🌎Streettrains outside the USA🌍 . In ca. 9 5  landen/countries🌏 ! !  .  Circa 558 X  ✅/✔️ . (in gebruik)(of bruikbaar)(!)(in use) .  Op 27/06/2020 bereikte ik de 500 locaties .

 Op deze pagina komen geleidelijk meer landen en plaatsen te staan waar nog treinen op straat rijden. Voor zover bekend. Wijzigingen voorbehouden . En fouten ook want het systeem heeft (ook) een eigen wil . De lijst op wikipedia is niet geheel actueel meer . Toen ik "klaar"(?)(!) was met de USA , na 25 juli 2018 , ben ik aan deze lijst begonnen . Doch de meeste plaatsen en landen wist ik al . Dus ging het vrij snel . Maar toch heb ik alles gecontroleerd voor zover mogelijk , en onderzoek ik soms "onontdekte" landen .

Ook deze lijst is véél uitgebreider dan het lijstje op wikipedia . De meeste voorbeelden zijn te zien op YouTube en op foto's . Ook deze lijst is onder voorbehoud van wijzigingen ter plaatse !! .  ❌= Buiten gebruik(not in use) ✝ = Opgeheven(abandoned) .  ✖ = Staat ten onrechte op wikipedia . Alles voor zover bekend .

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

Albanië 🇦🇱 :  in de haven van Durres ❌. Ziet er buiten gebruik uit. Door verwaarlozing wegens geldgebrek kent Albanië slechts beperkt treinverkeer. Pas in 1947 werd de 1e normaalspoorlijn geopend. Er zijn wel plannen ter verbetering  . 

----------------------------------------

Algerije 🇩🇿 : wellicht in de haven van Algiers, maar dat is niet goed te zien .

------------------------------------

Afghanistan 🇦🇫 : op de friendship-brug naar Oezbekistan .

-----------------------------------------------------------

Angola 🇦🇴 : in de haven van Luanda en Lobito .

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Azerbeidzjan 🇦🇿 : voor zover bekend geen straattrein aanwezig, maar wel op een andere bizarre manier : in Baku/Bakoe steekt / stak een spoorlijn een brede weg met veel rijbanen zomaar over terwijl er geen enkele beveiliging te zien is !!!  Vaag te zien op You Tube . Het is niet goed zichtbaar op foto of vanuit de lucht op google maps, maar het ziet er naar uit dat deze oversteek er niet meer is .

_______________________________________________________

Argentinië 🇦🇷 :  o.a in Buenos aires. Een zéér beperkte reizigersdienst eindigt bij estacion puente alsina . De lijn loopt daar dood in een "straat" (calle radio estacion) en de rails ligt in het "wegdek" .  Vroeger liep de lijn door en was er ook straatspoor in calle murguiondo ✝. "Uiteraard"is veel in zéér slechte staat , maar er zijn verbeteringen gaande .  Elders . Er zijn op een terrein daar wagons te zien , maar er is geen rails meer ! . Bij de haven, bij park plaza Canada, is/was een stukje straatspoor (dubbelspoor) in gebruik voor goederentreinen . De zéér grote en zéér drukke oversteek is/was amper beveiligd , dus dat geeft/gaf chaos en veel getoeter🔊 . Update ! Uit "recente" luchtopnames blijkt dat deze situatie zo te zien geschiedenis is geworden . Zo te zien zijn ze bezig om de spoorlijn in een tunnel te leggen . Er lijken bovengronds daarom geen treinen meer te rijden . Tenslotte rijden er nog metro-treinen door smalle straten naar/van de remise. Te zien op YouTube. Ook wel getrokken door een elektrische locomotief, dus is het straatspoor ! .

###   bij Ayui . Ook met 2e hands trein uit NL . (?)  Dat is op de Salto Grande dam .  En bij Viedma op een gecombineerde weg&spoorbrug . In totaal ca. 4 locaties in Argentinië  .

-----------------------------------------------------

Australië 🇦🇺 : o.a in  Rockhampton rijden lange goederentreinen op straat . Op een gedeelte rijd soms een museum(stoom)tram uit het Spoorwegmuseum dat aan die lijn gelegen is . Te zien op YouTube ! 

En er is ± 4000 km.(!) aan smalspoor-suiker-treinen . Sommige daarvan rijden ook op straat . O.a. in South Johnstone en Mossman .  Ze zijn klein, maar ook heel erg  lang !  Met veel bruggen en beveiliging . Desondanks ook div. ongevallen, vooral daar waar er beveiliging is.(!)  ### 1 straat-traject (en de hele lijn) is opgeheven in 2003, in Nambour✝,  maar de rails in de stad is er nog en er is een toeristische tram op gepland . Het traject staat op de monumentenlijst, net als de brug buiten de stad . Wel te zien op YouTube, ook op straat, ook met stoomloc !  Deze lijn ging bij het dorp Bli-bli ook  de straat op, op een brug . Te zien op  YouTube ! (coral productions) ### Totaal ca. 7 locaties ✅ in Australië . Bij Septimus ook op een brug.(Head Menkens road)

Wycheproof : hier is deels straatspoor . Seizoensgebonden goederentreinen . 

Maryborough : op terrein EDI rail . 

Newcastle : op terrein trein fabriek . 

Adelaide : in de haven . 

Melbourne ✝ : in de haven zijn nog wat restanten te zien . 

Geelong : in de haven . 

Sydney : in de haven .

Newcastle : in de haven.  

North Fremantle(regio Perth) : in de haven .  

Port Lincoln : in de haven .  

Alice springs : in het centrum .

Port Pirie  :  tot 1967 reden er treinen op straat in Ellen street. 

East arm (bij Darwin) : op terrein .

Port Kembla : in de haven .

Port Douglas : de toeristische smalspoor trein rijd deels min of meer op straat /tussen de wegen in. Deze voormalige suikerlijn loopt door naar Mossman, maar de lijn is tussen St. Crispin station en highway 44 buiten gebruik . Vroeger reed de toeristische trein door naar Mossman . Nu word helaas alleen de laatste 4 km. bereden . (Bally Hooley steam railway) . Daar zijn wél films van, maar van het deel naar Mossman heb ik geen film gevonden .

Cairn : op terrein .  

Op wikipedia word Guelph✖ genoemd, maar dat is onterecht want vrije baan .  Dat geldt ook voor Toronto , al is er daar in de buurt wel straatspoor op terrein .(Foutje! Dit is allebei in Canada!)

Saint Catharines✝ : er was hier straatspoor in : Louisa street(smalle woonstraat) , Welland st. , Raymond st . , en wellicht ook in Facer st. "Midden"in Welland street kruisten 2 lijnen elkaar . Net niet op de weg . Evengoed moet zo'n trein(of vroeger interurban) voor een enorme chaos op straat gezorgd hebben . Helaas weinig foto's gevonden, en geen film . De doorgaande "straatlijn" kwam vanaf Facer st . en liep door Welland street de Louisa street in . Deze lijn ging aan het einde van de straat diagonaal door de stad op eigen baan . Daar aan de rivier was een autofabrikant, en dat was de belangrijkste klant . Maar via een schuine spoorbrug werd ook de rivier over gestoken en ging de lijn door naar het noorden van St. Catharines . De spoorbrug en de GM fabriek zijn totaal verdwenen . Ook is er geen rails op straat meer  . Op Welland street was kruising met andere lijn op vrije baan . Dat is nu deels fietspad, en er zijn nog wat goederensporen die nauwelijks nog gebruikt worden . (Foutje! Dit was in Canada!)

Waterloo✝ : er was straatspoor in Caroline st . (Foutje! Dit was in Canada!)

Totaal ca. 19 plaatsen in Australië .

-------------------------------------------------

België 🇧🇪 :  in de haven van Antwerpen zijn diverse straat-trajecten, vooral op bruggen, vooral meer buiten de stad . Vroeger ook in de oude havens bij de stad . In bijna iedere straat lag wel rails , en ook op de meeste bruggen. Her en der zijn er nog (?) restanten te vinden . Ook langs de Schelde rivier . Er is ook wat van te zien op het streettrain - kanaal op YouTube, evenals opnames met treinen op nog bestaande trajecten . Er zijn ook veel Unieke bruggen . [te zien op streettrain-kanaal] . (Ook met trein op straat op brug ! )

Bij Antwerpen, in Merksem✝, was er tot 2014 een zéér speciaal straatspoor . (Lijn 220 ) De Enige(!) video overdag met trein + escorte🚨! - staat alléén op kanaal "streettrain" . Uniek dus! En spEctaculair ! . De Enige(!) video in het donker staat op het kanaal van Peter van Gestel . Uniek .

 Bruggen waar nog treinen overheen rijden zijn o.a : Wilmarsdonkbrug , Oosterweelbrug , Noordkasteelbrug . Video's met treinen op die bruggen zijn te zien op streettrain-kanaal . ###.  

Bij Zwijndrecht fort ✝ was er een spoor dat het fort in ging op straat . Allang niet meer aangesloten, maar wellicht nog wel aanwezig . Dat is niet te zien vanuit de lucht omdat het verboden gebied is .

Brussel/Sint-Jans-Molenbeek :  in de Dubois-Thorn straat (bij het  Metro-station Beekkant ligt nog straatspoor ✝. En dat word schuin 🔀gekruist door een ander straatspoor❌ ! Midden op straat ! Beide lijnen zijn allang buiten gebruik . Dat was in 2003 allang zo zelfs . Toen waren de andreas-kruisen nog aanwezig . De eerste liep naar het terrein van Delhaize, en daar naar toe en op het terrein liggen(?) er nog steeds restanten . Is niet meer aangesloten op het spoornet . De andere lijn loopt naar een loods dichtbij de hoofdspoorlijn . Is niet meer op de hoofdspoorlijn aangesloten, maar wel op de metrolijn !!  Waarom is mij onbekend .

