Streettrains outside the USA . In ca. 7 3 landen/countries ! !  .  Circa 3 7 2 X  ☑  (in gebruik)(of bruikbaar)(!) .

 Op deze pagina komen geleidelijk meer landen en plaatsen te staan waar nog treinen op straat rijden. Voor zover bekend. Wijzigingen voorbehouden . En fouten ook want het systeem heeft (ook) een eigen wil . De lijst op wikipedia is niet geheel actueel meer . Toen ik "klaar"(?)(!) was met de USA , na 25 juli 2018 , ben ik aan deze lijst begonnen . Doch de meeste plaatsen en landen wist ik al . Dus ging het vrij snel . Maar toch heb ik alles gecontroleerd voor zover mogelijk , en onderzoek ik soms "onontdekte" landen .

Ook deze lijst is véél uitgebreider dan het lijstje op wikipedia . De meeste voorbeelden zijn te zien op YouTube en op foto's . Ook deze lijst is onder voorbehoud van wijzigingen ter plaatse !! .  ❌= Buiten gebruik . ✝ = Opgeheven .  ✖ = Staat ten onrechte op wikipedia . Alles voor zover bekend .

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

Albanie :  in de haven van Durres ❌. Ziet er buiten gebruik uit, net als het hele "spoornet" in Albanie(?) .

---------------------++-------------------

Algerije : wellicht in de haven van Algiers, maar dat is niet goed te zien .

------------------------------------

Afghanistan : op de friendship-brug naar Oezbekistan . 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Azerbeidzjan : voor zover bekend geen straattrein aanwezig, maar wel op een andere bizarre manier : in Baku/Bakoe steekt / stak een spoorlijn een brede weg met veel rijbanen zomaar over terwijl er geen enkele beveiliging te zien is !!!  Vaag te zien op You Tube . Het is niet goed zichtbaar op foto of vanuit de lucht op google maps, maar het ziet er naar uit dat deze oversteek er niet meer is .

_______________________________________________________

Argentinië :  o.a in Buenos aires. Een zéér beperkte reizigersdienst eindigt bij estacion puente alsina . De lijn loopt daar dood in een "straat" (calle radio estacion) en de rails ligt in het "wegdek" .  Vroeger liep de lijn door en was er ook straatspoor in calle murguiondo ✝. "Uiteraard"is veel in zéér slechte staat , maar er zijn verbeteringen gaande .  Elders . Er zijn op een terrein daar wagons te zien , maar er is geen rails meer ! . Bij de haven, bij park plaza Canada, is/was een stukje straatspoor (dubbelspoor) in gebruik voor goederentreinen . De zéér grote en zéér drukke oversteek is/was amper beveiligd , dus dat geeft chaos en veel getoeter . Update ! Uit "recente" luchtopnames blijkt dat deze situatie zo te zien geschiedenis is geworden . Zo te zien zijn ze bezig om de spoorlijn in een tunnel te leggen . Er lijken bovengronds daarom geen treinen meer te rijden .

###   bij Ayui . Ook met 2e hands trein uit NL . (?)  Dat is op de Salto Grande dam .  En bij Viedma op een gecombineerde weg&spoorbrug . In totaal ca. 3 locaties ☑ .

-----------------------------------------------------

Australië : o.a in  Rockhampton rijden lange goederentreinen op straat .

En er is ± 4000 km.(!) aan smalspoor-suiker-treinen . Sommige daarvan rijden ook op straat . O.a. in South Johnston en Mossman .  Ze zijn klein, maar ook heel erg  lang !  Met veel bruggen en beveiliging . 1 straat-traject (en de hele lijn) is opgeheven in 2003, in Nambour✝,  maar de rails in de stad is er nog en er is een toeristische tram op gepland . Het traject staat op de monumentenlijst, net als de brug buiten de stad . Wel te zien op YouTube, ook op straat, ook met stoomloc !  Deze lijn ging bij het dorp Bli-bli ook  de straat op, op een brug . Te zien op  YouTube ! (coral productions) ### Totaal ca. 6 locaties ☑ in Australië .

Wycheproof : hier is deels straatspoor . Seizoensgebonden goederentreinen . 

Maryborough : op terrein EDI rail . 

Newcastle : op terrein trein fabriek . 

Adelaide : in de haven . 

Melbourne ✝ : in de haven zijn nog wat restanten te zien . 

Geelong : in de haven . 

Sydney : in de haven .

Newcastle : in de haven.  

North Fremantle(regio Perth) : in de haven .  

Port Lincoln : in de haven .  

Alice springs : in het centrum .

East arm (bij Darwin) : op terrein . 

Port Douglas : de toeristische smalspoor trein rijd mogelijk deels min of meer op straat . 

Cairn : op terrein .  

Op wikipedia word Guelph✖ genoemd, maar dat is onterecht want vrije baan .  Dat geldt ook voor Toronto , al is er daar in de buurt wel straatspoor op terrein .(Foutje! Dit is allebei in Canada!)

Saint Catharines✝ : er was hier straatspoor in : Louisa street(smalle woonstraat) , Welland st. , Raymond st . , en wellicht ook in Facer st. "Midden"in Welland street kruisten 2 lijnen elkaar . Net niet op de weg . Evengoed moet zo'n trein(of vroeger interurban) voor een enorme chaos op straat gezorgd hebben . Helaas weinig foto's gevonden, en geen film . De doorgaande "straatlijn" kwam vanaf Facer st . en liep door Welland street de Louisa street in . Deze lijn ging aan het einde van de straat diagonaal door de stad op eigen baan . Daar aan de rivier was een autofabrikant, en dat was de belangrijkste klant . Maar via een schuine spoorbrug werd ook de rivier over gestoken en ging de lijn door naar het noorden van St. Catharines . De spoorbrug en de GM fabriek zijn totaal verdwenen . Ook is er geen rails op straat meer  . Op Welland street was kruising met andere lijn op vrije baan . Dat is nu deels fietspad, en er zijn nog wat goederensporen die nauwelijks nog gebruikt worden . (Foutje! Dit is in Canada!)

Waterloo✝ : er was straatspoor in Caroline st . (Foutje! Dit is in Canada!)

Totaal ca. 19 plaatsen in Australië .

-------------------------------------------------

België :  in de haven van Antwerpen zijn diverse straat-trajecten, vooral op bruggen, vooral meer buiten de stad . Vroeger ook in de oude havens bij de stad . In bijna iedere straat lag wel rails , en ook op de meeste bruggen. Her en der zijn er nog (?) restanten te vinden . Ook langs de Schelde rivier . Er is ook wat van te zien op het streettrain - kanaal op YouTube, evenals opnames met treinen op nog bestaande trajecten . Er zijn ook veel Unieke bruggen . [te zien op streettrain-kanaal] .

Bij Antwerpen, in Merksem✝, was er tot 2014 een speciaal straatspoor . De enige video overdag met trein staat ook op dat kanaal . Uniek dus! En spEctaculair .  Bruggen waar nog treinen overheen rijden zijn o.a : Wilmarsdonkbrug , Oosterweelbrug , Noordkasteelbrug . Video's met treinen op die bruggen zijn te zien op streettrain-kanaal . ###.  

Bij Zwijndrecht fort ✝ was er een spoor dat het fort in ging op straat . Allang niet meer aangesloten, maar wellicht nog wel aanwezig . Dat is niet te zien vanuit de lucht omdat het verboden gebied is .

Brussel :  in de Dubois-Thorn straat (bij het west-station) ligt nog straatspoor ✝. En dat word schuin gekruist door een ander straatspoor❌ ! Midden op straat ! beide lijnen zijn allang buiten gebruik . Dat was in 2003 allang zo zelfs . Toen waren de andreas-kruisen nog aanwezig . De eerste liep naar het terrein van Delhaize, en daar naar toe en op het terrein liggen(?) er nog steeds restanten . Is niet meer aangesloten op het spoornet . De andere lijn loopt naar een loods dichtbij de hoofdspoorlijn . Is daar niet meer op aangesloten, maar wel op de metrolijn !!   

### bij het voormalige gigantische en monumentale goederenstation Tour & Taxis✝ zou nog een beetje straatspoor kunnen liggen . 

### op de hefbrug bij Buda✝ bij Vilvoorde lag tot ca. 2001 straatspoor .  En in de omgeving op fabrieksterreinen die er allang niet meer zijn . Inmiddels is er niks meer van te zien . Deze goederenlijn had een eigen locje en kruiste de voormalige tramlijn naar Vilvoorde . Lange tijd was deze onbruikbare spoorkruising nog aanwezig . Met de antieke beveiliging . Er is ergens een foto waarop een museumtram en een stoomlocje elkaar daar (express) ontmoeten . (het lijntje werd ook door een museumlijn-stichting bereden) .

In Oostende op een brug in de haven☑ ###  Herentals✝ : op een terrein nabij het station is nog een onbruikbaar stukje straatspoor aanwezig . En in de weg van een rotonde . Deze lijn leidde ooit naar een kazerne bij Grobbendonk . (er waren dus 2 lijnen) ### Laakdal : op een terrein bij Nike .☑ Dit is het eindpunt van de goederenlijn vanaf Herentals .  ### Genk : op overslag-terreinen ☑ .

In Gent op haventerrein ### Lanaken : op terrein van Sappi . Momenteel zo te zien buiten gebruik want onbereikbaar . ### Mechelen : op een terrein aan de smisstraat . En ooit was er een goederenlijn naar het Rode kruis plein . Vrijwel niets over bekend .  En dat geldt ook voor de haven lijn in Leuven . Deze liep naar het Engels plein .###  In Hasselt✝ was er ook een lijntje naar de kanaal-haven . Deels nu pad. ### In Brugge✝ was er ook een haven lijn . Deels nu pad . Er zijn(?) enkele restanten .  Charleroi & La louviere & Liege :  op (een)(haven) terrein .  Rochefort-Jemelle : bij het station ligt er tussen loodsen in nog een straatspoor dat niet meer aangesloten is . Totaal ca. 6 plaatsen ☑ .

