 🌟opnames met treinen op nog bestaande trajecten . Er zijn ook veel Unieke bruggen🌟 [te zien op streettrain-kanaal] . (Óók mét trein op straat op brug ! )🔴

🌕Bij Antwerpen, in Merksem ✝, was er tot 2014 een zéér speciaal straatspoor . (Lijn 220 ) 💥🌟De Énige(!) video overdag met trein + escorte🚨! - staat alléén op kanaal "streettrain" . Uniek dus! En spEctaculair ! 🌟. 🌚De Enige(!) video in het donker staat op het kanaal van Peter van Gestel . Uniek . ☸️De énige 2 films in méér dan 100 jaar ! ☸️

 💦Bruggen waar nog treinen overheen rijden zijn o.a : Wilmarsdonkbrug , Oosterweelbrug , Noordkasteelbrug . 💥Unieke video's met treinen op die bruggen zijn te zien op streettrain-kanaal . ###.  

Bij Zwijndrecht fort ✝ was er een spoor dat het fort in ging op straat . Allang niet meer aangesloten, maar wellicht nog wel aanwezig . Dat is niet te zien vanuit de lucht en op streetview omdat het verboden gebied is .

Brussel/Sint-Jans-Molenbeek :  in de Dubois-Thorn straat (bij het  Metro-station Beekkant ligt nog straatspoor ✝. En dat word schuin 🔀gekruist door een ander straatspoor❌ ! Midden op straat ! Beide lijnen zijn allang buiten gebruik . Dat was in 2003 allang zo zelfs . Toen waren de andreas-kruisen nog aanwezig . De eerste lijn liep naar het terrein van Delhaize, en daar naar toe en op het terrein liggen(?) er nog steeds restanten . Is niet meer aangesloten op het spoornet . De andere lijn loopt naar een loods dichtbij de hoofdspoorlijn . Is niet meer op de hoofdspoorlijn aangesloten, maar wél op de metrolijn !!  In die loods heeft een aantal jaren een SPENO-trein gestaan, die door de MIVB gehuurd werd. Inmiddels hebben ze er zelf één,  en die staat in Haren. Sindsdien is dit spoor buiten gebruik.  Omstreeks 2024/25 zou dit gebied worden opgeknapt door de stad, en waarschijnlijk verdwijnen beide sporen dan. 

Brussel :  bij het voormalige gigantische en monumentale goederenstation Tour & Taxis ✝  zou nog een beetje straatspoor kúnnen liggen . Er waren hier veel sporen, en in een deel van de hallen is nog rails aanwezig. Maar niet in bestrating. Vanaf dit terrein waren er havensporen op terrein aan beide zijden van het kanaal. De oude spoorbrug is er nog als monument,  en er staat nu zelfs een stoomloc + ketelwagen op als aandenken. Op de Havenlaan zou nog steeds een overstekend stuk spoor liggen.(t.h.v. Quai des Steamers/Brussels Design Market)

### op de hefbrug nabij station Buda ✝ bij Vilvoorde lag tot ca. 2001 straatspoor .  En in de omgeving op fabrieksterreinen die er allang niet meer zijn . Inmiddels is er niks meer van te zien . Deze goederenlijn had een eigen locje en kruiste de voormalige tramlijn naar Vilvoorde . Lange tijd was deze onbruikbare spoorkruising nog aanwezig . Met de antieke beveiliging . (het lijntje werd ook door een museumlijn-stichting bereden) .💥Er zijn 2 foto's waarop trein & tram elkaar daar ontmoeten. Deze  🌟Unieke foto's staan ⏬onderaan deze pagina, omdat ze verder nergens meer te vinden zijn. 🌕Dit zijn waarschijnlijk de enige foto's ooit van deze lijn.  Film is er al helemaal niet. 🔴

In jan. 2021 ontdek ik bij toeval dat er in de Havenstraat te Vilvoorde ✝️ ook straatspoor geweest is zo te zien. Op 2 terreinen zijn er restanten namelijk. Ik heb geen opnames of route gevonden, vermoedelijk werd gewoon met 'n grote bocht aangesloten op de hoofdspoorlijn. Die ruimte is er allang niet meer. De restanten zullen er niet lang meer zijn, want er komt een woonwijk uiteraard.  In mei 2021 zie ik op YouTube toevallig een mij onbekende stoomtram in Groot-Brittannië langskomen, van de Tramways de l'est de Bruxxeles. Als ik haar historie op zoek, blijkt dat ze later dienst deed voor een firma in Vilvoorde. Ik dacht meteen "het zal toch niet", en zocht of die firma er nog is of terug te vinden is. Hij blijkt nog te bestaan, en inderdaad is het die locatie. Bij 1 van de rail-restanten in de Havenstraat. Het is toch wel sterk. Zo heb ik toch íets gevonden van dit lijntje. 

In Oostende op een brug in de haven✅.[tot 1992 werd de Kusttramlijn gekruist/gebruikt om de haven te bereiken.](🌟unieke foto's daarvan met trein op de Kusttram~pagina op deze website !⭐  ### En op overslagterrein aan de Marie Curielaan✅.

Herentals ✝️ : op een terrein nabij het station is(?) nog een onbruikbaar stukje straatspoor aanwezig . En in de weg van een rotonde . Deze lijn leidde ooit naar een kazerne bij Grobbendonk . (er waren dus 2 lijnen)[een korte en een lange] 

Laakdal: op een terrein bij Nike .✅ Dit is het eindpunt van de goederenlijn vanaf Herentals .  ###

Genk : op overslag-terreinen ✅ . 

Sint Niklaas ✝️ : bij de Aerschotstraat was er rails op fabrieksterrein. In gebruik tot ca. 1999. Deels nog aanwezig zo te zien .

In Gent op diverse haventerreinen✅. ###   Tussen station Dampoort en station Gentbrugge was er ook een "aparte" goederenlijn ✝️ . Tot ca. 2001 was deze deels nog aanwezig . Hij takte af onder⬇ de Schelde . Kruiste dan de Kerkstraat, alwaar een overweg met slagbomen was . Daarna volgde een emplacement . Daarvandaan kon je 2 kanten op : terug naar het noorden⬆️, waar er straatsporen op oud fabrieksterrein waren . En via een schuine↗️tunnel(nu fietspad) onder de spoorbaan naar het zuiden⬇️. Kort na de tunnel was de laatste klant, bakkerij Delacre . Straatspoor. Maar de lijn liep vroeger door tot op een terrein onder⬇ de Frederik Burvenichstraat . Met een grote bocht eindigde het straatspoor bij het laatste bedrijfspand . Vanuit de trein boven kon je dat allemaal zien . De baan is deels nog herkenbaar, maar er is geen rails of zo meer aanwezig . En de bakkerij is óók allang weg ; er staat al weer een nieuw bedrijfspand . ### Bij Dok-noord✝️ zijn er nog restanten te zien. Dit werd bereikt vanaf het voormalige emplacement bij Station Gent Dampoort . 

✴Het is natuurlijk niet echt straatspoor,  maar wel bijzonder : dóór de kelder van De Vooruit(prachtig gebouw)(kunstencentrum) slingert nog altijd een smalspoor, dat o.a. diende om kolen voor de verwarming te verplaatsen. Dit is ook in Gent. Je kunt de rails zien op 1 foto, of als je de rondleiding ter plaatse volgt. Het is ook wel eens op TV te zien geweest,  maar ik vond geen video.

✴Fort Liezele  : ook dit is uiteraard niet echt straatspoor,  maar voor zover ik het kan zien ligt het in én buiten het fort wel in bestrating. Er zouden buiten het terrein zelfs 2 draaischijfjes en dwars~sporen zijn. Vooral in het fort en bij de toegangsbrug zijn er veel foto's met rails. Dubbelspoor ! Ook hier zijn wel TV~opnames gemaakt. Het was het naar het schijnt de enige van de 10-tallen forten in België met rails op het terrein. (Er waren wel veel forten met een normaal~spoor-aansluiting)

### Lanaken ✝️ : op terrein van Sappi . Momenteel zo te zien buiten gebruik want onbereikbaar . ###

Mechelen : op een terrein aan de Smisstraat . En ooit was er een goederenlijn naar het Rode kruis plein ✝️ . Vrijwel niets over bekend .  En dat geldt ook voor de haven lijn in Leuven . Deze liep naar het Engels plein ✝️.### 

In Hasselt✝ was er ook een lijntje naar de kanaal-haven . Deels nu pad. ###

In Brugge was er óók een haven lijn ✝️. Deels nu pad . Er zijn(?) enkele restanten . Tracé is nog goed zichtbaar.  Diezelfde lijn had een zijlijn naar de oude stad. Daar zijn geen restanten. Die ging over de Krakele brug , en daarna linksaf door de Ter Pannestraat naar een terrein boven de Komvest. Onder de Vlotkom was er er een zijspoor naar het water, en door achteruit te rijden kon via de Diksmuidestraat de Kolenkaai bereikt worden. Gedeeltelijk is het nu fietspad. Deels zal dit wel straatspoor  geweest zijn, maar foto's  heb ik niet gevonden.  ###  Op/bij het terrein van Trein en Trambouwer Bombardier(voorheen BN) zijn er diverse straatsporen aanwezig. Zo te zien bruikbaar.  Dus er is nog wel straatspoor, máár buiten de stad. Net als Brugge vroeger stads+streektrams had, waaronder de electrische lijn naar Knokke. Tot 1956 . Officieel hééft Brugge nog stééds een tram, máár óók dáárvoor geldt : (vér) buiten de stad. Namelijk de Kusttram-lijn in Zeebrugge.  Want dat hoort bij de gemeente Brugge .

Charleroi & La louviere & Liege(luik) & Flemalle✅ :  op (een)(haven) terreinen . 

Rochefort-Jemelle ✝️: bij het station ligt er tussen loodsen in nog een straatspoor dat niet meer aangesloten is . ### 

 Saint Georges sur Meuse : in de rue Mallieu is er kort straatspoor ✅ . ### 

Engis ✅: op terrein glasfabriek . 

Mons ✝️ :  tot 1973 was er een straatspoor naar het militair depot en de militaire bakkerij🍞. Het liep vanaf het station via wat nu de R50 en N556 is naar de Rue de la boulangerie, alwaar het gebouw van de militaire bakkerij🥨 nog altijd is. En vandaar nog tot in de Rue de Thirimont.(overzijde van de R50, die er toen waarschijnlijk niet was) Onderweg was er op de Place Nervienne vroeger een draaischijf om het depot te bereiken. Later vervangen door een passeer~spoor. Geen restanten aanwezig. Buiten gebruik sinds 1966. 

Zeebrugge : op haventerrein in het noorden❌, doch dat is onbruikbaar. Want sinds ca. 2017 is de kruising met de Kusttram verwijderd. Opnames met (🚂stoom!) trein + Kusttram zijn te zien op kanaal "streettrain". Uniek ! In het zuiden✅(onder de Isabellalaan, en ook ver daar onder, zijn er nog wel sporen op terreinen in gebruik. En op een terrein✅ t. h. v. Kusttram-halte Zeesluis. )

Totaal ca. 14 x ✅ .

------------------------------------------------------------------------

Birma 🇹🇼(Myanmar) : ❌ in Rangoon (of nieuwe naam Yangon) rijden/reden reizigerstreinen op straat op een ceintuur--baan, eigenlijk een goederenspoor. . Met véél getoeter . Een soort lightrail . En er rijden/reden (ook?) 2e hands trams op die lijn . Uit Hiroshima, Japan . Ze hebben de atoombom overleefd, zó oud zijn ze !! Ook dit is een soort vernieuwing , voor hun begrippen . Het idee kwam van Japanse expats . Update ! Reed slechts het 1e halfjaar van 2016. Was geen succes. Misschien is de lijn nog wel voor goederen in gebruik.

--------------------------------------------------------

Bolivia 🇧🇴 : in Oruro✅ . Reizigerstreinen op straat . Zoals in alle Latijns-Amerikaanse landen is het er een zooitje en is "alles" in verval . ! Maar óók hier is eindelijk vernieuwing op komst !  Zelfs lightrail op dit traject. 

Villa Montes : hier is één brug met één rijbaan voor trein én auto.

Tussen  Puerto Pailas en Pailon is een  lange brug over de Rio Grande ook als gecombineerde brug in gebruik geweest. Maar nu alleen nog voor treinen.  

-----------------------------------------

Bosnië en Herzegovina 🇧🇦 : in Sarajevo , boven Nedima Filipovica . Zo te zien buiten dienst .

 

---------------------------------------------

Brazilië 🇧🇷 : o.a. in Alem Paraiba ✅ . Goederen . En in Uruguaiana ❌. Die laatste is niet in gebruik zo te zien . Ook geen opnames van die laatste gevonden . Óók in Brazilië is het spoornet zwaar verwaarloosd en daardoor grotendeels buiten gebruik . Reizigers treinen zijn er bijna alléén bij de steden, vrijwel niet(meer!) tussen de steden . Máár er zijn plannen ter verbetering . Zo is er bij Maceio ca. 32 km. spoor vernieuwd en als lightrail opnieuw in gebruik genomen. In Maceio werd er in de oude situatie over een chaotische markt gereden. Daar zijn beelden van.  Sinds de vernieuwing ligt het spoor overal op vrije baan. Ooit liep de lijn nog véél verder .  ###Jaguariuna ✅ : hier rijd een toeristische stoomtrein min of meer op straat .

------------------------------------------------

  Bulgarije 🇧🇬 : in de havens van Burgas en Varna . En in Sofia op terrein .   

 ----------------------------------------------------------------------------

Cambodja 🇰🇭 : zoals zo vaak komt er bij toeval een video voorbij van iets wat ik nog niet ken, en even later blijkt dat óók nog een straattrein te zijn die ik nog niet kende . "Ontdekt" op 22 april 2019, maar het is géén nieuwe lijn . Hoe oud nog onbekend . Rijd in Phnom Penh ✅midden op "street 105K" naar/van de luchthaven . Naam : "Royal train" . Wordt ook wel airport train/shuttle/link of city-train genoemd . Met véél getoeter🔊 . Nu met uniek & modern, kort en hoog treinstel . Dóór het chaotische verkeer . Elders in de stad is in een straat met alleen de  "naam"  "93" ook nog min of meer straatspoor aanwezig , maar zo te zien buiten gebruik . De Royal train is op YouTube te zien .

------------------------------------------------------

Canada 🇨🇦 : in Brandford ✅ rijden goederentreinen een heel klein stukje op straat . In Wakefield❌ reden tot 2011 museumtreinen op straat, ook met stoomloc🚂(You Tube) ###

St. Catharines ✝️  :  Opnieuw grondig onderzocht in mei 2021. Er was hier straatspoor in :  Ontario street(kort) Louisa street(krappe woon~straat) , Welland Ave, Niagara street, en wellicht ook in Facer street. "Midden" in de drukke Welland Ave. kruisten de interurban~lijnen elkaar. Nét niet op de weg. Bij Balfour st. Hét knooppunt van de Niagara~St.Catharines~Toronto-Railway.  Het moet het een chaos💥 geweest zijn als zo'n electrische⚡ Interurban(oorspronkelijk)(tot 1959)(maar nog oorspronkelijker paarden🐎tram )(vooral) goederentrein(later)(diesel) hier voorbij kwam. Helaas weinig foto's of film gevonden op internet / YouTube,  maar het is er dus wel. Op Welland Ave was er nog een kort spoor Raymond st. in, alwaar een depot was.(Depot was boven Clark st.)

De doorgaande lijn kwam vanuit Niagara-on-the-Lake (eindpunt daar was voorbij Lake shore Rd)(deze "diagonale" lijn is vanuit de lucht nog waarneembaar)(nu pad)(grotendeels)(2 routes naar St. Catharines)(1 via Facerst. , en 1 met omweg via East chester Ave)(hier zijn nu nog goederensporen)vanaf Facer st. en ging via Welland Ave naar Louisa street. Aan het einde van die straat( bij huisno. 7)(nog te zien aan het asfalt) ging de lijn diagonaal↖️ op eigen baan richting de rivier. Ook in Ontario street op straat. Maar kort, alleen naar autofabrikant. Dat was de belangrijkste klant voor het goederenvervoer. Maar ooit ging de lijn ook nóg  verder, via een diagonale↖️ spoorbrug, naar het noorden⬆️(Port Dalhousie)(langs Martindale rd., en door Mainstreet. Eindpunt was waar nu start is van Waterfront trail.) En óók aan de rechterzijde van de rivier naar het noorden. (ook Port Dalhousie)(in centrum van St.Catharines nu deels pad vanaf Balfour st.)Het eindpunt was in het verlengde van wat nu Lighthouse rd. heet. Voorbij Michigan Ave. ###  De GM autofabriek en de spoorbrug zijn totaal verdwenen.  Het tracé  na de rivier is vanuit de lucht nog wel deels te volgen. Er is nergens meer rails op straat meer aanwezig , en er is helaas niets bewaard van het materieel. Er was ook een lijn van St. Catherine naar Thorold⬇️, en vandaar 1 lijn naar ⬇️Port Colborne, en 1 naar Niagara Falls➡️. Het was de laatste interurban in Canada. Interlokaal trambedrijf met grote brede trams ; en elektrische locomotieven van het type "strijkijzer", zoals die vroeger overal ter wereld voorkwamen. In Yakima, Washington, is een dergelijk bedrijf nog actief als museum. Mét straattrein !  Alle lijnen in St. Catharines waren van dit ene bedrijf. En allen zijn ze vanuit de lucht nog deels te volgen, soms met rails.   

In Thorold ✝ zijn (??) in 2 straten nog restanten te vinden, en de 2 trajecten zijn op YouTube te zien met treinen. (trillium railway) Update: de rails in Townline Road E is nu verdwenen. Ging naar papierfabriek in Merrit Street, en daar zóu nog rails naast de weg zijn in 2021.  Het spoor in Pine street zóu tussen Richmond street en Metcalfe st. nog aanwezig zijn. Dit hoorde ook bij de Interurban uit St.Catharines.  (streetview 2019) Het liep vroeger door naar de grote fabriek rechts naast Ann st.  Vermoedelijk gaat ook dit spoor helemaal verdwijnen, of is inmiddels verdwenen. Beide opgeheven na 2000.  Er waren veel lijnen en aansluitingen in Thorold. Een klein beetje is(?) sporadisch nog in gebruik. Nabij de kruising Lyndon St. W met Ormond St. S was er een spoor3hoek. Van de Interurban uit St. Catharines. 

Guelph✅ : op ± 5 terreinen . 

 Regina✅ : in Smith st., in het centrum, ligt een doorgaande lijn gevaarlijk dicht naast de weg . Elders straatspoor op terrein . 

Winnipeg✅ : op terrein .  

Moose jaw✅ : straattrein op vrije baan .

Halifax✅ : in de haven . 

Saint John✅ : in de haven . 

Vancouver✅ : idem .

Surrey✅ : idem . 

Montreal✅ : op terreinen .  O.a aan het water. Bijvoorbeeld  aan de Saint Lawrence river/Rue Notre Dame Est .  Bij de Passerelle Atwater(en ook aan het water)(kanaal) is er een stukje straatspoor in voetgangersgebied.  Hier zijn al véél grappen opgenomen van het verborgen camera programma "Just for laughs" en "Just kidding". Met kinderen dus, vlakbij/bijna op het (open!) treinspoor⚠️!!  Te zien op YouTube, maar zonder trein . Deze doodlopende goederenlijn heeft aan het einde straatspoor op terrein. En wordt waarschijnlijk weinig gebruikt . Wellicht alleen s'nachts.  

Hamilton ✅ : in de haven . En op terrein fabriek National steelcar .

Cardinal ✅: op een terrein . Ontario . Tegen de grens met Amerika aan .

Eastern passage✅ : op terrein .

Delta : in de haven✅ . Bij Surrey .

Richmond ✅: in de haven . Bij Surrey . 

Toronto✅ : in de haven . 

Québec✅ : in de haven .  

Waterloo✅ : bij King street is een stukje straatspoor, al is dat niet openbaar . De doorgaande goederentreinen rijden hier ook door een zéér krappe doorgang die ook min of meer een straat is . Sinds 21 juni 2019 is er in Waterloo een Lightrail . De goederentreinen gebruiken deels die baan en rijden daarom nu alleen nog maar in de nacht . Er is wel een opname uit 2017 op YouTube met trein bij King street . Die komt een Lightrail-tram brengen . 

Edmonton✅ : op 2 plekken bij de 116 ave. nw , op terreinen .

Dit ↕ zijn allemaal goederentrein-trajecten . Alleen in Wakefield❌ reden passagiers-treinen . De lijn sloot "tijdelijk" na een overstroming . Is grotendeels nog aanwezig en er zijn plannen voor heropening . 

Kamloops ✅: op terrein boven de stad . 

Fort Nelson : op een weg/spoorbrug ver ↘️ onder de stad✅.(Clark lake road)

En op ± 6 terreinen in Calgary✅ .

Welland : Bij Dain Ave. ✖️ 

Port Colborne : naast Davis Street✅. 

Etobicoke ✅: op terrein bij Titan road . 

Dundas ✝ : hier was een straatspoor naar een steenfabriek . Onbekend waar die was . Foto uit 1982 op Railpictures.net . Geen restanten , maar de baan is nog wel herkenbaar bij hoek Bondst./Hattst. (bocht in baan is nu pad) . Totaal ca. 24 plaatsen in Canada . ⚠ 3 plaatsen staan per abuis bij Australië ! ! .

---------------------------------------

Congo-Kinshasa 🇨🇩 : in de haven van Kinshasa . 

 ___________________________________

Congo~Brazzaville 🇨🇬 : in Brazaville . In veel Afrikaanse landen is het zéér twijfelachtig of er überhaupt nog treinen rijden. En echte straten zijn er ook vaak niet. 

--------------------------------------------------------

Chili 🇨🇱 : In de haven van Valparaiso . Cargo . Én in de haven van Arica. Ook eindpunt van de Unieke reizigers - trein uit Peru, die in Peru op straat rijd !  Zie verder bij Peru dus. In Valparaiso is nog iets bijzonders op railgebied : er zijn maar liefst 16 funiculairs/kabelbanen. Ooit waren er zelfs 30 !  Door verwaarlozing zijn diverse permanent gesloten of inactief. Maar de nog bestaande zijn nu nationaal monument en worden gerenoveerd. 

---------------------------------------------------------------------
China 🇨🇳 : in de haven van Tianjin . Cargo .  Op YouTube is een voormalige smalspoorstoomspoorlijn op straat  te zien bij Huanan✝ . Verder geen straattreinen bekend . Wel op sommige  mijn - terreinen. Meestal smalspoor, soms electrisch. 