Brussel :  bij het voormalige gigantische en monumentale goederenstation Tour & Taxis✝  zou nog een beetje straatspoor kunnen liggen . Er waren hier veel sporen, en in een deel van de hallen is nog rails aanwezig. Maar niet in bestrating. Vanaf dit terrein waren er havensporen op terrein aan beide zijden van het kanaal. De oude spoorbrug is er nog als monument,  en er staat nu zelfs een stoomloc + ketelwagen op als aandenken. Op de Havenlaan zou nog steeds een overstekend stuk spoor liggen.(t.h.v. Quai des Steamers/Brussels Design Market)

### op de hefbrug bij Buda✝ bij Vilvoorde lag tot ca. 2001 straatspoor .  En in de omgeving op fabrieksterreinen die er allang niet meer zijn . Inmiddels is er niks meer van te zien . Deze goederenlijn had een eigen locje en kruiste de voormalige tramlijn naar Vilvoorde . Lange tijd was deze onbruikbare spoorkruising nog aanwezig . Met de antieke beveiliging . Er is ergens een foto waarop een museumtram en een stoomlocje elkaar daar (express) ontmoeten . (het lijntje werd ook door een museumlijn-stichting bereden) .

In Oostende op een brug in de haven✅ En op overslagterrein aan de Marie Curielaan✅.

Herentals : op een terrein nabij het station is(?) nog een onbruikbaar stukje straatspoor aanwezig . En in de weg van een rotonde . Deze lijn leidde ooit naar een kazerne bij Grobbendonk . (er waren dus 2 lijnen)[een korte en een lange] 

Laakdal: op een terrein bij Nike .✅ Dit is het eindpunt van de goederenlijn vanaf Herentals .  ###

Genk : op overslag-terreinen ✅ . 

Sint Niklaas : bij de Aerschotstraat was er rails op fabrieksterrein. In gebruik tot ca. 1999. Deels nog aanwezig zo te zien .

In Gent op diverse haventerreinen✅. ###   Tussen station Dampoort en station Gentbrugge was er ook een "aparte" goederenlijn✝️ . Tot ca. 2001 was deze deels nog aanwezig . Hij takte af onder⬇ de Schelde . Kruiste dan de Kerkstraat, alwaar een overweg met slagbomen was . Daarna volgde een emplacement . Daarvandaan kon je 2 kanten op : terug naar het noorden⬆️, waar er sporen op oud fabrieksterrein waren . En via een schuine↙️ tunnel(nu fietspad) onder de spoorbaan naar het zuiden⬇️. Kort na de tunnel was de laatste klant, bakkerij Delacre . Maar de lijn liep vroeger door tot op een terrein onder⬇ de Frederik Burvenichstraat . Met een grote bocht eindigde de lijn bij het laatste bedrijfspand . Vanuit de trein boven kon je dat allemaal zien . De baan is deels nog herkenbaar, maar er is geen rails of zo meer aanwezig . En de bakkerij is ook allang weg, er staat al weer een nieuw bedrijfspand . ### Bij Dok-noord zijn er nog restanten te zien. Dit werd bereikt vanaf het voormalige emplacement bij Station Gent Dampoort . 

### Lanaken : op terrein van Sappi . Momenteel zo te zien buiten gebruik want onbereikbaar . ###

Mechelen : op een terrein aan de Smisstraat . En ooit was er een goederenlijn naar het Rode kruis plein . Vrijwel niets over bekend .  En dat geldt ook voor de haven lijn in Leuven . Deze liep naar het Engels plein .### 

In Hasselt✝ was er ook een lijntje naar de kanaal-haven . Deels nu pad. ###

In Brugge was er ook een haven lijn . Deels nu pad . Er zijn(?) enkele restanten . Tracé is nog goed zichtbaar.  Diezelfde lijn had een zijlijn naar de oude stad. Daar zijn geen restanten. Die ging over de Krakele brug , en daarna linksaf door de Ter Pannestraat naar een terrein boven de Komvest. Onder de Vlotkom was er er een zijspoor naar het water, en door achteruit te rijden kon via de Diksmuidestraat de Kolenkaai bereikt worden. Gedeeltelijk is het nu fietspad. Deels zal dit wel straatspoor  geweest zijn, maar foto's  heb ik niet gevonden.  ###  Op/bij het terrein van Trein en Trambouwer Bombardier(voorheen BN) zijn er diverse straatsporen aanwezig. Zo te zien bruikbaar.  Dus er is nog wel straatspoor, maar buiten de stad. Net als Brugge vroeger stads+streektrams had, waaronder de electrische lijn naar Knokke. Tot 1956 . Officieel heeft Brugge nog steeds een tram, maar ook daarvoor geld : (ver) buiten de stad. Namelijk de Kusttram-lijn in Zeebrugge.  Want dat hoort bij de gemeente Brugge .

Charleroi & La louviere & Liege(luik) & Flemalle :  op (een)(haven) terrein . 

Rochefort-Jemelle : bij het station ligt er tussen loodsen in nog een straatspoor dat niet meer aangesloten is . ### 

 Saint Georges sur Meuse : in de rue Mallieu is er kort straatspoor ✅ . ### 

Engis : op terrein glasfabriek .

Zeebrugge : op haventerrein in het noorden❌, doch dat is onbruikbaar. Want sinds ca. 2017 is de kruising met de Kusttram verwijderd. Opnames met (stoom!) trein + Kusttram zijn te zien op kanaal "streettrain". Uniek ! In het zuiden✅(onder de Isabellalaan, en ook ver daar onder, zijn er nog wel sporen op terreinen in gebruik. En op een terrein✅ t. h. v. Kusttram-halte Zeesluis. 

Totaal ca. 14 x ✅ .

------------------------------------------------------------------------

Birma 🇹🇼(Myanmar) : in Rangoon (of nieuwe naam Yangon) rijden reizigerstreinen op straat op een ceintuur--baan . Met veel getoeter . Een soort lightrail . En er rijden (ook?) 2e hands trams op die lijn . Uit Hiroshima, Japan . Ze hebben de atoombom overleefd, zo oud zijn ze !! Ook dit is een soort vernieuwing , voor hun begrippen . Het idee kwam van Japanse expats .

--------------------------------------------------------

Bolivia 🇧🇴 : in Oruro . Reizigerstreinen op straat . Zoals in alle Latijns-Amerikaanse landen is het er een zooitje en is "alles" in verval . ! Maar ook hier is eindelijk vernieuwing op komst ! 

-----------------------------------------

Bosnië en Herzegovina 🇧🇦 : in Sarajevo , boven Nedima Filipovica . Zo te zien buiten dienst .

 

---------------------------------------------

Brazilië 🇧🇷 : o.a. in Alem Paraiba ✅ . Goederen . En in Uruguaiana ❌. Die laatste is niet in gebruik zo te zien . Ook geen opnames van die laatste gevonden . Ook in Brazilië is het spoornet zwaar verwaarloosd en daardoor grotendeels buiten gebruik . Reizigers treinen zijn er bijna alleen bij de steden, vrijwel niet(meer!) tussen de steden . Maar er zijn plannen ter verbetering . Zo is er bij Maceio ca. 32 km. spoor vernieuwd en als lightrail opnieuw in gebruik genomen. In Maceio werd er in de oude situatie over een chaotische markt gereden. Daar zijn beelden van.  Sinds de vernieuwing ligt het spoor overal op vrije baan. Ooit liep de lijn nog véél verder .  ###Jaguariuna ✅ : hier rijd een toeristische stoomtrein min of meer op straat .

------------------------------------------------

  Bulgarije 🇧🇬 : in de havens van Burgas en Varna . En in Sofia op terrein .   

 ----------------------------------------------------------------------------

Cambodja 🇰🇭 : zoals zo vaak komt er bij toeval een video voorbij van iets wat ik nog niet ken, en even later blijkt dat ook nog een straattrein te zijn die ik nog niet kende . "Ontdekt" op 22 april 2019, maar het is geen nieuwe lijn . Hoe oud nog onbekend . Rijd in Phnom Penh ✅midden op "street 105K" naar/van de luchthaven . Naam : "Royal train" . Word ook wel airport train/shuttle/link of city-train genoemd . Met veel getoeter🔊 . Nu met uniek & modern, kort en hoog treinstel . Door het chaotische verkeer . Elders in de stad is in een straat met alleen de  "naam"  "93" ook nog min of meer straatspoor aanwezig , maar zo te zien buiten gebruik . De Royal train is op YouTube te zien .

------------------------------------------------------

Canada 🇨🇦 : in Brandford ✅ rijden goederentreinen een heel klein stukje op straat . In Wakefield❌ reden tot 2011 museumtreinen op straat, ook met stoomloc🚂(you tube) ###

In Thorold ✝ zijn in 2 straten nog restanten te vinden, en de lijn is op YouTube te zien met trein . (trilium railway)

Guelph✅ : op ± 5 terreinen . 

 Regina✅ : in Smith st., in het centrum, ligt een doorgaande lijn gevaarlijk dicht naast de weg . Elders straatspoor op terrein . 

Winnipeg✅ : op terrein .  

Moose jaw : straattrein op vrije baan .

Halifax✅ : in de haven . 

Saint John✅ : in de haven . 

Vancouver✅ : idem .

Surrey✅ : idem . 

Montreal✅ : op terreinen .  O.a aan het water. Bijvoorbeeld  aan de Saint Lawrence river/Rue Notre Dame Est .  Bij de Passerelle Atwater(en ook aan het water)(kanaal) is er een stukje straatspoor in voetgangersgebied.  Hier zijn al veel grappen opgenomen van het verborgen camera programma "Just for laughs" en "Just kidding" . Te zien op YouTube, maar zonder trein . Deze doodlopende goederenlijn heeft aan het einde straatspoor op terrein. 

