Streettrains outside the USA . In ca. 56 landen !

 Op deze pagina komen geleidelijk meer landen en plaatsen te staan waar nog treinen op straat rijden. Voor zover bekend. Wijzigingen voorbehouden . En fouten ook want het systeem heeft (ook) een eigen wil . De lijst op wikipedia is niet geheel actueel meer . Toen ik "klaar" was met de USA , na 25 juli 2018 , ben ik aan deze lijst begonnen . Doch de meeste plaatsen en landen wist ik al . Dus ging het vrij snel . Maar toch heb ik alles gecontroleerd voor zover mogelijk , en onderzoek ik soms "onontdekte" landen .

Ook deze lijst is véél uitgebreider dan het lijstje op wikipedia . De meeste voorbeelden zijn te zien op YouTube en op foto's . 

Albanie :  in de haven van Durres . Ziet er buiten gebruik uit, net als het hele "spoornet" in Albanie .

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Azerbeidzjan : voor zover bekend geen straattrein aanwezig, maar wel op een andere bizarre manier : in Baku/Bakoe steekt / stak een spoorlijn een brede weg met veel rijbanen zomaar over terwijl er geen enkele beveiliging te zien is !!!  Vaag te zien op You Tube . Het is niet goed zichtbaar op foto of vanuit de lucht op google maps, maar het ziet er naar uit dat deze oversteek er niet meer is .

_______________________________________________________

Argentinië :  o.a in Buenos aires. Een zeer beperkte reizigersdienst eindigt bij estacion puente alsina . De lijn loopt daar dood in een "straat" (calle radio estacion) en de rails ligt in het "wegdek" .  Vroeger liep de lijn door en was er ook straatspoor in calle murguiondo . "Uiteraard"is veel in zéér slechte staat , maar er zijn verbeteringen gaande .  Elders . Er zijn op een terrein daar wagons te zien , maar er is geen rails meer ! . Bij de haven, bij park plaza Canada, is ook een stukje straatspoor (dubbelspoor) in gebruik voor goederentreinen . De zéér grote en zéér drukke oversteek is amper beveiligd , dus dat geeft chaos en veel getoeter .  ###   bij Ayui op een brug . Ook met 2e hands trein uit NL . (?)  En op brug over Rio Negro . En op de Salto Grande dam . 

-----------------------------------------------------

Australië : o.a in  Rockhampton rijden lange goederentreinen op straat . En er is ± 4000 km.(!) aan smalspoor-suiker-treinen . Sommige daarvan rijden ook op straat . O.a. in South Johnston en Mossman .  Ze zijn klein, maar ook heel erg  lang !  Met veel bruggen en beveiliging . 1 straat-traject is opgeheven in 2003, in Nambour,  maar de rails in de stad is er nog en er is een toeristische tram op gepland . Het traject staat op de monumentenlijst, net als de brug buiten de stad . Wel te zien op YouTube, ook op straat, ook met stoomloc !  Deze lijn ging bij het dorp Bli-bli ook  de straat op, op een brug . Te zien op  YouTube .(coral productions) ### Wycheproof : hier is deels straatspoor . Seizoensgebonden goederentreinen .

-------------------------------------------------

België :  in de haven van Antwerpen zijn diverse straat-trajecten, vooral op bruggen, vooral meer buiten de stad . Vroeger ook in de oude havens bij de stad . In bijna iedere straat lag wel rails , en ook op de meeste bruggen. Her en der zijn er nog (?) restanten te vinden . Ook langs de Schelde rivier . Er is ook wat van te zien op het streettrain - kanaal op YouTube, evenals opnames met treinen op nog bestaande trajecten . Er zijn ook veel Unieke bruggen[te zien op streettrain-kanaal] . Bij Antwerpen, in Merksem, was er tot 2014 een speciaal straatspoor . De enige video met trein staat ook op dat kanaal . Uniek dus! En spEctaculair .  Bruggen waar nog treinen overheen rijden zijn o.a : Wilmarsdonkbrug , Oosterweelbrug , Noordkasteelbrug . Video's met treinen op die bruggen zijn te zien op streettrain-kanaal . ### in Oostende op een brug in de haven ###  in Gent op haventerrein ###