------------------------------------------------

Costa Rica 🇨🇷 ✅: O.A.  in San Jose (de Costa Rica) :  straatspoor in : Transveral 24  -  Transversal 142 - Av. 20A - Av. 20 - Calle 13 - Av. 2 . (oost - west route)### Cartago :  in Av. 3 - Transversal 13 - Av. 1 del comercio .  Turrialba : in Av. 5 .  Puerto Limon : in Calle 8 . ###

Op de lijn San Jose - Alajuela rijd de trein in Heredia midden op straat . Diverse lijnen zijn deels vernieuwd en opnieuw in gebruik genomen na de gebruikelijke decennia lange verwaarlozing . Maar beveiliging is er nog steeds amper, en dús word er véél getoeterd 🔊!! Er rijden reizigerstreinen en goederentreinen . Er zijn ook nieuwe reizigerstreinen . Bij kruispunten met verkeerslichten rijd de trein gewoon dóór bij rood🔴 licht !! (Luid🔊 toeterend natuurlijk)(!) .   Interurbans . Div. films op YouTube ! 

Tussen Costa Rica en Panama was er  bij Sixaola ooit treinverkeer over een smalle brug met één rijbaan voor alle verkeer. Deze lijn(tussen Uatsi en Almirante) is verdwenen, en de brug diende alleen nog voor voetgangers. In 2017 storte de brug van ellende in omdat hij nooit onderhouden was. Tóen vonden ze het tóch tijd voor een nieuwe, brede brug.  Geopend in maart 2021. Zonder rails. 

---------------------------------------------------------

Cuba 🇨🇺✅ : Antiek maar regulier elektrisch "straatspoor"  bij station Havana Casablanca. Naamloze  straat, en vanuit de lucht lijkt het nog minder op een straat.  Antieke Interurban , uiteraard in zéér slechte staat . Zoals bijna alles daar. De enige electrische lijn in/op Cuba.  De lijn is 92 km. lang.  Ongeveer 3 treinen per dag, áls er niet iets kapot gaat. Al het materieel is héél oud, maar de oudste interurban treinen uit 1920 rijden nu alleen nog voor toeristen. Er zijn ook zij-lijnen. /// Caraballo ligt aan één van die zij-lijnen. In een naamloze straat lijkt straatspoor te zijn.

En aan de centrum-zijde van Havana is er haven straatspoor langs en op kades. Lijkt buiten gebruik, en op streetview lijkt er een stoomlocomotief op te staan. In andere havendelen zijn er restanten of is(?) het nog in gebruik.

Guantanamo : ↕️ is er straatspoor in de straat die bijna over de hele lengte La Linea heet. Gebruik onbekend. 

Guïnes : parallel aan de straat die Valdes heet is een naamloze "straat" waar nog rails lijkt te liggen. Gebruik onbekend. 

Pedro Betancourt : door een naamloze straat.  Daar lijkt straatspoor te zijn. 

Cienfuegos ✝️ :  een voormalige lijn reed in Avenida 62 wellicht op straat, of er naast. Mogelijk zijn er nog meer locaties in Cuba, maar het is moeilijk te zien. 

----------------------------------------------

Denemarken 🇩🇰 : voor zover bekend is er alleen straatspoor in Helsingor in gebruik . Dat was in het wegdek naast de rijbaan, maar nu op open baan naast de rijweg. Semi-straatspoor dus.  Foto op Railpictures.net . Uit 2001 en 1993 . Reizigerstreinen. Tegenover Helsingor ligt Helsingborg, en daar is in de haven nog wat straatspoor. Mogelijk vroeger ook door de stad, maar nu in een tunnel .

En voorheen in Sonderbor✝️.  Maar in de haven van Arhus✅ zijn er nog straatsporen op terrein in gebruik .

-------------------------------------

Duitsland 🇩🇪 : De No.2🥈 in de wereld qua aantal straattrein-locties ! (na 🇺🇸🥇) En de no.1🥇In Europa .(en buiten 🇺🇸 )         "o.a". in  :

- Bad Doberan(reguliere stoomtrein🚂)(!) (smalspoor)###

Olef ✅ :  (ver onder Duren)(museumsbahn, soms met stoomloc🚂) Rijd in Olef óver het krappe middeleeuwse dorpsplein ! Uniek ! Met gebruik van rode vlag . Div. films op YouTube !  Gewone passagiers treinen zijn er niet meer sinds 1981 . Er word sinds 2006 op zomerse zondagen voor toeristen gereden . De lijn is dermate uniek dat hij officieel nationaal monument is . Daarmee is de toekomst verzekerd . (Duren, met 2 puntjes op de U, ligt tussen Aken en Keulen.). 

Duren✅ : de Durener Kreisbahn rijd in Duren "op" de Ruhrdammweg . De weg is deels zó krap dat het min of meer straatspoor lijkt . Er rijden óók passagiers treinen . Onder Duren is er straatspoor op terrein . (Duren met umlaut)(•• op de U) .

Sieglar✅ : (goederen) (dit is een voormalige streektramlijn)(naar Zundorf) . Te zien op YouTube ! Met hedendaagse goederentrein . 

Singen : op terrein✅ bij Radolfzeller Strasse , en op terrein bij Giessereistrasse✅ . 

Krefeld✅ : bij Strasse 1 , en bij Strasse Y , en bij Hentrichstr . , en bij Dammstr . , en Am hafenkopf , op de haven draaibrug❌ , ca. 10 x op terrein boven de Anrather str. , en bij Im Stockhausen . 

Mönchengladbach✅ : op terrein bij Breite str.+Schwalmstr .

Uenzen✅ : Straattrein door dorpje. (museumsbahn, soms met stoomloc) ### 

Uelzen : in de hafen✅.

Koln/Keulen✅ : op terrein bij Get en Do . + Naast de Emdener str . Div.keren kruising met tram . + op kade bij Lagerhaus Kai . + bij Carlswerk/Schanzenstr . + in de wijk Porz . In de wijk Poll is er op een terrein nog rails aanwezig . 

Wernigerode ✅:  (reguliere stoomtrein🚂)(!)(smalspoor)(harzer schmallspurbahnen) ###.     

Wittingen✅ : in de Kaistrasse✅, buiten de stad.

Wehmingen ✅: hier is op een voormalig mijn-terrein het trammuseum Hannover gevestigd . Ligt aan eindpunt voormalige goederenlijn . Daardoor ligt er op het terrein straatspoor . De trams rijden over het grootste deel van deze oude spoorlijn, die daarvoor geëlektrificeerd is . Met allerlei bovenleiding palen . Het landschappelijke🍀 traject doet denken aan de buurtspoorwegen in België . Uiteraard zijn er video's op YouTube . En is er een website .

Zwickau✅ : lightrail sámen met tram! Op straat.  ### 

 München✅  : Uniek ! Vanaf een groot emplacement gaat een goederenlijn-in-een-asfaltweg op een futuristisch viaduct naar de auto-industrie van BMW . Eindigt met diverse sporen in diverse gebouwen bij de West Magistrale (=straatnaam) . Er kunnen dus ook (vracht) auto's rijden, maar het is geen openbare weg . Helaas geen opnames gevonden .  

Munster : op terrein bij Media markt ✅ . En op parkeerplaats bij Ratio✝ .

Bonn✅ : bij Friedrich Wohler str . 

Mannheim/Ludwigshafen/Rheinau :

- straatsporen op terrein aan Sandhoferstrasse✅. 1 spoor steekt weg én tramrails over. | in Friesenheimerstrasse✅, en op brug✅ daar. Video op YouTube. | op terrein aan Inselstrasse❌ en Industriestrasse❌. | op terrein aan Diffenestrasse✅.| op terrein aan Neckervorlandstrasse✅. | op terrein bij Binnenhafenstrasse✅. | op terrein aan & bij Werfhallenstrasse.✅ | langs Rheinkaistrasse. ✅| langs Im Zolhof. ✅| ↕️onder en boven Indigostrasse. ✅| op terrein aan Rheinuferstrasse✅, en óók langs die straat, aan beide kanten. | op terrein aan Rheinstrasse. ✅| Over landingsbaan(✈ ! ) van militair vliegveld ! (Naast Scharhof) |  op kade bij Antwerpenerstrasse. ✅| bij Kaiserworthhafen. ✅| onder Lagerhauskai, en op de kade daar.✅ | boven Lagerhauskai op terrein. ✅|  Sud strasse. ✅||| . 

Ladenburg ❌:  aan een raccordement zijn er nog diverse straatspoor restanten. De lijn is niet meer berijdbaar en ook niet meer aangesloten. 

Berlijn : op het Messe-terrein. ✅ En in/bij  o. a. de volgende straten is/was er min of meer straatspoor : Paulsternstr. /Gartenfelderstr. (bovenaan die straat, links van de Tegelbrucke, ligt nog enige 100-en meters straatspoor op terrein)(dat werd bereikt via Gartenfeldersstr., alwaar soms nog een stukje te zien is)/Motardstr. /Otternbuchtstr. /op terrein Wulamso✅/op terrein bij Am Slangengraben✅/op terrein bij Paul's kitchen✅/in de Westhafen✅/van & op Wollrabe - - Rohrdamm naar Nonnendam/van Nonnendam naar Eiswerder (eiland) en Salzhof/aan de sudhafen/over de Scholenburg/Am oberhafen/in Gotelstr.   En in een naamloze straat bij Miraustrasse t.h.v. Mec design✅  En in de Lessinger strasse✅  En op terrein bij Teich Lindenhof✅ .

Hennigsdorf (bij Berlijn) : op ca. 5 terreinen is nog straatspoor aanwezig. Deze Butzow-bahn liep ooit door naar Spandau. In Spandau was er straatspoor in o. a.  Mertensstr. /Rauchstr. /aan het Maselakekanal. De aanvoerlijn door de Neuendorferstr. is deels nog aanwezig op vrije baan tot bij Askanierstr., doch definitief buiten gebruik. Van 1923 tot 1945 was er een tramlijn tussen Hennigsdorf en Spandau, die gedeeltelijk de spoorlijn gebruikte. Die reed verder door de Neuendorferstr. naar station Spandau. (vroeger Spandau-west). 

Velten✅ (boven Hennigsdorf) : op terrein & in de haven.   

Bad Oldesloe❌ :  deze industrielijn is al enige jaren gesloten voor zover ik weet. Op Google maps is er in 2020 nog rails op straat te zien. (Sandkamp) En is de lijn ook nog aangesloten. Film uit ca. 2012 met trein op You Tube kanaal MegaBlitzmaster.

 Viernheim : op terrein naast de L311t . ❌ Buiten gebruik, en de lijn is verderop deels verdwenen .  

Darmstadt : bij Otto Röhm strasse✅ / bij Riedbahn str. ✝  / En ± 7 x op terrein boven Taubeshohlenweg . En in de Mainzer Strasse❌(?) is(?) er straatspoor in de weg, en links&rechts naast de weg. Komt vanaf de hoofdspoorweg. 1 spoor gaat na de Mainzer Strasse de Kirschen Allee❌(?) in, op straat, aan de zijkant. Liep vroeger door onder Bismarck Strasse ; restanten op terrein aanwezig(?).  2 sporen gaan bij Mainzer Strasse terrein op. Doodlopend en buiten gebruik ❌✝️. Korte video's met trein op YouTube. In de Bismarck Strasse was tot 2015 een kruising met de tram. En daarbij was er in de Kirschen Allee een stukje tramrails tussen de treinrails, om trams op trein te kunnen laden. Of af te laden. Is dus verdwenen, maar terugkomst is niet uitgesloten. Er zijn nog diverse andere voormalige goederenspoorlijn~tracés waarneembaar  En in de zomer rijd er een smalspoor-stoomtrein op de tramlijnen naar Griesheim en Eberstadt.(want ooit waren dat spoorlijnen) Dus is dat Óók straattrein ! 

En véle hafenbahnen✅ ! Soms óók met stoomloc🚂 . Op div. haven lijnen rijden regelmatig museumtreinen . Véél haven lijnen hebben delen met straatspoor . Op de hafenbahn van Neustrelitz reed in 2019 zelfs een échte ICE trein ❗Megastunt❗Uiteraard te zien op You Tube. En op foto's.

Hafenbahn o.a. in : Bremen/Zehlendorf/Emden/Hamm/Hamburg/Holzminden/Regensburg/Saerbeck/Kiel/Osnabrück/Kehl/Magdeburg/Greifswald(Salinenstrasse)/Bamberg/Frankfurt am main/Leipzig/Neuss/Deggendorf/Uffeln/Mulheim/Hildesheim/Dorsten/Weil am rhein/Lüneburg/Neustrelitz/Bremerhaven/Mainz/Cuxhaven/Celle/Hanau/Halle/Berlin/Leer/Mannheim/Heilbronn/Duisburg/Stuttgart/Bottrop/Rostock/Essen/Brandenburg a.d. Havel /Lübeck/Koblenz/Hannover/Wismar/Stralsund/Beddingen/Dortmund/Düsseldorf/Karlsruhe/Gelsenkirchen/Dresden/Erfurt/Worms .  Ca. 57 plaatsen . (!)  In Stralsund is er zelfs vernieuwing/uitbreiding.   In Greifswald had ik bij het ontdekken meteen het idee dat de havenlijn vroeger op de andere oever was. En inderdaad, een  oude kaart bevestigd  dat. Ook bij Aken is er een hafenbahn. Maar dan wel het dorp Aken. Aan de Elbe. (de bekende grote stad Aken heeft geen haven.)

Karlsruhe✅ : in de stad en in grote omgeving van de stad rijd het grootste tram-trein netwerk van Europa . Ruim 500(!) km. lang , en hét voorbeeld voor véle andere steden . Rijd over spoorlijnen , maar óók dóór krappe dorpsstraten (op enkelspoor) . Straattrein dus ! O.a. in Linkenheim , Blankenloch, en in Bad wildbad . (die laatste ligt vér van Karlsruhe af , en onder Pforzheim .)   

Heilbronn : één van die vele lijnen uit Karlsruhe gaat hélemaal naar en dóór Heilbronn, dús ook daar "straattrein". Dat is lijn S4. Maar er gaan nóg 2 van zulke lijnen op straat dóór Heilbronn : S41 & S42. Deels op vrije baan. En dan zijn er nog vele goederentrein~sporen op straat : Dit overzicht begint in het noorden⬆️  : Op een havenkade. En veel straatspoor op terrein energiecentrale⬅️. Daaronder⬇️ : op terrein Weinreuter. En op terrein Wolfkran. Op die hoogte is een rotonde, en die wordt gekruist door 4 sporen !! 2 goederentrein-sporen, en 2 tram-treinsporen van lijn S41 & S42. Die laatste gaan samen met 1 treinspoor dóór de Hans Rieserstr. Niet te zien op streetview,  maar wel veel foto's  op gleistreff.de. Ook met trams, maar niet met trein. De lijn gaat naar het noorden⬆️, alwaar het treinspoor een terrein↖️ op gaat. Vanaf dezelfde rotonde gaat het ook zuid⬇️waarts door de Auerstr. , maar alleen als de trein door de gebouwen rijd. En er zijn 2 "tram"sporen op de weg. Er is zelfs een verbindingsspoor tussen "tram" en trein op 2 plaatsen, maar de sporen liggen in elkaar ; 4 dus. Dus trein kan niet op het "tram"spoor rijden, en de "tram" niet op het treinspoor. Het noordelijk⬆️ deel van de Salzstr. heeft ook treinspoor, maar dat is buiten gebruik. Meer omlaag⬇️ is er splitsing↙️ naar terrein bij Godlieb Daimlerstr. De stamlijn gaat verder⬇️ door de Salzstr. naar  het zuiden⬇️, en wederom dóór een rotonde. Gaat door tot in de Gaswerkstr. En sluit daar aan op het hoofdspoornet. Zo te zien worden al die sporen niet of nauwelijks gebruikt. Máár de gemeente heeft grote plannen om het goederentreinenverkeer toe te laten nemen.  Ook geen video met trein gevonden op internet. Wel een paar foto's : ongeval in Salzstrasse in 2020, overdag.  En ook daar, maar toen was er nog geen trambaan. ### Elders in het noorden nog in de Hafenstr. op terrein en kade. Deze lijn is na 15 jaar weer in gebruik genomen in 2020.  1e Voorbeeld van de opleving die de gemeente wil. 

Bad Frierichshall(boven Heilbronn) : op terrein bij Bahnhof Frierichshall ~Kochendorf. En in de Audi-fabriek.

Ellerstadt ✅ : in dit dorpje, op de oeroude interlokale tramlijn Bad Durkheim - Mannheim rijden de zéér brede trams op enkelspoor dóór de krappe dorpsstraat . Er is trein-beveiliging , dús is het straattrein . Vroeger reden er ook goederentreinen . Te zien op YouTube ! 

Hanau  : bij Erichstr. Op terrein, en op 2 kades. 

Gro$sachsen✅(eigenlijk geschreven met Duitse ringel-s, maar tegenwoordig(?) ook met dubbel s) : in dit dorpje op de aloude "Triangel" OEG route Mannheim - Heidelberg - Weinheim - Mannheim (± 55 km. ! ) rijden de trams nog altijd met enkelspoor op de weg . In 1 richting dus tegen《<《 <het verkeer in ! ! Óók op deze lijnen reden vroeger goederentreinen . Films met trams op YouTube .

Op de Kattwyk brucke bij Hamburg .(gaat verdwijnen)(komt aparte spoorbrug)(bijna klaar)###

Lidaunis✅ : op een brug . ### 

Kassel : bij de Rudolf Diesel strasse✅, en bij de Otto Hahn strasse❌ .

Flensburg❌ : 2 haven lijnen . Op de linkeroever grotendeels nog bruikbaar (?) maar zo te zien buiten gebruik . Liep vroeger door via de Batteriestrasse naar industrieterrein in het noorden . De rails is deels nog aanwezig en ligt (midden) in de weg . Ook op de Strandweg . En er zijn div. restanten op terreinen . Op de rechteroever zijn er alleen nog maar restanten✝ . Film op YouTube met stoomtrein🚂 ! 

Rendsburg✝ : restanten in haven .

Sengenthal ✅: buiten dit dorpje is er lang dubbelspoor(!) over het terrein van Max Bogl(met 2 puntjes op de o). Dankzij You Tube ontdek ik dat op 15÷01>2021. Het is opvallend omdat de lijn "intensief"gebruikt word, (dat komt niet vaak meer voor) en speciaal voor dit bedrijf aangelegd is vanaf Neumarkt, en niet vanaf een spoorlijn daar dichterbij. Het bedrijf heeft ook eigen locomotiev(en). Het is wel hun enige vestiging met rails. Er dichtbij is ook een testbaan voor een nieuw soort magneetzweeftrein ! Te zien op YouTube,  maar geen trein op terrein te zien. Dat mag kennelijk niet gefilmd worden. Op Google maps loopt de lijn tot aan de poort, máár vanuit de lucht kan je zien dat hij dóór loopt over het héle terrein.

Bruchsal : bij de rotonde in de Ernst-Blickle-Strasse ligt een restant van wat ooit door ging naar fabrieksterrein. ❌. Aangesloten maar buiten gebruik.

Augsburg✅ : op ca. 15 terreinen. 

Ludwigsburg : in de Siegestrasse✅ (woonstraat) ligt een goederenspoor midden in de straat . In gebruik blijkt uit You Tube beelden. Zijlijn in de Kammererstr.❌ heeft ook straatspoor, maar dat is onderbroken en dus buiten gebruik. 

Kornwestheim❌ : in de Ebertstr. Woonstraat. Ziet er buiten gebruik uit.

Asperg❌: in de Eberhardstr. Industrie-spoor. Ziet er onderbroken en gesloten uit. 

Bernburg✅ : buiten de stad is bij Am felsenkeller recent een nieuw kort straatspoor onder een viaduct in gebruik genomen . Electrisch ! Met speciale locomotief . ###

Op het waddeneiland Borkum✅ is ook straatspoor.###

in Lübeck✅ is op het terrein van de diakonie een unieke feldbahn , de Vorwerker kleinbahn ✅. Deels met straatspoor . Nu als museumsbahn in gebruik . Te zien op YouTube.  En in de haven✅ is er nog straatspoor in gebruik of bruikbaar . Ook op de Hubbrucke . Vroeger ook op de Drehbrucke . Video's met stoomtrein op YouTube ! Deze lijn is nu alleen nog vanuit het noorden te bereiken . Gedeeltelijk nog in gebruik . Te Lubbecke-Schlutup is er straatspoor boven de Fabrikstrasse. Dat is onder de rivier de Trave. Boven die rivier is er straatspoor op ca. 3 terreinen. Allemaal gemeente Lubbeck. 

  Op de Ennepetal-bahn✅ is er in de Kuriner-tunnel straatspoor in gebruik . Goederenlijn , maar er zijn ook films met reizigers treinen . Geen reguliere . Tot 1992 lag het spoor op vrije baan, en was er maar één  rijbaan voor het overige verkeer. Sinds 1961 staan er lichten. Vroeger reed er óók nog een tram door die tunnel ! Naast de trein. Het autoverkeer word tegengehouden met lichten/slagbomen als er een trein dóór gaat. Net als bij de haven in Stralsund onder een viaduct.

  in Feuerbach ✝  bij Stuttgart was een heel straatspoor-netwerk tot voor kort. De laatste delen sloten in 2012 & 2014. In 2020 lijken er nog restanten te zijn. Alle straten zijn op streetview te zien !  Div. films op YouTube , uitzonderlijk óók met een speciale reizigerstrein. Het begon onder⬇️ de Siemensstrasse, en dan naar de Wernerstr. toe.  Dit laatste beetje is(?)nu nog in gebruik. Tot aan de Friedrich -Scholer-str. Vanaf hier kon je naar het noorden↖️⬆️ en zuiden⬇️. Noordelijk⬆️ gingen er sporen de Siegelbergstrase↖️ in, en dat liep door tot aan het viaduct in die weg. En sloot aan op de andere fabriekssporen.(onder de Siegelbergstr. is anno 2020 nog rails op vrije baan zichtbaar.) En er ging een terrein-spoor langs de Wernerstr.⬆️ Deels zou dat nog aanwezig zijn op terrein, met een U-bocht, tot bijna in de Theodorstr. Dan ging het door de Wernerstrasse⬇️ ~ Bregenzerstrasse, al waar midden op straat een 3-voudige splitsing was(!). 1. een beetje naar links↘️, de Bludenzerstr. in. Eén lijn ging de hele straat door, en één slingerde tussen de bebouwing door. Allebei eindigden ze op terreinen onder⬇️ de Stuttgarterstr.  Deze 2 takken waren al langer verdwenen. 2.Rechtdoor verder de Bregenzerstr. in⬇️, tot op een terrein bij de Leobenerstr. Dat was al niet meer bereikbaar. Halverwege zijn er op streetview nog 2 aansluitingen te zien in 2020. 3.Of rechtsaf↙️ de Steiermarkerstrasse in. [niet op straat] [laatste deel wel op straat, maar aan de zijkant.] (in die eerste 3 straten is in 2020 op Google maps de rails nog te zien)[maar dat kan achter lopen]  Tot aan de E. Hermannweg. Hier vandaan kon achteruit Am Boschwerk↖️ in gereden worden, en daar ligt(?)verderop nog rails. Tot aan Siegelbergstr. Ook op terrein boven↖️ Am Boschwerk is in 2020 nog rails te zien, en dat liep met grote bocht óók tot aan de Siegelbergstr. Vanaf E. Hermannstr.  kon de rest van de Steiermarkerstr. (op vrije baan)[aan de zijkant]bereden worden, gevolgd door Borsigstr. ~ Krailenhaldenstr. ~ Siegle str.  Die laatste 3 straten vormden bijna een ringlijn↩. Vanuit de Sieglestr. kon de Leitzstr.↗️ bereikt worden. En ooit ging het nog verder door de Rheinstahlstr.⬇️ , en daarna via terreinen naar een legerbasis. Daar ongeveer is nu de Rolandstr.  Dit netwerk kruiste de bovengrondse metro meerdere malen gelijkvloers. Op streetview zijn beide kruisingen in 2020 nog te zien, en ook de rails in de meeste straten. Vanuit de lucht is er echter te zien dat er al veel minder over is. In delen van Borsigstr. was er vrije baan aan de zijkant. T.h.v. de Mauthestr. was er een diagonale sporenkruising (X) op straat. In de meeste straten lag de rails midden op straat, en waren er diverse aansluitingen bij bedrijven. En wellicht ben ik toch wat vergeten of ken ik niet alle sporen.  Maar uiteindelijk was er nog maar 1 klant; op terrein aan de Sieglestr. Daarvoor moest dus de hele omweg↩ bereden worden.  Toen er kostbare aanpassingen nodig waren vanwege "Stuttgart21", was dat dus te kostbaar, en werd alles opgeheven.  In de Kremserstr. is in 2020 op Google ook nog rails te zien, maar dat is oude tramrails. 

