Streettrains outside the USA . 

 Op deze pagina komen geleidelijk meer landen en plaatsen te staan waar nog treinen op straat rijden. Wijzigingen voorbehouden . En fouten ook want het systeem heeft een eigen wil . De lijst op wikipedia is niet geheel actueel meer . Toen ik "klaar" was met de USA , na 25 juli 2018 , ben ik aan deze lijst begonnen . Doch de meeste plaatsen en landen wist ik al . Dus ging het vrij snel . Maar toch heb ik alles gecontroleerd voor zover mogelijk , en onderzoek ik nog "onontdekte" landen .

Ook deze lijst is veel uitgebreider - maar ook zeker niet compleet -  dan het lijstje op wikipedia . De meeste voorbeelden zijn te zien op YouTube en op foto's .

_______________________________________________________

Argentinië :  o.a in Buenos aires. Een zeer beperkte reizigersdienst eindigt bij estacion puente alsina . De lijn loopt daar dood in een "straat" (calle radio estacion) en de rails ligt in het "wegdek" .  Vroeger liep de lijn door en was er ook straatspoor in calle murguiondo . "Uiteraard"is veel in zéér slechte staat , maar er zijn verbeteringen gaande .  Elders . Er zijn op een terrein daar wagons te zien , maar er is geen rails meer ! . Bij de haven, bij park plaza Canada, is ook een stukje straatspoor (dubbelspoor) in gebruik voor goederentreinen . De zéér grote en zéér drukke oversteek is amper beveiligd , dus dat geeft chaos en veel getoeter .  ###   bij Ayui op een brug . Ook met 2e hands trein uit NL . (?)  En op brug over Rio Negro . En op de Salto Grande dam . 

-----------------------------------------------------

Australië : o.a in  Rockhampton rijden lange goederentreinen op straat . En er is ± 4000 km.(!) aan smalspoor-suiker-treinen . Sommige daarvan rijden ook op straat . O.a. in South Johnston en Mossman .  Ze zijn klein, maar ook heel erg  lang !  Met veel bruggen en beveiliging . 1 straat-traject is opgeheven in 2003, in Nambour,  maar de rails in de stad is er nog en er is een toeristische tram op gepland . Het traject staat op de monumentenlijst, net als de brug buiten de stad . Wel te zien op YouTube, ook op straat, ook met stoomloc !  ### Wycheproof : hier is deels straatspoor . Seizoensgebonden goederentreinen .

-------------------------------------------------

België :  in de haven van Antwerpen zijn diverse straat-trajecten, vooral op bruggen, vooral meer buiten de stad . Vroeger ook in de oude havens bij de stad . In bijna iedere straat lag wel rails , en ook op de meeste bruggen. Her en der zijn er nog (?) restanten te vinden . Ook langs de Schelde rivier . Er is ook wat van te zien op het streettrain - kanaal op YouTube, evenals opnames met treinen op nog bestaande trajecten . Er zijn ook veel Unieke bruggen[te zien op streettrain-kanaal] . Bij Antwerpen, in Merksem, was er tot 2014 een speciaal straatspoor . De enige video met trein staat ook op dat kanaal . Uniek dus! En spEctaculair .  Bruggen waar nog treinen overheen rijden zijn o.a : Wilmarsdonkbrug , Oosterweelbrug , Noordkasteelbrug . Video's met treinen op die bruggen zijn te zien op streettrain-kanaal . ### in Oostende op een brug in de haven ###  in Gent op haventerrein ###

------------------------------------------------------------------------

Birma(Myanmar) : in Rangoon (of nieuwe naam Yangon) rijden reizigerstreinen op straat op een ceintuur--baan . Met veel getoeter . Een soort lightrail . En er rijden (ook?) 2e hands trams op die lijn . Uit Hiroshima, Japan . Ze hebben de atoombom overleefd, zo oud zijn ze !! Ook dit is een soort vernieuwing , voor hun begrippen . Het idee kwam van Japanse expats .