Hamilton ✅ : in de haven . En op terrein fabriek National steelcar .

Cardinal ✅: op een terrein . Ontario . Tegen de grens met Amerika aan .

Eastern passage✅ : op terrein .

Delta : in de haven✅ . Bij Surrey .

Richmond ✅: in de haven . Bij Surrey . 

Toronto✅ : in de haven . 

Québec✅ : in de haven .  

Waterloo✅ : bij King street is een stukje straatspoor, al is dat niet openbaar . De doorgaande goederentreinen rijden hier ook door een zéér krappe doorgang die ook min of meer een straat is . Sinds 21 juni 2019 is er in Waterloo een Lightrail . De goederentreinen gebruiken deels die baan en rijden daarom nu alleen nog maar in de nacht . Er is wel een opname uit 2017 op YouTube met tram bij King street . Die komt een Lightrail-tram brengen . 

Edmonton✅ : op 2 plekken bij de 116 ave. nw , op terreinen .

Dit ↕ zijn allemaal goederentrein-trajecten . Alleen in Wakefield❌ reden passagiers-treinen . De lijn sloot "tijdelijk" na een overstroming . Is grotendeels nog aanwezig en er zijn plannen voor heropening . 

Kamloops ✅: op terrein boven de stad . 

Fort Nelson : op een weg/spoorbrug onder de stad . Lijkt nog in gebruik . 

En op ± 6 terreinen in Calgary✅ .

Welland : Bij Dain Ave. ✖️ 

Port Colborne : naast Davis Street✅. 

Etobicoke ✅: op terrein bij Titan road . 

Dundas ✝ : hier was een straatspoor naar een steenfabriek . Onbekend waar die was . Foto uit 1982 op Railpictures.net . Geen restanten , maar de baan is nog wel herkenbaar bij hoek Bondst./Hattst. (bocht in baan is nu pad) . Totaal ca. 24 plaatsen in Canada . ⚠ 3 plaatsen staan per abuis bij Australië ! ! .

---------------------------------------

Congo-Kinshasa 🇨🇩 : in de haven van Kinshasa .

--------------------------------------------------------

Chili 🇨🇱 : haven Valparaiso . Cargo .

---------------------------------------------------------------------
China 🇨🇳 : in de haven van Tianjin . Cargo .  Op YouTube is een voormalige smalspoorstoomspoorlijn op straat  te zien bij Huanan✝ . Verder geen straattreinen bekend .

------------------------------------------------

Costa Rica 🇨🇷 ✅: O.A.  in San Jose (de Costa Rica) :  straatspoor in : Transveral 24  -  Transversal 142 - Av. 20A - Av. 20 - Calle 13 - Av. 2 . (oost - west route)### Cartago :  in Av. 3 - Transversal 13 - Av. 1 del comercio .  Turrialba : in Av. 5 .  Puerto Limon : in Calle 8 . ###

Op de lijn San Jose - Alajuela rijd de trein in Heredia midden op straat . Diverse lijnen zijn deels vernieuwd en opnieuw in gebruik genomen na de gebruikelijke decennia lange verwaarlozing . Maar beveiliging is er nog steeds amper en dus word er véél getoeterd 🔊!! Er rijden reizigerstreinen en goederentreinen . Er zijn ook nieuwe reizigerstreinen . Bij kruispunten met verkeerslichten rijd de trein gewoon door bij rood licht !! (Luid🔊 toeterend natuurlijk)(!) .   Interurban . Div. films op YouTube !

---------------------------------------------------------

Cuba 🇨🇺✅ : antiek maar regulier elektrisch straatspoor  bij station Havana Casablanca . Antieke Interurban , uiteraard in zeer slechte staat . Zoals bijna alles daar . De lijn is 92 km. lang .

----------------------------------------------

Denemarken 🇩🇰 : voor zover bekend is er alleen straatspoor in Helsingor in gebruik . Dat was in het wegdek naast de rijbaan, nu op open baan naast de rijweg. Semi-straatspoor dus.  Foto op Railpictures.net . Uit 2001 en 1993 . Reizigerstreinen. Tegenover Helsingor ligt Helsingborg, en daar is in de haven nog wat straatspoor. Mogelijk vroeger ook door de stad, maar nu in een tunnel .

En voorheen in Sonderborg.  Maar in de haven van Arhus✅ zijn er nog straatsporen op terrein in gebruik .

-------------------------------------

Duitsland 🇩🇪 : De No.2 in de wereld qua aantal straattrein-locties ! (na de USA) o.a. in  :

- Bad Doberan(reguliere stoomtrein🚂)(!) (smalspoor)###

Olef  :  (ver onder Duren)(museumsbahn, soms met stoomloc🚂) Rijd in Olef over het krappe middeleeuwse dorpsplein ! Uniek ! Met gebruik van rode vlag . Div. films op YouTube !  Gewone passagiers treinen zijn er niet meer sinds 1981 . Er word sinds 2006 op zomerse zondagen voor toeristen gereden . De lijn is dermate uniek dat hij officieel nationaal monument is . Daarmee is de toekomst verzekerd . (Duren, met 2 puntjes op de U, ligt tussen Aken en Keulen.). 

Duren : de Durener Kreisbahn rijd in Duren "op" de Ruhrdammweg . De weg is deels zo krap dat het min of meer straatspoor lijkt . Er rijden ook passagiers treinen . Onder Duren is er straatspoor op terrein . (Duren met umlaut)(•• op de U) .

Sieglar : (goederen) (dit is een voormalige streektramlijn)(naar Zundorf) . Te zien op YouTube ! Met hedendaagse goederentrein . 

Singen : op terrein✅ bij Radolfzeller Strasse , en op terrein bij Giessereistrasse✅ . 

Krefeld : bij Strasse 1 , en bij Strasse Y , en bij Hentrichstr . , en bij Dammstr . , en Am hafenkopf , op de haven draaibrug❌ , ca. 10 x op terrein boven de Anrather str. , en bij Im Stockhausen . 

Mönchengladbach : op terrein bij Breite str.+Schwalmstr .

Uenzen✅ : Straattrein door dorpje. (museumsbahn,soms met stoomloc) ### 

Uelzen : in de hafen✅.

Koln/Keulen : op terrein bij Get en Do . + Naast de Emdener str . Div.keren kruising met tram . + op kade bij Lagerhaus Kai . + bij Carlswerk/Schanzenstr . + in de wijk Porz . In de wijk Poll is er op een terrein nog rails aanwezig . 

Wernigerode :  (reguliere stoomtrein🚂)(!)(smalspoor)(harzer schmallspurbahnen) ###.     

Wittingen : in de Kaistrasse✅, buiten de stad.

Wehmingen : hier is op een voormalig mijn-terrein het trammuseum Hannover gevestigd . Ligt aan eindpunt voormalige goederenlijn . Daardoor ligt er op het terrein straatspoor . De trams rijden over het grootste deel van deze oude spoorlijn, die daarvoor geëlektrificeerd is . Met allerlei bovenleiding palen . Het landschappelijke traject doet denken aan de buurtspoorwegen in België . Uiteraard zijn er video's op YouTube . En is er een website .

Zwickau : (lightrail samen met tram!) ### 

 München  : Uniek ! Vanaf een groot emplacement gaat een goederenlijn-in-een-asfaltweg op een futuristisch viaduct naar de auto-industrie van BMW . Eindigt met diverse sporen in diverse gebouwen bij de West Magistrale (=straatnaam) . Er kunnen dus ook (vracht) auto's rijden, maar het is geen openbare weg . Helaas geen opnames gevonden .  

Munster : op terrein bij Media markt ✅ . En op parkeerplaats bij Ratio✝ .

Bonn : bij Friedrich Wohler str . 

Berlijn : op het Messe-terrein. ✅ En in/bij  o. a. de volgende straten is/was er min of meer straatspoor : Paulsternstr. /Gartenfelderstr. (bovenaan die straat, links van de Tegelbrucke, ligt nog enige 100-en meters straatspoor op terrein)(dat werd bereikt via Gartenfeldersstr., alwaar soms nog een stukje te zien is)/Motardstr. /Otternbuchtstr. /op terrein Wulamso✅/op terrein bij Am Slangengraben✅/op terrein bij Paul's kitchen✅/in de Westhafen✅/van & op Wollrabe - - Rohrdamm naar Nonnendam/van Nonnendam naar Eiswerder (eiland) en Salzhof/aan de sudhafen/over de Scholenburg/Am oberhafen/in Gotelstr.   En in een naamloze straat bij Miraustrasse t.h.v. Mec design✅  En in de Lessinger strasse✅  En op terrein bij Teich Lindenhof✅ .

Hennigsdorf (bij Berlijn) : op ca. 5 terreinen is nog straatspoor aanwezig. Deze Butzow-bahn liep ooit door naar Spandau. In Spandau was er straatspoor in o. a.  Mertensstr. /Rauchstr. /aan het Maselakekanal. De aanvoerlijn door de Neuendorferstr. is deels nog aanwezig op vrije baan tot bij Askanierstr., doch definitief buiten gebruik. Van 1923 tot 1945 was er een tramlijn tussen Hennigsdorf en Spandau, die gedeeltelijk de spoorlijn gebruikte. Die reed verder door de Neuendorferstr. naar station Spandau. (vroeger Spandau-west). 

Velten✅ (boven Hennigsdorf) : op terrein & in de haven.

 Viernheim : op terrein naast de L311t . ❌ Buiten gebruik, en de lijn is verderop deels verdwenen .  