Daar niet ver vandaan reed tot 2001 de industriebahn Canstatt ✝️. Deze begon bij de hoofdspoorbaan bij de Bottroperstr. in Stuttgart. En volgde die straat↘️ langs het voormalige suikerfabrieksterrein. Het trace is nog waarneembaar. Via groene vrije baan↘️omlaag naar de Haldenstr. Daar staat nog een loc-loodsje als aandenken. Hier vandaan ging de noordelijke⬆️ tak tot aan de energiefabriek bij de Reinhold-Maier-Brucke. Dat was geen straatspoor. De zuidelijke⬇️ tak volgde de Haldenstr., wat een woonstraat is. Deels met straatspoor. Verderop rechtsaf de Glockenstr. in. Straatspoor. Deels woonstraat. In beide straten is in 2020 nog rails te zien op Google maps en streetview. Én een restant dat ooit Im Schwenkrain op ging.(fabrieksterrein)  Van deze lijn heb ik niet echt foto of film gevonden. Althans niet van het straatspoor.

De Jagsttalbahn✝ reed in het dorpje Berlichingen op straat . Sinds 1988 word er niet meer gereden en is de lijn grotendeels verdwenen . Want velen wilden geen museumlijn. Maar dat houd ook in "geen" toeristen. Inmiddels zijn ze het er "nu al" over eens dat de smalspoortrein terug moet komen. Nu alléén nog "even" het geld ervoor vinden🔎🔬........... Er zijn wel opnames op YouTube🚂. Aan het eindpunt is een museum in en om het station , en daar kan ook een beetje gereden worden.  ###

De Chiemsee-bahn✅ heeft straatspoor bij het depot . Er rijd een oorspronkelijke , vierkante 🚂stoomtramloc van méér dan 100 jaar oud ,  en een replica . Deze toeristische pendeldienst van ca. 1 km. rijd niet in de winter . ###

In Bergisch Gladbach✅ ligt straat-spoor op terrein van papierfabriek Zander . Met draaischijf ! (tegenwoordig zéér zeldzaam)  Net buiten het terrein steekt deze doodlopende goederenlijn de grootste overweg van Duitsland over ! Met  14(!)  slagbomen, 23(!) lichten en 8 bellen !! (bellen zijn nauwelijks hoorbaar) Te zien op YouTube natuurlijk ! (er zijn minstens 23 lichten. Helaas is het niet (goed) te bekijken via streetview e.d. , maar voor zover het te zien is kunnen het ook 36(!)  lichten zijn). (alle rode en oranje lichten bij elkaar opgeteld)   

Aan de Nordsee✅(nabij de Waddenzee)(in de buurt van de eilanden Fohr en Anrum) zijn 2 unieke smalspoorlijnen al lang aanwezig en ook nu in gebruik . Er zijn namelijk géén wegen, maar er wonen wél mensen . Het spoor is dus de énige verbinding . (m.u.v. boot)(?) Er word met allerlei kleine voertuigjes gereden . Het is in principe alléén voor bewoners, maar je kunt er op vakantie, dus dan moet je wel mee . De noordelijke lijn begint in Dagebull nabij de gewone spoorlijn, maar niet bij het station . Op deze parkeerplaats is een beetje straatspoor . Het lijntje gaat via schiereiland Oland naar schiereiland Langenes . Ook daar is min of meer straatspoor . Spoorbreedte 900 mm.

De zuidelijke lijn is ter hoogte van Struckum . Spoorbreedte 600 mm. Begint bij "luttmoor-siel" en gaat naar schiereiland Nordstrandischmoor . Aan beide kanten is er min of meer straatspoor . "Uiteraard" zijn er You Tube opnames van beide lijnen . De bewoners rijden zélf met de treinen, en er zijn géén seinen . De bewoners zijn afhankelijk van het spoor, ook als er plots iemand naar het hospitaal moet ! (te zien op YouTube ) (lorenbahn hallig). 

Geen straattrein, maar wel iets aparts wat ik al 🔭speurende🔬 toevallig tegenkwam en niet bekend zal zijn : t.h.v. Neustrelitz ligt er, in de bossen verscholen, een smalspoor om kano's te vervoeren bij een onbevaarbaar deel van de Havel . Dubbelspoor ! Geen tractie : je moet zélf duwen of trekken ! Lengte ca. 500 meter . Deels te zien vanuit de lucht . En een paar filmpjes op YouTube . (zo ontdekte ik het)(ik zocht op "lorenbahn")(lorrie) . 

Ruhlermoor✅ : in deze streek, dichtbij NL, is een énorm smalspoornet actief !!  Ca . 130 km. lang ! ! Niet alleen uitzonderlijk lang tegenwoordig, maar ook het doel is apart : niet voor zand of steen , maar voor olie en turf . Dat de exploitant Exxon mobile is, is daardoor weer niet zo verwonderlijk, maar wel uitzonderlijk . Klasmann-Deilmann is de turf-exploitant . Met 2 vestigingen in het gebied . Diverse video's op YouTube . (moorbahn/torfbahn)

Sommige overwegen zijn met lichten beveiligd. Desondanks kwam ik zeker 1 ongeval tegen. En net als bij de suikertreinen in Australië geldt óók hier dat de trein klein is, maar wél van massief ijzer. Dus véél schade aan een auto, want die is van blik. De oorzaak is meestal onoplettendheid,  en niet afremmen & uitkijken bij nadering overweg. 

Op div.wegen & terreinen daar is er min of meer straatspoor. Er zijn maar weinig video's van op YouTube . De actueelste is van 2016 . Maar er is  wél een mooie DVD van te koop op www.ingr.co.uk. . 70 min. in goede kwaliteit voor maar 15 € incl. verzendkosten . Mét overzichtskaart in beeld , en met Engels commentaar . Geen ondertiteling . Op die site is véél meer te vinden over smalspoor, en ook véél meer DVD's ! 

Maar voor zover ik kan nagaan is het (deels?) nog in gebruik . En het netwerk was vroeger nóg groter . Vanuit de lucht kan je dat zien .   (moorbahn) Vroeger liep de lijn door naar Meppen, alwaar er een soort kabelbaan was naar de gewone spoorlijn . Deze lijn (tussen moormuseum en Meppen) lijkt geheel verdwenen .  ✴Er zijn/waren plannen om dit smalspoornet+museum te verbinden met het veen museum bij  Klazienaveen. Grensoverschrijdend smalspoor dus . Maar daar is weinig over bekend . 

Ook bij Sedelsberg/Saterland/westermoor is nog smalspoor in gebruik✅. En ook wat straatspoor op terrein, al is dat vanuit de lucht maar vaag te zien . Dat is de 3e vestiging van Klasmann-Deilmann .  Er is nog wel meer smalspoor in gebruik, maar niet met "straatspoor" . 

Wolfsburg ✅: op en rond het terrein van V W .

Bitterfeld✅: op terrein.   

Brandenburg an der Havel : in de Heidelberger str. ligt (?) nog straatspoor op terrein❌. Op terrein KFZ - Meisterwerkstatt Enrico Elbert ligt ook nog rails✝️. Én daaronder⏬, boven⏏️ de rivier, op terrein ✅. En boven⬆️ de Arthur-Bergmann-Str. op terrein ✝️ . Én op kade boven⏫ de August Sonntag str.✅. Én op kade aan de Quenzsee~rivier. En in/bij Friedrich Engels str.✝️ . En boven Caasmannstr.✝️.   

Leimbach❌ : op het terrein van Axel Schwerdt pbw ligt nog straatspoor.  Onbereikbaar. Dit werd bereikt door iemands tuin dóór te rijden !  

Blankenburg : op terreinen❌ .

Tornesch✅ : op het "stationsplein" rijd de goederentrein op straat . Deze korte lijn gaat naar Uetersen, alwaar er op terrein ook straatspoor is . Tot 1965 waren er reizigerstreinen . In het dorp is(?) de rails deels nog aanwezig, pal naast de weg. Het spoor eindigt nu even voorbij de Hafenstrasse, maar liep vroeger dóór, over straat (An der Klosterkoppel ~ Markt) , tot aan de Botermarkt. Dat is ter hoogte van Klosterhof.  De lijn eindigde altijd in dit dorp, maar later er was een splitsing, waarna goederen en reizigers apart verder gingen. Oorspronkelijk was het een paardentram. In 2020 is er 1 week proef gereden met reizigers, in het kader van eventuele reactivering. Ondanks voldoende reizigers  zou het toch te veel kosten, zo bleek, en dus gaat dat (voorlopig?) niet door. Het zijspoor naar de haven is er niet meer, en in 2019 zouden enkele ongebruikte overwegen "railsvrij" gemaakt zijn. Later zie ik op film dat in 2008 het al(lang?)  niet meer mogelijk is door te rijden na het voormalige station. 

Dresden✅ : in de Albert haven .

Nurnberg✅ : op ca. 3 terreinen. 

Brohl ✅: de Brohltalbahn is een particuliere onderneming die ook met museum(stoom🚂)treinen rijd . In de haven van Brohl is er min of meer straatspoor .

 Halle✅ : op terreinen . 

 Freiburg im bresgau ✅: op terrein naast de Rossgasslebach, en op terrein nabij Badenova betriebsrestaurant❌. Er zijn nog meer sporen daar, maar buiten gebruik,  en niet op "straat".

Berchtesgaden✅ : hier rijd een smalspoor treintje kort over straat naar de zoutmijnen . Ook met toeristen .

Bremen ✅: op terrein (en) . Één goederenlijn gaat een stukje samen met een trambaan . 

Bautzen ✅: hier is de Bombardier trein&tramfabriek . Uiteraard is er een spoor naar toe ; écht straatspoor midden op/in de Fabriksstrasse ! En op het terrein kruisen 2 sporen elkaar ! . Foto's . En films met treinen op kanaal Dietmar Luck .

Konstanz : in de haven bij het Hauptbahnhof . ❌(?) 

Arnsberg : op terrein RDM. ✅ . De lijn hier naar toe kruist een weg én een andere spoorlijn onder het beroemde Arnsberger viaduct.   

Sassnitz~Murkran : op terrein. En bij  de veerhaven.  In Sassnitz~stad was er ooit een havenspoor. 

Putgarden  : bij de veerhaven . 

Friedrichshafen✝️: er was een industrie-spoor, naast de Muhloschstr.~Am Sportpark. Deels ligt (?)de rails er nog. Dit schijnt ooit een lokalbahn naar Oberteuringen geweest te zijn. Waarschijnlijk  als zijlijn ging het naar fabrieken, en in de omgeving van de Leutholdstr. en de Industrieweg zijn(?) er nog rail-restanten. Van dit alles geen opnames  gevonden. 

Appenweier :  Industriestrasse.❌ Onbruikbaar.   

Hamm : op kades en op terrein nabij de rivier.

Achern : Guterhallenstr.❌ 

Rheinmunster : op terrein chemie park.

Wheil am rhein : op terrein & in Hafenstr. 

Laufenburg🇩🇪 : op terrein mineralen fabriek. 

Rheinfelden🇩🇪 : op terrein Vogt. 

Grenzach : op terrein Basf. En op terrein Dsm. Daar kun je zelfs rondrijden. Veel sporen. Lubmin : straatspoor op kade Am Hafen, deels zelfs dubbelspoor, en dwars op de Latzower Strasse, en bij Am Zwischenlager. Dubbelspoor zelfs. 

Totaal ca. in 133 plaatsen ✅ . 

In het verleden waren er voor zover ik weet 3 bijzondere (smal)spoorlijnen in Duitsland . Alle 3 vervoerden ze alléén goederen door krappe⚠ straatjes in de dorpen naar tientallen bedrijven .  1 . in Hohenlimburg . Met diverse aansluitingen. Op  terreinen zijn wellicht nog restanten aanwezig . Dieseltractie . Foto's op internet . Gesloten in 1983 . Zo te zien vanuit de lucht zijn er wel nog enkele normaalsporige goederensporen bij 1 van de metaalfabrieken . Gebruik/bruikbaar : onbekend . Maar op Google maps zijn vanuit de lucht locje en wagons te zien. Lijkt dus in gebruik . In de buurt van station Hohenlimburg . 

2 : in Plettenberg . Opgeheven in 1966 . Groot netwerk . Stoomtractie🚂. Geen restanten op straat , wel spectaculaire film op YouTube ! Ook in kleur ! 1 "vierkante" stoomloc(kwam weinig voor in Duitsland) is bewaard en rijd nu op Museumspoorlijn in die buurt . Ook foto's op YouTube . ###

3 : in Forst, tegen de Poolse grens . Groot netwerk  met véle aansluitingen.  Opgeheven in 1965 . Lag toen in de DDR , en wegens geldgebrek bleef veel rails daarom liggen . Zelfs nú nog !  Het is wel minder geworden, maar er zijn nog steeds (keien)straten met rails . Maar berijdbaar is het allang niet meer . Ook over de Poolse grens is(?)nog rails aanwezig , en ook op de voormalige grensbrug . En in Forst op terreinen . Er was stoomtractie🚂 . 1 stoomloc werd bewaard in museum in Leipzig , maar werd in 2012 terug gegeven aan Forst , alwaar de "verloren zoon" feestelijk onthaald werd . De stad hecht veel waarde aan haar bijzondere spoorgeschiedenis . Diverse straatsporen zijn monument , en de stoomloc(Schwarze Jule)(bijnaam) moet een speciale plaats krijgen in het textielindustrie-museum . Sommigen pleiten zelfs voor een berijdbaar traject . Bij onderzoek in Leipzig bleek Schwarze Jule na al die jaren stilstand nog steeds rijvaardig ! Films& foto's op internet/YouTube . 

Te Spich✝️, bij Troisdorf, bevond zich een Uniek tunneltje✝️ voor auto's+trein, en de trein paste er precies doorheen ! Dan géén ruimte voor ander verkeer dus ! Dit hoorde bij de Kleinbahn Siegburg - Zundorf. (die deels nog bestaat en in Sieglar op straat rijd.)  Deze "zijlijn"  ging naar het vliegveld Koln/Bonn. Maar helaas is dit deel dus verdwenen, en de onderdoorgang is verbreed. Geen straattrein dus meer daar, en foto's zijn zeldzaam. Als je zoekt met "dampflok 563007" zóu het kunnen dat je een paar foto's vind. Zo heb ik ze dus gevonden. Ondanks de Unieke locatie  weinig foto's,  en geen film gevonden. Opgeheven ca. 1977 . Op fotocommunity.de staat (ook?) één van de foto's met stoomloc 563007. Én op pickclick.de staat foto met electrische tram in het tunneltje. In 1964. 

Er zijn ook nog Feldbahnen met een beetje straatspoor.  Bijvoorbeeld in Weiskirchen en Serrig.   

Te Westkirchen ✝️ was er vroeger normaalspoor in de Munsterlandstrasse en Gerhard Frede Strasse. In of vlak naast de weg. Helaas geen foto gevonden. 

---------------------------------------------

Ecuador 🇪🇨 : in (o.a.?) Alausie . Recentelijk gemoderniseerd / vernieuwd (niet alleen de trein, ook de baan én het dorp !) . Populaire toeristische lijn door zeer gevaarlijke bergen . "Duivelsneus - gebergte" . Ook met stoomloc .  Milagro : ook hier is alles vernieuwd . Trein op vrije baan door de straat. ☆Ecuador heeft nu zelfs moderne sneltram/lightrail !☆De eerste ooit ! En zeldzaam in Latijns-Amerika. Máár  er komen er steeds méér  !!

---------------------------

Egypte 🇪🇬 : in de haven van Alexandrië . 

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

El Salvador 🇸🇻 ❌ : in hoofdstad San Salvador lijkt straatspoor te zijn door krappe straten. Is niet goed te zien. De route is zo bochtig, het lijkt wel een 8-baan ! Net als in het buurland Guatemala is er alléén smalspoor, is veel/alles door verwaarlozing buiten gebruik/verdwenen, máár zijn er nu toch plannen voor vernieuwing. Ook hier worden de (voordelen van) spoorwegen her-ontdekt ! 

--------------------------------------------

Eritrea : in de haven van Massawa.

------------------------------------------------- 

Estland 🇪🇪 : in de haven van Tallinn .   

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Filipijnen 🇵🇭 : in Calamba lijkt er een smal straatje met rails te zijn. Dat kan je street running noemen. Het lijkt op sommige straatjes in Latijns Amerika, ook in de zin dat veel in slechte staat is. Maar er is verandering gaande.

--------------------------------------------------------------

Fiji 🇫🇯 :  op het hoofdeiland is er een zéér bochtig suikerrietsmalspoorwegnet over het hele eiland . In 1988 was dat net ca. 645 km. lang❗. Op één  eiland !❕ Anno 2020 zou 300 km. nog operationeel zijn. Er is min of meer straatspoor  op een brug,  en in Neda . Wellicht ook elders, maar er zijn weinig goede vanuit-de-lucht-opnames. Er was tot enkele jaren terug een toeristische trein, maar die schijnt buiten gebruik te zijn. Op een deel van die lijn, in de buurt van Cuvu kan je naar het schijnt ca. 12 km. op de suikerriet-spoorlijn fietsen met een elektrische railfiets.(Ecotrax)

--------------------------------------------------- 

Finland 🇫🇮 : in de haven van Turku .

-----------------------------------------------------------

Frankrijk 🇫🇷 : 

Arles ✅ :  op een terrein. 

Op en bij  een brugje bij St. Valery✅ . En in de haven . Museumsmalspoorlijn . Vooral met stoomloc🚂 . ###

Pantin✝(bij Parijs) : in 2 straten ligt als aandenken nog straatspoor : rue louis Nadot & rue du Cheval blanc . Foto met trein op Railpictures.net. ###

En bij Pithiviers✅ rijd soms een schattig klein treintje pal naast de weg . Soms ook met stoomlocje(s)🚂. Restantje van lokaal spoortje. Bij het beginpunt is er straatspoor.  " Chemin de Fer musee Pithiviers" . ### Toury : op fabrieksterrein bij het station. Toury was ooit het eindpunt van het lijntje uit Pithiviers.  Niet meer te zien. 

In Saint-Gervais-les-Bains-la-Fayet ✅rijden de oude elektrische tram-treinen nog steeds een stukje op straat tegen-het-verkeer-in⚠ .(Tramway de Mont Blanc) #

## in / bij Gennevilliers(bij Parijs) is een uitgebreid parkspoor✅ .(Chemin de Fer de Chanteraines) Ging vroeger ook de straat buiten het park op. Op een brede voetgangers brug ligt het spoor in het asfalt . Dus is het straatspoor ! Uniek . Situatie lijkt op de brug in het Zuiderpark in Den Haag, maar is uiteraard niet hetzelfde . Dichtbij dat park zijn in de haven nog wat straatsporen✝ te vinden . Zo te zien is alles buiten gebruik, en deels verdwenen . Restanten liggen o.a. vlak naast de net genoemde parkspoorlijn ! . ###

 De stoomtrein🚂 van Abreschvillier ✅ heeft in het dorp straatspoor, maar niet voor passagiers--treinen. En bij het andere eindpunt rijd hij ook min of meer op/naast de weg . Deze lijn diende voor houtvervoer . Abreschvillier had ooit ook een normale spoorlijn . Nu is dat fietspad . 

Toevallig kwam ik foto tegen van andere voormalige straattrein : in Castres✝ reed van 1902 tot 1962 een soort van tram-train door de straat . Deze lijn ging naar Murat . Vanaf het straattraject in Castres is het nu voor een deel een zeer slingerend fietspad . Te zien vanuit de lucht . Ook met "trein" op YouTube te zien . Dit was de Chemin du Fer du Tarn, niet te verwarren met die hieronder, want dat is een andere lijn .

In Fougeres ✝️ reed vroeger ook stoomtrein op straat. Daar is minstens 1 foto van. 

In Saint Lieux-les-Lavaur ✅rijd een toeristisch smalspoor midden in de smalle straat.[doet denken aan zoals het was op de Jagsttalbahn]  En verderop ook straatspoor op een smalle brug. [dat doet denken aan de brug in de voormalige lijn Robakow ~ Czolnochow in Polen] Dit is een opnieuw aangelegd deel van een oud lokaalspoor dat al in 1931 opgeheven werd. Uiteraard te zien op YouTube : Chemin de Fer touristique du Tarn . 

Dunkerque(Duinkerken) : op div. terreinen in de haven. ✅

Calais :  idem .✅

Lille❌ : bij de groothandelsmarkt . (Rijsel) 

Strasbourg✅  : in de haven. 

Sete : in de haven❌ . 

Marseille  : in de haven. ✅/❌ .   

Pompey : op de brug in de Boulevard de la Moselle ligt straatspoor❌. Het hele raccordement is duidelijk al lang buiten gebruik.  Bij toeval ontdekt op 27-12-2020.  Op de diagonale ↖️spoorbrug daar dichtbij is ook min of meer straatspoor, maar verboden voor auto's🚫.   

Blenod~les~Pont~a~Mousson✅ :  In de haven. 

Metz✅ : in de haven.   

Rixheim✅ : op terrein energiecentrale. (bij Mulhouse)   

Illzach✅ : op terrein,  en op de Quai de Rotterdam.(!)(bij Mulhouse) 

Valence ✅: in de haven.