--------------------------------------------------------

Bolivia : in Oruro . Reizigerstreinen op straat . Zoals in alle Latijns-Amerikaanse landen is het er een zooitje en is "alles" in verval . 

---------------------------------------------

Brazilië : o.a. in Alem Paraiba . Goederen . En in Uruguaiana . Die laatste is niet in gebruik zo te zien . Ook geen opnames van die laatste gevonden . Ook in Brazilië is het spoornet zwaar verwaarloosd en daardoor grotendeels buiten gebruik . Reizigers treinen zijn er alleen bij de steden, niet(meer!) tussen de steden . Maar er zijn plannen ter verbetering .

------------------------------------------------

Canada : in Brandford rijden goederentreinen een heel klein stukje op straat . In Wakefield rijden museumtreinen op straat, ook met stoomloc . In Thorold zijn in 2 straten nog restanten te vinden, en de lijn is op YouTube te zien met trein . En verder zijn(?) er nog straattreinen in : Northbay, Sudbury,Guelph,Regina, Winnipeg, Moose jaw, Halifax, Saint John, Vancouver, Surrey, Montreal, Hamilton , Cardinal . Dit zijn allemaal goederentrein-trajecten . Alleen in Wakefield passagiers-treinen .

--------------------------------------------------------

Chili : haven Valparaiso . Cargo .

---------------------------------------------------------------------
China : in de haven van Tianjin . Cargo .

------------------------------------------------

Costa Rica : O.A.  in San Jose (de Costa Rica) :  straatspoor in : Transveral 24  -  Transversal 142 - Av. 20A - Av. 20 - Calle 13 - Av. 2 . (oost - west route)### Cartago :  in Av. 3 - Transversal 13 - Av. 1 del comercio .  Turrialba : in Av. 5 .  Puerto Limon : in Calle 8 . ### Op de lijn San Jose - Alajuela rijd de trein in Heredia midden op straat . Diverse lijnen zijn deels vernieuwd en opnieuw in gebruik genomen na de gebruikelijke decennia lange verwaarlozing . Maar beveiliging is er nog steeds amper en dus word er véél getoeterd !! Er rijden reizigerstreinen en goederentreinen . Er zijn ook nieuwe reizigerstreinen . Bij kruispunten met verkeerslichten rijd de trein gewoon door bij rood licht !! (Luid toeterend natuurlijk)(!) .   Interurban .

---------------------------------------------------------

Cuba : antiek maar regulier elektrisch straatspoor  bij station Havana Casablanca . Antieke Interurban , uiteraard in zeer slechte staat . Zoals bijna alles daar . De lijn is 92 km. lang .

----------------------------------------------

Duitsland : o.a. in  :  Bad Doberan(reguliere stoomtrein)(!) ### Olef(museumsbahn, soms met stoomloc) ### Sieglar(goederen) ### Uenzen(museumsbahn,soms met stoomloc) ### Wernigerode (reguliere stoomtrein)(!) ### Zwickau (lightrail samen met tram!) ### En vele hafenbahnen ! Soms ook met stoomloc . ### op de Kattwyk brucke bij Hamburg .(gaat verdwijnen)(komt aparte spoorbrug) ###   Lidaunis : op een brug . ### Ludwigsburg : in de Siegestrasse (woonstraat) ligt een goederenspoor midden in de straat . In gebruik blijkt uit You Tube beelden . ### Bernburg : buiten de stad is bij Am felsenkeller recent een nieuw kort straatspoor onder een viaduct in gebruik genomen . Electrisch ! Met speciale locomotief . ### op het waddeneiland Borkum is ook straatspoor.### in Lübeck is op het terrein van de diakonie een unieke feldbahn , de Vorwerker kleinbahn . Deels met straatspoor . Nu als museumsbahn in gebruik . ###  op de Ennepetal-bahn is er in de Kuriner-tunnel straatspoor in gebruik . Goederenlijn , maar er zijn ook films met reizigers treinen . Geen reguliere . Vroeger reed er ook nog een tram door die tunnel ! ###  in Feuerbach bij Stuttgart was een heel straatspoor-netwerk tot voor kort . Div. films op YouTube , uitzonderlijk ook met een speciale reizigerstrein .