------------------------------------------------------------------------

Birma(Myanmar) : in Rangoon (of nieuwe naam Yangon) rijden reizigerstreinen op straat op een ceintuur--baan . Met veel getoeter . Een soort lightrail . En er rijden (ook?) 2e hands trams op die lijn . Uit Hiroshima, Japan . Ze hebben de atoombom overleefd, zo oud zijn ze !! Ook dit is een soort vernieuwing , voor hun begrippen . Het idee kwam van Japanse expats .

--------------------------------------------------------

Bolivia : in Oruro . Reizigerstreinen op straat . Zoals in alle Latijns-Amerikaanse landen is het er een zooitje en is "alles" in verval . ! Maar ook hier is eindelijk vernieuwing op komst ! 

-----------------------------------------

Bosnië : in Sarajevo , boven Nedima Filipovica .

 

---------------------------------------------

Brazilië : o.a. in Alem Paraiba ☑ . Goederen . En in Uruguaiana ❌. Die laatste is niet in gebruik zo te zien . Ook geen opnames van die laatste gevonden . Ook in Brazilië is het spoornet zwaar verwaarloosd en daardoor grotendeels buiten gebruik . Reizigers treinen zijn er alleen bij de steden, niet(meer!) tussen de steden . Maar er zijn plannen ter verbetering .  ###Jaguariuna ☑ : hier rijd een toeristische stoomtrein min of meer op straat .

------------------------------------------------

  Bulgarije : in de havens van Burgas en Varna . En in Sofia op terrein .   

 ----------------------------------------------------------------------------

Cambodja : zoals zo vaak komt er bij toeval een video voorbij van iets wat ik nog niet ken, en even later blijkt dat ook nog een straattrein te zijn die ik nog niet kende . "Ontdekt" op 22 april 2019, maar het is geen nieuwe lijn . Hoe oud nog onbekend . Rijd in Phnom Penh ☑ midden op "street 105K" naar/van de luchthaven . Naam : "Royal train" . Word ook wel airport train/shuttle/link of city-train genoemd . Met veel getoeter . Nu met uniek & modern, kort en hoog treinstel . Door het chaotische verkeer . Elders in de stad is in een straat met alleen de  "naam"  "93" ook nog min of meer straatspoor aanwezig , maar zo te zien buiten gebruik . De Royal train is op YouTube te zien .

------------------------------------------------------

Canada : in Brandford ☑ rijden goederentreinen een heel klein stukje op straat . In Wakefield❌ reden tot 2011 museumtreinen op straat, ook met stoomloc(you tube) ###

In Thorold ✝ zijn in 2 straten nog restanten te vinden, en de lijn is op YouTube te zien met trein . 

Guelph☑ : op ± 5 terreinen . 

 Regina☑ : in Smith st., in het centrum, ligt een doorgaande lijn gevaarlijk dicht naast de weg . Elders straatspoor op terrein . 

Winnipeg☑ : op terrein .  

Moose jaw : straattrein op vrije baan .

Halifax☑ : in de haven . 

Saint John☑ : in de haven . 

Vancouver☑ : idem .

Surrey☑ : idem . 

Montreal☑ : op terreinen .  

Hamilton ☑ : in de haven . En op terrein fabriek National steelcar .

Cardinal ☑: op een terrein . Ontario . Tegen de grens met Amerika aan .

Eastern passage☑ : op terrein .

Delta : in de haven☑ . Bij Surrey .

Richmond ☑: in de haven . Bij Surrey . 

Toronto☑ : in de haven . 

Québec☑ : in de haven .  

Waterloo☑ : bij King street is een stukje straatspoor, al is dat niet openbaar . De doorgaande goederentreinen rijden hier ook door een zéér krappe doorgang die ook min of meer een straat is . Sinds 21 juni 2019 is er in Waterloo een Lightrail . De goederentreinen gebruiken deels die baan en rijden daarom nu alleen nog maar in de nacht . Er is wel een opname uit 2017 op YouTube met tram bij King street . Die komt een Lightrail-tram brengen . 

Edmonton☑ : op 2 plekken bij de 116 ave. nw , op terreinen .

Dit ↕ zijn allemaal goederentrein-trajecten . Alleen in Wakefield❌ reden passagiers-treinen . De lijn sloot "tijdelijk" na een overstroming . Is grotendeels nog aanwezig en er zijn plannen voor heropening . 

Kamloops ☑: op terrein boven de stad . 

En op ± 6 terreinen in Calgary☑ . 

Etobicoke ☑: op terrein bij Titan road . 

Dundas ✝ : hier was een straatspoor naar een steenfabriek . Onbekend waar die was . Foto uit 1982 op Railpictures.net . Geen restanten , maar de baan is nog wel herkenbaar bij hoek Bondst./Hattst. (bocht in baan is nu pad) . Totaal ca. 21 plaatsen in n Canada . ⚠ 3 plaatsen staan per abuis bij Australië ! ! .

--------------------------------------------------------

Chili : haven Valparaiso . Cargo .

---------------------------------------------------------------------
China : in de haven van Tianjin . Cargo .  Op YouTube is een voormalige smalspoorstoomspoorlijn op straat  te zien bij Huanan✝ . Verder geen straattreinen bekend .

------------------------------------------------

Costa Rica ☑: O.A.  in San Jose (de Costa Rica) :  straatspoor in : Transveral 24  -  Transversal 142 - Av. 20A - Av. 20 - Calle 13 - Av. 2 . (oost - west route)### Cartago :  in Av. 3 - Transversal 13 - Av. 1 del comercio .  Turrialba : in Av. 5 .  Puerto Limon : in Calle 8 . ###

Op de lijn San Jose - Alajuela rijd de trein in Heredia midden op straat . Diverse lijnen zijn deels vernieuwd en opnieuw in gebruik genomen na de gebruikelijke decennia lange verwaarlozing . Maar beveiliging is er nog steeds amper en dus word er véél getoeterd !! Er rijden reizigerstreinen en goederentreinen . Er zijn ook nieuwe reizigerstreinen . Bij kruispunten met verkeerslichten rijd de trein gewoon door bij rood licht !! (Luid toeterend natuurlijk)(!) .   Interurban . Div. films op YouTube !

---------------------------------------------------------

Cuba☑ : antiek maar regulier elektrisch straatspoor  bij station Havana Casablanca . Antieke Interurban , uiteraard in zeer slechte staat . Zoals bijna alles daar . De lijn is 92 km. lang .

----------------------------------------------

Denemarken✝ : voor zover bekend was er alleen straatspoor in Helsingor . Foto op Railpictures.net . Uit 2001 . Inmiddels verdwenen .

-------------------------------------

Duitsland : o.a. in  :  Bad Doberan(reguliere stoomtrein)(!) (smalspoor)###

Olef (ver onder Duren)(museumsbahn, soms met stoomloc) Rijd in Olef over het krappe middeleeuwse dorpsplein ! Uniek ! Met gebruik van rode vlag . Div. films op YouTube !  Gewone passagiers treinen zijn er niet meer sinds 1981 . Er word sinds 2006 op zomerse zondagen voor toeristen gereden . De lijn is dermate uniek dat hij officieel nationaal monument is . Daarmee is de toekomst verzekerd . (Duren, met 2 puntjes op de U, ligt tussen Aken en Keulen.). 

Duren : de Durener Kreisbahn rijd in Duren "op" de Ruhrdammweg . De weg is deels zo krap dat het min of meer straatspoor is . Er rijden ook passagiers treinen . Onder Duren is er straatspoor op terrein . (Duren met umlaut)(•• op de U) .

Sieglar(goederen) (dit is een voormalige streektramlijn)(naar Zundorf) .

Krefeld : bij Strasse 1 , en bij Strasse Y , en bij Hentrichstr . , en bij Dammstr . , en Am hafenkopf , op de haven draaibrug❌ , ca. 10 x op terrein boven de Anrather str. , en bij Im Stockhausen . 

Mönchengladbach : op terrein bij Breite str.+Schwalmstr .

Uenzen(museumsbahn,soms met stoomloc) ### 

Koln/Keulen : op terrein bij Get en Do . + Naast de Emdener str . Div.keren kruising met tram . + op kade bij Lagerhaus Kai . + bij Carlswerk/Schanzenstr . + in de wijk Porz . In de wijk Poll is er op een terrein nog rails aanwezig . 

Wernigerode (reguliere stoomtrein)(!)(smalspoor)(harzer schmallspurbahnen) ###.     

Wehmingen : hier is op een voormalig mijn-terrein het trammuseum Hannover gevestigd . Ligt aan eindpunt voormalige goederenlijn . Daardoor ligt er op het terrein straatspoor . De trams rijden over het grootste deel van deze oude spoorlijn, die daarvoor geëlektrificeerd is . Met allerlei bovenleiding palen . Het landschappelijke traject doet denken aan de buurtspoorwegen in België . Uiteraard zijn er video's op YouTube . En is er een website .

Zwickau (lightrail samen met tram!) ### 

 München  : Uniek ! Vanaf een groot emplacement gaat een goederenlijn-in-een-asfaltweg op een futuristisch viaduct naar de auto-industrie van BMW . Eindigt met diverse sporen in diverse gebouwen bij de West Magistrale (=straatnaam) . Er kunnen dus ook (vracht) auto's rijden, maar het is geen openbare weg . Helaas geen opnames gevonden .  

Munster : op terrein bij Media markt ☑ . En op parkeerplaats bij Ratio✝ .

Bonn : bij Friedrich Wohler str . 

 Viernheim : op terrein naast de L311t . ❌ Buiten gebruik, en de lijn is verderop deels verdwenen .  

Darmstadt : bij Otto Röhm strasse☑ / bij Riedbahn str. ✝  / + ± 7 x op terrein boven Taubeshohlenweg .

En vele hafenbahnen ! Soms ook met stoomloc . Op div. haven lijnen rijden regelmatig museumtreinen . Veel haven lijnen hebben delen met straatspoor .