Longvic✅ : op 3 terreinen. (bij Dijon)

Dijon✅ : boven⬆️ Gare Dijon Porte Neuve. 

Collonges-au-mont-d'or(bij Lyon) : op terrein Solvay✅. 

Pierre Benite ✅: op terrein bij het gelijknamige station. 

Lyon ✅: op de Lyon terminal, en in de haven.  Én in Zone Industriële,  en daaronder⬇️ . 

Ottmarscheim✅ : in de haven.

Loire-sur-Rhone✅ : bij rue des Provence .

Saint-Clair-du-Rhone✅ : op terrein.   

Uxegney✅ :  bij het gelijknamige  Fort is recentelijk een smalspoorlijn aangelegd. Min of meer deels met straatspoor,  ook het Fort in. Waarschijnlijk was deze lijn er vroeger  ook al, en wellicht langer dan de 1,5 km. van nu. Want naar het schijnt hadden de meeste Franse forten smalspoor op en / of buiten het terrein.  Videos  op YouTube. Er was vroeger óók een gewone spoorlijn langs het dorp.  

Rillé✅ : de Chemin du fer de Rillé rijd met historische smalspoortreinen op een soort parkspoorweg. Deels op/in weg of pad, dus dat kan je straatspoor noemen. Te zien op YouTube.   

Cap Feret ✅ : sinds 1963 rijd er een dieselsmalspoortrein door de straten, tussen de 2 stranden. 6 km. Deels is het min of meer straatspoor.  Met verkeerslichten🚦 en waarschuwingslichten.  

Royan✝️ : tot 1945 was hier een stoomsmalspoornetwerk met 3 lijnen ; deels op straat. Wegens verwoesting niet meer hersteld. Het deed denken aan wat er nu in Cap Feret is, en dat is ook daar op geïnspireerd. Het is dan ook in dezelfde streek.     

Le  verdon~sur~mer✅ : op terreinen in de haven. 

Tarnos✅ : in de haven. 

Bordeaux ✅:  op terrein van Terre azur❌. En op 2 terreinen aan Rue de milan❌.  Én in Jan. 2021 is er nog een flink restant aanwezig op de Rue Brascassat❌ .  Deze voormalige goederenlijn slingert spectaculair van links naar rechts OP DE WEG ! Helaas geen foto's of film gevonden. Verderop was het op vrije baan en slingerde het verder tot bij bedrijven bij de rivier. Dat is nog waarneembaar. Én in de havens✝️ bij de sluizen bij de Quai des Caps zijn(?) er ook nog veel restanten : Quai des Caps✝️ ~ Quai Lawton✝️ ~ terrein aan overzijde Quai Armand Lalande✝️. Dit gebied werd bereikt via voormalige spoorlijn die nu deels tramlijn is. Het oude emplacement✝️ is vanuit de lucht goed zichtbaar, en het is de bedoeling dat dit ook trambaan wordt. Er was daar ook emplacement✝️ aan de Boulevard Alfred Randy✝️, en de rails is(?) er deels nog in 2021. Daarvandaan werd met een grote boog de Cours Henri Brunet bereikt✝️, en ook daar zijn(?)er restanten. Via de sluis kon ook op die manier de Quai des Caps bereikt worden. Én vanaf de Cours Henri Brunet kon ook de noordkant van de sluis bereikt worden, tot bij de Rue de Gironde✝️. Ook daar zijn(?) restanten. En wellicht waren er nog meer zijlijnen. Geen opnames gevonden helaas.

Bassens(bij Bordeaux) : op ca.4 terreinen❌.

Blanquefort(boven Boredeaux) : op 2 terreinen aan de Rue de Fleurenne❌.

Toulouse✅ : op terrein Roldan. 

La Rochelle ✅: op terrein Alsthom .   

Le Pont~de~Claix ✅ :  op terrein van Vencorex , bij de Rue de Souvenir.   

Saint Lazaire :  aan de Boulevard Paul Leferme✅, en een andere havenlijn✅ volgt de Avenue de Penhoet~Avenue Bourdelle~ Avenue de Chatonay. Geen opnames gevonden.   

Le Mans❌:  op terrein aan Avenue Pierre Piffault .   

Bourges✝️ : op terrein bij Rue des Paradis.  Onbereikbaar.

Clermont~Ferrand : op terrein onder Rue du Pre la Reine. En op terreinen aan Rue des Freres Lumiere❌. En op terreinen aan de Rue Jules Verne❌. En op terrein bij Rue Didier Daurat❌. En op terrein Michelin boven de A710❌.   

Boulou✅ : op terrein nabij het voormalig station. 

Mouguerre : op terrein Ambrogio✅.

Bayonne : aan de Adour rivier✅.   

Boucau : 2x aan de Adour rivier✅.

Volgelsheim : op kade aan het kanaal.

Biesheim : op te Rhenaroll.(boven Volgelsheim)

Kunheim : op terrein. (=boven Biesheim)

Aigues~Mortes : op terrein❌ bij Gare des Pecheurs (is een straat)(geen station) 

Fessenheim : wellicht op terrein ☢️ kerncentrale, maar dat mag je niet zien.

Chalampe : op terrein Solvay. En aan de rivier. Die lijn loopt ⬇️⬇️ door naar Ottmarsheim.

Totaal ca. 51 x ✅ . ☆op 28~12>2020 zijn er 14 steden/dorpen bij gekomen !☆[en op 1~1~21 nog 6](en op 15•01▪2021 nóg 8 !)(waarvan 6 ✅)

----------------------------------------

Georgië 🇬🇪 ✝️ / ✅: uit een Russisch filmpje op YouTube blijkt dat er in havenstad Batumi in het verleden een ander Centraal Station was, dat via straatspoor bereikt werd. Het was een elektrische lijn.  Alleen het staat-traject is verdwenen, de rest is nu in gebruik voor goederenvervoer.  En er is nog steeds actief straatspoor in de haven op diverse plaatsen . 

 __________________________________________

Ghana 🇬🇭 : op de markt in Nsawam .

-----------------------------------------------------

Griekenland 🇬🇷 ✝ : in Volos reed tot ca. 1990 een smalspoor stoomtrein🚂 midden op straat . Dat deel is verdwenen , de rest van de museumlijn is nog in gebruik voor zover bekend . 

Perama/Neo ikonio✅ : in de haven op terrein Piraeus container terminal . Geopend in 2013 . 

Loutraki ❌: het straat-smal-spoor schijnt nog aanwezig te zijn, maar is al jaren buiten gebruik . Net als een groot deel van de smalspoor lijnen in de Peleponesos . Wegens bezuinigingen . Ondanks vernieuwde banen en nieuwe treinen . Update ! Het is de bedoeling dat de lijn in 2021 weer gaat rijden !  Maar dan wel op normaalspoor, en helemaal volgens EU-voorschriften . Dus ook qua beveiliging bijvoorbeeld . Contract is getekend, nu nog afwachten of alles goed gaat . 

Thessaloniki : op terreinen in de haven. Veelal buiten gebruik.

--------------------------------------------------------

Groot Brittannië 🇬🇧 : zie bij de U .

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Guatemala 🇬🇹 ❌ : in Puerto Barrios zijn(?) er restanten van het smalspoor dat naar deze stad ging. In Guatemala-city ligt het smalspoor op vrije baan in het midden van smalle straten. Het hele spoornet is door verwaarlozing/geldgebrek buiten dienst/verdwenen. De noord-zuid spoorweg San Jose-Guatamala City-Zapaca-Puerto Barrios en zijlijn zijn bijna op wat restanten na geheel verdwenen. Geld voor onderhoud was er nooit, maar om op te breken was er blijkbaar wel geld.  In Guatemala City is wel een lightrail gepland/in aanleg. 

------------------------------------------------------ 

Honduras 🇭🇳 : in San Pedro perst de trein zich door een druk bewoond steegje . Dat kan je straatspoor noemen . Net als op die markt in Thailand moeten de bewoners al hun spullen weghalen als er een trein komt .

---------------------------------------------

Hongarije 🇭🇺 : Budapest ✅ / ✖/❌ : op fabrieksterreinen bij Berlini U.  Op wikipedia word een andere locatie genoemd, maar dat is geen trein . Maar er reden voor 1996 wel op diverse plaatsen goederentreinen of goederentrams op straat !  Het tramnet is en was daar op ingericht : vandaar de seinlichten, overal, die aan trein-seinen doen denken. Overal straattrein dus ! ! Wellicht de enige film met treinen  op straat staat op You Tube kanaal Becsky Andras. Uit 1996.  In de nacht🌚 ! Her en der zijn er nog restanten. Bij station Budapest Deli is de aansluiting op het tramnet nog aanwezig, met bovenleiding.  Buiten gebruik sinds 1996. Dit punt is te zien in hierboven genoemde film. De trein reed naar de Kis krokus U. Daar ging dubbelspoor terrein van Ganz op. Die aansluiting is geheel verdwenen, maar je kan dus in principe nog wel met een trein de tramrails op. Zo lijkt het . (Streetview 2020 of eerder)  Tussen het eindpunt van Tram 42 en de route van Tram 50 is er een apart en ouderwets verbindingsspoor . Enkelspoor. Door Toth Arpad U en Hoffher Albert U. En dat werd ooit gekruist door een treinspoor, dat deels nog aanwezig is. Vooral op terreinen. Video's met (museum)trams op dit bijzondere lijntje met krappe bochten staan o.a. op YouTube kanaal cloudfater, Triple K, hamsterhamster2002, Becsky Andras. Bij Fek U en bij de Monyo brouwerij en omgeving zijn nog diverse restanten op terreinen die ooit aftakten van de tramlijn(Nu tram 28/28A/37) . Steken wel de weg over, maar zijn niet meer aangesloten.  Er waren er nog méér. Er waren véle elektrische goederentramlocomotieven, en ca. 6 zijn nog steeds in aktieve dienst ; voor transporten tussen remises, en andere als sneeuwruimers. Ze zijn van ca. 1926, dus bijna 100 jaar in gewone dienst !  Met de kenmerkende luchtfluit, die vooral vroeger óók in Nederland te horen was ! Veel video's hiervan staan vooral op YouTube kanaal jazzcool. Bijnaam van dit materieel : "muki"/"mukik".(zoekterm) #### in voorstad Csepel, onder Budapest, zijn er restanten op terrein bij Vas U. En ook in de straat daar(Szinesfem U.) liggen restanten. Noordelijker is er straatspoor  op /bij Petroleum Utca, en op kades.

### bij Kiskore✅ is er een zéér krappe weg+spoorbrug in gebruik . Er kan maar één voertuig tegelijk overheen . 

Miskolc : op terreinen.

Debrecen : op terreinen.

Kecskemet : op terreinen.

 --------------------------------------------------------------------

Ierland 🇮🇪 : in de haven van Dublin . Goederen .  En in Wexford rijden reizigerstreinen pal naast de weg . In Cork was er vroeger een havenspoorlijn, deels op straat. 

---------------------------------------------------------------

India 🇮🇳 : in div. dorpen rijden de beroemde "toy-trains" . Smalle treintjes op smalspoor door >krappe< chaotische💥 straatjes ! Soms met stoomloc🚂 . Beroemde/beruchte plaatsen zijn : Ghum , Darjeeling , Kurseong. (alle drie op dezelfde lijn) Interurbans . Ook in India is "alles" primitief en slecht en gevaarlijk .

In Gwalior is er eigenlijk een héle lange overweg, die van links naar rechts midden over straat slingert.(Mental Hospital Road/Jail Road) Personeel sluit daarom hekken🚧 met de hand, maar tóch weten sommigen er langs te komen. Deze lijn kent naar het schijnt ook nog 2 bruggen met maar één rijbaan voor álle verkeer. O.a. bij Kailaras. 

-------------------------------------------------------

Indonesië 🇮🇩 : Hier vind je meeste extrEme vormen van railvervoer . Van grOte treinen die zich dóór zéér krappe openingen  persen (waar mensen wonen!)  , en over chaotische markten , tot aan antiek en gevaarlijk primitief smalspoor !  En daartussen zit nog bijv. allerlei kleine voertuigjes, zoals een motorfiets! Maar óók grote en kleine "inspeksi" treinen, met flitslichten & sirene ! Overwegen hebben vaak slecht wegdek en zijn vaak chaotisch . Ook zijn slagbomen en lichten vaak defect of ontbreken geheel !! De meeste overwegen hebben een sirene🔊!   In Yogyakarta zijn er nog rolhekken🚧 in gebruik ! (op rails)(electrisch)(!)(bij het station)(voorheen waren ze versierd met "zonne🌻bloemen) Straattreinen zijn er o.a  in  Solo(lightrail of stoomloc🚂 uit 1896) , Maduin , en Yogyakarta .  Zoek gewone trein op YouTube met " kereta api" , en smalspoor met " kereta lori" . (naar het Engels : lorry. ) Er zijn nog veel suiker-smalspoor-lijnen, óók met antieke 🚂stoomlocs ! En een primitief gevaarlijk jungle-smalspoor ! (Lebong tandai) Ondanks modernisering is er nog veel uit de koloniale tijd in gebruik . Op wikipedia staat nog een lijn bij station Purwosari , maar daar blijkt alleen nog maar een  stukje van over te zijn .(surakarta)(solo) De andere kant op bestaat echter nog wel en rijd aan de zijkant op de weg . Dat is die eerder genoemde lijn in Solo . 

__________________________________________________

 Irak 🇮🇶 : in Basra op terrein,  en bij de Railway moskee🕌(!) .

  ----------------------------------------------------------------

Iran 🇮🇷 : te Bandar imam khomeini , in de haven. (door die vervloekte auto-correctie👿 heeft er een tijdje Bagdad i.p.v. Bandar gestaan)

--------------------------------------------------------

Italie 🇮🇹 : in Tirano . De beroemde Berninabahn rijd dóór de straat en dwars óver het dorpsplein !  In Tirano is er wel beveiliging. O.a te zien op streettrain-kanaal .

Torino(Turijn): op terrein van Fiat. Deels buiten gebruik. Dit terrein is via een tunnel verbonden met een groot emplacement, en ook daar is straatspoor.

En in Venetie veel rails op en bij veel haventerreinen . Enkele sporen zijn in gebruik . 

En in Padua op een terrein . 

Ravenna : in de haven op ca. 11 terreinen. 

Rome :  er rijd een oude smalspoor trein deels op straat . Kort restant van lijn die ooit 137 km. lang was . Interurban . Veel te zien op YouTube . Er rijd o.a. materieel van bijna 100 jaar oud in normale dienst !! Gaat verbouwd worden tot gewone tramlijn .

Genova(Genua) ✝ / ✔ : hier is een foto van uit 2002 van op railpictures.net , maar de precieze locatie ontbrak. Na vele zoekpogingen in div. jaren vond ik de locatie uiteindelijk op 27-6-2019 . Inmiddels bleek de rails daar al (lang) weg te zijn . Restant is er mogelijk nog wel . Dit was een doodlopend goederenspoor . Op Via Castel Morrone . Maar in de haven en bij de airport zijn nog vele straatsporen in gebruik✔.

 

San Giovanni In Persiceto : bij het station is een kort raccordement naar en op een terrein . Foto uit 2009 op Railpictures.net . Zo te zien nu nog aanwezig ; onbekend of het nog in gebruik is . 

Triëst : de Rivabaan✝ reed hier tot 1981 op straat , langs de haven. Foto's op You Tube kanaal AmiciCampoMartino.  Doch elders in de haven zijn er nog veel straatsporen in gebruik .

Domodossola ✝️ : de trein naar Locarno vetrok tot de jaren 1980 vanaf het Stationsplein.

Savona  : op terrein  . 

Cavatigozzi ✝️ : Tot 1956 reed de voormalige Cremona~Iseo spoorweg door de centrale straat. 

Cremona : op terreinen onder de stad.

Iseo : op 2 terreinen  bij het station.  

De Circumetnea spoorweg reed tot in 1999 in de Corso delle Provincie in Catania ✝️.  Nu in tunnel. 

La Spezia :  in de haven.   

Marina di Carrara : in de haven. 

Pisa : in de haven. 

Livorno :  op de Terminal Est, en in de haven  .

Napels : op terreinen✔/❌.

Tarente : in de haven. Brindisi : in de haven. 

Casella :  elektrische lokaaltrein rijd op een weg. Weliswaar een doodlopende en niet geheel openbare weg, máár tóch is het straatspoor !  Deze unieke smalspoorlijn uit 1929 met uniek en tevens "antiek" materieel rijd 9x per dag naar een lokaalstation aan de rand van Genova. De route is zéér slingerend en toeristisch. Reistijd ca. 1 uur. Diverse stops onderweg in-the-middle-of-nowhere .

 

Palau : een korte lijn naar de haven gaat over straat . Aan de zijkant . Reguliere treinen zijn er sinds ???? niet meer , alleen de toeristische "groene trein"komt er af en toe nog . Te zien op YouTube ! 

Op Sardinië rijd /reed de smalspoortrein ergens een stukje op straat, ook tegen het verkeer in . Locatie (nog) onbekend, maar te zien op YouTube . (Later bleek dit in Palau te zijn .)

Lasa : op terrein van marmerfabriek . Met oeroud verwaarloosd locje . Die rijd naar aparte steile bergbaan die de blokken marmer omlaag brengt . Te zien op YouTube . Uniek ! .

Milaan ✝ / ✅: op de Viale isonzo was tot in 1993 een straatspoor naar een graanhandel . Foto uit 1991 op Railpictures.net . Het lijkt er op dat er zelfs een spoor-3-hoek op straat was . Het lijntje ging de Via Mantova in , naar onbekend eindpunt .  Geen restanten . Op die plek is nu baan voor trolleybus . Dichtbij is een station , en daar ligt nog wat straatspoor .  

Bolzano : op terrein . 

En er is naar verluid straatspoor geweest op de voormalige lijnen : 

--Stresa-Mottarone(✝️1963)

--Padova-Piazolla-Carmignano(✝️1958)

--Pisa-Livorno (✝️1960)

--Porto San Giorgio-Amandola (✝️1956). Van de meeste lijnen zijn er wel wat foto's. 

Totaal ca. 20 x ✅ .

------------------------------------------------------- 

Jamaica 🇯🇲 :   op de brug over de Rio Minho bij de plaats May Pen is er straatspoor. Gebruik onbekend .  Te zien op YouTube. Tussen 1992 en 2011 reden er geen passagiersteinen op het eiland. En in 2012 was het alweer voorbij. Het grootste deel van het spoornet is verdwenen, ook al vermeld Google nog wel de stations. Er schijnen nog steeds plannen voor rehabilitatie te zijn. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Japan 🇯🇵 :  elektrische reizigers treinen (interurban) op straat :  in Kyoto(Otsu) zijn er 2 lijnen die deels op straat rijden. Metro-achtige treinen. Zie verderop.

  En in Enoshima rijd 1 lijn door een krappe straat !)⚠️(+Brede trein !) Als een Belgische NMVB-tram duikt hij plots op van tussen de huizen, om verderop weer tussen huizen te verdwijnen. Het is er zéér krap; er is véél beveiliging, maar niet iedereen ziet of begrijpt dat.  De trein toetert🔊!! dan ook vaak. Auto's en trein passen eigenlijk niet naast elkaar, dus moeten de auto's  wachten. Soms staan ze in de weg. Ook dan klinkt de claxon📢. Tijdens traditioneel feest  loopt  iedereen op straat en rijden er geen auto's. Máár de trein blijft gewoon rijden !⚠️! Te zien op YouTube.   Deze geïsoleerde electrische smalspoorlijn heeft dus géén aansluitingen op andere spoorlijnen, maar eindigt wel aan beide eindpunten bij een station van een andere spoorlijn. Maar doorrijden is dus niet mogelijk. Deze lijn is ook een beetje kustlijn, dus deels met zicht op zee. De lijn is 10 km. lang en er rijden 5 treinen per uur↔️ ; dus 10 X per uur een trein door die smalle straat !  Ook de rest van de lijn is krap . De trein "perst" zich door smalle "gangen" tussen huizen en tuinen.

En in Fukui . Deze Fubuku "tram"lijn is in 2016 gekoppeld aan een spoorlijn, en werd daarmee de eerste moderne tram-trein in Japan . En als je dat helemaal als tramlijn rekent is dit met 27 km. nu de langste tramlijn in Japan. (Van ⬇️Echizen-Takefu tot aan Washizukaharibara⬆️) Het oude materieel leek nog het meest op een trein ; maar nu rijden er nieuwe gelede lagevloertrams.

En in Otsu in 2 straten , beide met 2 sporen . Bij station biwako-hamaotsu . 

En in Kumamoto 1 spoor in 1 straat . Lokaaltrein. Gaat tot Miyoshi, maar vroeger ging de lijn tot in Kikuchi op zijn minst. Dat is nog waarneembaar.   Er zijn ook tramlijnen die wel voor tram-trein door kunnen gaan, zoals in Osaka .

Okayama : in 2019 is hier op het tramnet iets bijzonders in gebruik genomen : een "échte" Chuggington-trein ! (de eerste ter wereld)(naar de wereldberoemde Britse animatie-serie) Dús is het een straattrein ! Elektrisch ! (eigenlijk zijn het dieseltreinen, in de animatieserie) Video op YouTube . Het kleine trambedrijf word trouwens "electric railway" genoemd(op google maps) , dus is het straattrein inderdaad .

Op de Inuyama brug was dubbelspoor in het wegdek , en daar zijn veel opnames van met diverse treinen , die aparte geluiden laten horen,  i.p.v. een toeter .(!) Inmiddels is er een aparte brug voor auto's gekomen . ###

In Toyohashi is een klein trambedrijf met kleine trams . De naam is echter "Toyohashi RailRoad", dús is het een straattrein !! Dat geldt ook voor de tram in Toyama  .

Het onderscheid tussen tram of trein is vooral in Zwitserland en Japan moeilijk . Zo is er bij de stad Kochi een vrij lange interlokale tram-trein-lijn vanaf Gomenmachi. Deze Ino - lijn is enkelsporig tussen de brug over de Kagami rivier en het eindpunt Ino . Op dat deel rijd hij in div. dorpjes midden op de smalle straat, of aan de zijkant . Óók 《tégen《 het verkeer <in !  Deze streeklijn/Interurban heeft géén bel of fluit, doch net als bij Japanse treinen een melodietje . MÁÁR als het nodig is word er wél degelijk een flinke claxon🔊! gebruikt !  Op wisselplaatsen word nog op ouderwetse wijze een "voorwerp" overhandigd aan de tegenligger . Alléén daarmee mag je doorrijden . Maar tóch is er modernisering : tegenwoordig word er een portofoon mee overhandigd . Daarmee word óók nog eens toestemming gevraagd om door te rijden . De lijn kent weinig overweg-beveiliging . De totale Ino - lijn is ca. 22 km. lang.(vanaf Gomenmachi, via Kochi)(22 km. in één richting) De reistijd is echter maar liefst anderhalf uur !!  Deze unieke lijn is samen met lijn 2 te Hiroshima de langste tramlijn in Japan.(ongeveer even lang) Te zien op YouTube. Er rijden klassieke korte trams. De naam is TOSA electric railway, dús is het straattrein ! 