------------------------------------------------------------------------

Birma(Myanmar) : in Rangoon (of nieuwe naam Yangon) rijden reizigerstreinen op straat op een ceintuur--baan . Met veel getoeter . Een soort lightrail . En er rijden (ook?) 2e hands trams op die lijn . Uit Hiroshima, Japan . Ze hebben de atoombom overleefd, zo oud zijn ze !! Ook dit is een soort vernieuwing , voor hun begrippen . Het idee kwam van Japanse expats .

--------------------------------------------------------

Bolivia : in Oruro . Reizigerstreinen op straat . Zoals in alle Latijns-Amerikaanse landen is het er een zooitje en is "alles" in verval . 

---------------------------------------------

Brazilië : o.a. in Alem Paraiba . Goederen . En in Uruguaiana . Die laatste is niet in gebruik zo te zien . Ook geen opnames van die laatste gevonden . Ook in Brazilië is het spoornet zwaar verwaarloosd en daardoor grotendeels buiten gebruik . Reizigers treinen zijn er alleen bij de steden, niet(meer!) tussen de steden . Maar er zijn plannen ter verbetering .

------------------------------------------------

  Bulgarije : in de havens van Burgas en Varna . En in Sofia op terrein .

------------------------------------------------------

Canada : in Brandford rijden goederentreinen een heel klein stukje op straat . In Wakefield reden tot 2011 museumtreinen op straat, ook met stoomloc . In Thorold zijn in 2 straten nog restanten te vinden, en de lijn is op YouTube te zien met trein . En verder zijn(?) er nog min of meer straattreinen  in : Northbay, Sudbury,Guelph,Regina, Winnipeg, Moose jaw, Halifax, Saint John,  Otibicoke, Vancouver, Surrey, Montreal, Hamilton , Cardinal . Dit zijn allemaal goederentrein-trajecten . Alleen in Wakefield reden passagiers-treinen . De lijn sloot "tijdelijk" na een overstroming . Is grotendeels nog aanwezig en er zijn plannen voor heropening .

--------------------------------------------------------

Chili : haven Valparaiso . Cargo .

---------------------------------------------------------------------
China : in de haven van Tianjin . Cargo .  Op YouTube is een voormalige smalspoorstoomspoorlijn op straat  te zien . Verder geen straattreinen bekend .

------------------------------------------------

Costa Rica : O.A.  in San Jose (de Costa Rica) :  straatspoor in : Transveral 24  -  Transversal 142 - Av. 20A - Av. 20 - Calle 13 - Av. 2 . (oost - west route)### Cartago :  in Av. 3 - Transversal 13 - Av. 1 del comercio .  Turrialba : in Av. 5 .  Puerto Limon : in Calle 8 . ### Op de lijn San Jose - Alajuela rijd de trein in Heredia midden op straat . Diverse lijnen zijn deels vernieuwd en opnieuw in gebruik genomen na de gebruikelijke decennia lange verwaarlozing . Maar beveiliging is er nog steeds amper en dus word er véél getoeterd !! Er rijden reizigerstreinen en goederentreinen . Er zijn ook nieuwe reizigerstreinen . Bij kruispunten met verkeerslichten rijd de trein gewoon door bij rood licht !! (Luid toeterend natuurlijk)(!) .   Interurban .

---------------------------------------------------------

Cuba : antiek maar regulier elektrisch straatspoor  bij station Havana Casablanca . Antieke Interurban , uiteraard in zeer slechte staat . Zoals bijna alles daar . De lijn is 92 km. lang .