Darmstadt : bij Otto Röhm strasse✅ / bij Riedbahn str. ✝  / + ± 7 x op terrein boven Taubeshohlenweg . En in de zomer rijd er een smalspoor-stoomtrein op de tramlijnen naar Griesheim en Eberstadt.(want ooit waren dat spoorlijnen) Dus is dat Ook straattrein ! 

En vele hafenbahnen ! Soms ook met stoomloc🚂 . Op div. haven lijnen rijden regelmatig museumtreinen . Veel haven lijnen hebben delen met straatspoor .

O.a. in : Bremen/Zehlendorf/Emden/Hamburg/Holzminden/Regensburg/Saerbeck/Kiel/Osnabrück/Kehl/Magdeburg/Greifswald/Bamberg/Frankfurt am main/Leipzig/Neuss/Deggendorf/Uffeln/Mulheim/Hildesheim/Dorsten/Weil am rhein/Lüneburg/Neustrelitz/Bremerhaven/Mainz/Cuxhaven/Celle/Hanau/Halle/Berlin/Leer/Mannheim/Heilbronn/Duisburg/Stuttgart/Bottrop/Rostock/Essen/Brandenburg a.d. Havel /Lübeck/Koblenz/Hannover/Wismar/Stralsund/Beddingen/Dortmund/Düsseldorf/Karlsruhe/Gelsenkirchen/Dresden/Erfurt .  Ca. 56 plaatsen . 

Karlsruhe : in de stad en in grote omgeving van de stad rijd het grootste tram-trein netwerk van Europa . Ruim 500(!) km. lang , en het voorbeeld voor vele andere steden . Rijd over spoorlijnen , maar ook door krappe dorpsstraten (op enkelspoor) . Straatspoor dus ! O.a. in Linkenheim , Blankenloch, en in Bad wildbad . (die laatste ligt ver van Karlsruhe af , en onder Pforzheim .) 

Ellerstadt ✅ : in dit dorpje, op de oeroude interlokale tramlijn Bad Durkheim - Mannheim rijden de zeer brede trams op enkelspoor door de krappe dorpsstraat . Er is trein-beveiliging , dus is het straattrein . Vroeger reden er ook goederentreinen . Te zien op YouTube ! 

Gro$sachsen(eigenlijk geschreven met duitse ringel-s, maar tegenwoordig ook met dubbel s) : in dit dorpje op de aloude "driehoekige" OEG route Mannheim - Heidelberg - Weinheim - Mannheim (± 55 km. ! ) rijden de trams nog altijd met enkelspoor op de weg . In 1 richting dus tegen het verkeer in ! ! Ook op deze lijnen reden vroeger goederentreinen . Films met trams op YouTube .

Op de Kattwyk brucke bij Hamburg .(gaat verdwijnen)(komt aparte spoorbrug) ###

Lidaunis : op een brug . ### 

Flensburg❌ : 2 haven lijnen . Op de linkeroever grotendeels nog bruikbaar (?) maar zo te zien buiten gebruik . Liep vroeger door via de Batteriestrasse naar industrieterrein in het noorden . De rails is deels nog aanwezig en ligt (midden) in de weg . Ook op de Strandweg . En er zijn div. restanten op terreinen . Op de rechteroever zijn er alleen nog maar restanten✝ . Film op YouTube met stoomtrein🚂 ! 

Rendsburg✝ : restanten in haven . 

Augsburg : op ca. 15 terreinen. 

Ludwigsburg : in de Siegestrasse (woonstraat) ligt een goederenspoor midden in de straat . In gebruik blijkt uit You Tube beelden . ###

Bernburg : buiten de stad is bij Am felsenkeller recent een nieuw kort straatspoor onder een viaduct in gebruik genomen . Electrisch ! Met speciale locomotief . ###

Op het waddeneiland Borkum is ook straatspoor.###

in Lübeck is op het terrein van de diakonie een unieke feldbahn , de Vorwerker kleinbahn . Deels met straatspoor . Nu als museumsbahn in gebruik . En in de haven is er nog straatspoor in gebruik of bruikbaar . Ook op de Hubbrucke . Vroeger ook op de Drehbrucke . Video's met stoomtrein op YouTube ! Deze lijn is nu alleen nog vanuit het noorden te bereiken . Gedeeltelijk nog in gebruik . 

  Op de Ennepetal-bahn is er in de Kuriner-tunnel straatspoor in gebruik . Goederenlijn , maar er zijn ook films met reizigers treinen . Geen reguliere . Vroeger reed er ook nog een tram door die tunnel ! ###

  in Feuerbach✝  bij Stuttgart was een heel straatspoor-netwerk tot voor kort . Div. films op YouTube , uitzonderlijk ook met een speciale reizigerstrein . ###

De Jagsttalbahn✝ reed in het dorpje Berlichingen op straat . Sinds 1988 word er niet meer gereden en is de lijn grotendeels verdwenen . Want velen wilden geen museumlijn. Maar dat houd ook in "geen" toeristen. Inmiddels zijn ze het er "nu al" over eens dat de smalspoortrein terug moet komen. Nu alleen nog "even" het geld ervoor vinden........... Er zijn wel opnames op YouTube🚂. Aan het eindpunt is een museum in en om het station , en daar kan ook een beetje gereden worden.  ###

De Chiemsee-bahn heeft straatspoor bij het depot . Er rijd een oorspronkelijke , vierkante 🚂stoomtramloc van meer dan 100 jaar oud ,  en een replica . Deze toeristische pendeldienst van ca. 1 km. rijd niet in de winter . ###

In Bergisch Gladbach ligt straat-spoor op terrein van papierfabriek Zander . Met draaischijf ! (tegenwoordig zéér zeldzaam)  Net buiten het terrein steekt deze doodlopende goederenlijn de grootste overweg van Duitsland over ! Met  14(!)  slagbomen, 23(!) lichten en 8 bellen !! (bellen zijn nauwelijks hoorbaar) Te zien op YouTube natuurlijk ! (er zijn minstens 23 lichten. Helaas is het niet (goed) te bekijken via streetview e.d. , maar voor zover het te zien is kunnen het ook 36(!)  lichten zijn). (alle rode en oranje lichten bij elkaar opgeteld)   

Aan de Nordsee(nabij de Waddenzee)(in de buurt van de eilanden Fohr en Anrum) zijn 2 unieke smalspoorlijnen al lang aanwezig en ook nu in gebruik . Er zijn namelijk geen wegen, maar er wonen wel mensen . Het spoor is dus de enige verbinding . (m.u.v. boot)(?) Er word met allerlei kleine voertuigjes gereden . Het is in principe alleen voor bewoners, maar je kunt er op vakantie, dus dan moet je wel mee . De noordelijke lijn begint in Dagebull nabij de gewone spoorlijn . Niet bij het station . Op deze parkeerplaats is een beetje straatspoor . Het lijntje gaat via schiereiland Oland naar schiereiland Langenes . Ook daar is min of meer straatspoor . Spoorbreedte 900 mm.

De zuidelijke lijn is ter hoogte van Struckum . Spoorbreedte 600 mm. Begint bij "luttmoor-siel" en gaat naar schiereiland Nordstrandischmoor . Aan beide kanten is er min of meer straatspoor . "Uiteraard" zijn er You Tube opnames van beide lijnen . De bewoners rijden zelf met de treinen, en er zijn geen seinen . De bewoners zijn afhankelijk van het spoor, ook als er plots iemand naar het hospitaal moet ! (te zien op YouTube ) (lorenbahn hallig). 

Geen straattrein, maar wel iets aparts wat ik al speurende toevallig tegenkwam en niet bekend zal zijn : t.h.v. Neustrelitz ligt er, in de bossen verscholen, een smalspoor om kano's te vervoeren bij een onbevaarbaar deel van de Havel . Dubbelspoor ! Geen tractie : je moet zelf duwen of trekken ! Lengte ca. 500 meter . Deels te zien vanuit de lucht . En een paar filmpjes op YouTube . (zo ontdekte ik het)(ik zocht op "lorenbahn")(lorrie) . 

Ruhlermoor : in deze streek, dichtbij NL, is een enorm smalspoornet actief !  Ca . 130 km. lang ! ! Niet alleen uitzonderlijk lang tegenwoordig, maar ook het doel is apart : niet voor zand of steen , maar voor olie en turf . Dat de exploitant Exxon mobile is is daardoor weer niet zo verwonderlijk, maar wel uitzonderlijk . Klasmann-Deilmann is de turf-exploitant . Met 2 vestigingen in het gebied . Diverse video's op YouTube . (moorbahn/torfbahn)

Op div.wegen & terreinen is er min of meer straatspoor. Er zijn maar weinig video's van op YouTube . De actueelste is van 2016 . Maar er is wel een mooie DVD van te koop op www.ingr.co.uk. . 70 min. in goede kwaliteit voor maar 15 € incl. verzendkosten . Met overzichtskaart in beeld , en met Engels commentaar . Geen ondertiteling . Op die site is véél meer te vinden over smalspoor, en ook véél meer DVD's ! 

Maar voor zover ik kan nagaan is het (deels?) nog in gebruik . En het netwerk was vroeger nog groter . Vanuit de lucht kan je dat zien .   (moorbahn) Vroeger liep de lijn door naar Meppen, alwaar er een soort kabelbaan was naar de gewone spoorlijn . Deze lijn (tussen moormuseum en Meppen) lijkt geheel verdwenen .  ✴Er zijn/waren plannen om dit smalspoornet+museum te verbinden met het veen museum bij  Klazienaveen. Grensoverschrijdend smalspoor dus . Maar daar is weinig over bekend . 