Op sommige tramlijnen komen zwart-gele Andreaskruisen en/of slagbomen voor, al dan niet met rode lichten.

Qua trams is Japan nog lang niet (zo) modern als qua Hogesnelheidstrein.  Bijna alle trams zijn klein, vaak niet modern, weinig trams met lage vloer, en veel lijnen zijn erg kort en niet met de stad meegegroeid. Gelede trams zijn er maar weinig, en met méér dan 3 delen nog minder. De infrastructuur is vaak oud/roestig/slecht en zéér krap. De trambedrijven zijn duidelijk niet welvarend.  Vooral in de steden zijn de trams traag, door de vele haltes, vele verkeerslichten, geen beïnvloeding van verkeerslichten, en weinig vrije banen. Rolstoel toegangelijke haltes zijn meestal onmogelijk omdat het overal zó krap is. Vaak is er amper of zelfs géén perron. Ook de remises zijn meestal érg krap, waardoor er vaak ook geen ruimte is voor gelede trams. De meeste trams overnachten  buiten.

in Niiagata✝ reed tot in 1999 ook een straattrein met brede, hoge treinen . In 1999 is de hele route opgeheven . Wel zijn er op You Tube diverse films van toen met straat-trein te zien, o.a. op het kanaal van RVRDV . Sloot voor zover bekend niet aan op andere lijnen in Niiagata. Eindpunt was tegen het Postkantoor Niiagata Sekya aan. Het Postkantoor is er nog(nieuw gebouw, maar het heke straat~tracé is totaal verdwenen. Verliet de stad via weg nr. 16. En reed daar midden op de weg. Vanaf de Yasuragi straat is de oude baan nu een pad, dat ook de Shimano rivier oversteekt, en daarna afbuigt naar het zuiden.  Buiten de stad is de route vanuit de lucht nog goed te zien . Deels nu fietspad . Ongeveer halverwege is er een spoorwegmuseumpje met materieel van de voormalige lijn . De lijn ging naar Tsubame . 

 Tip : er zijn natuurlijk véél films uit Japan, maar 1 kanaal is bijzonder : dat van Suzukawa Ayako . Want zij is wellicht de énige vrouwelijke rail-fan in Japan , en ook in algemene zin komt het weinig voor bij dames . Met haar man en vaak met hun 1 of 2 kinderen trekken ze door héél Japan en soms óók daarbuiten . Nu óók in Europa : "recent" was ze ook in Nederland !  En overal bezoeken ze spoorlijnen, metro, tram, spoormusea, attracties, enz . Leuk en gezellig om te zien, al is weinig tot niks te volgen . Soms is er Engelse ondertiteling . Ook veel aandacht voor speelgoed . Suzukawa acteert ook, ze is "allround performer" .

Een kanaal wat hier op lijkt is "TheGacchannel". Daar word Gachan gevolgd bij zijn avonturen met vooral treinen overal in Japan, en speelgoed . Verschil met Suzukawa is o.a. dat alleen hij in beeld komt, ouders dus niet . En het is op zijn eigen verzoek dat alles gefilmd word . Hij is ook ouder dan de kinderen van Suzukawa . En toch hebben ze iets met elkaar gemeen, want er is één video waarin Suzukawa op Gachan "past". En haar eigen kind(toen nog 1) er niet bij is . Hoe dat zit is onbekend, want er is te weinig uitleg in onze taal . Maar dat neemt niet weg dat het amusant is . 

 Er wordt vaak beweerd dat in Japan alles altijd op tijd rijd, maar dat is natúúrlijk onwaar. Want óók híer gebeuren ongelukken, en dan is er meestal tóch vertraging.  Bijvoorbeeld. 

Totaal ca. 6 x ✅ .

----------------------------------------------------------------------------------

Kameroen 🇨🇲 : op terrein in Douala .

---------------------------------------------------

  

Kazachstan 🇰🇿 :  in de hoofdstad Astana zijn div. straatsporen op industrieterreinen . En in Karaganda op terrein . En in Alma-ata op terreinen . 

----------------------------

Kirgizië 🇰🇬 : op terrein in Bisjkek .

  ---------------------------------------------------------------------------

Kroatie 🇭🇷 :  in Rijeka rijden goederentreinen aan de zijkant op de weg door een drukke hoofdstraat . Ook tégen<<《《het (bus)verkeer in ! Te zien op You Tube . ###  Split , in de haven . ### Zagreb : bij Zagorska Ul .  En op een terrein naast Ul Donje Svetice liggen nog restanten . Dit was verbonden met een goederenlijn waarover ook trams gebracht kunnen worden . Trein kan dus in principe op het tramnet rijden. Dat kan dus nog nog zo te zien maar gebeurt weinig of niet (meer) . Die lijn heeft dan ook deels bovenleiding , en loopt midden dóór↙️een (ongebruikte) keerlus ! Later ontdek ik vlak rechts↘️ naast de keerlus nog restant van ⬇️overstekend spoor. Dit ging lang geleden "rechtsom"↪ achterlangs Heinzelova Ul en Lovinciceva Ul naar een terrein↗️. Nog waarneembaar. En ik ontdek dat er ↖️links boven de keerlus ook een industrie-spoor  geweest is. Ook dat is dus nog waarneembaar en/of er zijn restanten. Deze lijn ging dus ↩"linksom" , via daar waar nu nieuw winkelcentrum staat, naar terrein↖️ waar nu "Plinara" is. "Onderweg" werd het terrein waar nu Museum Katran is aangedaan ; daar ligt nog wat rails.  

---------------------------------------------------------------

Laos 🇱🇦 : op een brug bij Vientiane . 

 ------------------------------------------

Letland 🇱🇻 : in de haven van Riga . 

 -----------------------------------------

Litouwen 🇱🇹 : in de haven van Klaipeda, Kaunas en Vilnius .

-----------------------------------------------

Madagascar 🇲🇬  : op een brug bij Brickaville .

---------------------------------------------------

Maleisië  🇲🇾 :  Port Klang ,  Northport✅. 

---------------------------------------------------------------

Marokko 🇲🇦✝/✅? :  Er was straatspoor op brug bij Mechra bel ksiri . Maar in de haven van Casablanca is nog straatspoor aanwezig zo te zien . En in de haven van Nsar Beni Ansar. 

----------------------------------------------------------

Mexico 🇲🇽 : nieuwe toeristische lightrail op straat ! (hergebruik oude route) met véél claXon🔊 ! (Puebla-Cholula) Véél films ! Óók 🚔met politie-escorte .  Interurban . De ingebruikname van dit voor Mexico unieke en gewaagde project was een nationale gebeurtenis en werd verricht door de president . Óók te zien op YouTube . Net als soms in de USA hoeven de treinen NIET te stoppen voor een rood🔴 verkeerslicht op straat(! !)  Het materieel bestaat uit 2 diesel- lightrail-treinen die nooit gereden hebben in de plaats waar ze voor bestemd waren : Leon, Spanje . (daar werd heel project afgeblazen, terwijl het materieel er al was)(!) Derhalve zullen ze niet zoveel gekost hebben. En dus beter betaalbaar voor Mexico.  Behalve vernieuwing van de baan is óók de voorheen troosteloze omgeving sterk opgeknapt . Veel inwoners geloofden niet in de realisatie, want "er wordt zoveel beloofd"/ "er veranderd hier toch nooit iets" .  Maar déze keer dus wél !! Héél Mexico kent bijna geen passagiers treinen meer, dus dit is bijzonder . De inwoners kunnen ook gewoon meereizen, maar betalen minder . Want Mexico is arm. Veel video's als je zoekt met "tren turistico Pueblo-Chocula" of zoiets . Maar er is 1 spectaculaire opname ten tijde van de opening onder de titel " train street running Mexico" (You Tube kanaal : Maquina 1 .)  ####  En bij San Cristobal Ecatepec zijn veel goederensporen in div. straten . Ook een doorgaande goederenlijn . Geen opnames gevonden .  Mexico-city : op "Clave" , bij vallejo poniente , ligt deels straatspoor . Op You Tube is een recent accident te zien . Maar vanuit de lucht ziet de lijn er nu buiten gebruik uit . Er zijn meer straatlijnen, maar dan op vrije baan . En wel of niet in gebruik . 

 Progeso : in Calle 84  was wellicht ooit straatspoor. De lijn vanuit Merida is allang opgeheven, maar in Merida deels nog aanwezig volgens Google maps in 2021.  

-------------------------------------------------- 

Moldavië 🇦🇩 : in de hoofdstad Chisinau op terrein.  En in Tiraspol op terrein . 

  ------------------------------------------------------------

Mongolië 🇲🇳 : in Ulaanbaatar . Goederen .

-----------------------------------------------------------

Montenegro🇲🇪   : in de havenstad Bar zijn er straatsporen in de haven. En in Podgorica op een terrein onder de stad. 

-----------------------------------

Mozambique 🇲🇿 : in de haven van Beira en Maputo .

------------------------------------------------------------

Namibië 🇳🇦 : in de haven van Namibië en Walvisbaai .

--------------------------------------------------

Nederland 🇳🇱 :  ❌ = buiten gebruik . ✝ = Niet meer bruikbaar of aanwezig. ( evt.op een restant na) .         ✅ = In gebruik !  Dit overzicht heeft niet de intentie om compleet te zijn . Er kan dus wat ontbreken . Geldt ook voor de andere landen . 

in Rotterdam(waalhaven)✅ en Dordrecht(zeehaven)✅zijn(?) nog enkele straatspoor-trajecten sporadisch (!) in gebruik . Videos op YouTube !  (Rotterdam op kanaal spoor4) Vroeger was er véél méér. (zie verderop) 

🌟 ☸️ ▶️Rotterdam Marconiplein had de langste overweg van Nederland ooit(?), met de meeste r🔴de lichten.  36 stuks ! (inclusief slagboom-lichten)(plus extra lichten boven de weg, die er niet altijd waren)(verkeerslichten niet meegerekend) En ca. 8 slagbomen en ca. 10 bellen. De spoorlijn stak 2 bus🚍banen, 2 fiets🚲paden, 4 auto-rijbanen, 2 tram🚊sporen en 2 voet👣paden over.   In de buurt waren er straatsporen. 🌟☸️

🌟💥 ▶️Omdat er weinig opnames zijn van deze Unieke overweg, heb ik in jan. 2021 onderaan⏬ deze pagina eigen unieke foto's geplaatst.⬇️⬇️⬇️ 

In Dordrecht was er vroeger straatspoor op de Krommedijk en Oranjelaan. Dit was de eerste lijn naar industrie gebied De staart. Deze lijn is later verlegd en bestaat in die vorm nog steeds, maar zonder straatspoor. In dat gebied was er straatspoor op de Kerkeplaat, links naast de haven. De rails is(?) deels(?) nog aanwezig, maar het is geen straat meer.  

Tot 2003 was er in Deventer✝ een afvaltrein dóór een drukke woonstraat (M. F. de Boer laan)

💥🌟》▶️De enige film daarvan met de reguliere afval🗑️trein is Alléén te zien op het streettrain--kanaal.(voor zover ik weet)🌟

Er zijn ook foto's van . Ook op de Hanzeweg was er straatspoor, zelfs met 2 sporen. (op de ventweg) Er is een stukje rails-niet op straat- blijven liggen als herinnering, met een locje er op. (op de hoek met de Hanzeweg.) Aan een zijlijn, in de Bergpoortstraat, is als herinnering de rails in de stoep geïntegreerd . In diverse straten lagen zijsporen aan de zijkant van de weg. En op diverse terreinen. Het aantal zijlijnen en aansluitingen is diverse keren gewijzigd. 🔶️Een periode liep er zelfs rails door de kleine tuin van een directiewoning van één van de bedrijven ! ! . Helaas geen foto.  Ook opmerkelijk : dit "spoornet" was een gemeentelijk bedrijf ; het enige in Nederland .  ▶️▶️Op kanaal model-Werkplaats  Pegasus en op kanaal Great Railways staan ándere unieke opnamen van dit straatspoor. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

(Ik dacht dat er in NL bijna niets meer aan straatspoor was. Maar toen ik het nakeek bleek dat nog wel mee te vallen !) : 

-- bij station Hoorn✅ bij de Museumstoomtram . 

En in het Zuiderpark✅ in Den Haag rijden de mini-treinen🚂 een stukje midden op een pad en een brug . Uniek ! Rails in het "wegdek", dús is het straatspoor ! . Helaas is dit deel, de zogenaamde "Parkbaan", buiten het terrein, alleen in gebruik op zondagmiddag . (En tijdens de stoomdagen in april)  In de winter & bij slecht weer word er helemáál niet gereden. Óók niet op het terrein dus . Bij het terrein is een unieke overweg voor alle verkeer,  beveiligd met o.a. maar liefst 9 grote NS slagbomen ! ! Uniek in de wereld !  Deze miniatuur-spoorlijn heeft de "grootste" beveiliging van Nederland en omstreken  !  Te zien op YouTube kanaal streettrain . 

Bergen op zoom✝ : tot 2017 lag er op het stationsplein nog een stukje straatspoor . Dit was ooit van de zuidelijke & noordelijke stamlijn . Dit deel was buiten gebruik sinds 1987 . Er zijn wel foto's van . En bij de Theodorus haven is op de kade nog een stukje straatspoor aanwezig . ### Op het terrein van Philip Morris. Onbekend of dat nog in gebruik is. Wel is mij bekend dat bezoek & opnames verboden zijn ! 

bij Acht (bij Eindhoven) ligt een klein stukje straatspoor op terrein railservicecentrum ✅ . En op een afgesloten deel van de Mispelhoefweg✅ is er bruikbare rails in asfalt pal naast de hoofdspoorweg . Straatspoor dus . ### 

Er is nog straatspoor (op terreinen) in gebruik of bruikbaar te : Amsterdam (havens)✅ , Born (Limburg)(haven)✅ ,  Maastricht (Beatrix haven)✅ , Geldermalsen (heel klein stukje op emplacement) , Roosendaal (borchwerf)✝️ , Almelo(heel klein stukje bij dollegoor)✅ , Arnhem(industrie straat)❌ , Emmen(aan bargermeerkanaal)❌? , Veendam(2 terreinen boven de stad)✅ , Vlissingen-zuid : in de haven✅ . Te Roosendaal was er ook een "recente" lijn naar een bedrijf aan De Ruif. En daar is straatspoor.  Zou nooit gebruikt zijn, en zou deels nog aanwezig maar onbruikbaar zijn. Langs de Bosstraat is(?) er een nog recentere lijn, die ook nog nooit gebruikt is. Op een terrein tussen de Bosstraat en de Borchwerf is(?) nog een bruikbaar straatspoor. 

Rotterdam : op het oude terrein van de 💦Waterleiding zijn nog restanten aanwezig van het smalspoor waarover wagonnetjes met chloor☣️ reden. Ook onder nieuwe huizen. (Lage filterpad) Er zijn weinig foto's van toen. Zelfs in het gemeentearchief. 

Restanten zijn(?) nog te vinden te : Harlingen--haven , Groningen-hunzehaven , Breda(speelhuislaan)(uniek in Nederland)(rails ligt nu in bestrating)(tot na 2010 was dat niet zo)(rails is berijdbaar maar niet meer aangesloten)[foto's met trein op internet](in 2016 heeft ex- htm stoomloc 8 hier gereden)(you tube!)[helaas geen film met goederentrein bekend] Deze lijn ging nog verder via de Konijnenberg tot in het noorden , en daar zijn nog(?) wel(?) wat restanten te vinden(2019) . Helaas geen foto/film met trein  bekend.   Ook bij Passina producten bv in Breda ligt(?) nog wat straatspoor .(bij de veilingkade) . 

 Etten-Leur : onder en boven de Oude Kerkstraat was er straatspoor op terreinen.  Sloot nabij Midden Donk aan op de hoofdspoorlijn. Vele jaren na sluiting was de aansluiting er nog. Op Google maps is er in 2021 nog wat rails te zien in de Kerkstraat en op terrein van Saint Gibson(v/h isover) Boven de Hermelijnweg is ook een raccordement geweest, dat met een grote U-bocht↩️ aansloot op de hoofdspoorlijn richting Roosendaal. Maar hier is niets van terug te vinden. 

 Vliegveld Gilze-Rijen heeft ook een spooraansluiting gehad, maar ik heb er bijna niks over kunnen vinden. Dus weet ik niet of er straatspoor was. Militair oefenterrein De vijf eiken had ook een spooraansluiting, en wellicht is er nog wat rails aanwezig. Bij de Broodbaan. In 2021 is er op Google maps nog wat te zien. Geen straatspoor. 

Vliegbasis Soesterberg had ook een spooraansluiting, voor zover bekend niet met straatspoor. Vanuit de lucht is vaag het baanlichaam nog zichtbaar. 

### Stiens✝(boven Leeuwarden) Op terrein nabij voormalig station.

Er was vroeger óók straatspoor o.a. in (de Dorpstraat ! ! van) Marum✝ - Tolbert ✝- Leek✝ - Roden✝ -Peize✝ . Van deze lijn zijn div. films te zien op YouTube . En er zijn ook foto's.

Elders : Noordwolde ✝- Gorredijk ✝- Lippenhuizen✝. [is ook film van](Beide lijnen waren ooit streektramlijnen)[en op beide lijnen reden later NS - goederentreinen] ### 

In Middelburg✝ was er straatspoor op het Kleverlingse kerkpad .

In Eindhoven✝ was er veel straatspoor op de terreinen van Philips . Restanten lagen er lang, maar nu niet meer. Wel staat(?) er nu een oude wagon, wellicht als aandenken. Te zien vanuit de trein. ###

Tilburg ✝: op het voormalige terrein van de NS-werkplaats was min of meer straatspoor . Restant is er nog(?) . ###

Amersfoort ✝: ten noorden van de spoorlijn was er tot ± 2000 een doodlopend goederenspoor deels op straat . Dit gebied is deels totaal verdwenen , maar op de hoek van Ringweg-koppel en Nijverheidsweg--noord is (?) een stukje rails met stootblok "achtergebleven" . Ooit liep de lijn tot aan de Radiumweg . ###

Leeuwarden✝ had div. goederenlijnen , deels op straat . Geen restanten meer aanwezig . ###

Terneuzen✅ : bij de Beneluxweg in de haven . 1 bruikbaar spoor en 1 bruikbaar restant(!) En bij de Zwedenweg . En bij de Engelandweg en de haven daar . En bij de Osloweg . En bij de Zevenaar haven . En bij de Frankrijk weg.  ###

Onder Terneuzen : op industrieterrein sluiskil-oost✅ . Daaronder : op terrein aan Finlandweg in Westdorpe . Links naast Terneuzen : op terrein Dow chemical ✅ , in de gemeente Hoek .  ###

Zevenbergen✝ : ook hier was ooit (1916-1981) een straatspoor naar de haven/ suikerfabriek . Door de Prins Hendrikstraat . Allang verdwenen, maar aan de haven lijkt nog rails te liggen . Zo te zien vanuit de lucht . Er zijn weinig foto's van .✳Recente luchtfoto op google maps laat zien dat er inderdaad nog rails ligt ! (heb ik gezien in 2019) ###

 In Rotterdam hadden vroeger véél meer straten straatspoor . Vooral in de oude havens . Er zijn(?)(2020)volgens Google maps nog wel wat restanten . Maar steeds minder . Zo zijn de sporen "rondom" het Hillekopplein✝️ uiteindelijk toch verdwenen . Er zouden nog restanten kunnen zijn in : Keileweg, Keilestraat, Lekstraat, en aan einde Keileweg op een kade.  Dit hoorde bij de lijn op de Rechter Maas Oever, en die liep helemaal tot aan de Parksluis. En richting Schiedam. En op vrijwel iedere kade was er rails. Kruiste ook trambaan op het Marconiplein en bij de Pelgrimstraat. Die tramsporen zijn er nog ; maar alleen op het Marconiplein zijn ze in gebruik. 

Onder het centrum zijn(?)(2020) er volgens Google maps overblijfselen in/op/bij : Brede Hilledijk, Veerlaan(stukje + lang stuk)(Katendrecht). En mogelijk ook op Paul Nijghkade》》Nico Koomanskade.  Dit werd bereikt vanaf het toenmalige emplacement naast wat nu Laan op Zuid heet. Via de Brede Hilledijk(vrije baan) en Hillestraat. In Hillestraat midden in de smalle straten!(↖️➕⬆️) Was nog tot ca. 2010 aanwezig. De treinen reden ⬇️onder de Metrobaan door, en daar waren r🔴de overweglichten  De Maashaven Zuidzijde werd bereikt via de Putselaan. Op vrije baan. Daar zijn nu alleen 2 RET-tramsporen, maar ooit waren er óók 2 RTM-tramsporen(stoom&dieseltrams), plús 1 NS-treinspoor.(niet electrisch) 💥💥Totaal 5 sporen dus❗❕.(vandaar die brede grasbaan die er nu is)

Op Rotterdam  Heijplaat  : in de Klinknagelstraat>>Directiekade zijn delen behouden. En op een kleine "pier" aan die kade. Zo te zien nu gerestaureerd, en er staan originele(?) wagons op de rails. Deze straten werden bereikt vanaf de Heijplaatweg, alwaar de stamlijn nu eindigt. Ook in dit gebied was er véél méér.  

In Den Haag✝stelde het  goederenvervoer nooit zoveel voor . Straatspoor was er alleen in de laakhaven en op het terrein van de groothandelsmarkt . Dat sloot al voor 1970, en in de laakhaven sloot het in ca. 1970 . Het grootste deel verdween al gauw, maar in het 1e deel van de 1e v.d. Kunstraat bleef de rails (2 sporen met wissel ,  ooit 3 sporen) onbruikbaar aanwezig tot in 2014 ! (Inclusief de oversteek in de Waldorpstraat) . ###   Aan de Toussaintkade is een inrit met een poort. Daar áchter ligt(?) nog een stukje zéér smalle rails. Straatspoor. Liep waarschijnlijk ooit dóór de poort heen. Voor zwaar transport, maar onbekend wat er getransporteerd werd. Op terrein gasfabriek was er ook smalspoor. 

Roeleveen(in de buurt van Nootdorp) : het is natuurlijk niet echt straatspoor, maar wel zó uniek dat ik dit tóch wil vermelden ; óók omdat het wat verborgen is. Aan de Roelveense weg is er aan een 3-hoekig water🌊een kort smalspoor naar een ander smalspoor, op een ponton, met daarop een gebouwtje. De rails gaat ook naar binnen ! Van het ene naar het andere spoor kan d.m.v. een draaischijfje. Er zou nog een wagon aanwezig zijn. Dit was vroeger een testlocatie van TNO. Niet meer in gebruik ; het terrein dient alleen nog om te vissen🐟. Alleen toegang voor leden. Lekker rustig pal naast de A12(!). Bij de ingang is ook nog een hijs-installatie🏗️ aanwezig. 