----------------------------------------------

Duitsland : o.a. in  :  Bad Doberan(reguliere stoomtrein)(!) ### Olef(museumsbahn, soms met stoomloc) ### Sieglar(goederen) ### Uenzen(museumsbahn,soms met stoomloc) ### Wernigerode (reguliere stoomtrein)(!) ### Zwickau (lightrail samen met tram!) ### En vele hafenbahnen ! Soms ook met stoomloc . ### op de Kattwyk brucke bij Hamburg .(gaat verdwijnen)(komt aparte spoorbrug) ###   Lidaunis : op een brug . ### Ludwigsburg : in de Siegestrasse (woonstraat) ligt een goederenspoor midden in de straat . In gebruik blijkt uit You Tube beelden . ### Bernburg : buiten de stad is bij Am felsenkeller recent een nieuw kort straatspoor onder een viaduct in gebruik genomen . Electrisch ! Met speciale locomotief . ### op het waddeneiland Borkum is ook straatspoor.### in Lübeck is op het terrein van de diakonie een unieke feldbahn , de Vorwerker kleinbahn . Deels met straatspoor . Nu als museumsbahn in gebruik . ###  op de Ennepetal-bahn is er in de Kuriner-tunnel straatspoor in gebruik . Goederenlijn , maar er zijn ook films met reizigers treinen . Geen reguliere . Vroeger reed er ook nog een tram door die tunnel ! ###  in Feuerbach bij Stuttgart was een heel straatspoor-netwerk tot voor kort . Div. films op YouTube , uitzonderlijk ook met een speciale reizigerstrein . ### de Jagsttalbahn reed in het dorpje Berlichingen op straat . Sinds 1988 word er niet meer gereden en is de lijn grotendeels verdwenen . Want velen wilden geen museumlijn. Maar dat houd ook in "geen" toeristen. Inmiddels zijn ze het er "nu al" over eens dat de smalspoortrein terug moet komen. Nu alleen nog "even" het geld ervoor vinden........... Er zijn wel opnames op YouTube. Aan het eindpunt is een museum in en om het station , en daar kan ook een beetje gereden worden.  ### De Chiemsee-bahn heeft straatspoor bij het depot . Er rijd een oorspronkelijke , vierkante stoomtramloc van meer dan 100 jaar oud ,  en een replica . Deze toeristische pendeldienst van ca. 1 km. rijd niet in de winter . ### in Bergisch Gladbach ligt straat-spoor op terrein van papierfabriek Zander . Met draaischijf ! (tegenwoordig zéér zeldzaam)  Net buiten het terrein steekt deze doodlopende goederenlijn de grootste overweg van Duitsland over ! Met  14(!)  slagbomen, 23(!) lichten en 8 bellen !! (bellen zijn nauwelijks hoorbaar) Te zien op YouTube natuurlijk ! (er zijn minstens 23 lichten. Helaas is het niet (goed) te bekijken via streetview e.d. , maar voor zover het te zien is kunnen het ook 36(!)  lichten zijn). (alle rode en oranje lichten bij elkaar opgeteld)

---------------------------------------------

Ecuador : in (o.a.?) Alausie . Recentelijk gemoderniseerd / vernieuwd (niet alleen de trein, ook de baan én het dorp !) . Populaire toeristische lijn door zeer gevaarlijke bergen . "Duivelsneus - gebergte" . Ook met stoomloc .

------------------------------------------------- 

Estland : in de haven van Tallinn .

--------------------------------------------------- 

Finland : in de haven van Turku .