---------------------------------------------

Ecuador : in (o.a.?) Alausie . Recentelijk gemoderniseerd / vernieuwd (niet alleen de trein, ook de baan én het dorp !) . Populaire toeristische lijn door zeer gevaarlijke bergen . "Duivelsneus - gebergte" . Ook met stoomloc .

-------------------------------------------------

Frankrijk : op een brugje bij St. Valery . Museumsmalspoorlijn . Ook met stoomloc . ### Pantin(bij Parijs) : in 2 straten ligt als aandenken nog straatspoor : rue louis Nadot & rue du Cheval blanc . ### En bij Pithiviers rijd soms een schattig klein treintje pal naast de weg . Soms ook met stoomlocje . Restantje van lokaal spoortje . " Chemin de Fer musee Pithiviers" . 

------------------------------------------------------

Ierland : in de haven van Dublin . Goederen .  En in Wexford rijden reizigerstreinen pal naast de weg .

---------------------------------------------------------------

India : in div. dorpen rijden de "toy-trains" . Smalle treintjes door krappe chaotische straatjes ! Soms met stoomloc . Beroemde plaatsen zijn : Ghum , Gwalior ,Darjeeling , Kurseong . Interurbans . Ook hier is alles primitief en slecht en gevaarlijk .

-------------------------------------------------------

Indonesië : Hier vind je meeste extrEme vormen van railvervoer . Van grOte treinen die zich door zeer krappe openingen  persen (waar mensen wonen!)  , en over chaotische markten , tot aan antiek en gevaarlijk primitief smalspoor !  En daartussen zit nog bijv. allerlei kleine voertuigjes, zoals een motorfiets! Maar ook grote en kleine "inspeksi" treinen, met flitslichten & sirene ! Overwegen hebben vaak slecht wegdek en zijn vaak chaotisch . Ook zijn slagbomen en lichten vaak defect of ontbreken geheel !! In Yogyakarta zijn er nog rolhekken in gebruik !  Straattreinen zijn er o.a  in  Solo(lightrail of stoomloc uit 1896) , Maduin , en Yogyakarta .  Zoek gewone trein op YouTube met " kereta api" , en smalspoor met " kereta lori" . (naar het Engels : lorry. ) Er zijn nog veel suiker-smalspoor-lijnen, ook met antieke stoomloc ! En een primitief gevaarlijk jungle-smalspoor ! Ondanks modernisering is er nog veel uit de koloniale tijd in gebruik . Op wikipedia staat nog een lijn bij station Purwosari , maar daar blijkt alleen nog maar een  stukje van over te zijn .(surakarta)(solo) De andere kant op bestaat echter nog wel en rijd aan de zijkant op de weg . Dat is die eerder genoemde lijn in Solo . 

--------------------------------------------------------

Italie : o.a in Tirano . De beroemde Berninabahn rijd door de straat en dwars over het dorpsplein !  o.a te zien op streettrain-kanaal . 

-------------------------------------------------------

Japan :  elektrische reizigers treinen (interurban) op straat : o.a  in : Kyoto , Enoshima(zeer krappe straat!) (+Brede trein !) En in Fukui . En in Otsu in 2 straten , beide met 2 sporen . Bij station biwako-hamaotsu .  En in Kuamoto 1 spoor in 1 straat .  Op de Inuyama brug was dubbelspoor in het wegdek , en daar zijn veel opnames van met diverse treinen , die aparte geluiden laten horen ,  i.p.v. een toeter .(!) Inmiddels is er een aparte brug voor auto's gekomen . 