Kesteren✝ : hoewel allang buiten gebruik , was er op industrieterrein bij het station nog rails aanwezig . Nu(?) alleen nog de oversteek in de Spoorstraat , want alles op het terrein is afgebroken . En het einde van het spoor dat ooit doorliep over de rivier naar Rhenen ligt ook in asfalt. Straatspoor dus . Op terrein . Te zien vanuit de lucht . 2019 .

Arnhem✝ (nogmaals) : als je vanaf Elst spoort naar Arnhem kan je kort vóór de aansluiting op de spoorlijn vanuit Ede rechts nog een stukje straatspoor op terrein " electriciteitsfabriek" zien . Áls je op tijd kijkt ! Niet meer aangesloten . Alles onder voorbehoud !  ###

IJmuiden✝ had ook straatspoor in de haven. Tot ca. 1998.

En Maassluis✝ had ook een héél klein straatspoor---trajectje naar "zee" . (Via de schuine straat die ook Burg. De Jongh kade heet ) . ###

Hoek van Holland✝ had straatspoor op de kade . ###

Velsen-Noord : op het hoogovens-terrein op div. plaatsen ✅ . ###

Medemblik✝ : de spoorlijn liep vroeger door naar de Oosterhaven, en daar was straatspoor . ### 

Koudekerk aan de Rijn : t.h.v. Hoogewaard nr. 210 ligt(?) er smalspoor op terrein,  en op de kade . Flink netwerk. In 2020 nog gezien vanuit de lucht.  Spanbeton . De overweg kent vóór - waarschuwingslichten,  maar eenmaal bij de overweg is er géén beveiliging.(!)  Helaas geen foto's of film bekend. Update !  Film met "trein" op kanaal Joachim Kaddatz ! (alleen op het terrein)(voertuig op banden verplaatst enorme betonnen elementen)(die rijden wel op rails) Voor zover bekend nog in gebruik.  Eén van de láátste voorbeelden  van industrieel smalspoor. Wellicht zelfs de laatste in Nederland.  

in de haven naast Schiedam✝ liggen nog(?) restanten. (Gustoweg)(Radiostraat). En op kades. Dit hoort bij Rotterdam. 

In de haven van Vlaardingen✅ is 1 traject nog(?) in gebruik. Op de Vulcaanweg⬇️. Aan de andere》kant van de Vulcaanhaven zijn nog wel sporen, maar duidelijk buiten gebruik. Onder⬇️ de Deltaweg is(?) er nog restant op terrein t.h.v. Van Beethoven singel. Meer naar <⬅️< was er ook rails op terrein bij de Zevenmanshaven. Zuidelijk is(?) nog rails aanwezig. Wellicht waren er vroeger nog meer aansluitingen. 

Op de stamlijn van Zwijndrecht zijn ook enkele "straat-delen" . Af en toe word de lijn nog bereden ✅. Video's op YouTube !

Oss : op industrieterrein Elzenburg is aan het einde straatspoor op terrein ✅ .  Én in de binnenstad was er ooit straatspoor in de Molenstraat, en dan naar het noorden. Daar was een fabriek. Later werd deze lijn verlegd : eerst ging de nieuwe lijn omlaag (links), wat nu de Ridderstraat is, en kruiste daarna het hoofdspoor gelijkvloers. Vervolgens rechtdoor naar de fabriek. Toen die kruising te bezwaarlijk werd, is de lijn een zijlijn naar rechts geworden. Opheffingsjaar was 1976.  Geen restanten. Wel diverse naamsverwijzingen. Er reed een vuurloze locomotief, en die bestaat nog !  Na vele omzwervingen nu gerestaureerd te zien bij de STAR te Stadskanaal. ###  

Oosterhout-noord : boven de Bovenste weg is er straatspoor op terrein❌ . En op terrein boven de Industrie weg . Dat lijkt in gebruik .

Oosterhout-zuid : in de Karolusstraat was er goederenspoor op vrije baan en wellicht deels op straat. Weinig over bekend . De lijn sloot in ±1993 en liep ⬇ naar station Gilze-Rijen . Het lange aansluit-spoor naast de hoofdspoorlijn bleef lang liggen liggen . Nu dus niet meer, doch de lijn door het bos🌲 is ongeveer tussen de Nassaulaan en de Plantage laan blijven liggen . Vermoedelijk om het bos niet te verstoren . Vanaf het fietspad kan je de overwoekerde rails toch nog op veel plekken zien . Langs de hoofdspoorlijn is er nog een straatspoor-restant wat bij de lijn naar Oosterhout hoorde. Op het terrein van Curtec international .

in de haven bij Moerdijk✅ . Op div. terreinen . Niet de haven bij het dorp, maar bij het industrieterrein . Vroeger was het wel in het dorp . Toen er nog geen spoorbrug was over het Hollands Diep eindigden alle treinen daar . Per stoom🌫schip ging je dan naar Rotterdam . Dat duurde "slechts" 3 uur !! Tegenwoordig doet de trein een half uurtje over dat traject . Alleen heeft Moerdijk allang geen station meer . 

Harderwijk✝ : tot 2006 was hier een haven lijn. Met in de haven wat straatspoor. Daar is niets van over, maar de lijn is nu deels fietspad .Er is filmpje op YouTube waar op met "railfiets" dit lijntje bereden word. 

Nijkerk✝ : ook hier was een havenlijn . Tot 1972 . Wellicht met straatspoor . Nu deels fietspad . 

Zwolle✝ : er ligt (?) nog wat straatspoor op 2 plekken aan de Russenweg . En bij de Oosterlaan, tegenover het station, ligt(?) er in een doorgang naar een binnenplaats "héél dun" smalspoor . Vermoedelijk ooit gebruikt om zware goederen te verplaatsen . Uitzonderlijk smalle rails .

Hattem✝ : op de Hoopjesweg was er min of meer straatspoor, en op een terrein . Waarschijnlijk . Want zéér weinig over bekend . Dit was een zijspoor van de lijn Zwolle-Hattem-Wapenveld-Heerde-Epe-Vaassen-Apeldoorn. Deze lijn is nu bijna helemaal fietspad .

Wapenveld✝ : op terrein papierfabriek was straatspoor . Geen restanten.

Vaassen✝ : er was straatspoor op terrein van Droste , en op het terrein van Vulcanus, in het dorp. Geen restanten.

Eerbeek✝ : er was straatspoor op 1 terrein . 

Barendrecht✝ : nabij het station was er ooit een kort veilingspoor . Niets meer terug te vinden .

Hengelo✝ : op 2 terreinen was er straatspoor . Op 1 daarvan ligt nog wel wat . (AKZO) .

Losser✝ : hier reed de trein min of meer op straat door het dorp . Er is een museum-steenfabriek met smalspoor . Ook naast een openbare weg .

Uden✝ : op terrein . Geen restanten.

Veghel ✝: op kade aan de haven was straatspoor . Geen restanten .

Leiden✝ : op 2 plekken was er straatspoor : op terrein electriciteitsfabriek in de binnenstad, en net buiten de binnenstad bij de Zijlpoortsbrug . Daar staat nu(?) nog een stootblok als aandenken . Beide plekken lagen aan de voormalige Haarlemmermeerspoorlijnen .

Utrecht ✝: in het noorden was er straatspoor naar en  op terrein van Werkspoor . Achter de loods(de Werkspoor kathedraal) en in de loods is nog straatspoor aanwezig . Dit is nu een evenementen hal , maar het is/ was ook de "geheime" opname-locatie van tv-programma Checkpoint . Op 4-7-2019 lieten ze echter per ongeluk het ophaalbrugje daar vlakbij 1 seconde zien . En ook al ben ik geen inwoner van Utrecht , ik wist meteen waar het is . Niet ergens in Apeldoorn dus, zoals elders beweert word . Maar dat kan wel een oude opname-locatie zijn .  Het tracé naar Werkspoor liep heel simpel vanaf de hoofdspoorweg . Niets meer van te zien , maar er staat wel als aandenken een locomotor aan de rand van de wijk .  Bij de 2e daalse dijk is(?) er nog wat straatspoor op terrein . Hier was ook ooit een goederenlijn naar de Demka fabriek . Deze liep parallel aan het hoofdspoor , maar dan beneden . Met overwegen dus . Demka zat waar nu Praxis ongeveer zit . Het tracé is er -zonder rails- nog , geheel overwoekerd . Aan de andere kant was er ooit een spoor naar het haventje bij de Nijverheidskade . Ook met overweg . De overwegen hadden alleen r🔴de lichten. Het huidige emplacement daar in de buurt is anders dan het vroeger was, want toen was er een keerlus . 

Onder Utrecht Centraal was er een korte lijn✝️ naar de veiling en de Jaarbeurs. Deels met straatspoor. Er is zéér weinig van bekend, zélfs geen foto. Er is 1 restant : de hefbrug naast de hoofdspoorweg . Daar kun je zelfs overheen lopen . Maar ook daar ligt geen rails meer .   

Naaldwijk ✝: op de secretaris Verhoefweg reed de WSM , en later de NS, een stukje midden op straat . Geen restanten, maar op het terrein pal voor de voormalige brandweerkazerne van Honselersdijk ligt(?) het laatste stukje WSM rails in het wegdek . De WSM-baan is nu grotendeels fietspad , en het deel tussen De Lier en Schipluiden is het mooist . Met de Unieke Trambrug bij Schipluiden ! (1912)(renovatie in 2019)  Vanuit Maasland kun je ook over een deel van een andere WSM-lijn naar Schipluiden fietsen . Onderweg was er een tussen 1912 & 1942 een spoor-3-hoek, zodat er dus ook "trams" van Maassluis naar  De Lier konden rijden . Helaas is die 3-hoek niet helemaal fietspad geworden . Dus om zo te fietsen moet je een stukje omrijden . 

Delft✝ : hier sloot de WSM aan op de NS. Tot 2009 lag er nog wat straatspoor op terrein daarvan . En vroeger was er ook straatspoor op fabrieksterreinen  . En naar de Vliet .  En in de Voorstraat is er bij nr. 94 ook een stukje rails in de "stoep". Daar zat vroeger een zeepfabriek. Het smalspoor diende voor zware transporten. Op het terrein van Gist-Brocades schijnt er ook smalspoor geweest te zijn. 

Alblasserdam❌  : op terrein van de voormalige staalfabriek aan de Staalindustrie weg zou nog een beetje straatspoor aanwezig kunnen zijn. Voor zover bekend buiten gebruik.  Alléén op het terrein is/was er rails ; er was nooit aansluiting op een andere spoorlijn. 

Delfzijl : in de haven✅. Vooral dichtbij de stad is er straatspoor op terreinen. Lijkt niet in gebruik.

Roodeschool ✅ : de lijn naar/in de Eemshaven kent ook straatspoor op terrein .

Groenlo ✝️: ooit was er hier een industrieel smalspoor. Met tunneltje. Dat is er nog, nu gaat er fietspad doorheen. Aansluitend zijn er als aandenken "bielzen" aangebracht op de Industrieweg. (doodlopende zijtak van die weg) (richting Heuzelspad). (turf transport) 

Geertruidenberg✝ : op een terrein van een electriciteitcentrale aan de Peuzelaar is het straatspoor blijven liggen . De rest van de lijn dus niet .

Alkmaar ✝️  :  de eerste stamlijn was op de kanaalkade,  tot ca. 1960. Maar sinds 1953 was er ook aan de overkant een stamlijn. Op kade en in een paar straten was er straatspoor. In 1975 was er al geen vervoer meer. Na 1980 zijn de laatste sporen verdwenen.   De vorm is vanuit de lucht nog een beetje te herkennen ; de helling is er nog, zonder rails, en vooral aan de "gebogen" vorm bij begin Kwakelkade kan je het zien. 

Hoogeveen ✝️ :  de voormalige stamlijn had een beetje straatspoor.  Vanuit de lucht is de voormalige aansluiting nog te zien. Na de vrije baan ging de lijn langs A.G. Bellstraat - Dr. Anton Philipsstraat, en die bijna helemaal uit tot waar nu rotonde is. En een kort zijtakje de Newtonstraat in. Geen rails meer aanwezig. 

### Totaal ca. 23 x ✅ .

--------------------------------------------------------

New -zeeland 🇳🇿 :  in Kawakawa (museumstoomspoorlijn🚂) , en op brug bij Hindonroad(Taieri Gorge railway)  . ###  Geen trein , maar wel uniek/bizar : in Christchurch rijden historische trams🚋 dwars door een krap overdekt winkelcentrum ! ! (YouTube!).   

~Wellington : in de haven op vele terreinen,  alsook op de helling naar de ferry die naar naar Picton vaart.

~  Picton : in de haven , in de weg naar de ferry die naar Wellington vaart.

---------------------------

Nicaragua 🇳🇮  :  wellicht was hier ook straatspoor,  net als in de buurlanden, maar hier is alles op bevel van een president verdwenen. Na de gebruikelijke verwaarlozing. Hoewel er inwoners genoeg zijn. Evenwel zijn er hier ook plannen voor heraanleg. 

-----------------------------------------------------

 Nigeria 🇳🇬 : in de haven van Lagos. En op brug bij Makurdi .

---------------------------------------------------------

Noord-Macedonie 🇲🇰 : In Skopje op 2 terreinen. Buiten gebruik cq onbruikbaar .

---------------------------------------------------

Noord-Korea 🇰🇵  :  Pyonyang : op terreinen .     

______________________________________________

Noorwegen 🇳🇴 : 

~te Narvik naast Fagernesveien❌

~te Bodo(schuine streep door 2e O)  bij het station, en restanten in de haven✝️.

 

~te Trondheim bij het station  . 

❌Rodberg : deze lijn is sinds 1988 gesloten voor reizigers, maar wel geheel aanwezig, en deels in gebruik voor goederen, en deels met railfietsen. Alleen het laatste stukje rails, over de brug bij Rodberg, is onbruikbaar en ligt onder het asfalt. Op de brug was het dus straatspoor.

 

------------------------------

Oekraïne 🇺🇦 : in Kiev in de haven . En in Odessa ook in de haven . Odessa heeft opmerkelijk veel live webcams, en de haven is(?) daar ook een beetje op te zien . Met goederentreinen, al dan niet stilstaand . Op enkele camera's zijn ook trams te zien . O.a. op 3 sporen bij het station . ###  Zaporizja : op een terrein aan de Motorobudivnkiv avenue. Zo te zien niet meer in gebruik, maar lijkt wel bereikbaar. Om daar te komen moet de trein een stukje meerijden in de trambaan, deels spook ! (tram&trein hebben dezelfde spoorbreedte)(dat is niet altijd zo)

Kharkov/Kharkiv : bij de Tsementna str. en bij Sun City Plaza is er straatspoor. Zo te zien ❌. Zoals  veel steden zijn er heel veel industriesporen, maar zoals meeestal ook nauwelijks op straat. En veel is buiten gebruik.  ###  Deze stad is 1 van de véle met een (voormalige)"pioneer~spoorweg".(nu onder andere naam) Smalspoor geëxploiteerd door jongeren. Opleidings~instituut. De korte lijn heeft als één  van de weinigen een bewaakte overweg met slagbomen. Nabij het beginpunt t.h.v. City Park Tennis Club. De lijn loopt door het bos tot aan Memorialnyy Kompleks Slavy. Er word alleen in de zomer gereden. Diverse films op YouTube.  Parallel  aan deze lijn rijden tram 12 & 26. Want er is ook een énorm tramnet  van méér dan 250 km., dat echter in zéér slechte staat is. En de meeste trams ook. Maar er is verbetering gaande, heel langzaam. 

----------------------------

Oezbekistan 🇺🇿 : op terrein in Tasjkent . En op de friendship- brug op de grens met Afghanistan . 

------------------------------------------------------------

Oostenrijk 🇦🇹 : Linz : voorheen in Linz-urfahr✝️, dóór  de Reindlstr., maar dat gebeurde maar zelden. Wel kort  te zien met trein op YouTube . Was ook op een weg/spoorbrug in die lijn . Brug was te smal voor trein samen met auto's.  Maar die brug over de Donau is verdwenen wegens te slechte conditie, en daarmee ook de spoor-verbinding over de Donau. Waarschijnlijk definitief.  Er zijn opnames  met trein op de oude brug. De spoorlijn van Urfahr naar Aigen~Schlagl⬆️ is daardoor een geïsoleerde spoorlijn geworden.  En het gaat in de toekomst een tramtreinlijn worden(S6). Die gaat wel door de Reindlstr. rijden, en over een nieuwe Donau-brug🌉. En deze keer breed genoeg. Ook voor nieuwe lijn S7. Hij is in aanbouw.(2021) Eindpunt van deze lijn S6 wordt het Hbf.  Dat is dan meteen de langste tramlijn in 🇦🇹 . (ca. 60 km.)(!)  Er komen nu al 2 tramlijnen dichtbij , en één  kruist zelfs de spoorlijn gelijkvloers.  Dus aansluiten is niet zo moeilijk.   ###    En in de haven zijn er op vele plekken straatsporen . Eén gaat ónder een rond gebouw dóór !! ### En op terrein voormalige tabakfabriek ónder⬇️ de Donau zijn nog restanten van straatsporen aanwezig, zelfs met maar liefst 2 draaischijven ! Én  op een daarvan staat nu een oude wagon ! Die nu dienst doet als ingang ! Deze lijn takte af van de nu opgebroken lijn over de Donau~brug. Zuidelijker⬇️ waren er meer zij~lijnen, en op 2 terreinen tussen 2 straten ligt nog rails. ### In de Grillmayer str. is ook een beetje straatspoor. ###  En links naast het hoofdpostkantoor (bij het Hauptbahnhof) zijn er nog restanten in beton . Dit liep tot na 2005 dóór naar het voormalig lokalbahnhof van Stern und Hafferl.  Daar is nu niets meer van te zien omdat het gebied totaal veranderd is. Unieke filmopnames van de overweg daar staan op YouTube kanaal streettrain. Én Linz had ooit een houten(!) spoorlijn . Zie bij Gmunden⏬🔽⬇️ . 

Guntramsdorf ✅: hier rijd de Wiener lokahl bahn . Vooral met trams . Zou de plaats ernaar vernoemd zijn ?? (gunTRAMsdorf) Dat is mij onbekend . Maar er kunnen ook goederentreinen rijden . Alleen schijnt dat allang niet meer te gebeuren op deze plaats . En de bewoners hopen dat dat zo blijft ! (blijkt uit berichten) Er is wel foto met trein . De Wiener lokalbahn rijd met goederentreinen over terreinen  met straatspoor  te Guntramsdorf en Wenen  .

🌟Gmunden  ✅:  in 1912 was er bij de opening al het plan om de tram🚋 , en de trein🚃naar Vorchdorf aan elkaar te koppelen . Uiteindelijk was het zover op ................................................1 september 2018 ! ! !  Daarmee heeft Oostenrijk zijn 1e tram-train . Nu niet meer met "antiek" materieel(2e/3e hands, ruim 50 jaar oud) ,  maar met moderne sneltrams. De eerste echt nieuwe voertuigen sinds 1930 ! ! . Maar wél met dezelfde luchtfluit ! In Gmunden is er dus straatspoor . Deels was dat er dus al , maar daar kon de smalspoortrein niet komen . Nu de lijnen verbonden zijn kan dat wel . Althans met de nieuwe lightrail . De oude smalspoortreinen zullen waarschijnlijk niet op het (hele) tramtraject kunnen rijden vanwege een zeer krappe straat . Gmunden was uniek vanwege de kortste tramlijn ter wereld, en is nu uniek wegens het kleinste moderne tram-trein bedrijf ter wereld . Een opmerkelijk initiatief, ook omdat de gehele gemeenteraad er unaniem(!)voor koos(in 1998)(!). Ook al moest het "hele" dorp er jarenlang voor🚧 overhoop💥🛠️, het hele dorp was enthousiast , met de burgemeester voorop !  Ook dat is een unicum . Veel films van vroeger en nu op YouTube . ### Gmunden had ooit de eerste houten(!) spoorbaan in Europa ! Helemaal via Linz naar Budweis ! Nu kun je in Gmunden en daarbuiten die route volgen als loop/fietsroute, maar deels ook per trein ! Want een deel is later gewone spoorlijn geworden . Langs de route staan borden met uitleg . Ver boven Linz, bij Kerschbaum, is er een reconstructie, en kun je een stukje mee in de zomer . Met een replica-trein anno ± 1830(!) . ### Bij OBB-station Gmunden is er straatspoor op terrein cementfabriek.  

Lambach (regio Gmunden) : boven Lambach was er straatspoor op een terrein aan de voormalige Stern&Hafferl lokaal-lijn naar Haag✝. Wellicht nog deels aanwezig, maar de lijn is in 2009 opgeheven omdat aanpassen aan de nieuwe spoorlijn te duur was .  "Onder" Lambach is er straatspoor✅ op terrein aan de Stern&Hafferl spoorlijn naar Vorchdorf✅ .

Vocklamarkt : hier begint een andere lijn van Stern und Hafferl . De Attergaubahn . Te zien op You tube . Nabij het station ligt er een stukje straatspoor✅ voor goederentreinen . Of om een trein te keren via de spoor-3-hoek . Niet met passagiers .  Ook op deze lijn reed "antiek" materieel, maar nu rijden er dezelfde sneltrams als in/bij Gmunden .  Daar dichtbij, aan de andere kant van de hoofdspoorlijn ligt er straatspoor✅ op terrein van een houthandel . 

En in Weiz Stadt✅ rijd een goederentrein midden op straat . Update : Deze lijn werd aangepast en verlengd voor reizigers treinen ! !  Inmiddels in gebruik . Uniek in Oostenrijk. Maar rijd sindsdien op vrije baan aan de zijkant. Te zien op YouTube .  En aan het einde van een nu museum zij-lijn(vanaf Weiz) is er straatspoor op het stationsemplacement in Birkenfeld ✅.

In Lainz✝ , bij Wenen , was tot in 2011 een uniek smalspoor op straat aktief met bevoorrading van een ziekenhuis🏥, en dan vooral het eten🍜. Het netwerk was maar liefst 4 km. lang . Wegens sluiting van het hospitaal werd het opgeheven , maar de rails is als monument achtergebleven . Div. films met treinen op YouTube !   