-----------------------------------------------------------

Frankrijk : op en bij  een brugje bij St. Valery . En in de haven . Museumsmalspoorlijn . Vooral met stoomloc . ### Pantin(bij Parijs) : in 2 straten ligt als aandenken nog straatspoor : rue louis Nadot & rue du Cheval blanc . ### En bij Pithiviers rijd soms een schattig klein treintje pal naast de weg . Soms ook met stoomlocje . Restantje van lokaal spoortje . " Chemin de Fer musee Pithiviers" . ###  In Saint-Gervais-les-Bains-la-Fayet rijden de oude elektrische tram-treinen nog steeds een stukje op straat tegen -het-verkeer-in .(Tramway de Mont Blanc) ### in / bij Gennevilliers(bij Parijs) is een uitgebreid parkspoor .(Chemin de Fer de Chanteraines) Op een brede voetgangers brug ligt het spoor in het asfalt . Dus is het straatspoor ! Uniek . Lijkt op de brug in het Zuiderpark in Den Haag, maar is uiteraard niet hetzelfde . Dichtbij dat park zijn in de haven nog wat straatsporen te vinden . Zo te zien is alles buiten gebruik, en deels verdwenen . Restanten liggen o.a. vlak naast de net genoemde parkspoorlijn ! . ###  de stoomtrein van Abreschvillier  heeft in het dorp straatspoor, maar niet voor passagiers--treinen. En bij het andere eindpunt rijd hij ook min of meer op/naast de weg . Deze lijn diende voor houtvervoer . Abreschvillier had ooit ook een normale spoorlijn . Nu is dat fietspad .

------------------------------------------------------ .

Hongarije : Budapest : op fabrieksterreinen bij Berlini U. 

 --------------------------------------------------------------------

Ierland : in de haven van Dublin . Goederen .  En in Wexford rijden reizigerstreinen pal naast de weg .

---------------------------------------------------------------

India : in div. dorpen rijden de "toy-trains" . Smalle treintjes door krappe chaotische straatjes ! Soms met stoomloc . Beroemde/beruchte plaatsen zijn : Ghum , Gwalior ,Darjeeling , Kurseong . Interurbans . Ook hier is alles primitief en slecht en gevaarlijk .

-------------------------------------------------------

Indonesië : Hier vind je meeste extrEme vormen van railvervoer . Van grOte treinen die zich door zeer krappe openingen  persen (waar mensen wonen!)  , en over chaotische markten , tot aan antiek en gevaarlijk primitief smalspoor !  En daartussen zit nog bijv. allerlei kleine voertuigjes, zoals een motorfiets! Maar ook grote en kleine "inspeksi" treinen, met flitslichten & sirene ! Overwegen hebben vaak slecht wegdek en zijn vaak chaotisch . Ook zijn slagbomen en lichten vaak defect of ontbreken geheel !! In Yogyakarta zijn er nog rolhekken in gebruik !  Straattreinen zijn er o.a  in  Solo(lightrail of stoomloc uit 1896) , Maduin , en Yogyakarta .  Zoek gewone trein op YouTube met " kereta api" , en smalspoor met " kereta lori" . (naar het Engels : lorry. ) Er zijn nog veel suiker-smalspoor-lijnen, ook met antieke stoomloc ! En een primitief gevaarlijk jungle-smalspoor ! Ondanks modernisering is er nog veel uit de koloniale tijd in gebruik . Op wikipedia staat nog een lijn bij station Purwosari , maar daar blijkt alleen nog maar een  stukje van over te zijn .(surakarta)(solo) De andere kant op bestaat echter nog wel en rijd aan de zijkant op de weg . Dat is die eerder genoemde lijn in Solo . 

--------------------------------------------------------

Italie : in Tirano . De beroemde Berninabahn rijd door de straat en dwars over het dorpsplein !  o.a te zien op streettrain-kanaal .

En in Venetie veel rails op en bij veel haventerreinen . Enkele sporen zijn in gebruik . 

En in Padua op een terrein .

En in Genua in de haven .