Ook bij Sedelsberg/Saterland/westermoor is nog smalspoor in gebruik. En ook wat straatspoor op terrein, al is dat vanuit de lucht maar vaag te zien . Dat is de 3e vestiging van Klasmann-Deilmann .  Er is nog wel meer smalspoor in gebruik, maar niet met "straatspoor" . 

Wolfsburg : op en rond het terrein van V W .

Bitterfeld: op terrein.

Blankenburg : op terreinen❌ .

Tornesch : op het "stationsplein" rijd de goederentrein op straat . Deze korte lijn gaat naar Uetersen, alwaar er op terrein ook straatspoor is . Waarschijnlijk waren er vroeger ook reizigerstreinen . In het dorp is de rails deels nog aanwezig, pal naast de weg . De lijn eindigde hier altijd . 

Dresden : in de Albert haven .

Nurnberg : op ca. 3 terreinen. 

Brohl : de Brohltalbahn is een particuliere onderneming die ook met museum(stoom🚂)treinen rijd . In de haven van Brohl is er min of meer straatspoor .

 Halle : op terreinen . 

 Freiburg im bresgau : op terrein .

Berchtesgaden : hier rijd een smalspoor treintje kort over straat naar de zoutmijnen . Ook met toeristen .

Bremen : op terrein (en) . Één goederenlijn gaat een stukje samen met een trambaan . 

Bautzen : hier is de Bombardier trein&tramfabriek . Uiteraard is er een spoor naar toe ; echt straatspoor midden op/in de Fabriksstrasse ! En op het terrein kruisen 2 sporen elkaar . Foto's . 

Konstanz : in de haven bij het Hauptbahnhof . ❌(?) 

Arnsberg : op terrein RDM. ✅ . De lijn hier naar toe kruist een weg én een andere spoorlijn onder het beroemde Arnsberger viaduct. 

Totaal ca. 99 x ✅ . 

In het verleden waren er voor zover ik weet 3 bijzondere (smal)spoorlijnen in Duitsland . Alle 3 vervoerden ze alleen goederen door krappe⚠ straatjes in de dorpen naar tientallen bedrijven .  1 . in Hohenlimburg . Met diverse aansluitingen. Op  terreinen zijn wellicht nog restanten aanwezig . Dieseltractie . Foto's op internet . Gesloten in 1983 . Zo te zien vanuit de lucht zijn er wel nog enkele normaalsporige goederensporen bij 1 van de metaalfabrieken . Gebruik/bruikbaar : onbekend . Maar op google maps zijn vanuit de lucht locje en wagons te zien. Lijkt dus in gebruik . In de buurt van station Hohenlimburg . 

2 : in Plettenberg . Opgeheven in 1966 . Groot netwerk . Stoomtractie🚂. Geen restanten op straat , wel spectaculaire film op YouTube ! Ook in kleur ! 1 "vierkante" stoomloc(kwam weinig voor in Duitsland) is bewaard en rijd nu op Museumspoorlijn in die buurt . Ook foto's op YouTube . ###

3 : in Forst, tegen de Poolse grens . Groot netwerk  met vele aansluitingen.  Opgeheven in 1965 . Lag toen in de DDR , en wegens geldgebrek bleef veel rails daarom liggen . Zelfs nu nog !  Het is wel minder geworden, maar er zijn nog steeds (keien)straten met rails . Maar berijdbaar is het allang niet meer . Ook over de Poolse grens is(?)nog rails aanwezig , en ook op de voormalige grensbrug . En in Forst op terreinen . Er was stoomtractie🚂 . 1 stoomloc werd bewaard in museum in Leipzig , maar werd in 2012 terug gegeven aan Forst , alwaar de "verloren zoon" feestelijk onthaald werd . De stad hecht veel waarde aan haar bijzondere spoorgeschiedenis . Diverse straatsporen zijn monument , en de stoomloc(Schwarze Jule)(bijnaam) moet een speciale plaats krijgen in het textielindustrie-museum . Sommigen pleiten zelfs voor een berijdbaar traject . Bij onderzoek in Leipzig bleek Schwarze Jule na al die jaren stilstand nog steeds rijvaardig ! Films& foto's op internet/YouTube . 

Te Spich, bij Troisdorf, bevond zich een uniek tunneltje voor auto's+trein, en de trein paste er precies doorheen ! Dan géén ruimte voor ander verkeer dus. Dit hoorde bij de Kleinbahn Siegburg - Zundorf. (die deels nog bestaat en in Sieglar op straat rijd.) Maar deze "zijlijn" naar het vliegveld Koln/Bonn. Maar helaas is dit deel dus verdwenen, en de onderdoorgang is verbreed. Geen straattrein dus meer daar, en foto's zijn zeldzaam. Als je zoekt met "dampflok 563007" zou het kunnen dat je een paar foto's vind. Zo heb ik ze dus gevonden. Ondanks de Unieke locatie  weinig foto's,  en geen film gevonden. Opgeheven ca. 1977 . Op fotocommunity.de staat (ook?) één van de foto's met stoomloc 563007. Én op pickclick.de staat foto met electrische tram in het tunneltje. In 1964. 

 

---------------------------------------------

Ecuador 🇪🇨 : in (o.a.?) Alausie . Recentelijk gemoderniseerd / vernieuwd (niet alleen de trein, ook de baan én het dorp !) . Populaire toeristische lijn door zeer gevaarlijke bergen . "Duivelsneus - gebergte" . Ook met stoomloc .  Milagro : ook hier is alles vernieuwd . Trein op vrije baan . 

---------------------------

Egypte 🇪🇬 : in de haven van Alexandrië . 

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

El Salvador 🇸🇻 ❌ : in hoofdstad San Salvador lijkt straatspoor te zijn door krappe straten. Is niet goed te zien. De route is zo bochtig, het lijkt wel een 8-baan ! Net als in het buurland Guatemala is er alleen smalspoor, is alles door verwaarlozing buiten gebruik, maar zijn er nu toch plannen voor vernieuwing. Ook hier worden de (voordelen van) spoorwegen her-ontdekt ! 

--------------------------------------------

Eritrea : in de haven van Massawa.

------------------------------------------------- 

Estland 🇪🇪 : in de haven van Tallinn .   

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Filipijnen 🇵🇭 : in Calamba lijkt er een smal straatje met rails te zijn. Dat kan je street running noemen. Het lijkt op sommige straatjes in Latijns Amerika, ook in de zin dat veel in slechte staat is. Maar er is verandering gaande.

--------------------------------------------------------------

Fiji 🇫🇯 :  op het hoofdeiland is er een zeer bochtig suikerrietsmalspoorwegnet over het hele eiland . In 1988 was dat net ca. 645 km. lang. Anno 2020 zou 300 km. nog operationeel zijn. Er is min of meer straatspoor  op een brug,  en in Neda . Wellicht ook elders, maar er zijn weinig goede vanuit-de-lucht-opnames. Er was tot enkele jaren terug een toeristische trein, maar die schijnt buiten gebruik te zijn. Op een deel van die lijn, in de buurt van Cuvu kan je naar het schijnt ca. 12 km. op de suikerriet-spoorlijn fietsen met een elektrische railfiets.(Ecotrax)

--------------------------------------------------- 

Finland 🇫🇮 : in de haven van Turku .

-----------------------------------------------------------

Frankrijk 🇫🇷 : op en bij  een brugje bij St. Valery . En in de haven . Museumsmalspoorlijn . Vooral met stoomloc🚂 . ###

Pantin✝(bij Parijs) : in 2 straten ligt als aandenken nog straatspoor : rue louis Nadot & rue du Cheval blanc . ###

En bij Pithiviers rijd soms een schattig klein treintje pal naast de weg . Soms ook met stoomlocje 🚂. Restantje van lokaal spoortje . " Chemin de Fer musee Pithiviers" . ### 

In Saint-Gervais-les-Bains-la-Fayet rijden de oude elektrische tram-treinen nog steeds een stukje op straat tegen-het-verkeer-in⚠ .(Tramway de Mont Blanc) #

## in / bij Gennevilliers(bij Parijs) is een uitgebreid parkspoor .(Chemin de Fer de Chanteraines) Op een brede voetgangers brug ligt het spoor in het asfalt . Dus is het straatspoor ! Uniek . Situatie lijkt op de brug in het Zuiderpark in Den Haag, maar is uiteraard niet hetzelfde . Dichtbij dat park zijn in de haven nog wat straatsporen✝ te vinden . Zo te zien is alles buiten gebruik, en deels verdwenen . Restanten liggen o.a. vlak naast de net genoemde parkspoorlijn ! . ###

 De stoomtrein🚂 van Abreschvillier  heeft in het dorp straatspoor, maar niet voor passagiers--treinen. En bij het andere eindpunt rijd hij ook min of meer op/naast de weg . Deze lijn diende voor houtvervoer . Abreschvillier had ooit ook een normale spoorlijn . Nu is dat fietspad . 

Toevallig kwam ik foto tegen van andere voormalige straattrein : in Castres✝ reed van 1902 tot 1962 een soort van tram-train door de straat . Deze lijn ging naar Murat . Vanaf het straattraject in Castres is het nu voor een deel een zeer slingerend fietspad . Te zien vanuit de lucht . Ook met "trein" op YouTube te zien . Dit was de Chemin du Fer du Tarn, niet te verwarren met die hieronder, want dat is een andere lijn . 

In Saint Lieux-les-Lavaur rijd een toeristisch smalspoor midden in de smalle straat . Dit is een opnieuw aangelegd deel van een oud lokaalspoor dat al in 1931 opgeheven werd. Uiteraard te zien op YouTube : Chemin de Fer touristique du Tarn .

Dunkerque(Duinkerken) : op div. terreinen in de haven. ✅

Calais :  idem .✅

Lille❌ : bij de groothandelsmarkt . (Rijsel) 

Totaal ca. 8 x ✅ .