Sankt Pölten ✝ : in de Herzogenburger Strasse liggen(?) zo te zien vanuit de lucht nog wat restanten in/naast de straat, en op  verlaten terreinen. Dit waren ooit eigenlijk tramsporen, die ook door goederentreinen gebruikt werden . Ook na de opheffing van de tram in 1976 bleef dat vervoer nog deels bestaan, tot ver na 2000 . De OBB bediende deze aansluiting. De tram reed van st. Pölten naar Harland . Update : in 2017, zo'n 40 jaar na de opheffing, is de laatste rails in de straat verdwenen. Maar op de terreinen zou het nog aanwezig zijn, mogelijk tot aan/in de weg . (2020)

--------------------------------------------------------

Pakistan🇵🇰 : in de haven van Karachi . ###  Hyderabad(dus niet Haiderabad in India!)(ook wel als Hyderabad geschreven) : van bij station Hyderabad Railway(kotri junction) gaat er een lijn ⬇ naar het zuiden , die eindigt in Badin . In Hyderabad lijkt deze extreme breedspoor-lijn(1676mm. ! !) deels op straat te rijden . (vage opname op YouTube) Geen betere opname gevonden . En ook geen streetview, en ook niet goed te zien vanuit de lucht.

  ------------------------------------------------------------------------

Panama 🇵🇦 ✅ : Aan weerszijden van het Panamakanaal rijden Unieke elektrische tandrad-locomotieven op een betonnen baan. Geen vrije baan, geen ander verkeer, maar toch een soort "straatspoor" . Er zijn ook unieke draaischijven, waarvan sommigen ook "straatspoor" hebben, terwijl andere meer open zijn. Vermoedelijk zijn er 4 .  Er zijn ook sporen zonder tandrad . Veel films op YouTube . 

Er was ooit een spoorlijn met weg/railbrug naar Costa Rica. Zie bij dat land voor meer hierover. 

--------------------------------------------------------

Paraguay 🇵🇾 ❌ : naar het schijnt reden er tot na 2000 nog oeroude stoomtreinen🚂 op straat door Encarnacion. Nieuwere treinen hebben ze niet ! Daar zijn foto's van. Inmiddels schijnt er in het hele land (bijna) geen trein meer te rijden omdat alles totaal verwaarloosd en versleten is. Grote delen zijn opgebroken en kilometers lange bruggen of banen "door" het water zijn verdwenen. Heraanleg van die lijnen is dus niet eenvoudig en waarschijnlijk.  Maar vernieuwing is aangekondigd . Bijv. een lightrail van 44 km. lang. Maar vooral goederenvervoer. Video met 🚂antieke versleten rijdende stoomtrein op straat op kanaal Joachim Kaddatz. 

---------------------------------------------------------

Peru 🇵🇪 : o.a. in Tacna ✅ . Deze grensoverschrijdende lijn naar Chili is populair bij toeristen . Er rijd één - nu enigzins gemoderniseerde - motorwagen uit 1923 ! Nu met zwaailicht🚨, sirene🔊en vóóral óók claXon 🔊)))📯! ! Uniek historisch station mét poort⛩ ! Én daarboven op een klok🕒ken🔔toren ! Trein rijd dóór die poort⛩ de straat op ! Uniek ! ⚠️  Rijd óók spo👻ok ! Deels tegen<< het (soms)chaotische verkeer ⏮️in⚠️ ! Luid toeterend 📯 én met véél licht💥 ! Bijna 2 km. lang ! !  Die motorwagen --met koeien🐄schuiver! -- is Uniek in de wereld ! Én de enige reizigers~trein met 🔊sirene in de wereld ! [in recent verleden was het zelfs een Amerikaanse brandweer~sirene !](YouTube)  Tevens spoorwegmuseum in station . De lijn is in 2016 weer gaan rijden na 4 jaar stilstand . (wegens slechte baan of trein uiteraard) Maar de lijn is nu Nationaal Monument en werd opgeknapt . De trein rijd maar liefst 2 x per dag (!) . Nieuwe opnames op YouTube, óók in het donker ☻ !  De her-ingebruikname was een nationale gebeurtenis, waar pers en publiek massaal op af kwamen . Én de president kwam persoonlijk op inspectie ! Omdat het verkeer weer aan de trein moest wennen reden er eerst motoragenten🚔mee . Allemaal te zien op YouTube ! Er zijn ook (oude) opnames met goederentrein . Onbekend of die nu nog rijden . De lijn bestaat al ruim 160 jaar. Net als in Amerika zal de spoorbaan wel éérst geweest zijn, en is er lang daarna een straat van gemaakt. 

En in Huancayo✅ zou ook een straat-traject zijn . Ook steekt het spoor daar 2 keer de drukke hoofdweg over, zónder enige beveiliging ! Daarom word dat deel zelden bereden en zijn(?) er geen opnames . Reizigerstreinen rijden niet DÓÓR de hele stad heen daarom.  ###

Op de lijn Cisco - Aguas Alientes✅ (machu pichu) is er min of meer straatspoor in die 2 steden , en in dorpjes onderweg . In Cuzco zijn ook lange schuine overwegen op de drukste weg , vrijwel zónder beveiliging ! Óók daarvan geen opnames gevonden . Vermoedelijk alleen s-'nachts in gebruik, of in ieder geval weinig , of helemaal niet .  En in Juliaca rijd de trein dwars dóór een chaotische markt . 

---------------------------------------------------------

Polen 🇵🇱 : bij  Lubon✅ ; Op een brug op de Romana Maya ; Drooggevallen rivier ; Doodlopend goederenspoor .  En in Kolobrzeg✅rijd soms een stoomtrein🚂 over straat naar de haven . Daarbuiten is deze havenlijn buiten gebruik .  ### Gdansk : op haventerrein✅. En op terrein Grupa Pekabex . ### Gdynia✅ : in de haven. ###  Szczecin✅ : in de haven. ### Kolbudy ❌: op "straat" bij het station. Deze normaalspoorlijn is geheel buiten gebruik.  ### Lodz : op terrein energie fabriek . ### Katowice : op terrein Huta Ferrum , en op terrein Tauron .  ✴ Katowice en Wijde omgeving heeft ook een énorm elektrisch streektram-net ! En andere gebieden hadden een groot diesel & stoom-smal~spoor-netwerk. Op de voormalige smalspoorlijn Zagorow-Witazyce is(?) er op een weg/spoorbrug tussen Robakow en Czolnochow nog rails aanwezig .   En op de smalspoor-museumlijn in Sochaczew heeft men bij wegreconstructie een nieuw stukje Street running train gecreëerd ! !  (Kruispunt Mostowa/Wyszogrodzka)  En in Gryfice ligt er straat-smalspoor voor het lokaal-trein-station. Zo te zien buiten gebruik. (Ook dat is een museumlijn) En aan het einde van de smalspoorlijn  vanaf Przeworsk ligt er in Dynow straat-smal-spoor op een terrein. Gebruik onbekend. Ook dit is (deels) een museumlijn. De langste museumlijn zou ca. 50 km. lang zijn.   Zie voor méér info : de pagina over de Kusttram op deze website, en dan onder⬇aan . (na de tekst over de Kusttram) .   En Wikipedia. 

Raciborz  : straatspoor op fabrieksterrein  Tokai Cobex. 

🌲🌲🌲In de bossen bij de dorpen Jelen en Konewka verscholen zijn daar 2 lange bunker-tunnels, waar ooit een trein in kon. Het zijn 2 van de vele hoofdkwartieren van Hitler. Beide zijn te bezoeken, en er ligt nog wat rails dat je straatspoor zou kunnen noemen omdat het in "bestrating" ligt.   

Ustka : in de haven zijn(?) nog wat restanten.

Hel (!) : Met de trein naar de hel !! Er is een havenlijn met straatspoor, maar die is bij het station niet meer aangesloten. En in de haven is ook een smalspoor-netwerk ! Dat ook de bossen in gaat. In tegenstelling tot de meeste smalspoor~lijnen in Polen gaat het hier om militaire spoorlijnen. Nu museum bedrijf, met vele andere (oorlogs)museum-activiteiten. Maar dit militaire gebied is deels niet toegankelijk, waardoor de treinen ook niet op het haventerrein komen. Maar op recente luchtopname/You Tube kanaal Krzysztof Wolski(2019) is er wel smal+normaalspoor~materieel te zien bij de haven. Wellicht wordt het dus soms nog gebruikt. Het normaalspoor vormde een ringlijn, en aan één kant is het nog aangesloten op het gewone spoornet. Dús de haven is(?) nog bereikbaar in principe.  In de bossen zijn ook bunkers met rails, maar de locomotieven zijn te hoog om er doorheen te rijden.  Video's met smalspoor trein op You Tube ! Het is smalspoor, máár zéker géén veldspoor! [Hel betekent overigens Helium][in het Pools] . Hel ligt aan het einde van een lang schiereiland/lange landtong(Mierzeja Helska), en je kunt er gewoon met de trein naar toe. Voorheen konden er zelfs treinen dóór het dorp rijden, met straatspoor.  Dat is(?) deels nog aanwezig. Straatnaam: Morska. Het station ligt buiten het dorp en niet bij het smalspoor. Er schijnen geen buslijnen te zijn. Er zijn meer smalspoor~lijnen geweest. Er is ook oud normaalspoor materieel aanwezig in de bossen. 

------------------------------------------------------------

Portugal 🇵🇹 :  er is(?) een lijn door Coimbra❌, maar die is sinds 2004 buiten gebruik . Wel op YouTube . Dat was met gemoderniseerde treinen die ooit in NL gebouwd zijn . Het zou een lightrail worden, maar dat ging niet door.  Deze lijn schijnt veranderd te worden in een "metro bus baan". Deels al opgebroken in 2020, buiten de stad. Treinen zullen er dus "voorlopig" niet meer komen. Het straatspoor zou in 2021 nog aanwezig zijn.(streetview) ### 

 En bij Sernada do vouga zou nog een smalspoorlijn op een brug rijden. Straatspoor. Ook onzeker, maar Google vermeld wel de dienstregeling in 2021. Deze lijn is eigenlijk doorgaand, maar er wordt alleen nog richting Aveiro gereden. 

Figura la Foz : in de haven.  Barreiro : ook in de haven .  Porto : in de haven . Bobadela : haven. Setubal : op terrein.  Alhandra : haven.  Gafanha da Nazaré : haven.   Totaal ca.8 keer.  

---------------------------------------------------

Roemenië 🇷🇴✅ : Tussen Arad en Ghioroc reed ooit een elektrische trein, met in Ghioroc 2 zijtakken↔️. Tot 1965 de enige elektrische trein in Roemenië !  Tegenwoordig rijden er 2e hands trams, en daarmee is het de enige "tram-trein" in het land . Soms ligt de rails pal naast of in de weg . De 2 zijtakken zijn verdwenen, maar de trein niet !  Want af en toe rijd een originele motorwagen uit 1912 op de lijn ! Dus dan is het straattrein !!(op een deel van het traject) ⚠Steekt in Arad totaal onbeveiligd(!)schuin(!) spO👻Okrijdend(!) een "snelweg" plus tramspoor over, luid fluitend 🔊!!  Onvoorstelbaar !! Te zien op YouTube als je zoekt met "Sageata Verde" (groene pijl)[(want de trein was ooit groen)].

  En in de haven van Constanta . 

De smalspoorstoomlijn🚂 Brad - Criscior rijd deels min of meer op straat . En dat geld o.a. ook voor een dergelijke lijn tussen Moldovita en Argel .

_____________________________________

Rusland 🇷🇺✅ :  o.a  in Moskou op terrein in district pechatniki . #  in St. Petersburg in de haven . #   in Moermansk in de haven . ✳ Rostov-Don(aan de Don) : Er is hier een inmiddels moderne park(smal)spoorlijn, ooit één van de vele "pioniersspoorwegen"(geëxploiteerd door(zeer) jongeren)(zéér serieus)(nog steeds bedoeld voor opleiding naar baan bij spoorwegen)(instituut)(in vele steden). En die lijn heeft op diverse plekken straatspoor  op openbaar terrein.  Er rijd van maart tot oktober een stoomlocomotief of een nieuwe dieselloc. Midden in dit N. Ostrovskypark word de lusvormige lijn bovenaan gekruist door een niet meer gebruikt goederen(breed)spoor, dat in verbinding zou staan met de loods van het smalspoor. Vroeger kruiste dit breedspoor ook onderin de lus het smalspoor. En boven het park kruist dat breedspoor óók nog de trambaan. Aangezien die wéér een ándere spoorbreedte heeft, kruist de breedspoorlijn dus 2 andere maten, en kent de stad dus 3 spoorwijdtes ! ; waarschijnlijk een unicum in de wereld.(tegenwoordig?) Films op YouTube.  Daarbuiten zijn er in Rostov-don nog straatsporen op terreinen bij : Orskaya ulitsa###Aan de rivier###Ulitsa Malinovskogo###《| . 

Chelyabinsk : op terrein bij Sperbank.

Tsjita : op terrein bij Baykal servis.

Irkutsk : op brug over zij-arm van de Angora-rivier. 

Kaliningrad : in de haven .(Dit is een Russische enclave aan de Oostzee)

Krasnoyarsk : op terrein bij Odesskiy skver, in de haven.   

Nizhjni Novgorod : bij de Volga brouwerij. 

Novorossiejsk : in de haven.

Tip : op het YouTube-kanaal van Superlev kan je veel railverkeer in Rusland zien, maar ook in Dubai . Ook hier zie je een leuk jong gezin dat er op uit trekt en ons zo van alles laat zien . Ook Russische dingen die in het westen onbekend zijn . Ook hier zijn ook andere attracties en andere onderwerpen te zien, en veel speelgoed. Ook hier is er weinig te verstaan , en ondertiteling is er niet . Doch toch leuk & interessant .

--------------------------------

Servië 🇷🇸 : in de haven van Belgrado✅ .

--------------------------------

Slovenië 🇸🇮 : op terrein in Ljubljana .

---------------------------------------------------------

Slowakije 🇸🇰✅ : in Bratislava is er "straatspoor" op het terrein van de tram remise . Daar kunnen dus ook treinen komen . #\#  En op terreinen.  ###  Geen straatspoor, máár wél zéér bizar : bij Cierny Balog rijd een smalspoorstoomtrein🚂 "dóór" een voet⚽️bal"stadion"/veld !! Te zien op YouTube ! [Zug durch fussbalstadion] ✳️Update ! Nóóit gedacht nieuws ! Het is de bedoeling dat deze lijn opnieuw in gebruik word genomen als reguliere passagiers-smalspoor lijn, en zélfs elektrisch word !! Daarvoor worden smalspoortreinen van de Waldenburgbahn in Zwitserland overgenomen !  Afwachten of het plan ook realiteit word . 

--------------------------------------

 Soedan 🇸🇩 : in de haven van Port Soedan.

------------------------------------------------------

Spanje 🇪🇸✅ : in haven van Barcelona. Midden op straat in Carrer de Port de Miami . En de haven van Bilbao . En in de haven van Lissabon . En in de haven van Malaga. Het spoor tussen het station en de haven is semi-straatspoor. (vrije baan, maar wel bestraat.)  En in Zaragoza op terrein bij Olano Builsa Zaragoza. En in de havens van Sevilla, Valencia,  Alicante, Santander, Tarragona, Santurtzi,  Castrillon, Vigo, Coruna, en Gijon .

In mei 2021 ontdek ik nog/pas een toeristisch straatspoor in de gemeente La Pobla de Lillet. (Tren del Ciment) Rijd buiten en in het dorp "midden" in de >krappe< straten. Toepasselijk is een van die straten de Carrer de Ferrocarril. (Ferrocarril = trein) Vervolgens door de Via del Carrilet, en buiten het dorp heet het opnieuw Carrer del Ferrocarril. Ondanks de >krappe< weg is er 2-richtingsverkeer. Maar het ziet er niet druk uit. Er is wel moderne beveiliging : LED-lichtseinen, en speciale LED-waarschuwingslichten. Films op YouTube. Dit is een voormalig industrie-spoor dat tussen 1905 en 1970 reed. Als toeristentrein in gebruik genomen in 2005(!)(100 jaar later) Waarschijnlijk is de lijn daarvoor opnieuw aangelegd. Er rijden dieseltreinen. Wat ook apart is dat er hoge en lage straten in het dorp zijn. De trein volgt de hoge. 

Totaal ca. 16 locaties .

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Sri Lanka🇱🇰 : in de haven van Columbo lijkt er nog bruikbaar straatspoor te zijn, getuige recente films op YouTube. De locatie heb ik echter niet kunnen vinden. 

 -----------------------------------------

Tanzania🇹🇿 : in de haven van Dar-es-salaam.

--------------------------------------------------------

Taiwan 🇹🇼 : op de Phingsi - lijn in sommige dorpjes✅ . En tot voor kort in de haven van Keelung✝ . Foto met trein op Railpictures.net .

--------------------------------------------------------

Tsjechie 🇨🇿✅ : in Brno is er een 1,5 km. lange straatspoorlijn dwárs dóór de stad op een hoofdweg naar een expositie--terrein. Regelmatig rijden hier toeristische treinen, soms ook met stoomloc 🚂. Meestal met politie🚓escorte ! Met zwaailicht🚔 én sirene🔊 !  De lijn is niet electrisch maar heeft wél 1 verbinding met het tramnet ! En kruist 2 trambanen gelijkvloers  !  En er is bijna geen beveiliging . Veel films op YouTube. Brno heeft een originele stoomtramlocomotief, en die kan dus van de trambaan het straat-trein-spoor op, en andersom.  ###  En er is een elektrische lijn op een weg/spoorbrug bij Bechyne . ###  In Plzen is er straatspoor op terrein boven Vnohradska Tr. ✅  En op terrein  Pilsen steel✅, en er naast op terrein Skoda-fabriek✅. En boven de stad op terrein  bij MAT group. ### in Usti Nad Labem door 2 industriestraten : Zukovova en Teslova. Zo te zien buiten gebruik.  En op terrein . ###  Z l i n  :  Dankzij "Wie is de mol" ontdek ook in Zlin straatspoor ; deels in straat die Malatova heet ; en vooral op Hlavnick Nabr. Lijkt bruikbaar, onbekend of het ook gebruikt word, bereikbaar via Malatova. ### Ostrava : op vele fabrieksterreinen. Kruist diverse keren tramspoor gelijkvloers . Decin : op terrein  aan/bij Zelenicarska, en op een kade aan de Elbe boven de stad.

Dankzij toevallig filmpje op YouTube "ontdek" ik in juni 2021 nog straatspoor te Liberec, door straat die Nitranska heet. Dit goederenspoor is de verbinding met het trambedrijf van Liberec, dat ook een interlokale lijn heeft. Via dit straatspoor kunnen dus trams gebracht of gehaald worden, bijvoorbeeld.  Maar als ik het verder onderzoek blijkt er méér aan de hand ! Want de trein komt op normaalspoor, maar op het remiseterrein ligt meest 3-railig spoor. Én dat blijkt dóór te lopen op het tramnet !  Treinen kunnen dus in principe dóór rijden !  Dit 3-railig spoor loopt tot aan keerlus "Viadukt"(op Hanychovska)(lijn 1, 5 & 11), maar ook via de intercommunale lijn(11). Maar niet tot het einde. Houd op bij Kunraticka in Stary Harcov. En dan nóg één 3-rail-lijn vertakking, vanuit het centrum tot aan het eindpunt bij Sovova. (lijn 1, 2 & 3) Heden zijn er geen aansluitingen voor goederentreinen (meer?) , zoals er in bijv. Budapest waren. Maar mogelijk zijn ze er wel geweest.  Maar het is vooral ook zo dat er 2 spoorbreedtes zijn omdat er ook 2 maten trams zijn. Er ligt 1000 en 1435mm. spoor. 

-------------------------------------------------------

Thailand 🇹🇭 ✅ :  dwArs dóór een chaotische markt in Samut Sakhon !  En bij Nong Khai op een brug .  Op sommige plekken zijn nog rol🚧hekken in gebruik, of staan op reserve. Met of zonder rails. 

------------------------------------------------------

Tasmanië 🇳🇿 :  Regulier treinverkeer is er nog amper , en vooral geen reizigers treinen . In Launceton✅ is een tram/trein museum bij een oud depot met draaischijf . Op het terrein kunnen trams en treinen rijden . De rails ligt in bestrating daar . Straatspoor dus !  Op YouTube te zien met historische tram .

---------------------------------------------------------

Tunesië 🇹🇳 : in Sousse op haventerrein . Aftakking van de doorgaande spoorlijn . Maar die gaat niet meer door . Reed voor ongeveer de helft "op straat" door de stad, maar wel op vrije baan . Is(?) nog aanwezig maar geblokkeerd . Het deel dat wel in gebruik is,  is elektrisch en achter een hek . 

----------------------------------------------------------

Turkije 🇹🇷✅ : in de haven van Izmir en Istanboel .   

--------------------------------------------------------------------------

Uruguay 🇺🇾✅ : Montevideo : op de Rambla Dr. Baltasar Brum is er straatspoor in de weg en op vrije baan. Goederenlijn. En op de 4-sprong Uruguyana/Francisco Gomez is er een héle lange overweg, met dubbelspoor. Dat kun je ook street running noemen. Er zijn lichten en slagbomen,  wat uitzonderlijk is. Ook in dit land zijn grote delen van het spoornet buiten gebruik of verdwenen door verwaarlozing en geldgebrek. Ook hier zijn er renovaties gepland of aan de gang.

 Op de grensbrug tussen Jaguarao en Rio Branco is(?) nog rails in de weg aanwezig. Ook deze lijn is opgeheven, en grote delen verdwenen. Hoewel er geen conflicten meer zijn, zijn alle spoorlijnen naar het buitenland gesloten/verdwenen. 

Ukraine : staat bij de O .

-------------------------------------------------------------------

Uzbekistan 🇺🇿 - Afghanistan : op de Grensbrug ✅. 

-----------------------------------------------------

UK/GB 🇬🇧 :  Voor zover bekend is er alleen nog bij Preston✅ (Marina)een straatspoor op een brug in gebruik . Korte Doodlopende lijn. Oud "havenspoor" naar trein-werkplaats die nu(ook) railmuseum is . Er rijden stoomtreinen🚂 en goederentreinen . De lijn is via tunnels aangesloten op het hoofdspoornet . Het straatspoor is op YouTube met treinen te zien .

Alle andere locaties die op wikipedia staan zijn buiten gebruik of verdwenen . Het straatspoor in Weymouth❌ is wel op oude films te zien , en misschien nog aanwezig. Update : in 2020 begon het verwijderen van de rails. Na 20 jaar onbruik. De gemeente wilde er, in tegenstelling tot Nambour in Australië,  geen toeristische  tramlijn van maken. Dús nu komen er helemáál geen toeristen meer.(!) ###

Er is ook nog wat (bruikbaar✅)(?)(of in gebruik) straatspoor in de havens van : Felixstowe, Southampton, Liverpool, Heysham . En aan de overzijde van Southampton✅ op een militaire  pier .    ### En in Glasgow op terrein van j.g. Russell Freight park ✅❌ Zo te zien buiten gebruik . 

In Rochdale rijd de lightrail uit Manchester deels op straat✅ . 

In de haven van Poole , maar dat schijnt buiten gebruik te zijn  . 

In de havens van Harwich✝️ en Lowestoft✝️ zijn er restanten. 

In Ipswich áchter een muur én op een terrein . 

 Boven Southend~on~sea op enkele terreintjes . Lijkt buiten gebruik. Er is ook een klein draaischijfje te zien .