-------------------------------------------------------

Japan :  elektrische reizigers treinen (interurban) op straat : o.a  in : Kyoto , Enoshima(zeer krappe straat!) (+Brede trein !) En in Fukui . Deze "tram"lijn is in 2016 gekoppeld aan een spoorlijn, en werd daarmee de eerste tram-trein in Japan . En in Otsu in 2 straten , beide met 2 sporen . Bij station biwako-hamaotsu .  En in Kuamoto 1 spoor in 1 straat .  Op de Inuyama brug was dubbelspoor in het wegdek , en daar zijn veel opnames van met diverse treinen , die aparte geluiden laten horen ,  i.p.v. een toeter .(!) Inmiddels is er een aparte brug voor auto's gekomen . ### In Toyohashi is een klein trambedrijf met kleine trams . De naam is echter "Toyohashi RailRoad", dUs is het een straattrein !!

Het onderscheid tussen tram of trein is vooral in Zwitserland en Japan moeilijk . Zo is er bij de stad Kochi een vrij lange interlokale tram-trein-lijn . Deze Ino - lijn is enkelsporig tussen de brug over de kagami rivier en het eindpunt Ino . Op dat deel rijd hij in div. dorpjes midden op de smalle straat, of aan de zijkant . Ook tegen het verkeer in !  Deze streeklijn/Interurban heeft geen bel of fluit, doch net als bij Japanse treinen een melodietje . MAAR als het nodig is word er wel degelijk een flinke claxon gebruikt !  Op wisselplaatsen word nog op ouderwetse wijze een "voorwerp" overhandigd aan de tegenligger . Alleen daarmee mag je doorrijden . Maar toch is er modernisering : tegenwoordig word er een portofoon mee overhandigd . Daarmee word ook nog eens toestemming gevraagd om door te rijden . De lijn kent weinig overweg-beveiliging . De totale Ino- lijn is ca. 22 km. lang . De reistijd is echter maar liefst anderhalf uur !!  ### in Niiagata reed tot in 1999 ook een straattrein met brede, hoge treinen . In 1999 is de hele route opgeheven . Wel op You Tube te zien, o.a. op het kanaal van RVRDV . Buiten de stad is de route vanuit de lucht nog goed te zien . Deels nu fietspad . Ongeveer halverwege is er een spoorwegmuseumpje met materieel van de voormalige lijn . De lijn ging naar Tsubame . 

----------------------------------------------------------------------------------

  

Kazachstan :  in de hoofdstad Astana zijn div. straatsporen op industrieterreinen .

  ---------------------------------------------------------------------------

Kroatie :  in Rijeka rijden goederentreinen aan de zijkant op de weg door een drukke hoofdstraat . Te zien op You Tube .

---------------------------------------------------------------

Laos : op een brug bij Vientiane . 

 ------------------------------------------

Letland : in de haven van Riga . 

 -----------------------------------------

Litouwen : in de haven van Klaipeda, Kaunas en Vilnius .

-----------------------------------------------

Madagascar : op een brug bij Brickaville . 

---------------------------------------------------------------

Marokko :  niet meer van toepassing . 

----------------------------------------------------------

Mexico : nieuwe toeristische lightrail op straat . (hergebruik oude route) met veel claXon ! (Puebla-Cholula) Veel films !  Interurban .  ####  En bij San Cristobal Ecatepec zijn veel goederensporen in div. straten . Ook een doorgaande goederenlijn . Geen opnames gevonden .  Mexico-city : op "Clave" , bij vallejo poniente , ligt deels straatspoor . Op You Tube is een recent accident te zien . Maar vanuit de lucht ziet de lijn er nu buiten gebruik uit . Er zijn meer straatlijnen, maar dan op vrije baan . En wel of niet in gebruik .

--------------------------------------------------

Mongolië : in Ulaanbaatar . Goederen . 

--------------------------------------------------

Nederland :  in Rotterdam(waalhaven) en Dordrecht(zeehaven) zijn nog enkele straatspoor-trajecten sporadisch (!) in gebruik . Vroeger was er veel meer . Tot 2003 was er in Deventer een afvaltrein door een drukke woonstraat . Unieke beelden daarvan zijn alleen te zien op het streettrain--kanaal . Er zijn ook foto's van . En bij station Hoorn bij de Museumstoomtram .  En in het Zuiderpark in Den Haag rijden de mini-treinen een stukje midden op een pad en een brug . Uniek ! Rails in het "wegdek", dus is het straatspoor ! . Helaas is dit deel, de zogenaamde "Parkbaan", buiten het terrein, alleen in gebruik op zondagmiddag . (En tijdens de stoomdagen in april)  In de winter & bij slecht weer word er helemaal niet gereden. Ook niet op het terrein dus .