Het onderscheid tussen tram of trein is vooral in Zwitserland en Japan moeilijk . Zo is er bij de stad Kochi een vrij lange interlokale tram-trein-lijn . Deze Ino - lijn is enkelsporig tussen de brug over de kagami rivier en het eindpunt Ino . Op dat deel rijd hij in div. dorpjes midden op de smalle straat, of aan de zijkant . Ook tegen het verkeer in !  Deze streeklijn/Interurban heeft geen bel of fluit, doch net als bij Japanse treinen een melodietje . MAAR als het nodig is word er wel degelijk een flinke claxon gebruikt !  Op wisselplaatsen word nog op ouderwetse wijze een "voorwerp" overhandigd aan de tegenligger . Alleen daarmee mag je doorrijden . Maar toch is er modernisering : tegenwoordig word er een portofoon mee overhandigd . Daarmee word ook nog eens toestemming gevraagd om door te rijden . De lijn kent weinig overweg-beveiliging . De totale Ino- lijn is ca. 22 km. lang . De reistijd is echter maar liefst anderhalf uur !!  ### in Niiagata reed tot in 1999 ook een straattrein met brede, hoge treinen . In 1999 is de hele route opgeheven . Wel op You Tube te zien, o.a. op het kanaal van RVRDV . Buiten de stad is de route vanuit de lucht nog goed te zien . Deels nu fietspad . Ongeveer halverwege is er een spoorwegmuseumpje met materieel van de voormalige lijn . De lijn ging naar Tsubame .

---------------------------------------------------------------

Laos : op een brug bij Vientiane .

---------------------------------------------------------------

Marokko :  niet meer van toepassing . 

----------------------------------------------------------

Mexico : nieuwe toeristische lightrail op straat . (hergebruik oude route) met veel claXon ! (Puebla-Cholula) Veel films !  Interurban .  ####  En bij San Cristobal Ecatepec zijn veel goederensporen in div. straten . Ook een doorgaande goederenlijn . Geen opnames gevonden .  Mexico-city : op "Clave" , bij vallejo poniente , ligt deels straatspoor . Op You Tube is een recent accident te zien . Maar vanuit de lucht ziet de lijn er nu buiten gebruik uit . Er zijn meer straatlijnen, maar dan op vrije baan . En wel of niet in gebruik .

--------------------------------------------------

Mongolië : in Ulaanbaatar . Goederen . 

--------------------------------------------------

Nederland :  in Rotterdam(waalhaven) en Dordrecht(zeehaven) zijn nog enkele straatspoor-trajecten sporadisch (!) in gebruik . Vroeger was er veel meer . Tot 2003 was er in Deventer een afvaltrein door een drukke woonstraat . Unieke beelden daarvan zijn alleen te zien op het streettrain--kanaal . Er zijn ook foto's van . En bij station Hoorn bij de Museumstoomtram . 

--------------------------------------------------------

New -zealand :  in Kawakawa (museumstoomspoorlijn) , en op een brug bij Camerons .  ###  Geen trein , maar wel uniek/bizar : in Christchurch rijden historische trams dwars door een krap overdekt winkelcentrum ! ! 

------------------------------------------------------------

Oostenrijk : voor zover bekend nu nog in Linz-urfahr, maar dat gebeurt maar zelden en het gaat een tramlijn worden . Wel kort  te zien op YouTube . Was ook op een weg/spoorbrug in die lijn . Er zijn opnames van . En in Weiz Stadt rijd een goederentrein op straat . Deze lijn word momenteel aangepast en verlengd voor reizigers treinen ! !  Uniek in Oostenrijk . ### in Lainz , bij Wenen , was tot in 2011 een uniek smalspoor op straat aktief met bevoorrading van een ziekenhuis, en dan vooral het eten . Het netwerk was maar liefst 4 km. lang . Wegens sluiting van het hospitaal werd het opgeheven , maar de rails is als monument achtergebleven . Div. films met treinen op YouTube !

--------------------------------------------------------

Pakistan : in de haven van Karachi .