----------------------------------------

Georgië 🇬🇪 ✝️ / ✔️ : uit een Russisch filmpje op YouTube blijkt dat er in havenstad Batumi in het verleden een ander Centraal Station was, dat via straatspoor bereikt werd. Het was een elektrische lijn.  Alleen het staat-traject is verdwenen, de rest is nu in gebruik voor goederenvervoer.  En er is nog steeds actief straatspoor in de haven op diverse plaatsen . 

-----------------------------------------------------

Griekenland 🇬🇷 ✝ : in Volos reed tot ca. 1990 een smalspoor stoomtrein🚂 midden op straat . Dat deel is verdwenen , de rest van de museumlijn is nog in gebruik voor zover bekend . 

Perama/Neo ikonio : in de haven op terrein Piraeus container terminal . Geopend in 2013 . 

Loutraki ❌: het straat-smal-spoor schijnt nog aanwezig te zijn, maar is al jaren buiten gebruik . Net als een groot deel van de smalspoor lijnen in de Peleponesos . Wegens bezuinigingen . Ondanks vernieuwde banen en nieuwe treinen . Update ! Het is de bedoeling dat de lijn in 2021 weer gaat rijden !  Maar dan wel op normaalspoor, en helemaal volgens EU-voorschriften . Dus ook qua beveiliging bijvoorbeeld . Contract is getekend, nu nog afwachten of alles goed gaat . 

--------------------------------------------------------

Groot Brittannië 🇬🇧 : zie bij de U .

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Guatemala 🇬🇹 ❌ : in Puerto Barrios zijn(?) er restanten van het smalspoor dat naar deze stad ging. In Guatemala-city ligt het smalspoor op vrije baan in het midden van smalle straten. Het hele spoornet is door verwaarlozing buiten dienst, maar verbetering is gepland. 

------------------------------------------------------ 

Honduras 🇭🇳 : in San Pedro perst de trein zich door een druk bewoond steegje . Dat kan je straatspoor noemen . Net als op die markt in Thailand moeten de bewoners al hun spullen weghalen als er een trein komt .

---------------------------------------------

Hongarije 🇭🇺 : Budapest ✅ / ✖ : op fabrieksterreinen bij Berlini U.  Op wikipedia word een andere locatie genoemd, maar dat is geen trein . Maar er reden tot in 1996 wel op diverse plaatsen goederentreinen of goederentrams op straat !  Het tramnet is en was daar op ingericht : vandaar de seinlichten, overal, die aan trein-seinen doen denken. Overal straattrein dus ! Wellicht de enige film met treinen  op straat staat op You Tube kanaal Becsky Andras. Uit 1996.  Her en der zijn er nog restanten. Bij station Budapest Deli is de aansluiting op het tramnet nog aanwezig, met bovenleiding.  Buiten gebruik sinds 1996. Dit punt is te zien in hierboven genoemde film. De trein reed naar de Kis krokus U. Daar ging dubbelspoor terrein van Ganz op. Die aansluiting is geheel verdwenen, maar je kan dus in principe nog wel met een trein de tramrails op. Zo lijkt het . (Streetview 2020 of eerder)  Tussen het eindpunt van Tram 42 en de route van Tram 50 is er een apart en ouderwets verbindingsspoor . Enkelspoor. Door Toth Arpad U en Hoffher Albert U. En dat werd ooit gekruist door een treinspoor, dat deels nog aanwezig is. Vooral op terreinen. Video's met (museum)trams op dit bijzondere lijntje met krappe bochten staan o.a. op YouTube kanaal cloudfater, Triple K, hamsterhamster2002, Becsky Andras. Bij Fek U en bij de Monyo brouwerij en omgeving zijn nog diverse restanten op terreinen die ooit aftakten van de tramlijn(Nu tram 28/28A/37) . Steken wel de weg over, maar zijn niet meer aangesloten.  Er waren er nog meer. Er waren vele elektrische goederentramlocomotieven, en ca. 6 zijn nog steeds in aktieve dienst ; voor transporten tussen remises, en andere als sneeuwruimers. Ze zijn van ca. 1926, dus bijna 100 jaar in gewone dienst !  Met de kenmerkende luchtfluit, die vooral vroeger ook in Nederland te horen was ! Veel video's hiervan staan vooral op YouTube kanaal jazzcool. Bijnaam van dit materieel : "muki"/"mukik".(zoekterm) #### in voorstad Csepel, onder Budapest, zijn er restanten op terrein bij Vas U. En ook in de straat daar(Szinesfem U.) liggen restanten. Noordelijker is er straatspoor  op /bij Petroleum Utca, en op kades.

### bij Kiskore✅ is er een zéér krappe weg+spoorbrug in gebruik . Er kan maar één voertuig tegelijk overheen . 

Miskolc : op terreinen.

Debrecen : op terreinen.

Kecskemet : op terreinen.

 --------------------------------------------------------------------

Ierland 🇮🇪 : in de haven van Dublin . Goederen .  En in Wexford rijden reizigerstreinen pal naast de weg . In Cork was er vroeger een havenspoorlijn, deels op straat. 

---------------------------------------------------------------

India 🇮🇳 : in div. dorpen rijden de "toy-trains" . Smalle treintjes door krappe chaotische straatjes ! Soms met stoomloc🚂 . Beroemde/beruchte plaatsen zijn : Ghum , Gwalior , Darjeeling , Kurseong . Interurbans . Ook hier is alles primitief en slecht en gevaarlijk .

-------------------------------------------------------

Indonesië 🇮🇩 : Hier vind je meeste extrEme vormen van railvervoer . Van grOte treinen die zich door zeer krappe openingen  persen (waar mensen wonen!)  , en over chaotische markten , tot aan antiek en gevaarlijk primitief smalspoor !  En daartussen zit nog bijv. allerlei kleine voertuigjes, zoals een motorfiets! Maar ook grote en kleine "inspeksi" treinen, met flitslichten & sirene ! Overwegen hebben vaak slecht wegdek en zijn vaak chaotisch . Ook zijn slagbomen en lichten vaak defect of ontbreken geheel !! In Yogyakarta zijn er nog rolhekken in gebruik !  Straattreinen zijn er o.a  in  Solo(lightrail of stoomloc🚂 uit 1896) , Maduin , en Yogyakarta .  Zoek gewone trein op YouTube met " kereta api" , en smalspoor met " kereta lori" . (naar het Engels : lorry. ) Er zijn nog veel suiker-smalspoor-lijnen, ook met antieke 🚂stoomlocs ! En een primitief gevaarlijk jungle-smalspoor ! (Lebong tandai) Ondanks modernisering is er nog veel uit de koloniale tijd in gebruik . Op wikipedia staat nog een lijn bij station Purwosari , maar daar blijkt alleen nog maar een  stukje van over te zijn .(surakarta)(solo) De andere kant op bestaat echter nog wel en rijd aan de zijkant op de weg . Dat is die eerder genoemde lijn in Solo . 

--------------------------------------------------------

Italie 🇮🇹 : in Tirano . De beroemde Berninabahn rijd door de straat en dwars over het dorpsplein !  In Tirano is er wel beveiliging. O.a te zien op streettrain-kanaal . 

En in Venetie veel rails op en bij veel haventerreinen . Enkele sporen zijn in gebruik . 

En in Padua op een terrein . 

Ravenna : in de haven op ca. 11 terreinen. 

Rome :  er rijd een oude smalspoor trein deels op straat . Kort restant van lijn die ooit 137 km. lang was . Interurban . Veel te zien op YouTube . Er rijd o.a. materieel van bijna 100 jaar oud in normale dienst !! Gaat verbouwt worden tot gewone tramlijn .

Genova ✝ : hier is een foto uit 2002 van op railpictures.net , maar de precieze locatie ontbreekt . Na vele zoekpogingen in div. jaren vond ik de locatie uiteindelijk op 27-6-2019 . Inmiddels bleek de rails daar al (lang) weg te zijn . Restant is er mogelijk nog wel . Dit was een doodlopend goederenspoor . Op Via Castel Morrone .

San Giovanni In Persiceto : bij het station is een kort raccordement naar en op een terrein . Foto uit 2009 op Railpictures.net . Zo te zien nu nog aanwezig ; onbekend of het nog in gebruik is . 

Triëst : de Rivabaan✝ reed hier op straat , maar ik weet niet waar . Doch in de haven zijn er nog veel straatsporen in gebruik .

En in Genua in de haven .

Palau : een korte lijn naar de haven gaat over straat . Aan de zijkant . Reguliere treinen zijn er sinds ???? niet meer , alleen de toeristische "groene trein"komt er af en toe nog . Te zien op YouTube ! 

Op Sardinië rijd /reed de smalspoortrein ergens een stukje op straat, ook tegen het verkeer in . Locatie (nog) onbekend, maar te zien op YouTube . (Later bleek dit in Palau te zijn .)

Lasa : op terrein van marmerfabriek . Met oeroud verwaarloosd locje . Die rijd naar aparte steile bergbaan die de blokken marmer omlaag brengt . Te zien op YouTube . Uniek ! .

Milaan ✝ / ✅: op de Viale isonzo was tot in 1993 een straatspoor naar een graanhandel . Foto uit 1991 op Railpictures.net . Het lijkt er op dat er zelfs een spoor-3-hoek op straat was . Het lijntje ging de Via Mantova in , naar onbekend eindpunt .  Geen restanten . Op die plek is nu baan voor trolleybus . Dichtbij is een station , en daar ligt nog wat straatspoor .  

Bolzano : op terrein .

Totaal ca. 9 x ✅ .