--------------------------------------------------------

New -zealand :  in Kawakawa (museumstoomspoorlijn) , en op een brug bij Camerons .  ###  Geen trein , maar wel uniek/bizar : in Christchurch rijden historische trams dwars door een krap overdekt winkelcentrum ! ! 

------------------------------------------------------------

Oostenrijk : voor zover bekend nu nog in Linz-urfahr, maar dat gebeurt maar zelden en het gaat een tramlijn worden . Wel kort  te zien op YouTube . Was ook op een weg/spoorbrug in die lijn . Er zijn opnames van . En in Weiz Stadt rijd een goederentrein op straat . Deze lijn word momenteel aangepast en verlengd voor reizigers treinen ! !  Uniek in Oostenrijk . ### in Lainz , bij Wenen , was tot in 2011 een uniek smalspoor op straat aktief met bevoorrading van een ziekenhuis, en dan vooral het eten . Het netwerk was maar liefst 4 km. lang . Wegens sluiting van het hospitaal werd het opgeheven , maar de rails is als monument achtergebleven . Div. films met treinen op YouTube !

--------------------------------------------------------

Pakistan : in de haven van Karachi . ###  Hyderabad(dus niet Haiderabad in India!)(ook wel als Hyderabad geschreven) : van bij station Hyderabad Railway(kotri junction) gaat er een lijn ⬇ naar het zuiden , die eindigt in Badin . In Hyderabad lijkt deze breedspoor-lijn(1676mm.!) deels op straat te rijden . (vage opname op YouTube) Geen betere opname gevonden . En ook geen streetview .

---------------------------------------------------------

Peru : o.a. in Tacna . Deze grensoverschrijdende lijn is populair bij toeristen . Er rijd een - nu gemoderniseerde - motorwagen uit 1923 ! Nu met zwaailicht, sirene en vooral claXon !  Uniek historisch station waar trein door poort de straat op rijd ! Rijd ook spook ! Tevens spoorwegmuseum in station . De lijn is in 2016 weer gaan rijden na 4 jaar stilstand .(wegens slecht onderhoud uiteraard) Maar de lijn is nu Nationaal Monument en word opgeknapt . De trein rijd maar liefst 2 x per dag .(!) Nieuwe opnames op YouTube . En in Huancayo zou ook een straat-traject zijn . Ook steekt het spoor daar 2 keer de drukke hoofdweg over , zonder enige beveiliging ! Daarom word dat deel zelden bereden en zijn er geen opnames . Reizigerstreinen rijden niet DOOR de hele stad heen daarom.  ### op de lijn Cisco - Aguas Alientes (machu pichu) is er min of meer straatspoor in die 2 steden , en in dorpjes onderweg . In Cuzco zijn ook lange schuine overwegen op de drukste weg , vrijwel zonder beveiliging ! Ook daarvan geen opnames gevonden . 

---------------------------------------------------------

Polen : bij  Lubon . Op een brug op de Romana Maya . Drooggevallen rivier . Doodlopend goederenspoor .  En in Kolobrzeg rijd soms een stoomtrein over straat naar de haven . Daarbuiten is deze havenlijn buiten gebruik .

------------------------------------------------------------

Portugal :  er is een lijn door Coimbra, maar die is al jaren buiten gebruik . Wel op YouTube . Met gemoderniseerde treinen die ooit in NL gebouwd zijn . ###   En bij Sernada do vouga zou nog een smalspoorlijn op een brug rijden . Ook zeer onzeker . 