O.a. in : Bremen/Zehlendorf/Emden/Hamburg/Holzminden/Regensburg/Saerbeck/Kiel/Osnabrück/Kehl/Magdeburg/Greifswald/Bamberg/Frankfurt am main/Leipzig/Neuss/Deggendorf/Uffeln/Mulheim/Hildesheim/Dorsten/Weil am rhein/Lüneburg/Neustrelitz/Bremerhaven/Mainz/Cuxhaven/Celle/Hanau/Halle/Berlin/Leer/Mannheim/Heilbronn/Duisburg/Stuttgart/Bottrop/Rostock/Essen/Brandenburg a.d. Havel /Lübeck/Koblenz/Hannover/Wismar/Stralsund/Beddingen/Dortmund/Düsseldorf/Karlsruhe/Gelsenkirchen/Dresden/Erfurt .  Ca. 56 plaatsen . 

Karlsruhe : in de stad en in grote omgeving van de stad rijd het grootste tram-trein netwerk van Europa . Ruim 500(!) km. lang , en het voorbeeld voor vele andere steden . Rijd over spoorlijnen , maar ook door krappe dorpsstraten (op enkelspoor) . Straatspoor dus ! O.a. in Linkenheim , Blankenloch, en in Bad wildbad . (die laatste ligt ver van Karlsruhe af , en onder Pforzheim .) 

Ellerstadt ☑ : in dit dorpje, op de oeroude interlokale tramlijn Bad Durkheim - Mannheim rijden de zeer brede trams op enkelspoor door de krappe dorpsstraat . Er is trein-beveiliging , dus is het straattrein . Vroeger reden er ook goederentreinen . Te zien op YouTube ! 

Gro$sachsen(eigenlijk geschreven met duitse ringel-s, maar tegenwoordig ook met dubbel s) : in dit dorpje op de aloude "driehoekige" OEG route Mannheim - Heidelberg - Weinheim - Mannheim (± 55 km. ! ) rijden de trams nog altijd met enkelspoor op de weg . In 1 richting dus tegen het verkeer in ! ! Ook op deze lijnen reden vroeger goederentreinen . Films met trams op YouTube .

Op de Kattwyk brucke bij Hamburg .(gaat verdwijnen)(komt aparte spoorbrug) ###

Lidaunis : op een brug . ### 

Flensburg❌ : 2 haven lijnen . Op de linkeroever grotendeels nog bruikbaar (?) maar zo te zien buiten gebruik . Liep vroeger door via de Batteriestrasse naar industrieterrein in het noorden . De rails is deels nog aanwezig en ligt (midden) in de weg . Ook op de Strandweg . En er zijn div. restanten op terreinen . Op de rechteroever zijn er alleen nog maar restanten✝ . Film op YouTube met stoomtrein ! 

Rendsburg✝ : restanten in haven .

Ludwigsburg : in de Siegestrasse (woonstraat) ligt een goederenspoor midden in de straat . In gebruik blijkt uit You Tube beelden . ###

Bernburg : buiten de stad is bij Am felsenkeller recent een nieuw kort straatspoor onder een viaduct in gebruik genomen . Electrisch ! Met speciale locomotief . ###

Op het waddeneiland Borkum is ook straatspoor.###

in Lübeck is op het terrein van de diakonie een unieke feldbahn , de Vorwerker kleinbahn . Deels met straatspoor . Nu als museumsbahn in gebruik . En in de haven is er nog straatspoor in gebruik of bruikbaar . Ook op de Hubbrucke . Vroeger ook op de Drehbrucke . Video's met stoomtrein op YouTube ! Deze lijn is nu alleen nog vanuit het noorden te bereiken . Gedeeltelijk nog in gebruik . 

  Op de Ennepetal-bahn is er in de Kuriner-tunnel straatspoor in gebruik . Goederenlijn , maar er zijn ook films met reizigers treinen . Geen reguliere . Vroeger reed er ook nog een tram door die tunnel ! ###

  in Feuerbach✝  bij Stuttgart was een heel straatspoor-netwerk tot voor kort . Div. films op YouTube , uitzonderlijk ook met een speciale reizigerstrein . ###

De Jagsttalbahn✝ reed in het dorpje Berlichingen op straat . Sinds 1988 word er niet meer gereden en is de lijn grotendeels verdwenen . Want velen wilden geen museumlijn. Maar dat houd ook in "geen" toeristen. Inmiddels zijn ze het er "nu al" over eens dat de smalspoortrein terug moet komen. Nu alleen nog "even" het geld ervoor vinden........... Er zijn wel opnames op YouTube. Aan het eindpunt is een museum in en om het station , en daar kan ook een beetje gereden worden.  ###

De Chiemsee-bahn heeft straatspoor bij het depot . Er rijd een oorspronkelijke , vierkante stoomtramloc van meer dan 100 jaar oud ,  en een replica . Deze toeristische pendeldienst van ca. 1 km. rijd niet in de winter . ###

In Bergisch Gladbach ligt straat-spoor op terrein van papierfabriek Zander . Met draaischijf ! (tegenwoordig zéér zeldzaam)  Net buiten het terrein steekt deze doodlopende goederenlijn de grootste overweg van Duitsland over ! Met  14(!)  slagbomen, 23(!) lichten en 8 bellen !! (bellen zijn nauwelijks hoorbaar) Te zien op YouTube natuurlijk ! (er zijn minstens 23 lichten. Helaas is het niet (goed) te bekijken via streetview e.d. , maar voor zover het te zien is kunnen het ook 36(!)  lichten zijn). (alle rode en oranje lichten bij elkaar opgeteld)   

Aan de Nordsee(nabij de Waddenzee)(in de buurt van de eilanden Fohr en Anrum) zijn 2 unieke smalspoorlijnen al lang aanwezig en ook nu in gebruik . Er zijn namelijk geen wegen, maar er wonen wel mensen . Het spoor is dus de enige verbinding . (m.u.v. boot)(?) Er word met allerlei kleine voertuigjes gereden . Het is in principe alleen voor bewoners, maar je kunt er op vakantie, dus dan moet je wel mee . De noordelijke lijn begint in Dagebull nabij de gewone spoorlijn . Niet bij het station . Op deze parkeerplaats is een beetje straatspoor . Het lijntje gaat via schiereiland Oland naar schiereiland Langenes . Ook daar is min of meer straatspoor . Spoorbreedte 900 mm.

De zuidelijke lijn is ter hoogte van Struckum . Spoorbreedte 600 mm. Begint bij "luttmoor-siel" en gaat naar schiereiland Nordstrandischmoor . Aan beide kanten is er min of meer straatspoor . "Uiteraard" zijn er You Tube opnames van beide lijnen . De bewoners rijden zelf met de treinen, en er zijn geen seinen . De bewoners zijn afhankelijk van het spoor, ook als er plots iemand naar het hospitaal moet ! (te zien op YouTube ) (lorenbahn hallig). 

Geen straattrein, maar wel iets aparts wat ik toevallig tegenkwam en niet bekend zal zijn : t.h.v. Neustrelitz ligt er, in de bossen verscholen, een smalspoor om kano's te vervoeren bij een onbevaarbaar deel van de Havel . Dubbelspoor ! Geen tractie : je moet zelf duwen of trekken ! Lengte ca. 500 meter . Deels te zien vanuit de lucht . En een paar filmpjes op YouTube . (zo ontdekte ik het)(ik zocht op "lorenbahn")(lorrie) . 

Ruhlermoor : in deze streek, dichtbij NL, is een enorm smalspoornet actief !  Ca . 130 km. lang ! ! Niet alleen uitzonderlijk lang tegenwoordig, maar ook het doel is apart : niet voor zand of steen , maar voor olie en turf . Dat de exploitant Exxon mobile is is daardoor weer niet zo verwonderlijk, maar wel uitzonderlijk . Klasmann-Deilmann is de turf-exploitant . Met 2 vestigingen in het gebied . Diverse video's op YouTube . (moorbahn/torfbahn)

Op div.wegen & terreinen is er min of meer straatspoor. Er zijn maar weinig video's van op YouTube . De actueelste is van 2016 . Maar er is wel een mooie DVD van te koop op www.ingr.co.uk. . 70 min. in goede kwaliteit voor maar 15 € incl. verzendkosten . Met overzichtskaart in beeld , en met Engels commentaar . Geen ondertiteling . Op die site is véél meer te vinden over smalspoor, en ook véél meer DVD's ! 

Maar voor zover ik kan nagaan is het (deels?) nog in gebruik . En het netwerk was vroeger nog groter . Vanuit de lucht kan je dat zien .   (moorbahn) Vroeger liep de lijn door naar Meppen, alwaar er een soort kabelbaan was naar de gewone spoorlijn . Deze lijn (tussen moormuseum en Meppen) lijkt geheel verdwenen .  ✴Er zijn/waren plannen om dit smalspoornet+museum te verbinden met het veen museum bij  Klazienaveen. Grensoverschrijdend smalspoor dus . Maar daar is weinig over bekend . 

Ook bij Sedelsberg/Saterland/westermoor is nog smalspoor in gebruik. En ook wat straatspoor op terrein, al is dat vanuit de lucht maar vaag te zien . Dat is de 3e vestiging van Klasmann-Deilmann .  Er is nog wel meer smalspoor in gebruik, maar niet altijd met "straatspoor" . 

Wolfsburg : op en rond het terrein van V W . 

Tornesch : op het "stationsplein" rijd de goederentrein op straat . Deze korte lijn gaat naar Uetersen, alwaar er op terrein ook straatspoor is . Waarschijnlijk waren er vroeger ook reizigerstreinen . In het dorp is de rails deels nog aanwezig, pal naast de weg . De lijn eindigde hier altijd . 

Dresden : in de Albert haven . 

Brohl : de Brohltalbahn is een particuliere onderneming die ook met museum(stoom)treinen rijd . In de haven van Brohl is er min of meer straatspoor .

 Halle : op terreinen . 

 Freiburg im bresgau : op terrein .

Berchtesgaden : hier rijd een smalspoor treintje kort over straat naar de zoutmijnen . Ook met toeristen .

Bremen : op terrein (en) . Één goederenlijn gaat een stukje samen met een trambaan . 