------------------------------------------------------- 

Jamaica 🇯🇲 :   op de brug over de Rio Minho bij de plaats May Pen is er straatspoor. Gebruik onbekend .  Te zien op YouTube. Tussen 1992 en 2011 reden er geen passagiersteinen op het eiland.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Japan 🇯🇵 :  elektrische reizigers treinen (interurban) op straat :  in Kyoto zijn er 2 lijnen die deels op straat rijden .

  En in Enoshima rijd 1 lijn door een krappe straat !) (+Brede trein !) Als een Belgische NMVB-tram duikt hij plots op van tussen de huizen, om verderop weer tussen huizen te verdwijnen. Het is er zéér krap; er is veel beveiliging, maar niet iedereen ziet of begrijpt dat.  De trein toetert dan ook vaak. Auto's en trein passen eigenlijk niet naast elkaar, dus moeten de auto's  wachten. Soms staan ze in de weg. Ook dan klinkt de claxon. Tijdens traditioneel feest  loopt  iedereen op straat en rijden er geen auto's. Maar de trein blijft gewoon rijden ! ! Te zien op YouTube.   Deze geïsoleerde electrische smalspoorlijn heeft dus geen aansluitingen op andere spoorlijnen, maar eindigt wel aan beide eindpunten bij een station van een een andere spoorlijn. Maar doorrijden is dus niet mogelijk. Deze lijn is ook een beetje kustlijn, dus deels met zicht op zee. De lijn is 10 km. lang en er rijden 5 treinen per uur↔️ ; dus 10 X per uur een trein door die smalle straat !  Ook de rest van de lijn is krap . De trein "perst" zich door smalle "gangen" tussen huizen en tuinen.

En in Fukui . Deze "tram"lijn is in 2016 gekoppeld aan een spoorlijn, en werd daarmee de eerste moderne tram-trein in Japan .

En in Otsu in 2 straten , beide met 2 sporen . Bij station biwako-hamaotsu . 

En in Kuamoto 1 spoor in 1 straat .   Er zijn ook tramlijnen die wel voor tram-trein door kunnen gaan, zoals in Osaka .

Okayama : in 2019 is hier op het tramnet iets bijzonders in gebruik genomen : een "échte" Chuggington-trein ! (de eerste ter wereld)(naar de wereldberoemde Britse animatie-serie) Dus is het een straattrein ! Elektrisch ! (eigenlijk zijn het dieseltreinen, in de animatieserie) Video op YouTube . Het kleine trambedrijf word trouwens "electric railway" genoemd(op google maps) , dus is het straattrein inderdaad .

Op de Inuyama brug was dubbelspoor in het wegdek , en daar zijn veel opnames van met diverse treinen , die aparte geluiden laten horen ,  i.p.v. een toeter .(!) Inmiddels is er een aparte brug voor auto's gekomen . ###

In Toyohashi is een klein trambedrijf met kleine trams . De naam is echter "Toyohashi RailRoad", dUs is het een straattrein !! Dat geldt ook voor de tram in Toyama  .

Het onderscheid tussen tram of trein is vooral in Zwitserland en Japan moeilijk . Zo is er bij de stad Kochi een vrij lange interlokale tram-trein-lijn . Deze Ino - lijn is enkelsporig tussen de brug over de kagami rivier en het eindpunt Ino . Op dat deel rijd hij in div. dorpjes midden op de smalle straat, of aan de zijkant . Ook tegen het verkeer in !  Deze streeklijn/Interurban heeft geen bel of fluit, doch net als bij Japanse treinen een melodietje . MAAR als het nodig is word er wel degelijk een flinke claxon gebruikt !  Op wisselplaatsen word nog op ouderwetse wijze een "voorwerp" overhandigd aan de tegenligger . Alleen daarmee mag je doorrijden . Maar toch is er modernisering : tegenwoordig word er een portofoon mee overhandigd . Daarmee word ook nog eens toestemming gevraagd om door te rijden . De lijn kent weinig overweg-beveiliging . De totale Ino- lijn is ca. 22 km. lang . De reistijd is echter maar liefst anderhalf uur !!  ###

in Niiagata✝ reed tot in 1999 ook een straattrein met brede, hoge treinen . In 1999 is de hele route opgeheven . Wel op You Tube te zien, o.a. op het kanaal van RVRDV . Buiten de stad is de route vanuit de lucht nog goed te zien . Deels nu fietspad . Ongeveer halverwege is er een spoorwegmuseumpje met materieel van de voormalige lijn . De lijn ging naar Tsubame . 

 Tip : er zijn natuurlijk veel films uit Japan, maar 1 kanaal is bijzonder : dat van Suzukawa Ayako . Want zij is wellicht de enige vrouwelijke rail-fan in Japan , en ook in algemene zin komt het weinig voor bij dames . Met haar man en vaak met hun 1 of 2 kinderen trekken ze door heel Japan en soms ook daar buiten . Nu ook in Europa : recent was ze ook in Nederland !  En overal bezoeken ze spoorlijnen, metro, tram, spoormusea, attracties, enz . Leuk en gezellig om te zien, al is weinig tot niks te volgen . Soms is er Engelse ondertiteling . Ook veel aandacht voor speelgoed . Suzukawa acteert ook, ze is "allround performer" .

Een kanaal wat hier op lijkt is "TheGacchannel". Daar word Gachan gevolgd bij zijn avonturen met vooral treinen overal in Japan, en speelgoed . Verschil met Suzukawa is o.a. dat alleen hij in beeld komt, ouders dus niet . En het is op zijn eigen verzoek dat alles gefilmd word . Hij is ook ouder dan de kinderen van Suzukawa . En toch hebben ze iets met elkaar gemeen, want er is één video waarin Suzukawa op Gachan "past". En haar eigen kind(toen nog 1) er niet bij is . Hoe dat zit is onbekend, want er is te weinig uitleg in onze taal . Maar dat neemt niet weg dat het amusant is . 

Totaal ca. 6 x ✅ .

----------------------------------------------------------------------------------

Kameroen 🇨🇲 : op terrein in Douala .

---------------------------------------------------

  

Kazachstan 🇰🇿 :  in de hoofdstad Astana zijn div. straatsporen op industrieterreinen . En in Karaganda op terrein . En in Alma-ata op terreinen . 

----------------------------

Kirgizië 🇰🇬 : op terrein in Bisjkek .

  ---------------------------------------------------------------------------

Kroatie 🇭🇷 :  in Rijeka rijden goederentreinen aan de zijkant op de weg door een drukke hoofdstraat . Ook tegen het (bus)verkeer in ! Te zien op You Tube . ###  Split , in de haven . ### Zagreb : bij Zagorska Ul .  En op een terrein naast Ul Donje Svetice liggen nog restanten . Dit was verbonden met een goederenlijn waarover ook trams gebracht kunnen worden . Dat laatste kan dus nog nog zo te zien maar gebeurt weinig of niet . Die lijn heeft dan ook deels bovenleiding , en loopt midden door een keerlus ! 

---------------------------------------------------------------

Laos 🇱🇦 : op een brug bij Vientiane . 

 ------------------------------------------

Letland 🇱🇻 : in de haven van Riga . 

 -----------------------------------------

Litouwen 🇱🇹 : in de haven van Klaipeda, Kaunas en Vilnius .

-----------------------------------------------

Madagascar 🇲🇬  : op een brug bij Brickaville . 

---------------------------------------------------------------

Marokko 🇲🇦✝/✅? :  niet meer van toepassing . Voor zover bekend . Was op brug bij Mechra bel ksiri . Maar in de haven van Casablanca is nog straatspoor aanwezig zo te zien . 

----------------------------------------------------------

Mexico 🇲🇽 : nieuwe toeristische lightrail op straat . (hergebruik oude route) met veel claXon🔊 ! (Puebla-Cholula) Veel films ! Ook 🚔met politie-escorte .  Interurban . De ingebruikname van dit voor Mexico unieke en gewaagde project was een nationale gebeurtenis en werd verricht door de president . Ook te zien op YouTube . Net als soms in de USA hoeven de treinen NIET te stoppen voor een rood verkeerslicht op straat(! !)  Het materieel bestaat uit 2 diesel- lightrail-treinen die nooit gereden hebben in de plaats waar ze voor bestemd waren : Leon, Spanje . Derhalve zullen ze niet zoveel gekost hebben . Behalve vernieuwing van de baan is ook de voorheen troosteloze omgeving sterk opgeknapt . Veel inwoners geloofden niet in de realisatie, want "er word zoveel beloofd"/ "er veranderd hier toch nooit iets" .  Maar deze keer dus wel !! Heel Mexico kent bijna geen passagiers treinen meer, dus dit is bijzonder . De inwoners kunnen ook gewoon meereizen, maar betalen minder . Want Mexico is arm. Veel video's als je zoekt met "tren turistico Pueblo-Chocula" of zoiets . Maar er is 1 spectaculaire opname ten tijde van de opening onder de titel " train street running Mexico" (You Tube kanaal : Maquina 1 .)  ####  En bij San Cristobal Ecatepec zijn veel goederensporen in div. straten . Ook een doorgaande goederenlijn . Geen opnames gevonden .  Mexico-city : op "Clave" , bij vallejo poniente , ligt deels straatspoor . Op You Tube is een recent accident te zien . Maar vanuit de lucht ziet de lijn er nu buiten gebruik uit . Er zijn meer straatlijnen, maar dan op vrije baan . En wel of niet in gebruik .

-------------------------------------------------- 

Moldavië 🇦🇩 : in de hoofdstad Chisinau op terrein.  En in Tiraspol op terrein . 

  ------------------------------------------------------------

Mongolië 🇲🇳 : in Ulaanbaatar . Goederen .

-----------------------------------------------------------

Montenegro🇲🇪   : in de havenstad Bar zijn er straatsporen in de haven. En in Podgorica op een terrein onder de stad. 