---------------------------------------------------

Roemenië : Tussen Arad en Ghioroc reed ooit een elektrische trein, met in Ghioroc 2 zijtakken. Tot 1965 de enige elektrische trein in Roemenië !  Tegenwoordig rijden er 2e hands trams, en daarmee is het de enige "tram-trein" in het land . Soms ligt de rails pal naast of in de weg . De 2 zijtakken zijn verdwenen, maar de trein niet !  Want af en toe rijd een originele motorwagen uit 1912 op de lijn ! Dus dan is het straattrein !!  Steekt in Arad totaal onbeveiligd(!)schuin(!) spOOkrijdend(!) een "snelweg" plus tramspoor over, luid fluitend !!  Onvoorstelbaar !! Te zien op YouTube als je zoekt met "Sageata Verde" (groene pijl)(want de trein was ooit groen).

  En in de haven van Constanta .

_____________________________________

Rusland :  o.a  in Moskou op terrein in district pechatniki . #  in St. Petersburg in de haven . #   in Moermansk in de haven .

---------------------------------------------------------

Slowakije : in Bratislava is er "straatspoor" op het terrein van de tram remise . Daar kunnen dus ook treinen komen . ###  Geen straatspoor, maar wel zéér bizar : bij Cierny Balog rijd een smalspoorstoomtrein "door" een voetbal"stadion"/veld !! Te zien op YouTube ! [Zug durch fussbalstadion] 

------------------------------------------------------

Spanje : in haven van Barcelona . 

--------------------------------------------------------

Taiwan : op de Phingsi - lijn in sommige dorpjes . 

--------------------------------------------------------

Tschjechie : in Brno is een lange lijn dwars door de stad naar een expositie--terrein. Regelmatig rijden hier speciale treinen, soms ook met stoomloc . Meestal met politie-escorte ! Met zwaailicht en sirene !  De lijn is niet electrisch maar heeft wel 1 verbinding met het tramnet ,en bijna geen beveiliging . ###  En er is een elektrische lijn op een brug bij Bechyne .

-------------------------------------------------------

Thailand :  dwArs door een chaotische markt in Samut Sakhon !  En bij Nong Khai op een brug .

------------------------------------------------------

Tasmanië :  Regulier treinverkeer is er nog amper , en vooral geen reizigers treinen . In Launceton is een tram/trein museum bij een oud depot met draaischijf . Op het terrein kunnen trams en treinen rijden . De rails ligt in bestrating daar . Straatspoor dus !  Op YouTube te zien met historische tram . 

----------------------------------------------------------

Turkije : in de haven van Izmir en Istanboel .

-------------------------------------------------------------------

Uzbekistan - Afghanistan : op de Grensbrug . 

-----------------------------------------------------

UK/GB :  Voor zover bekend is er alleen nog bij Preston (Marina)een straatspoor op een brug in gebruik . Doorgaande lijn. Alle andere locaties die op wikipedia staan zijn buiten gebruik of verdwenen . Het straatspoor in Weymouth is wel op oude films te zien , en misschien nog aanwezig .

-------------------------------------------------------

Vietnam : bij veel films uit Hanoi staat er "street running" , maar het is geen officiële straat daar . Het is meer een uiterst krappe spleet tussen de huizen ! En waar dus mensen wonen & spelen enz. ! ! En de trein rijd niet langzaam !   

--------------------------------------------------------

 Wit-rusland :  Kiev : in de haven .

--------------------------------------------------------------

Zuid Afrika : in Durban bij de Maydon wharf zijn div. goederensporen op straat .

----------------------------------------------------------

Zuid Korea : in de haven van Incheon is nog wel wat straatspoor . 

--------------------------------------------------------------

Zweden :  in Malmö zijn er bruikbare straatsporen bij de Borgatan . En in Gotenburg zijn bij Exportgatan restanten .