Bautzen : hier is de Bombardier trein&tramfabriek . Uiteraard is er een spoor naar toe ; echt straatspoor☑ midden op/in de Fabriksstrasse ! En op het terrein kruisen 2 sporen elkaar . Foto's .

Totaal ca. 91 x ☑ . 

In het verleden waren er voor zover ik weet 3 bijzondere (smal)spoorlijnen in Duitsland . Alle 3 vervoerden ze alleen goederen door krappe⚠ straatjes in de dorpen naar tientallen bedrijven .  1 . in Hohenlimburg . Op  terreinen zijn wellicht nog restanten aanwezig . Dieseltractie . Foto's op internet . Gesloten in 1983 . Zo te zien vanuit de lucht zijn er wel nog enkele normaalsporige goederensporen bij 1 van de metaalfabrieken . Gebruik/bruikbaar : onbekend . Is niet goed te zien . In de buurt van station Hohenlimburg . 

2 : in Plettenberg . Opgeheven in 1966 . Stoomtractie. Geen restanten op straat , wel spectaculaire film op YouTube ! Ook in kleur ! 1 "vierkante" stoomloc(kwam weinig voor in Duitsland) is bewaard en rijd nu op Museumspoorlijn in die buurt . Ook foto's op YouTube . ###

3 : in Forst, tegen de Poolse grens . Opgeheven in 1965 . Lag toen in de DDR , en wegens geldgebrek bleef veel rails daarom liggen . Zelfs nu nog !  Het is wel minder geworden, maar er zijn nog steeds (keien)straten met rails . Maar berijdbaar is het allang niet meer . Ook over de Poolse grens is(?)nog rails aanwezig , en ook op de voormalige grensbrug . En in Forst op terreinen . Er was stoomtractie . 1 stoomloc werd bewaard in museum in Leipzig , maar werd in 2012 terug gegeven aan Forst , alwaar de "verloren zoon" feestelijk onthaald werd . De stad hecht veel waarde aan haar bijzondere spoorgeschiedenis . Diverse straatsporen zijn monument , en de stoomloc(Schwarze Jule)(bijnaam) moet een speciale plaats krijgen in het textielindustrie-museum . Sommigen pleiten zelfs voor een berijdbaar traject . Bij onderzoek in Leipzig bleek Schwarze Jule na al die jaren stilstand nog steeds rijvaardig ! Films& foto's op internet/YouTube .

 

---------------------------------------------

Ecuador : in (o.a.?) Alausie . Recentelijk gemoderniseerd / vernieuwd (niet alleen de trein, ook de baan én het dorp !) . Populaire toeristische lijn door zeer gevaarlijke bergen . "Duivelsneus - gebergte" . Ook met stoomloc .  Milagro : ook hier is alles vernieuwd . Trein op vrije baan . 

---------------------------

Egypte : in de haven van Alexandrië . 

------------------------------------------------- 

Estland : in de haven van Tallinn .

--------------------------------------------------- 

Finland : in de haven van Turku .

-----------------------------------------------------------

Frankrijk : op en bij  een brugje bij St. Valery . En in de haven . Museumsmalspoorlijn . Vooral met stoomloc . ###

Pantin✝(bij Parijs) : in 2 straten ligt als aandenken nog straatspoor : rue louis Nadot & rue du Cheval blanc . ###

En bij Pithiviers rijd soms een schattig klein treintje pal naast de weg . Soms ook met stoomlocje . Restantje van lokaal spoortje . " Chemin de Fer musee Pithiviers" . ### 

In Saint-Gervais-les-Bains-la-Fayet rijden de oude elektrische tram-treinen nog steeds een stukje op straat tegen -het-verkeer-in⚠ .(Tramway de Mont Blanc) #

## in / bij Gennevilliers(bij Parijs) is een uitgebreid parkspoor .(Chemin de Fer de Chanteraines) Op een brede voetgangers brug ligt het spoor in het asfalt . Dus is het straatspoor ! Uniek . Lijkt op de brug in het Zuiderpark in Den Haag, maar is uiteraard niet hetzelfde . Dichtbij dat park zijn in de haven nog wat straatsporen✝ te vinden . Zo te zien is alles buiten gebruik, en deels verdwenen . Restanten liggen o.a. vlak naast de net genoemde parkspoorlijn ! . ###

 De stoomtrein van Abreschvillier  heeft in het dorp straatspoor, maar niet voor passagiers--treinen. En bij het andere eindpunt rijd hij ook min of meer op/naast de weg . Deze lijn diende voor houtvervoer . Abreschvillier had ooit ook een normale spoorlijn . Nu is dat fietspad . 

Toevallig kwam ik foto tegen van andere voormalige straattrein : in Castres✝ reed van 1902 tot 1962 een soort van tram-train door de straat . Deze lijn ging naar Murat . Vanaf het straattraject in Castres is het nu voor een deel een zeer slingerend fietspad . Te zien vanuit de lucht . Ook met "trein" op YouTube te zien . Dit was de Chemin du Fer du Tarn, niet te verwarren met die hieronder, want dat is een andere lijn . 

In Saint Lieux-les-Lavaur rijd een toeristisch smalspoor midden in de smalle straat . Dit is een opnieuw aangelegd deel van een oud lokaalspoor dat al in 1931 opgeheven werd. Uiteraard te zien op YouTube : Chemin de Fer touristique du Tarn . 

Totaal ca. 6x ☑ .

----------------------------------------

Griekenland ✝ : in Volos reed tot ca. 1990 een smalspoor stoomtrein midden op straat . Dat deel is verdwenen , de rest van de museumlijn is nog in gebruik voor zover bekend . 

Perama/Neo ikonio : in de haven op terrein Piraeus container terminal . Geopend in 2013 . 

Loutraki ❌: het straat-smal-spoor schijnt nog aanwezig te zijn, maar is al jaren buiten gebruik . Net als een groot deel van de smalspoor lijnen in de Peleponesos . Wegens bezuinigingen . Ondanks vernieuwde banen en nieuwe treinen . Update ! Het is de bedoeling dat de lijn in 2021 weer gaat rijden !  Maar dan wel op normaalspoor, en helemaal volgens EU-voorschriften . Dus ook qua beveiliging bijvoorbeeld . Contract is getekend, nu nog afwachten of alles goed gaat . 

--------------------------------------------------------

Groot Brittannië : zie bij de U .

------------------------------------------------------ 

Honduras : in San Pedro perst de trein zich door een druk bewoond steegje . Dat kan je straatspoor noemen . Net als op die markt in Thailand moeten de bewoners al hun spullen weghalen als er een trein komt .

---------------------------------------------

Hongarije : Budapest ☑ / ✖ : op fabrieksterreinen bij Berlini U.  Op wikipedia word een andere locatie genoemd, maar dat is geen trein . ### bij Kiskore☑ is er een zeer krappe weg+spoorbrug in gebruik . Er kan maar één voertuig tegelijk overheen . 

 --------------------------------------------------------------------

Ierland : in de haven van Dublin . Goederen .  En in Wexford rijden reizigerstreinen pal naast de weg .

---------------------------------------------------------------

India : in div. dorpen rijden de "toy-trains" . Smalle treintjes door krappe chaotische straatjes ! Soms met stoomloc . Beroemde/beruchte plaatsen zijn : Ghum , Gwalior ,Darjeeling , Kurseong . Interurbans . Ook hier is alles primitief en slecht en gevaarlijk .

-------------------------------------------------------

Indonesië : Hier vind je meeste extrEme vormen van railvervoer . Van grOte treinen die zich door zeer krappe openingen  persen (waar mensen wonen!)  , en over chaotische markten , tot aan antiek en gevaarlijk primitief smalspoor !  En daartussen zit nog bijv. allerlei kleine voertuigjes, zoals een motorfiets! Maar ook grote en kleine "inspeksi" treinen, met flitslichten & sirene ! Overwegen hebben vaak slecht wegdek en zijn vaak chaotisch . Ook zijn slagbomen en lichten vaak defect of ontbreken geheel !! In Yogyakarta zijn er nog rolhekken in gebruik !  Straattreinen zijn er o.a  in  Solo(lightrail of stoomloc uit 1896) , Maduin , en Yogyakarta .  Zoek gewone trein op YouTube met " kereta api" , en smalspoor met " kereta lori" . (naar het Engels : lorry. ) Er zijn nog veel suiker-smalspoor-lijnen, ook met antieke stoomlocs ! En een primitief gevaarlijk jungle-smalspoor ! (Lebong tandai) Ondanks modernisering is er nog veel uit de koloniale tijd in gebruik . Op wikipedia staat nog een lijn bij station Purwosari , maar daar blijkt alleen nog maar een  stukje van over te zijn .(surakarta)(solo) De andere kant op bestaat echter nog wel en rijd aan de zijkant op de weg . Dat is die eerder genoemde lijn in Solo . 

--------------------------------------------------------

Italie : in Tirano . De beroemde Berninabahn rijd door de straat en dwars over het dorpsplein !  o.a te zien op streettrain-kanaal .

En in Venetie veel rails op en bij veel haventerreinen . Enkele sporen zijn in gebruik . 

En in Padua op een terrein .

Rome :  er rijd een oude smalspoor trein deels op straat . Kort restant van lijn die ooit 137 km. lang was . Interurban . Veel te zien op YouTube .

Genova ✝ : hier is een foto uit 2002 van op railpictures.net , maar de precieze locatie ontbreekt . Na vele zoekpogingen in div. jaren vond ik de locatie uiteindelijk op 27-6-2019 . Inmiddels bleek de rails daar al (lang) weg te zijn . Restant is er mogelijk nog wel . Dit was een doodlopend goederenspoor . Op Via Castel Morrone .

San Giovanni In Persiceto : bij het station is een kort raccordement naar en op een terrein . Foto uit 2009 op Railpictures.net . Zo te zien nu nog aanwezig ; onbekend of het nog in gebruik is . 

Triëst : de Rivabaan✝ reed hier op straat , maar ik weet niet waar . Doch in de haven zijn er nog veel straatsporen in gebruik .

En in Genua in de haven .