❕Onder het centrum van Londen bevind zich een post~trein~smal~spoor. Uniek in de wereld  !  Was automatisch,  nu niet meer dus, en is nu alleen nog toeristen-attractie. (Mail Rail). In het depot is er ""straatspoor "". Deze "mini-underground" kruipt uiteraard tussen vele gewone undergrounds(metro) door. 

Chatham✝️(bij Rochester) : er was ooit een havenlijn. Een deel daarvan is nu museumlijn. Met straatspoor. Te zien met treinen op YouTube. "✅"

In Wales is in Porthmadog✅ een stukje nog vrij nieuw(!)(2011) straat-[smal !] -spoor in gebruik op de Brittania-bridge*. Voor stoomtreinen🚂! Uniek ! Veel you-tube-opnames .  (*heraanleg)

In ± de jaren 1920 was er een gewone spoorlijn op straat in Clevedon ✝ .   

Sharpness ❌✅ : bij deze ooit drukke scheepswerf is er straatspoor op kade een brug. Buiten gebruik, maar wel bruikbaar en aangesloten. Er is een museumvereniging opgericht, maar er word nog niet gereden(2019). 

Burntisland dock ✝️  : hier zijn nog restanten.

Hull  : buiten de stad is er straatspoor op terrein van binnenhaven✅

Elsemere port ✝️ : restanten.

Connell, Schotland ✝️ . Hier is een bijzondere spoorbrug, die tot 1966 een weg/spoorbrug was. Auto's en treinen dus over een~en~dezelfde rijbaan !  Deze zij-lijn naar (nu nog steeds) dunbevolkt was nooit rendabel en sloot in 1966. Nu gaan er dus alléén nog maar auto's over de brug. En er is dus nog stééds maar één rijbaan. 

Dumfries ✝️ : hier reed trein op straat naar gasfabriek. 

Silvertown, London ✝️ : hier was ooit een uitgebreid industrie sporen netwerk. Bijnaam Silvertown tramway. Er schijnen nog enkele overblijfselen te zijn, bijv. onder de hoge baan waarop de Docklands lightrail  rijd. 

Tyne dock : in gebruik ✅. 

Tilbury : in de haven✅. 

Purfleet : in de haven✅.

Fishguard : bij het station in de haven schijnt  straatspoor te zijn. Niet goed te zien op streetview  of via de satelliet. Portbury : in de haven. 

Totaal zo'n 23 bruikbare ✅ locaties.

   - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Venezuela 🇻🇪  : in Puerto Cabello is er straatspoor in de haven. Dat lijkt in gebruik, maar is niet goed te zien. Ook in dit land is men na lange verwaarlozing bezig om het spoornet te herstellen. Of zijn er plannen daarvoor . 

-------------------------------------------------------

Vietnam 🇻🇳 : bij veel films uit Hanoi staat er "street running" , maar het is géén officiële straat daar . Het is meer een uiterst krappe spleet tussen de huizen !! En waar dus mensen wonen & spelen enz. ! ! En bewoners en toeristen pal naast de rails zitten. Of op de rails. En de trein rijd niet langzaam !   Maar bij station Ga- song- than in Ho -Chi -min -stad is er wel straatspoor op terrein . Óók in Vietnam zijn er nog rolhekken🚧 in gebruik, manueel of electrisch. Soms zijn ze héééél lang ! 🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧 ((Zoals in Ho Chi Minh-stad bij station Ga Go Vap. Waarschijnlijk de llllangste overweg ter wereld !❗! ))

--------------------------------------------------------

 Wit-rusland 🇧🇾 :  Kiev : in de haven .✅

--------------------------------------------------------------

Zuid Afrika 🇿🇦 : in Durban✅ bij  de Maydon wharf zijn div. goederensporen op straat .

Fauresmith❌ : dit was de enige plaats met gewone (stoom)trein🚂 door de straat . Recent is de lijn gesloten , maar nog wel geheel aanwezig (?) Foto met stoomtrein op Railpictures.net . Film met stoomtrein op YouTube ! .  Wilderness✅ : op brug in de Waterside road. Deze lijn reed tot 2009 continue  met stoomtreinen, is eigenlijk museum/toeristenlijn, maar is in 2019 nog steeds buiten gebruik.  

----------------------------------------------------------

Zuid Korea 🇰🇷 : in de haven van Incheon is nog wel wat straatspoor . En op terrein in Busan .

--------------------------------------------------------------

Zweden 🇸🇪 :  in Malmö zijn er straatsporen op ca. 5 terreinen in de haven. In Trelleborg is er straatspoor in de weg/rails in asfalt in een goederenlijn na het station, en op terrein.  En in Gotenburg✝ zijn bij Exportgatan restanten . ###\  En er zijn enkele spoor/weg bruggen✅ ; Over de Vuoskonjaure, ver boven Moskosel, en onder Sveg . En boven Oxbergs . Opnames op YouTube .(van die bruggen)(met trein) . In Pitea is er straatspoor op terrein . Totaal ca. 11 locaties .

-----------------------------------------------------------------

Zwitserland 🇨🇭 : ca. 61  locaties ; de No.3🥉 van de wereld. Véél interurbans !  Het land met de meeste passagierstreinen op straat in de wereld !  No. 1🥇 in the w🌍rld in terms of electric passenger trains on the streets !

Aigle✅ : (2 lijnen, tot ca. 2010 3 lijnen)[die 2 zijn o.a. te zien op streettrain-kanaal] ### 1 lijn rijd ook spook👻 door lange smalle straat ! Auto's moeten achteruit🔙 ! Weinig beveiliging  . Veel films op YouTube.  Links naast Aigle is er straatspoor op industrieterrein in de Chemin de Iles .

Bex✅ : (bij het station, én in de zéér krappe binnenstad⚠️)(!)(Brede treinen)(!)(⚠️ook tégen het verkeer in !👻)

Villars✅ : (lijn Bex - Villars)(ook in Gyron en La barboleuse) (⚠️ook in tegenrichting ! 👻)

Lausanne✅ : op de Avenue d'Echallens rijd moderne lokaaltrein deels aan de zijkant op straat. En vroeger helemaal tot aan treinstation  Chaudron. Maar dat deel is nu ondergronds. [Op straat is o.a. te zien op streettrain-kanaal] ###

Solothurn✅ : in de Baselstrasse rijd lokalbahn aan de zijkant op de weg, deels op "vrije"baan. Deze gaat o.a. naar Aarwangen, alwaar die zelfde trein ook  straatspoor heeft.

Basel✅ : (noord) op terrein bij de Riehenring/Mauerstrasse . Was tot na 2004 verbonden met straatsporen bij de Altrheinweg . Deze zijn nog wel op andere manier bereikbaar . ## en op terrein onder Neuhaus Strasse . En op Westquai Strasse . Allemaal hetzelfde gebied, grotendeels buiten gebruik . Aan de andere kant van de rivier : bij de Kohlenstrasse✝ ligt nog een restant . En daar in de buurt is er nog straatspoor op terrein bij de Schlachthofstrasse , Lysbuchelstrasse e.o. , en Hagenaustrasse . Totaal ca. 8 nog bruikbare locaties .  Basel - zuid : op terrein bij Pragstr. /Restant in Helsinki str. / in Dornacherstr. / 3x in+bij Frankfurt str. +zijweg / Wienstr. / Hafenstr. e.o . Weer ± 8 locaties .

Ook in en om Basel : Tramlijn 10 & 11 van de BLT zijn voormalige smalspoorlijnen. In de stad op straat, dús straattrein ! Tegenwoordig tram-trein . Met futuri⚡stische trams ! Lijn 10 is de langste tramlijn van Zwitserland . Óók uniek is dat hij één halte in Frankrijk heeft ! Compleet met (grens) stationsgebouw !(buiten gebruik) Vanwege de nieuwe Sneltrams is de beveiliging sterk uitgebreid . Er was héél weinig beveiliging, en nu zijn er zelfs in de velden☘ en het rustige grensdorpje Leymen r🔴de lichten en slagbomen ! Sindsdien is het niet meer nodig te fluiten🔊 . Uiteraard te zien op YouTube . Mét fluit nog te horen op streettrain-kanaal.

Bern : bij de Wankdorffeldstr.❌, en bij de Bahnstr.✅ , en bij de Guterstr.✅. 

Genève : bij de gazfabrik .

Aarwangen✅ : de lokalbahn rijd deels op straat. [ te zien op streettrain-kanaal] (⚠️rijd ook spook👻)(!) Rijd ook dwars dóór rotonde.

Rheinfelden : op fabrieksterrein .

Chur✅ : (koer) De Brede trein van de Rhb rijden op straat dwars dóór de stad richting Arosa. (te zien op streettrain-kanaal)(in 2004)(nu is er meer dubbelspoor op straat)(!) Er is weinig beveiliging . ⚠️Deels ook spook👻trein !

Le Prese✅ & st.Antonio✅en Miralago✅ & Campocologno✅ : alle vier aan de Berninabahn : In Le Prese rijd de trein ook ⚠️👻spook, en er is géén beveiliging !!   

De Waldenburgbahn✅ ligt min of meer op straat , en echt in Oberdorf (aan de zijkant). (Extra smalle "treinen") (gaat veranderen) ###

La chaux de fonds✅ : lokalbahn uit de richting La Cibourg rijd zijdelings op straat. [te zien op streettrain-kanaal] (⚠️trein rijd zonder beveiliging spook👻 op straat ! )

Colombey-muraz✅ : lokalbahn rijd deels op straat aan de zijkant in het zuidelijke deel van de Rue des Dents-Midi. ⚠️Ook 👻spook ! Deze lijn komt uit Aigle.

Op de lokaallijn Aarau-Schoftland in Unterkulm✅ ; in Oberentfelden✅ is er ook straatspoor, aan de zijkant(spook👻trein!!), én word de gewone trein gelijkvloers💥⚠️gekruist ! ! [te zien op streettrain-kanaal](met trein)[ook in Aarau] . En In Rheinach op terrein . Voorheen ook op straat in Suhr, Aarau en Menziken .(lijn Aarau-Menziken)(ooit waren beide lijnen tramlijnen) Reed tussen Aarau en Suhr door de Hintere Bahnhofstrasse*~Bucherstrasse~Tramstrasse*(!)~Bernstrasse west~Granicherstrasse. (vanaf daar is de lijn nu nog aanwezig en in gebruik.) Er is(?) wellicht nog wat rails aanwezig misschien in de Tramstrasse in 2021. De grindbaan is deels nog goed zichtbaar. Daar waar die ophoud ging de trein de weg op. Aan de zijkant. Spook👻trein dus !  * = film met straattrein is te zien op YouTube kanaal streettrain. (alleen in het zuiden van de Tramstrasse)

Buchs(bij Suhr) : op terreinen bij Oberholzstrasse. 

Op de lijn Frauenfeld-Wil in Frauenfeld✅ en in Munchwillen✅ . ###

In Sankt Gallen✅ op enkel en dubbelspoor door de stad . Dat is de oude rails/route van de vm. stadstram . ####

Biel✅ : nabij het station is er straatspoor. (lijn Ins - Biel) Én bij het station van Ins. 2 sporen met bovenleiding ; niet voor reizigers~treinen. 1 spoor is semi-permanent afgesloten.

Lijn Dietikon - Wohlen✅ : in Dietikon & Bremgarten[te zien op streettrain-kanaal] .(in het middeleeuwse Bremgarten is er o.a een middeleeuwse overdekte brug over de Woeste🌊 rivier🌊 de Reuss . Spectaculair ! )[de spoorlijn steekt deze rivier over via een aparte spoorbrug] Deze spoorlijn is ook de énige spoorlijn die door "haarspeldbochten" rijd, naast de weg !   ###

  Zürich : alleen hier is een lijn op straat alleen voor goederen . Niet electrisch . In de Hardstrasse✅, doorgaand op de Sihlquai✅ . In gebruik , en er zijn opnames van . Óók met stoomtram ! In de omgeving daar waren meer straatsporen .  ###   Nabij station Zürich Alstetten takt er een goederenlijn naar het zuiden af. Dat begint met straatspoor, en daarna, in de Flurstrasse, ligt het spoor naast de rijweg. Verderop is er een splitsing. Daar gaat een straatspoor de Fluelastrasse❌ in en eindigt daar. Liep vroeger waarschijnlijk verder door. Terug in de Flurstrasse is er t.h.v. de tramremise weer een-laatste-splitsing. Daar gaan 2 sporen terreinen  op ; 1 is het remise-terrein.  De 2e is een industrie-spoor❌ dat verderop weer straatspoor  heeft en doodloopt. Tenslotte gaat de lijn in de Flurstrasse nog wat verder en eindigt dan abrupt midden op straat en in een bocht en in een stoep !! Daar uit blijkt wel dat hier vroeger de laatste klant zat en de lijn langer was. Maar daar is niets meer van te zien. En zo te zien zijn er op de hele lijn geen klanten meer, maar dient de lijn alleen nog voor het zéér zeldzaam vervoeren van trams. De lijn is onbeveiligd.  Helaas geen foto of film gevonden.####  In de Remisenstrasse ligt ook nog straatspoor. ###  Bij de Louis Braille strasse❌ ligt onbruikbaar  straatspoor . En ook daar dichtbij bij de Raffelstrasse. ### In het noorden ligt er straatspoor in de Rickenstrasse, en vandaar over terrein naar de Neunbrunnenstrasse, en op terrein naast diezelfde weg, en op terrein Bombardier. In 2015 reden er nog nieuwe treinen voor de Nederlandse Spoorwegen over, maar nu lijkt het allemaal buiten gebruik.  

Montbovon✅ : in de Route du Village rijd de lokalbahn zijdelings op straat. ⚠️👻spooktrein ! (lijn Montreux/Bulle/Zweisimmen)

Op de appenzellerbahnen in Teufen✅ . Enkelspoor, maar het gaat dubbelspoor op straat worden . 

Zug : in de industrie Strasse is er zij-straatspoor . GuterZuge in Zug dus ! !  Gebruik onbekend.

bij Schinznach (boven Aarau) is✅ een uniek smalspoornetwerk op een tuincentrum/kwekerij !! Met straatspoor , óók dóór kas ! !  Nu alleen nog als museumlijn in gebruik . (heraanleg) Ook met stoomtreinen ! 1 van de bizarste voorbeelden van een spoorlijn ! . 

In Brock zijn(?) gedeeltes met straatspoor naar de chocoladefabriek. Het goederenvervoer zou echter in 2018 beëindigd zijn.  Film bij de fabriek op You Tube kanaal Joachim Kaddatz. Het spoor gaat verbreedt  worden. 

Innertkirchen✅ : in het centrum is kort straatspoor, en een langer stuk onder het eindstation . Dat deel is niet elektrisch en loopt naar een grot of zoiets . Dat is niet goed te zien op film en streetview .  Het ligt op terrein van de waterkrachtcentrale . Het spoor lijkt een berg / loods in te gaan . Geen foto gevonden . 

Brunnen : hier reed een smalsporige cement-trein tussen 2 terreinen . Ca. 1912-2003 . Op het Holcim fabrieksterrein bij de gewone spoorlijn is nog wat smalspoor overgebleven . Niet in gebruik. Er is ook normaalspoor op dat terrein . Er zijn wel foto's van, maar helaas schijnt niemand het ooit gefilmd te hebben .   

Nyon  : in het verleden reed een lokalbahn hier op straat . Te zien op YouTube kanaal miclo69 . De lijn loopt tegenwoordig anders, en door een tunnel . Er is een andere, doodlopende lijn✅ waaraan 2 straatsporen gelegen zijn . 1 op terrein . 

Gerlafingen✅ : op 2 terreinen van fabrieken.  

Preding : op terrein houthandel✅. 

Baldegg : op terrein . 

Hochdorf : in een naamloze straat bij het station .  

Emmen🇨🇭 : op 3 terreinen , en in de Fadenstrasse❌ . De 3 lijnen op terrein bij Emmenweidstrasse/Fadenstrasse zijn onbruikbaar.

Luzern : in de Thorenbergstrasse, en in de Werkstrasse op een brug .

Schlieren : op een terrein aan de Rutistrasse❌, en in de Ballonstrasse❌, en op terrein aan het einde van die straat❌  .

Thal  :  in de Werftstrasse , en op terrein van tram&treinfabrikant Stadler, daar vlakbij . 

Goldach : in de Steinackerstrasse✅.

Romanshorn : vanaf het station naar de kade door naamloze straat ❌(?).   

Neuhausen am Rheinfall : op fabrieksterrein  nabij station Neuhausen Rheinfall . 

Winterthur : op ca. 5 terreinen  . 

Frauenfeld : bij de Langdorfstrasse/Langfeldstrasse. 

Weinfelden : op ca. 4 terreinen  . 

Cornaux : op terrein Vitogaz.

Kolliken(met puntjes op de o) : in de Safenwilerstrasse was er straatspoor. Ingebruik tot ca. 2015. Wellicht is er nog een restant. Was doodlopend goederenspoor. Waarschijnlijk unieke film met trein op kanaal Joachim Kaddatz.   

Sursee : op terrein Stockli. En bij de Munchrutistr.

Trimbach : op terrein Borner. 

Birsfelden : op terreinen bij Hafenstr. 

 Muttenz : op terrein van Bayer en Comar, en aan de rivier. En rechts naast Rothausstr. op terrein. Met draaischijf in de "weg"! Uniek in de wereld ! (?)   

Pratteln : op terrein Schweizerhalle. Én op terrein bij Guterstr. Én in/bij Wasenstr. en Munchackerstr. 

Kaiseraugst : op terrein Thommen. 

Rheinfelden 🇨🇭 : op terreinen rond Waldrahdweg en Salinenstr. 

Sisseln : op terrein in Sisselnfeldstr. 

Men zegt vaak dat Zwitserse treinen altijd op tijd zijn. Dat kán natuurlijk niet, want óók dáár gebeuren er weleens ongevallen, en dan heb je meestal tóch vertraging. Bijvoorbeeld.

Hoewel Zwitserland één van de rijkste landen is, houd dat niet in alle ov-infrastructuur en de treinen altijd hypermodern zijn. 

 

--------------------------------------------------------------------

Oostenrijk EN Zwitserland✅ : aparte vermelding omdat dit een internationale lijn is : de Internationale RheinreguleringsBahn . Een indrukwekkende naam, doch het is maar een smalspoorlijn . Die vroeger diende voor oever - onderhoud . Nu museumlijn. Elektrisch !! 25 km. lang , 750 mm. , & 750 volt . Maar ook stoomtrein🚂 .(het noordelijkste stukje heeft geen bovenleiding) Steekt rivier over via weg/spoorbrug bij Widnau , en op die brug is straatspoor . De lijn begint boven Koblach en loopt langs de rivier tot bijna het einde van de dam bij Scheienloch, boven het dorpje Hard . De lijn is diverse keren gewijzigd . Reed tot 2011 tot in Koblach via spoorbrug . 

In december 2020 vind ik bij een nieuwe inspectie-ronde nóg 20 plaatsen ! Verspreid over Frankrijk,  Italië, Portugal & Spanje .

Daardoor ga ik óver de 600 plaatsen heen ! !   

In januari 2021 "ontdek" ik nog :  🇮🇷 🇲🇾 🇮🇶 🇨🇬 🇳🇴 🇬🇭 🇲🇦. 

Met 🇺🇸 er bij komt het dan op precies 1 0 0 landen ❗❕

 

Last update : 26~8~2021 . Én dan laat ik véle tram-trein-lijnen nog buiten beschouwing . (Máár niét álle dús!) 

Hierrronder⬇️ 3 foto's van de voormalige & unieke kruising tussen Brussel & Vilvoorde. Omdat ik deze in 2010 uitgeprint had maar op geen enkele manier terug kon vinden op internet in 2021, heb ik bij uitzondering deze foto's op de website gezet. 

⬆️↗️ MIVB/STIB PCC-7063 uit Vilvoorde op lijn 58 ontmoet in 1981 bij Buda stoomloc🚂 1627 van de Museum Stoomtrein der Twee Bruggen. Achter de goederenwagon het witte bedrijfs-locje dat jaren na de sluiting nog aanwezig was. In 1981 begon de stichting  te rijden. 

⬆️↗️ 10 jaar later is het al duidelijk dat de fabriek gaat sluiten en de lijn niet als museumlijn kan blijven helaas. Voor dat het zover was werd het materieel daarom geëvacueerd, vooral naar Maldegem. PCC 7735  op lijn 58 naar Vilvoorde ontmoet "railbus" 4620 op 5 april 1991, op de laatste exploitatie~dag van de MSTB. 'S anderendaags zou deze naar Maldegem verhuizen. In 1993 werd de tramlijn ook opgeheven, om een onzinnige reden. Tot na het jaar 2001 waren alle sporen nog aanwezig.

↗️⬆️ Tot na 2001 bleef de kruising onveranderd,  en deels was er nog "antieke" beveiliging(signalisatie) aanwezig, zoals de foto toont. Was toen al buiten gebruik. Foto uit 2002. Ik ken geen foto of film waarop zo'n oud "apparaat" in werking te zien is. Het witte locje was er in 2002 ook nog,  maar omdat de lijn allang buiten dienst/deels verwijderd was stond die al jaren stil. Niet lang daarna is ook de rails op de hefbrug verdwenen. Anno 2021 is er niets meer te zien van de hele spoorlijn + trambaan. Het Andreas(St.Andries)kruis op de foto is ook van het oude type, zoals in gans België aan de treinoverwegen én de 1000-en(!) kruisingen met de "boerentram"/buurtspoorwegen voorkwam. Dus óók op de Kusttram-lijn.  Dit zijn de enige 5 foto's die bekend zijn van dit lijntje. Ook geen video gevonden. 

↕️↕️ Buda~brug, met het witte locje. Het is 2002, het lijntje is allang gesloten, en het locje staat al bijna 10 jaar stil. Onbekend waar het uiteindelijk gebleven is. Het rechter spoor leidt naar de hoofdspoorbaan ; het linkerspoor was een zijlijn.  

↕️↕️ Dit was waarschijnlijk de langste overweg ooit van Nederland, met ca. 36 r🔴de lichten en 7 slagbomen. Ook een record dus. [ Althans in NL, want in Florida zijn er diverse overwegen met 32-38 lichten, met een uitschieter tot 74 r🔴de lichten !!!!!!! (West🌴Beach) ] Via deze overweg werden straten bereikt waar er straatspoor was. Bij de havens. Deels zouden er anno 2021 nog restanten zijn. Het goederenvervoer verdween geleidelijk, en  de overweg is daarna geleidelijk aan ook geheel verdwenen. De bocht naar het hoofdspoor is zonder rails nog aanwezig en beloopbaar. Dit zijn Unieke foto's ! Er zijn maar weinig foto's van, en deze trein kwam opeens toen ik er was. Toevalstreffer dus. Helaas is er ook geen goede video van, behalve vanuit een trein ; maar dan zie je niet veel.