-----------------------------------------------------------------

Zwitserland : ca. 35 locaties ; de No.2 , na de USA ! Veel interurbans !  O.a in :  Aigle (2 lijnen, tot ca. 2010 3 lijnen)[die 2 zijn o.a. te zien op streettrain-kanaal] ### Bex (bij het station, en in de zéér krappe binnenstad)(Brede treinen)(!) ### Villars(lijn Bex - Villars)(ook in Gyron en La barboleuse) ###. Lausanne[o.a. te zien op streettrain-kanaal] ### Solothurn ### Aarwangen [streettrain-kanaal]### Chur(koer) ### Le Prese & st.Antonio& Campocologno (alledrie aan de Berninabahn)[alle 3 op streettrain-kanaal] ### De waldenburgbahn ligt min of meer op straat , en echt in Oberdorf . (Extra smalle "treinen") ### La chaux de fonds[streettrain-kanaal] ### Colombey-muraz ### op de lijn Aarau-Schoftland in Unterkulm ; in Oberentfelden kruist straatspoor de gewone trein[te zien op streettrain-kanaal][ook in Aarau] . In Rheinach op terrein . Voorheen ook op straat in Aarau en Menziken .(lijn Aarau-Menziken)(ooit waren beide lijnen tramlijnen op straat) ### op de lijn Frauenfeld-Wil in Frauenfeld en in Munchwillen . ### in Sankt Gallen op enkel en dubbelspoor door de stad . Dat is de oude rails van de vm. stadstram . #### Biel (nabij station)(lijn Ins - Biel) ### lijn Dietikon - Wohlen : in Dietikon & Bremgarten[streettrain-kanaal] .(in het middeleeuwse Bremgarten is er o.a een middeleeuwse overdekte brug over de Woeste rivier de Reuss . Spectaculair ! ) Deze spoorlijn is de enige met haarspeldbochten naast de weg !   ###  Zürich : alleen hier is een lijn op straat alleen voor goederen . Niet electrisch . In de Hardstrasse, doorgaand op de Sihlquai . In gebruik , en er zijn opnames van . Ook met stoomtram ! In de omgeving daar waren meer straatsporen .  ###  Montbovon ### op de appenzellerbahnen in Teufen . Enkelspoor, maar het gaat dubbelspoor op straat worden . ###  Zug : in de industrie Strasse is er zij-straatspoor . GuterZuge in Zug dus ! !  ###  bij Schinznach (boven Aarau) is een smalspoornetwerk op een tuincentrum/kwekerij !! Met straatspoor , ook door kas !  Nu alleen nog als museumlijn in gebruik . Ook met stoomtreinen ! 1 van de bizarste voorbeelden van een spoorlijn . ### in Broc zijn gedeeltes met straatspoor naar de chocoladefabriek. Het goederenvervoer is echter in 2018 beëindigd . ###  Innertkirchen : in het centrum is kort straatspoor, en een langer stuk onder het eindstation . Dat deel is niet elektrisch en loopt naar een hal of zoiets . Dat is niet goed te zien op film en streetview .

--------------------------------------------------------------------

Oostenrijk EN Zwitserland : aparte vermelding omdat dit een internationale lijn is : de Internationale RheinreguleringsBahn . Een indrukwekkende naam, doch het is maar een smalspoorlijn . Die vroeger diende voor oever - onderhoud . Nu museumlijn. Elektrisch !! 25 km. lang , 750 mm. , & 750 volt . Maar ook stoomtrein .(het noordelijkste stukje heeft geen bovenleiding) Steekt rivier over via weg/spoorbrug bij Widnau , en daar is straatspoor . De lijn begint boven Koblach en loopt langs de rivier tot bijna het einde van de dam bij scheienloch, boven het dorpje Hard . De lijn is diverse keren gewijzigd . Reed tot 2011 tot in Koblach via spoorbrug .

Last update :   13 feb.2019 . En dan laat ik vele tram-trein-lijnen nog buiten beschouwing .