Palau : een korte lijn naar de haven gaat over straat . Aan de zijkant . Reguliere treinen zijn er sinds ???? niet meer , alleen de toeristische "groene trein"komt er af en toe nog . Te zien op YouTube ! 

Op Sardinië rijd /reed de smalspoortrein ergens een stukje op straat, ook tegen het verkeer in . Locatie (nog) onbekend, maar te zien op YouTube . (Later bleek dit in Palau te zijn .)

Lasa : op terrein van marmerfabriek . Met oeroud verwaarloosd locje . Die rijd naar aparte steile bergbaan die de blokken marmer omlaag brengt . Te zien op YouTube . Uniek ! .

Milaan ✝ / ✔: op de Viale isonzo was tot in 1993 een straatspoor naar een graanhandel . Foto uit 1991 op Railpictures.net . Het lijkt er op dat er zelfs een spoor-3-hoek op straat was . Het lijntje ging de Via Mantova in , naar onbekend eindpunt .  Geen restanten . Op die plek is nu baan voor trolleybus . Dichtbij is een station , en daar ligt nog wat straatspoor .  

Bolzano : op terrein .

Totaal ca. 9 x ☑ .

-------------------------------------------------------

Japan :  elektrische reizigers treinen (interurban) op straat : o.a  in : Kyoto .

-Enoshima(zeer krappe straat!) (+Brede trein !)

En in Fukui . Deze "tram"lijn is in 2016 gekoppeld aan een spoorlijn, en werd daarmee de eerste tram-trein in Japan .

En in Otsu in 2 straten , beide met 2 sporen . Bij station biwako-hamaotsu . 

En in Kuamoto 1 spoor in 1 straat .   

Okayama : in 2019 is hier op het tramnet iets bijzonders in gebruik genomen : een échte Chuggington-trein ! (de eerste ter wereld)(naar de wereldberoemde Britse animatie-serie) Dus is het een straattrein ! Elektrisch ! Video op YouTube . Het kleine trambedrijf word trouwens "electric railway" genoemd(op google maps) , dus is het straattrein inderdaad .

Op de Inuyama brug was dubbelspoor in het wegdek , en daar zijn veel opnames van met diverse treinen , die aparte geluiden laten horen ,  i.p.v. een toeter .(!) Inmiddels is er een aparte brug voor auto's gekomen . ###

In Toyohashi is een klein trambedrijf met kleine trams . De naam is echter "Toyohashi RailRoad", dUs is het een straattrein !! Dat geldt ook voor de tram in Toyama  .

Het onderscheid tussen tram of trein is vooral in Zwitserland en Japan moeilijk . Zo is er bij de stad Kochi een vrij lange interlokale tram-trein-lijn . Deze Ino - lijn is enkelsporig tussen de brug over de kagami rivier en het eindpunt Ino . Op dat deel rijd hij in div. dorpjes midden op de smalle straat, of aan de zijkant . Ook tegen het verkeer in !  Deze streeklijn/Interurban heeft geen bel of fluit, doch net als bij Japanse treinen een melodietje . MAAR als het nodig is word er wel degelijk een flinke claxon gebruikt !  Op wisselplaatsen word nog op ouderwetse wijze een "voorwerp" overhandigd aan de tegenligger . Alleen daarmee mag je doorrijden . Maar toch is er modernisering : tegenwoordig word er een portofoon mee overhandigd . Daarmee word ook nog eens toestemming gevraagd om door te rijden . De lijn kent weinig overweg-beveiliging . De totale Ino- lijn is ca. 22 km. lang . De reistijd is echter maar liefst anderhalf uur !!  ###

in Niiagata✝ reed tot in 1999 ook een straattrein met brede, hoge treinen . In 1999 is de hele route opgeheven . Wel op You Tube te zien, o.a. op het kanaal van RVRDV . Buiten de stad is de route vanuit de lucht nog goed te zien . Deels nu fietspad . Ongeveer halverwege is er een spoorwegmuseumpje met materieel van de voormalige lijn . De lijn ging naar Tsubame . 

 Tip : er zijn natuurlijk veel films uit Japan, maar 1 kanaal is bijzonder : dat van Suzukawa Ayako . Want zij is wellicht de enige vrouwelijke rail-fan in Japan , en ook in algemene zin komt het weinig voor bij dames . Met haar man en vaak met hun 2 kinderen trekken ze door heel Japan en soms ook daar buiten . Nu ook in Europa : recent was ze ook in Nederland !  En overal bezoeken ze spoorlijnen, metro, tram, spoormusea, attracties, enz . Leuk en gezellig om te zien, al is weinig tot niks te volgen . Soms is er Engelse ondertiteling .

Totaal ca. 6 x ☑ .

----------------------------------------------------------------------------------

  

Kazachstan :  in de hoofdstad Astana zijn div. straatsporen op industrieterreinen . En in Karaganda op terrein . En in Alma-ata op terreinen . 

----------------------------

Kirgizië : op terrein in Bisjkek .

  ---------------------------------------------------------------------------

Kroatie :  in Rijeka rijden goederentreinen aan de zijkant op de weg door een drukke hoofdstraat . Te zien op You Tube . ###  Split , in de haven☑ . ### Zagreb : bij Zagorska Ul .  En op een terrein naast Ul Donje Svetice liggen nog restanten . Dit was verbonden met een goederenlijn waarover ook trams gebracht kunnen worden . Dat laatste kan dus nog nog zo te zien maar gebeurt weinig of niet . Die lijn heeft dan ook deels bovenleiding , en loopt midden door een keerlus ! 

---------------------------------------------------------------

Laos : op een brug bij Vientiane . 

 ------------------------------------------

Letland : in de haven van Riga . 

 -----------------------------------------

Litouwen : in de haven van Klaipeda, Kaunas en Vilnius .

-----------------------------------------------

Madagascar : op een brug bij Brickaville . 

---------------------------------------------------------------

Marokko✝/☑? :  niet meer van toepassing . Voor zover bekend . Was op brug bij Mechra bel ksiri . Maar in de haven van Casablanca is nog straatspoor aanwezig zo te zien . 

----------------------------------------------------------

Mexico : nieuwe toeristische lightrail op straat . (hergebruik oude route) met veel claXon ! (Puebla-Cholula) Veel films ! Ook met politie-escorte .  Interurban . De ingebruikname van dit voor Mexico unieke en gewaagde project was een nationale gebeurtenis en werd verricht door de president . Ook te zien op YouTube . Net als soms in de USA hoeven de treinen NIET te stoppen voor een rood verkeerslicht op straat(! !)  Het materieel bestaat uit 2 diesel- lightrail-treinen die nooit gereden hebben in de plaats waar ze voor bestemd waren : Leon, Spanje . Derhalve zullen ze niet zoveel gekost hebben . Behalve vernieuwing van de baan is ook de voorheen troosteloze omgeving sterk opgeknapt . Veel inwoners geloofden niet in de realisatie, want "er word zoveel beloofd"/ "er veranderd hier toch nooit iets" .  Maar deze keer dus wel !! Heel Mexico kent bijna geen passagiers treinen meer, dus dit is bijzonder . De inwoners kunnen ook gewoon meereizen, maar betalen minder . Want Mexico is arm. Veel video's als je zoekt met "tren turistico Pueblo-Chocula" of zoiets . Maar er is 1 spectaculaire opname ten tijde van de opening onder de titel " train street running Mexico" (You Tube kanaal : Maquina 1 .)  ####  En bij San Cristobal Ecatepec zijn veel goederensporen in div. straten . Ook een doorgaande goederenlijn . Geen opnames gevonden .  Mexico-city : op "Clave" , bij vallejo poniente , ligt deels straatspoor . Op You Tube is een recent accident te zien . Maar vanuit de lucht ziet de lijn er nu buiten gebruik uit . Er zijn meer straatlijnen, maar dan op vrije baan . En wel of niet in gebruik .

--------------------------------------------------

Mongolië : in Ulaanbaatar . Goederen . 

--------------------------------------------------

Nederland :  ❌ = buiten gebruik . ✝ = Niet meer bruikbaar of aanwezig. ( evt.op een restant na) .         ☑ = In gebruik !  Dit overzicht heeft niet de intentie om compleet te zijn . Er kan dus wat ontbreken . Geldt ook voor de andere landen . 

in Rotterdam(waalhaven)☑ en Dordrecht(zeehaven)☑ zijn nog enkele straatspoor-trajecten sporadisch (!) in gebruik . Videos op YouTube !  Vroeger was er veel meer. (zie verderop) 

Tot 2003 was er in Deventer✝ een afvaltrein door een drukke woonstraat . Unieke beelden daarvan zijn alleen te zien op het streettrain--kanaal . Er zijn ook foto's van . 

(Ik dacht dat we in NL bijna niets meer aan straatspoor hadden . Maar toen ik het nakeek bleek dat nog wel mee te vallen !) : 

En bij station Hoorn☑ bij de Museumstoomtram . 