---------------------------------------------------------

Peru : o.a. in Tacna . Deze grensoverschrijdende lijn is populair bij toeristen . Er rijd een - nu gemoderniseerde - motorwagen uit 1923 ! Nu met zwaailicht, sirene en vooral claXon !  Uniek historisch station waar trein door poort de straat op rijd ! Rijd ook spook ! Tevens spoorwegmuseum in station . De lijn is in 2016 weer gaan rijden na 4 jaar stilstand .(wegens slecht onderhoud uiteraard) Maar de lijn is nu Nationaal Monument en word opgeknapt . De trein rijd maar liefst 2 x per dag .(!) Nieuwe opnames op YouTube . En in Huancayo zou ook een straat-traject zijn . Ook steekt het spoor daar 2 keer de drukke hoofdweg over , zonder enige beveiliging ! Daarom word dat deel zelden bereden en zijn er geen opnames . Reizigerstreinen rijden niet DOOR de hele stad heen daarom.  ### op de lijn Cisco - Aguas Alientes (machu pichu) is er min of meer straatspoor in die 2 steden , en in dorpjes onderweg . In Cuzco zijn ook lange schuine overwegen op de drukste weg , vrijwel zonder beveiliging ! Ook daarvan geen opnames gevonden . 

---------------------------------------------------------

Polen : bij  Lubon . Op een brug op de Romana Maya . Drooggevallen rivier . Doodlopend goederenspoor .  En in Kolobrzeg rijd soms een stoomtrein over straat naar de haven . Daarbuiten is deze havenlijn buiten gebruik .

------------------------------------------------------------

Portugal :  er is een lijn door Coimbra, maar die is al jaren buiten gebruik . Wel op YouTube . Met gemoderniseerde treinen die ooit in NL gebouwd zijn . ###   En bij Sernada do vouga zou nog een smalspoorlijn op een brug rijden . Ook zeer onzeker . 

---------------------------------------------------

Rusland :  o.a  in Moskou op terrein in district pechatniki . #  in St. Petersburg in de haven . 

------------------------------------------------------

Spanje : in haven van Barcelona . 

--------------------------------------------------------

Taiwan : op de Phingsi - lijn in sommige dorpjes . 

--------------------------------------------------------

Tschjechie : in Brno is een lange lijn dwars door de stad naar een expositie--terrein. Regelmatig rijden hier speciale treinen, soms ook met stoomloc . Meestal met politie-escorte ! Met zwaailicht en sirene !  De lijn is niet electrisch maar heeft wel 1 verbinding met het tramnet ,en bijna geen beveiliging . ###  En er is een elektrische lijn op een brug bij Bechyne .

-------------------------------------------------------

Thailand :  dwArs door een chaotische markt in Samut Sakhon !  En bij Nong Khai op een brug .

------------------------------------------------------

Tasmanië :  Regulier treinverkeer is er nog amper , en vooral geen reizigers treinen . In Launceton is een tram/trein museum bij een oud depot met draaischijf . Op het terrein kunnen trams en treinen rijden . De rails ligt in bestrating daar . Straatspoor dus !  Op YouTube te zien met historische tram . 

----------------------------------------------------------

Turkije : in de haven van Izmir en Istanboel .

-------------------------------------------------------------------

Uzbekistan - Afghanistan : op de Grensbrug . 

-----------------------------------------------------

UK/GB :  Voor zover bekend is er alleen nog bij Preston (Marina)een straatspoor op een brug in gebruik . Doorgaande lijn. Alle andere locaties die op wikipedia staan zijn buiten gebruik of verdwenen . Het straatspoor in Weymouth is wel op oude films te zien , en misschien nog aanwezig .

-------------------------------------------------------

Vietnam : bij veel films uit Hanoi staat er "street running" , maar het is geen officiële straat daar . Het is meer een uiterst krappe spleet tussen de huizen ! En waar dus mensen wonen & spelen enz. ! ! En de trein rijd niet langzaam ! 