En in het Zuiderpark☑ in Den Haag rijden de mini-treinen een stukje midden op een pad en een brug . Uniek ! Rails in het "wegdek", dus is het straatspoor ! . Helaas is dit deel, de zogenaamde "Parkbaan", buiten het terrein, alleen in gebruik op zondagmiddag . (En tijdens de stoomdagen in april)  In de winter & bij slecht weer word er helemaal niet gereden. Ook niet op het terrein dus . ###

Bergen op zoom✝ : tot 2017 lag er op het stationsplein nog een stukje straatspoor . Dit was ooit van de zuidelijke & noordelijke stamlijn . Dit deel was buiten gebruik sinds 1987 . Er zijn wel foto's van . En bij de Theodorus haven is op de kade nog een stukje straatspoor aanwezig . ### Op het terrein van Philip Morris. Onbekend of dat nog in gebruik is. Wel bekend dat bezoek & opnames verboden zijn ! 

bij Acht (bij Eindhoven) ligt een klein stukje straatspoor op terrein railservicecentrum ☑ . En op een afgesloten deel van de Mispelhoefweg☑ is er bruikbare rails in asfalt pal naast de hoofdspoorweg . ### 

Er is nog straatspoor (op terreinen) in gebruik of bruikbaar te : Amsterdam (havens)☑ , Born (Limburg)(haven)☑ ,  Maastricht (Beatrix haven)☑ , Geldermalsen (heel klein stukje op emplacement) , Roosendaal (borchwerf)❌ , Almelo(heel klein stukje bij dollegoor)☑ , Arnhem(industrie straat)❌ , Emmen(aan bargermeerkanaal)❌? , Veendam( 2 terreinen boven de stad)☑ , Vlissingen-zuid : in de haven☑ . ###

Restanten zijn(?) nog te vinden te : Harlingen--haven , Groningen-hunzehaven , Breda(speelhuislaan)(uniek in Nederland)(rails ligt nu in bestrating)(tot na 2010 was dat niet zo)(rails is berijdbaar maar niet meer aangesloten)(in 2016 heeft ex- htm stoomloc 8 hier gereden)(you tube!) Deze lijn ging nog verder via de Konijnenberg tot in het noorden , en daar zijn nog(?) wel(?) wat restanten te vinden . Ook bij Passina producten bv in Breda ligt(?) nog wat straatspoor .(bij de veilingkade) .

### Stiens✝(boven Leeuwarden) Op terrein nabij voormalig station.

Er was vroeger ook straatspoor o.a. in (de Dorpstraat ! ! van) Marum✝ - Tolbert ✝- Leek✝ - Roden✝ -Peize✝ . Van deze lijn zijn div. films te zien op YouTube .

Elders : Noordwolde ✝- Gorredijk ✝- Lippenhuizen✝. (Beide lijnen waren waren ooit streektramlijnen) ### 

In Middelburg✝ was er straatspoor op het Kleverlingse kerkpad .

In Eindhoven✝ was er veel straatspoor op de terreinen van Philips . Restanten lagen er lang, maar nu niet meer. Wel staat er nu een oude wagon, wellicht als aandenken. Te zien vanuit de trein. ###

Tilburg ✝: op het voormalige terrein van de NS-werkplaats was min of meer straatspoor . Restant is er nog . ###

Amersfoort ✝: ten noorden van de spoorlijn was er tot ± 2000 een doodlopend goederenspoor deels op straat . Dit gebied is deels totaal verdwenen , maar op de hoek van Ringweg-koppel en Nijverheidsweg--noord is (?) een stukje rails met stootblok "achtergebleven" . Ooit liep de lijn tot aan de Radiumweg . ###

Leeuwarden✝ had div. goederenlijnen , deels op straat . Geen restanten meer aanwezig . ###

Terneuzen☑ : bij de Beneluxweg in de haven . 1 bruikbaar spoor en 1 bruikbaar restant(!) En bij de Zwedenweg . En bij de Engeland weg en de haven daar . En bij de Osloweg . En bij de Zevenaar haven . En bij de Frankrijk weg.  ###

Onder Terneuzen : op industrieterrein sluiskil-oost☑ . Daaronder : op terrein aan Finlandweg in Westdorpe . Links naast Terneuzen : op terrein Dow chemical ☑ , in de gemeente Hoek .  ###

Zevenbergen✝ : ook hier was ooit (1916-1981) een straatspoor naar de haven/ suikerfabriek . Door de Prins Hendrikstraat . Allang verdwenen, maar aan de haven lijkt nog rails te liggen . Er zijn weinig foto's van . ###

  In Rotterdam hadden vroeger véél meer straten straatspoor . Vooral in de oude havens . Er zijn(?) nog wel wat restanten . ###

In Den Haag✝stelde het  goederenvervoer nooit zoveel voor . Straatspoor was er alleen in de laakhaven en op het terrein van de groothandelsmarkt . Daar verdween het al voor 1970, en in de laakhaven sloot het in ca. 1970 . Het grootste deel verdween al gauw, maar in het 1e deel van de 1e v.d. Kunstraat bleef de rails (2 sporen met wissel ,  ooit 3 sporen) onbruikbaar aanwezig tot in 2014 ! (Inclusief de oversteek in de Waldorpstraat) . ###

Kesteren✝ : hoewel allang buiten gebruik , zou er op industrieterrein nog steeds rails aanwezig zijn .  ###

Arnhem✝ (nogmaals) : als je vanaf Elst spoort naar Arnhem kan je kort voor de aansluiting op de spoorlijn vanuit Ede rechts nog een stukje straatspoor op terrein " electriciteitsfabriek" zien . Als je op tijd kijkt ! Niet meer aangesloten . Alles onder voorbehoud !  ###

IJmuiden✝ had ook straatspoor in de haven . ###

En Maassluis✝ had ook een héél klein straatspoor---trajectje naar "zee" . (Via de schuine straat die ook Burg. De Jongh kade heet ) . ###

Hoek van Holland✝ had straatspoor op de kade . ###

Velsen-Noord : op het hoogovens-terrein op div. plaatsen ☑ . ###

Medemblik✝ : de spoorlijn liep vroeger door naar de Oosterhaven en daar was straatspoor . ###

in de haven van Schiedam✝ liggen nog(?) restanten . ###

In de haven van Vlaardingen☑ is 1 traject nog(?) in gebruik . ###

Op de stamlijn van Zwijndrecht zijn ook enkele "straat-delen" . Af en toe word de lijn nog bereden ☑. Video's op YouTube !

Oss : op industrieterrein elzenburg is aan het einde straatspoor op terrein ☑ . ###

in de haven bij Moerdijk☑ . Op div. terreinen . Niet de haven bij het dorp, maar bij het industrieterrein . Vroeger was het wel in het dorp . Toen er nog geen spoorbrug was over het Hollands Diep eindigden alle treinen daar . Per stoomschip ging je dan naar Rotterdam . Dat duurde "slechts" 3 uur !! Tegenwoordig doet de trein een half uurtje over dat traject . Alleen heeft Moerdijk allang geen station meer . 

Harderwijk✝ : tot 2006 was hier een haven lijn. Met in de haven wat straatspoor. Daar is niets van over, maar de lijn is nu deels fietspad .

Nijkerk✝ : ook hier was een havenlijn . Tot 1972 . Wellicht met straatspoor . Nu deels fietspad . 

Zwolle✝ : er ligt (?) nog wat straatspoor op 2 plekken aan de Russenweg . 

Hattem✝ : op de Hoopjesweg was er min of meer straatspoor, en op een terrein . Waarschijnlijk . Want zeer weinig over bekend . Dit was een zijspoor van de lijn Zwolle-Hattem-Wapenveld-Heerde-Epe-Vaassen-Apeldoorn. Deze lijn is nu bijna helemaal fietspad .

Wapenveld✝ : op terrein papierfabriek was straatspoor . Geen restanten.

Vaassen✝ : er was straatspoor op terrein van Droste , en op het terrein van Vulcanus, in het dorp. Geen restanten.

Eerbeek✝ : er was straatspoor op 1 terrein . 

Barendrecht✝ : nabij het station was er ooit een kort veilingspoor . Niets meer terug te vinden .

Hengelo✝ : op 2 terreinen was er straatspoor . Op 1 daarvan ligt nog wel wat . (AKZO) .

Losser✝ : hier reed de trein min of meer op straat door het dorp . Er is een museum-steenfabriek met smalspoor . Ook naast een openbare weg .

Uden✝ : op terrein . Geen restanten.

Veghel ✝: op kade aan de haven was straatspoor . Geen restanten .

Leiden✝ : op 2 plekken was er straatspoor : op terrein electriciteitsfabriek in de binnenstad, en net buiten de binnenstad bij de Zijlpoortsbrug . Daar staat nu(?) nog een stootblok als aandenken . Beide plekken lagen aan de voormalige Haarlemmermeerspoorlijnen .

Utrecht ✝: in het noorden was er straatspoor naar en  op terrein van Werkspoor . Achter de loods(de Werkspoor kathedraal) en in de loods is nog straatspoor aanwezig . Dit is nu een evenementen hal , maar het is/ was ook de "geheime" opname-locatie van tv-programma Checkpoint . Op 4-7-2019 lieten ze echter per ongeluk het ophaalbrugje daar vlakbij 1 seconde zien . En ook al ben ik geen inwoner van Utrecht , ik wist meteen waar het is . Niet ergens in Apeldoorn dus, zoals elders beweert word . Maar dat kan wel een oude opname-locatie zijn .  Het tracé naar Werkspoor liep heel simpel vanaf de hoofdspoorweg . Niets meer van te zien , maar er staat wel als aandenken een locomotor aan de rand van de wijk .  Bij de 2e daalse dijk is(?) er nog wat straatspoor op terrein . Hier was ook ooit een goederenlijn naar de Demka fabriek . Deze liep parallel aan het hoofdspoor , maar dan beneden . Met overwegen dus . Demka zat waar nu Praxis ongeveer zit . Het tracé is er -zonder rails- nog , geheel overwoekerd . Aan de andere kant was er ooit een spoor naar het haventje bij de Nijverheidskade . Ook met overweg . Het huidige emplacement daar in de buurt is anders dan het vroeger was, want toen was er een keerlus . 

Onder Utrecht Centraal was er een korte lijn naar de veiling en de Jaarbeurs. Deels met straatspoor. Er is zéér weinig van bekend, zelfs geen foto. Er is 1 restant : de hefbrug naast de hoofdspoorweg . Daar kun je zelfs overheen lopen . Maar ook daar ligt geen rails meer .   

Naaldwijk ✝: op de secretaris Verhoefweg reed de WSM , en later de NS, een stukje midden op straat . Geen restanten, maar op het terrein pal voor de brandweerkazerne van Honselersdijk ligt(?) het laatste stukje WSM rails in het wegdek . De WSM-baan is nu grotendeels fietspad , en het deel tussen De lier en Schipluiden is het mooist . Met de Unieke Trambrug bij Schipluiden ! (1912)(renovatie in 2019)  Vanuit Maasland kun je ook over een deel van een andere WSM-lijn naar Schipluiden fietsen . Onderweg was er een tussen 1912 & 1942 een spoor-3-hoek, zodat er dus ook "trams" van Maassluis naar  De lier konden rijden . Helaas is die 3-hoek niet helemaal fietspad geworden . Dus om zo te fietsen moet je een stukje omrijden . 

Delft✝ : hier sloot de WSM aan op de NS. Tot 2009 lag er nog wat straatspoor op terrein daarvan . En vroeger was er ook straatspoor op fabrieksterreinen  . En naar de Vliet .

Delfzijl : in de haven☑. Vooral dichtbij de stad is er straatspoor op terreinen. Lijkt niet in gebruik.

Roodeschool ☑ : de lijn naar/in de Eemshaven kent ook straatspoor op terrein . 

Geertruidenberg✝ : op een terrein van een electriciteitcentrale aan de Peuzelaar is het straatspoor blijven liggen . De rest dus niet . Totaal ca. 23 x ☑ .

--------------------------------------------------------

New -zealand :  in Kawakawa (museumstoomspoorlijn) , en op een brug bij Camerons . En ook op een andere brug . ###  Geen trein , maar wel uniek/bizar : in Christchurch rijden historische trams dwars door een krap overdekt winkelcentrum ! ! (YouTube!).

------------------------------

Oekraïne : in Kiev in de haven .

----------------------------

Oezbekistan : op terrein in Tasjkent . En op de friendship- brug op de grens met Afghanistan . 

------------------------------------------------------------

Oostenrijk : voor zover bekend nu nog in Linz-urfahr, maar dat gebeurt maar zelden en het gaat een tramlijn worden . Wel kort  te zien op YouTube . Was ook op een weg/spoorbrug in die lijn . Er zijn opnames van .     

Guntramsdorf : hier rijd de Wiener lokahl bahn . Vooral met trams . Zou de plaats ernaar vernoemd zijn ?? (gunTRAMsdorf) Dat is mij onbekend . Maar er kunnen ook goederentreinen rijden . Alleen schijnt dat allang niet meer te gebeuren op deze plaats . En de bewoners hopen dat dat zo blijft ! (blijkt uit berichten) Er is wel foto met trein . 

Gmunden  :  in 1912 was er bij de opening al het plan de tram & de trein naar Vorchdorf aan elkaar te koppelen . Uiteindelijk was het zover op .................. 1 september 2018 ! !  Daarmee heeft Oostenrijk zijn 1e tram-train . Nu niet meer met "antiek" materieel(2e/3e hands, ruim 50 jaar oud) ,  maar met moderne sneltrams . Maar wel met dezelfde luchtfluit ! In Gmunden is er dus straatspoor . Deels was dat er dus al , maar daar kon de smalspoortrein niet komen . Nu de lijnen verbonden zijn kan dat wel . Althans met de nieuwe lightrail . De oude smalspoortreinen zullen waarschijnlijk niet op het (hele) tramtraject kunnen rijden vanwege een zeer krappe straat . Gmunden was uniek vanwege de kortste tramlijn ter wereld, en is nu uniek wegens het kleinste moderne tram-trein bedrijf ter wereld . Een opmerkelijk initiatief, ook omdat de gehele gemeenteraad er unaniem voor koos . Het hele dorp was enthousiast , met de burgemeester voorop !  Ook dat is een unicum . Veel films van vroeger en nu op YouTube .

Lambach (regio Gmunden) : boven Lambach was er straatspoor op een terrein aan de voormalige Stern&Hafferl lokaal-lijn naar Haag✝. Wellicht nog aanwezig, maar de lijn is in 2009 opgeheven omdat aanpassen aan de nieuwe spoorlijn te duur was .  "Onder" Lambach is er straatspoor☑ op terrein aan de Stern&Hafferl spoorlijn naar Vorchdorf☑ .

Vocklamarkt : hier begint een andere lijn van Stern und Hafferl . De Attergaubahn . Te zien op You tube . Nabij het station ligt er een stukje straatspoor☑ voor goederentreinen . Of om een trein te keren via de spoor-3-hoek . Niet met passagiers .  Ook op deze lijn reed "antiek" materieel, maar nu rijden er dezelfde sneltrams als in/bij Gmunden .  Daar dichtbij,de aan de andere kant van de hoofdspoorlijn ligt er straatspoor☑ op terrein van een houthandel . 

En in Weiz Stadt☑ rijd een goederentrein op straat . Deze lijn werd aangepast en verlengd voor reizigers treinen ! !  Inmiddels in gebruik . Uniek in Oostenrijk . Te zien op YouTube .

In Lainz✝ , bij Wenen , was tot in 2011 een uniek smalspoor op straat aktief met bevoorrading van een ziekenhuis, en dan vooral het eten . Het netwerk was maar liefst 4 km. lang . Wegens sluiting van het hospitaal werd het opgeheven , maar de rails is als monument achtergebleven . Div. films met treinen op YouTube !

--------------------------------------------------------

Pakistan : in de haven van Karachi . ###  Hyderabad(dus niet Haiderabad in India!)(ook wel als Hyderabad geschreven) : van bij station Hyderabad Railway(kotri junction) gaat er een lijn ⬇ naar het zuiden , die eindigt in Badin . In Hyderabad lijkt deze breedspoor-lijn(1676mm.!!) deels op straat te rijden . (vage opname op YouTube) Geen betere opname gevonden . En ook geen streetview .

--------------------------------------------------------

Paraguay ❌ : naar het schijnt reden er tot na 2000 nog oeroude stoomtreinen op straat door Encarnacion . Foto . Inmiddels schijnt er in het hele land bijna  geen trein meer te rijden omdat alles totaal verwaarloosd en versleten is . Maar vernieuwing is aangekondigd . 

---------------------------------------------------------

Peru : o.a. in Tacna ☑ . Deze grensoverschrijdende lijn is populair bij toeristen . Er rijd een - nu enigzins gemoderniseerde - motorwagen uit 1923 ! Nu met zwaailicht, sirene en vooral claXon !  Uniek historisch station waar trein door poort de straat op rijd ! Rijd ook spook ! Door het chaotische verkeer ! Luid toeterend en met veel licht ! Tevens spoorwegmuseum in station . De lijn is in 2016 weer gaan rijden na 4 jaar stilstand . (wegens slecht onderhoud uiteraard) Maar de lijn is nu Nationaal Monument en word opgeknapt . De trein rijd maar liefst 2 x per dag .(!) Nieuwe opnames op YouTube, ook in het donker !  De her-ingebruikname was een nationale gebeurtenis, waar pers en publiek massaal op af kwamen . En de president kwam persoonlijk op inspectie ! Omdat het verkeer weer aan de trein moest wennen reden er eerst motoragenten mee . Allemaal te zien op YouTube ! Er zijn ook opnames met goederentrein . Onbekend of die nu nog rijden . 

En in Huancayo☑ zou ook een straat-traject zijn . Ook steekt het spoor daar 2 keer de drukke hoofdweg over , zonder enige beveiliging ! Daarom word dat deel zelden bereden en zijn er geen opnames . Reizigerstreinen rijden niet DOOR de hele stad heen daarom.  ###

Op de lijn Cisco - Aguas Alientes☑ (machu pichu) is er min of meer straatspoor in die 2 steden , en in dorpjes onderweg . In Cuzco zijn ook lange schuine overwegen op de drukste weg , vrijwel zonder beveiliging ! Ook daarvan geen opnames gevonden . Vermoedelijk alleen s-nachts in gebruik, of in ieder geval weinig , of helemaal niet .

---------------------------------------------------------

Polen : bij  Lubon☑ . Op een brug op de Romana Maya . Drooggevallen rivier . Doodlopend goederenspoor .  En in Kolobrzeg☑ rijd soms een stoomtrein over straat naar de haven . Daarbuiten is deze havenlijn buiten gebruik .  ###Gdansk : op haventerrein . ### Lodz : op terrein energie fabriek . ### Katowice : op terrein Huta Ferrum , en op terrein Tauron . ✴ Katowice en Wijde omgeving heeft ook een enorm streektram-net ! Zie meer info : de pagina over de Kusttram op deze website, en dan onder⬇aan .

------------------------------------------------------------

Portugal :  er is(?) een lijn door Coimbra❌, maar die is al jaren buiten gebruik . Wel op YouTube . Met gemoderniseerde treinen die ooit in NL gebouwd zijn . ###   En bij Sernada do vouga zou nog een smalspoorlijn op een brug rijden . Ook zeer onzeker . 

---------------------------------------------------

Roemenië☑ : Tussen Arad en Ghioroc reed ooit een elektrische trein, met in Ghioroc 2 zijtakken. Tot 1965 de enige elektrische trein in Roemenië !  Tegenwoordig rijden er 2e hands trams, en daarmee is het de enige "tram-trein" in het land . Soms ligt de rails pal naast of in de weg . De 2 zijtakken zijn verdwenen, maar de trein niet !  Want af en toe rijd een originele motorwagen uit 1912 op de lijn ! Dus dan is het straattrein !!(op een deel van het traject) ⚠Steekt in Arad totaal onbeveiligd(!)schuin(!) spOOkrijdend(!) een "snelweg" plus tramspoor over, luid fluitend !!  Onvoorstelbaar !! Te zien op YouTube als je zoekt met "Sageata Verde" (groene pijl)[(want de trein was ooit groen)].

  En in de haven van Constanta . 

De smalspoorstoomlijn Brad - Criscior rijd deels min of meer op straat . En dat geld o.a. ook voor een dergelijke lijn tussen Moldovita en Argel .

_____________________________________

Rusland ☑ :  o.a  in Moskou op terrein in district pechatniki . #  in St. Petersburg in de haven . #   in Moermansk in de haven . 

Tip : op het YouTube-kanaal van Superlev kan je veel railverkeer in Rusland zien, maar ook in Dubai . Ook hier zie je een leuk jong gezin dat er op uit trekt en ons zo van alles laat zien . Ook Russische dingen die in het westen onbekend zijn . Ook hier zijn ook andere attracties en andere onderwerpen te zien . Ook hier is er weinig te verstaan , en ondertiteling is er niet . Doch toch leuk & interessant .