--------------------------------------------------------------

Zuid Afrika : in Durban bij de Maydon wharf zijn div. goederensporen op straat .

----------------------------------------------------------

Zuid Korea : in de haven van Incheon is nog wel wat straatspoor . 

--------------------------------------------------------------

Zweden :  in Malmö zijn er bruikbare straatsporen bij de Borgatan . En in Gotenburg zijn bij Exportgatan restanten .

-----------------------------------------------------------------

Zwitserland : ca. 35 locaties ; de No.2 , na de USA ! Veel interurbans !  O.a in :  Aigle (2 lijnen, tot ca. 2010 3 lijnen)[die 2 zijn o.a. te zien op streettrain-kanaal] ### Bex (bij het station, en in de zéér krappe binnenstad)(Brede treinen)(!) ### Villars(lijn Bex - Villars)(ook in Gyron en La barboleuse) ###. Lausanne[o.a. te zien op streettrain-kanaal] ### Solothurn ### Aarwangen [streettrain-kanaal]### Chur(koer) ### Le Prese & st.Antonio& Campocologno (alledrie aan de Berninabahn)[alle 3 op streettrain-kanaal] ### De waldenburgbahn ligt min of meer op straat , en echt in Oberdorf . (Extra smalle "treinen") ### La chaux de fonds[streettrain-kanaal] ### Colombey-muraz ### op de lijn Aarau-Schoftland in Unterkulm ; in Oberentfelden kruist straatspoor de gewone trein[te zien op streettrain-kanaal][ook in Aarau] . In Rheinach op terrein . Voorheen ook op straat in Aarau en Menziken .(lijn Aarau-Menziken)(ooit waren beide lijnen tramlijnen op straat) ### op de lijn Frauenfeld-Wil in Frauenfeld en in Munchwillen . ### in Sankt Gallen op enkel en dubbelspoor door de stad . Dat is de oude rails van de vm. stadstram . #### Biel (nabij station)(lijn Ins - Biel) ### lijn Dietikon - Wohlen : in Dietikon & Bremgarten[streettrain-kanaal] .(in het middeleeuwse Bremgarten is er o.a een middeleeuwse overdekte brug over de Woeste rivier de Reuss . Spectaculair ! )  ###  Zürich : alleen hier is een lijn op straat alleen voor goederen . Niet electrisch . In de Hardstrasse, doorgaand op de Sihlquai . In gebruik , en er zijn opnames van . Ook met stoomtram ! In de omgeving daar waren meer straatsporen .  ###  Montbovon ### op de appenzellerbahnen in Teufen . Enkelspoor, maar het gaat dubbelspoor op straat worden . ###  Zug : in de industrie Strasse is er zij-straatspoor . Guterzuge in Zug dus ! !  ###  bij Schinznach (boven Aarau) is een smalspoornetwerk op een tuincentrum/kwekerij !! Met straatspoor , ook door kas !  Nu alleen nog als museumlijn in gebruik . Ook met stoomtreinen ! 1 van de bizarste voorbeelden van een spoorlijn . 

--------------------------------------------------------------------

Oostenrijk EN Zwitserland : aparte vermelding omdat dit een internationale lijn is : de Internationale RheinreguleringsBahn . Een indrukwekkende naam, doch het is maar een smalspoorlijn . Die vroeger diende voor oever - onderhoud . Nu museumlijn. Elektrisch !! 25 km. lang , 750 mm. , & 750 volt . Maar ook stoomtrein .(het noordelijkste stukje heeft geen bovenleiding) Steekt rivier over via weg/spoorbrug bij Widnau , en daar is straatspoor . De lijn begint boven Koblach en loopt langs de rivier tot bijna het einde van de dam bij scheienloch, boven het dorpje Hard . De lijn is diverse keren gewijzigd . Reed tot 2011 tot in Koblach via spoorbrug .

Last update :   21 aug. 2018 . En dan laat ik vele tram-trein-lijnen nog buiten beschouwing .