--------------------------------

Servië : in de haven van Belgrado☑ .

--------------------------------

Slovenië : op terrein in Ljubljana .

---------------------------------------------------------

Slowakije☑ : in Bratislava is er "straatspoor" op het terrein van de tram remise . Daar kunnen dus ook treinen komen . ###  Geen straatspoor, maar wel zéér bizar : bij Cierny Balog rijd een smalspoorstoomtrein "door" een voetbal"stadion"/veld !! Te zien op YouTube ! [Zug durch fussbalstadion] 

------------------------------------------------------

Spanje☑ : in haven van Barcelona . En de haven van Bilbao . En in de haven van Lissabon .

--------------------------------------------------------

Taiwan : op de Phingsi - lijn in sommige dorpjes☑ . En tot voor kort in de haven van Keelung✝ . Foto met trein op Railpictures.net .

--------------------------------------------------------

Tschjechie☑ : in Brno is een lange lijn dwars door de stad naar een expositie--terrein. Regelmatig rijden hier speciale treinen, soms ook met stoomloc . Meestal met politie-escorte ! Met zwaailicht en sirene !  De lijn is niet electrisch maar heeft wel 1 verbinding met het tramnet ,en bijna geen beveiliging . ###  En er is een elektrische lijn op een brug bij Bechyne .

-------------------------------------------------------

Thailand ☑ :  dwArs door een chaotische markt in Samut Sakhon !  En bij Nong Khai op een brug .

------------------------------------------------------

Tasmanië :  Regulier treinverkeer is er nog amper , en vooral geen reizigers treinen . In Launceton☑ is een tram/trein museum bij een oud depot met draaischijf . Op het terrein kunnen trams en treinen rijden . De rails ligt in bestrating daar . Straatspoor dus !  Op YouTube te zien met historische tram . 

----------------------------------------------------------

Turkije☑ : in de haven van Izmir en Istanboel .   

--------------------------------------------------------------------------

Uruguay☑ : in de haven van Montevideo .

-------------------------------------------------------------------

Uzbekistan - Afghanistan : op de Grensbrug ☑. 

-----------------------------------------------------

UK/GB :  Voor zover bekend is er alleen nog bij Preston☑ (Marina)een straatspoor op een brug in gebruik . Korte Doodlopende lijn. Oud "havenspoor" naar trein-werkplaats die nu railmuseum is . Er rijden stoomtreinen en goederentreinen . De lijn is via een tunnel aangesloten op het hoofdspoornet . Het straatspoor is op YouTube te zien .

Alle andere locaties die op wikipedia staan zijn buiten gebruik of verdwenen . Het straatspoor in Weymouth✝ is wel op oude films te zien , en misschien nog aanwezig . ###

Er is ook nog wat (bruikbaar)(?)(of in gebruik) straatspoor in de havens van : Felixstowe, Southampton, Liverpool, Heysham . En aan de overzijde van Southampton op een pier .### En in Glasgow op terrein van j.g. Russell Freight park . Zo te zien buiten gebruik . 

In Rochdale rijd de lightrail uit Manchester deels op straat .

In Wales is in Porthmadog☑ een stukje nog vrij nieuw(!)(2011) straat-[smal !] -spoor ingebruik op de Brittania-bridge . Voor stoomtreinen ! Uniek ! Veel you-tube-opnames .  

In ± de jaren 1920 was er een gewone spoorlijn op straat in Clevedon✝ .

-------------------------------------------------------

Vietnam : bij veel films uit Hanoi staat er "street running" , maar het is geen officiële straat daar . Het is meer een uiterst krappe spleet tussen de huizen ! En waar dus mensen wonen & spelen enz. ! ! En de trein rijd niet langzaam !   Maar bij station Ga- song- than in Ho -Chi -min -stad is er wel straatspoor op terrein .

--------------------------------------------------------

 Wit-rusland :  Kiev : in de haven .☑

--------------------------------------------------------------

Zuid Afrika : in Durban☑ bij  de Maydon wharf zijn div. goederensporen op straat .

Fauresmith : dit was de enige plaats met gewone (stoom)trein door de straat . Recent is de lijn gesloten , maar nog wel geheel aanwezig (?) Foto met stoomtrein op Railpictures.net . Film met stoomtrein op YouTube ! .

----------------------------------------------------------

Zuid Korea : in de haven van Incheon is nog wel wat straatspoor . En op terrein in Busan .

--------------------------------------------------------------

Zweden :  in Malmö zijn er bruikbare straatsporen bij de Borgatan . En in Gotenburg✝ zijn bij Exportgatan restanten .

-----------------------------------------------------------------

Zwitserland : ca. 35 locaties ; de No.2 , na de USA ! Veel interurbans !  : 

Aigle (2 lijnen, tot ca. 2010 3 lijnen)[die 2 zijn o.a. te zien op streettrain-kanaal] ###

Bex (bij het station, en in de zéér krappe binnenstad)(Brede treinen)(!) ###

Villars(lijn Bex - Villars)(ook in Gyron en La barboleuse) ###.

Lausanne[o.a. te zien op streettrain-kanaal] ###

Solothurn ### 

Basel : (noord) op terrein bij de Riehenring/Mauerstrasse . Was tot na 2004 verbonden met straatsporen bij de Altrheinweg . Deze zijn nog wel op andere manier bereikbaar . ## en op terrein onder Neuhaus Strasse . En op Westquai Strasse . Allemaal hetzelfde gebied, grotendeels buiten gebruik . Aan de andere kant van de rivier : bij de Kohlenstrasse✝ ligt nog een restant . En daar in de buurt is er nog straatspoor op terrein bij de Schlachthofstrasse , Lysbuchelstrasse e.o. , en Hagenaustrasse . Totaal ca. 8 nog bruikbare locaties .  Basel - zuid : op terrein bij Pragstr. /Restant in Helsinki str. / in Dornacherstr. / 3x in+bij Frankfurt str. +zijweg / Wienstr. / Hafenstr. e.o . Weer ± 8 locaties .

Bern : bij de Wankdorffeldstr.❌, en bij de Bahnstr.☑ , en bij de Guterstr.☑. 

Genève : bij de gazfabrik .

Aarwangen [ te zien op streettrain-kanaal]### 

Rheinfelden : op fabrieksterrein .

Chur(koer) ###(te zien op streettrain-kanaal)

Le Prese & st.Antonio& Campocologno (alledrie aan de Berninabahn)[alle 3 op streettrain-kanaal] ###

De waldenburgbahn ligt min of meer op straat , en echt in Oberdorf . (Extra smalle "treinen") (gaat veranderen) ###

La chaux de fonds[streettrain-kanaal] ###

Colombey-muraz ###

Op de lijn Aarau-Schoftland in Unterkulm ; in Oberentfelden kruist straatspoor de gewone trein[te zien op streettrain-kanaal][ook in Aarau] . In Rheinach op terrein . Voorheen ook op straat in Aarau en Menziken .(lijn Aarau-Menziken)(ooit waren beide lijnen tramlijnen op straat) ###

Op de lijn Frauenfeld-Wil in Frauenfeld en in Munchwillen . ###

In Sankt Gallen op enkel en dubbelspoor door de stad . Dat is de oude rails van de vm. stadstram . ####

Biel (nabij station)(lijn Ins - Biel) ###

Lijn Dietikon - Wohlen : in Dietikon & Bremgarten[streettrain-kanaal] .(in het middeleeuwse Bremgarten is er o.a een middeleeuwse overdekte brug over de Woeste rivier de Reuss . Spectaculair ! ) Deze spoorlijn is de enige met haarspeldbochten naast de weg !   ###

  Zürich : alleen hier is een lijn op straat alleen voor goederen . Niet electrisch . In de Hardstrasse, doorgaand op de Sihlquai . In gebruik , en er zijn opnames van . Ook met stoomtram ! In de omgeving daar waren meer straatsporen .  ### 

Montbovon ###

Op de appenzellerbahnen in Teufen . Enkelspoor, maar het gaat dubbelspoor op straat worden . ###

  Zug : in de industrie Strasse is er zij-straatspoor . GuterZuge in Zug dus ! !  ### 

bij Schinznach (boven Aarau) is een smalspoornetwerk op een tuincentrum/kwekerij !! Met straatspoor , ook door kas !  Nu alleen nog als museumlijn in gebruik . Ook met stoomtreinen ! 1 van de bizarste voorbeelden van een spoorlijn . ###

In Brock zijn gedeeltes met straatspoor naar de chocoladefabriek. Het goederenvervoer is echter in 2018 beëindigd . ###

 Innertkirchen : in het centrum is kort straatspoor, en een langer stuk onder het eindstation . Dat deel is niet elektrisch en loopt naar een hal of zoiets . Dat is niet goed te zien op film en streetview .   

 Brunnen : hier reed een smalsporige cement-trein tussen 2 terreinen . Ca. 1912-2003 . Op het Holcim fabrieksterrein bij de gewone spoorlijn is nog wat smalspoor overgebleven . Niet in gebruik. Er is ook normaalspoor op dat terrein . Er zijn wel foto's van, maar helaas schijnt niemand het ooit gefilmd te hebben . 

--------------------------------------------------------------------

Oostenrijk EN Zwitserland : aparte vermelding omdat dit een internationale lijn is : de Internationale RheinreguleringsBahn . Een indrukwekkende naam, doch het is maar een smalspoorlijn . Die vroeger diende voor oever - onderhoud . Nu museumlijn. Elektrisch !! 25 km. lang , 750 mm. , & 750 volt . Maar ook stoomtrein .(het noordelijkste stukje heeft geen bovenleiding) Steekt rivier over via weg/spoorbrug bij Widnau , en daar is straatspoor . De lijn begint boven Koblach en loopt langs de rivier tot bijna het einde van de dam bij scheienloch, boven het dorpje Hard . De lijn is diverse keren gewijzigd . Reed tot 2011 tot in Koblach via spoorbrug .

Last update :   02 sept. 2019 . En dan laat ik vele tram-trein-lijnen nog buiten beschouwing . (Maar niet alle dus!)