-----------------------------------

Mozambique 🇲🇿 : in de haven van Beira en Maputo .

------------------------------------------------------------

Namibië 🇳🇦 : in de haven van Namibië en Walvisbaai .

--------------------------------------------------

Nederland 🇳🇱 :  ❌ = buiten gebruik . ✝ = Niet meer bruikbaar of aanwezig. ( evt.op een restant na) .         ✅ = In gebruik !  Dit overzicht heeft niet de intentie om compleet te zijn . Er kan dus wat ontbreken . Geldt ook voor de andere landen . 

in Rotterdam(waalhaven)✅ en Dordrecht(zeehaven)✅zijn nog enkele straatspoor-trajecten sporadisch (!) in gebruik . Videos op YouTube !  Vroeger was er véél meer. (zie verderop) 

Tot 2003 was er in Deventer✝ een afvaltrein door een drukke woonstraat (M. F. de Boer laan) Unieke beelden daarvan met de reguliere afval-trein zijn Alléén te zien op het streettrain--kanaal . Er zijn ook foto's van . Ook op de Hanzeweg was er straatspoor, zelfs met 2 sporen. (op de ventweg) Er is een stukje rails-niet op straat- blijven liggen als herinnering, met een locje er op. (op de hoek met de Hanzeweg.) Aan een zijlijn, in de Bergpoortstraat, is als herinnering de rails in de stoep geïntegreerd . In diverse straten lagen zijsporen aan de zijkant van de weg. En op diverse terreinen. Het aantal zijlijnen en aansluitingen is diverse keren gewijzigd. Een periode liep er zelfs rails door de tuin van een directiewoning van een van de bedrijven ! !  . Ook opmerkelijk : dit "spoornet" was een gemeentelijk bedrijf ; het enige in Nederland .  Op kanaal model-Werkplaats  Pegasus en op kanaal Great Railways staan andere unieke opnamen van dit straatspoor. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

(Ik dacht dat we in NL bijna niets meer aan straatspoor hadden . Maar toen ik het nakeek bleek dat nog wel mee te vallen !) : 

En bij station Hoorn✅ bij de Museumstoomtram . 

En in het Zuiderpark✅ in Den Haag rijden de mini-treinen🚂 een stukje midden op een pad en een brug . Uniek ! Rails in het "wegdek", dus is het straatspoor ! . Helaas is dit deel, de zogenaamde "Parkbaan", buiten het terrein, alleen in gebruik op zondagmiddag . (En tijdens de stoomdagen in april)  In de winter & bij slecht weer word er helemaal niet gereden. Ook niet op het terrein dus . Bij het terrein is een unieke overweg voor alle verkeer,  beveiligd met maar liefst 🔟 slagbomen ! ! Uniek in de wereld ! Te zien op YouTube kanaal streettrain . 

Bergen op zoom✝ : tot 2017 lag er op het stationsplein nog een stukje straatspoor . Dit was ooit van de zuidelijke & noordelijke stamlijn . Dit deel was buiten gebruik sinds 1987 . Er zijn wel foto's van . En bij de Theodorus haven is op de kade nog een stukje straatspoor aanwezig . ### Op het terrein van Philip Morris. Onbekend of dat nog in gebruik is. Wel bekend dat bezoek & opnames verboden zijn ! 

bij Acht (bij Eindhoven) ligt een klein stukje straatspoor op terrein railservicecentrum ✅ . En op een afgesloten deel van de Mispelhoefweg✅ is er bruikbare rails in asfalt pal naast de hoofdspoorweg . Straatspoor dus . ### 

Er is nog straatspoor (op terreinen) in gebruik of bruikbaar te : Amsterdam (havens)✅ , Born (Limburg)(haven)✅ ,  Maastricht (Beatrix haven)✅ , Geldermalsen (heel klein stukje op emplacement) , Roosendaal (borchwerf)❌/✝️ , Almelo(heel klein stukje bij dollegoor)✅ , Arnhem(industrie straat)❌ , Emmen(aan bargermeerkanaal)❌? , Veendam( 2 terreinen boven de stad)✅ , Vlissingen-zuid : in de haven✅ . ### 

Rotterdam : op het oude terrein van de Waterleiding zijn nog restanten aanwezig van het smalspoor waarover wagonnetjes met chloor reden. Ook onder nieuwe huizen. (Lage filterpad) Er zijn weinig foto's van toen. Zelfs in het gemeentearchief. 

Restanten zijn(?) nog te vinden te : Harlingen--haven , Groningen-hunzehaven , Breda(speelhuislaan)(uniek in Nederland)(rails ligt nu in bestrating)(tot na 2010 was dat niet zo)(rails is berijdbaar maar niet meer aangesloten)(in 2016 heeft ex- htm stoomloc 8 hier gereden)(you tube!) Deze lijn ging nog verder via de Konijnenberg tot in het noorden , en daar zijn nog(?) wel(?) wat restanten te vinden(2019) . Ook bij Passina producten bv in Breda ligt(?) nog wat straatspoor .(bij de veilingkade) .

### Stiens✝(boven Leeuwarden) Op terrein nabij voormalig station.

Er was vroeger ook straatspoor o.a. in (de Dorpstraat ! ! van) Marum✝ - Tolbert ✝- Leek✝ - Roden✝ -Peize✝ . Van deze lijn zijn div. films te zien op YouTube .

Elders : Noordwolde ✝- Gorredijk ✝- Lippenhuizen✝. [is ook film van](Beide lijnen waren waren ooit streektramlijnen)[en op beide lijnen reden later NS - goederentreinen] ### 

In Middelburg✝ was er straatspoor op het Kleverlingse kerkpad .

In Eindhoven✝ was er veel straatspoor op de terreinen van Philips . Restanten lagen er lang, maar nu niet meer. Wel staat(?) er nu een oude wagon, wellicht als aandenken. Te zien vanuit de trein. ###

Tilburg ✝: op het voormalige terrein van de NS-werkplaats was min of meer straatspoor . Restant is er nog(?) . ###

Amersfoort ✝: ten noorden van de spoorlijn was er tot ± 2000 een doodlopend goederenspoor deels op straat . Dit gebied is deels totaal verdwenen , maar op de hoek van Ringweg-koppel en Nijverheidsweg--noord is (?) een stukje rails met stootblok "achtergebleven" . Ooit liep de lijn tot aan de Radiumweg . ###

Leeuwarden✝ had div. goederenlijnen , deels op straat . Geen restanten meer aanwezig . ###

Terneuzen✅ : bij de Beneluxweg in de haven . 1 bruikbaar spoor en 1 bruikbaar restant(!) En bij de Zwedenweg . En bij de Engeland weg en de haven daar . En bij de Osloweg . En bij de Zevenaar haven . En bij de Frankrijk weg.  ###

Onder Terneuzen : op industrieterrein sluiskil-oost✅ . Daaronder : op terrein aan Finlandweg in Westdorpe . Links naast Terneuzen : op terrein Dow chemical ✅ , in de gemeente Hoek .  ###

Zevenbergen✝ : ook hier was ooit (1916-1981) een straatspoor naar de haven/ suikerfabriek . Door de Prins Hendrikstraat . Allang verdwenen, maar aan de haven lijkt nog rails te liggen . Zo te zien vanuit de lucht . Er zijn weinig foto's van .✳ Recente luchtfoto op google maps laat zien dat er inderdaad nog rails ligt ! ###

  In Rotterdam hadden vroeger véél meer straten straatspoor . Vooral in de oude havens . Er zijn(?) nog wel wat restanten . Maar steeds minder . Zo zijn de sporen "rondom" het Hillekopplein uiteindelijk toch verdwenen . 

In Den Haag✝stelde het  goederenvervoer nooit zoveel voor . Straatspoor was er alleen in de laakhaven en op het terrein van de groothandelsmarkt . Daar verdween het al voor 1970, en in de laakhaven sloot het in ca. 1970 . Het grootste deel verdween al gauw, maar in het 1e deel van de 1e v.d. Kunstraat bleef de rails (2 sporen met wissel ,  ooit 3 sporen) onbruikbaar aanwezig tot in 2014 ! (Inclusief de oversteek in de Waldorpstraat) . ###

Kesteren✝ : hoewel allang buiten gebruik , was er op industrieterrein bij het station nog rails aanwezig . Nu alleen nog de oversteek in de Spoorstraat , want alles op het terrein is afgebroken . En het einde van het spoor dat ooit doorliep over de rivier naar Rhenen ligt ook in asfalt. Straatspoor dus . Op terrein . Te zien vanuit de lucht . 2019 .

Arnhem✝ (nogmaals) : als je vanaf Elst spoort naar Arnhem kan je kort voor de aansluiting op de spoorlijn vanuit Ede rechts nog een stukje straatspoor op terrein " electriciteitsfabriek" zien . Als je op tijd kijkt ! Niet meer aangesloten . Alles onder voorbehoud !  ###

IJmuiden✝ had ook straatspoor in de haven . ###

En Maassluis✝ had ook een héél klein straatspoor---trajectje naar "zee" . (Via de schuine straat die ook Burg. De Jongh kade heet ) . ###

Hoek van Holland✝ had straatspoor op de kade . ###

Velsen-Noord : op het hoogovens-terrein op div. plaatsen ✅ . ###

Medemblik✝ : de spoorlijn liep vroeger door naar de Oosterhaven en daar was straatspoor . ###

in de haven van Schiedam✝ liggen nog(?) restanten . ###

In de haven van Vlaardingen✅ is 1 traject nog(?) in gebruik . ###

Op de stamlijn van Zwijndrecht zijn ook enkele "straat-delen" . Af en toe word de lijn nog bereden ✅. Video's op YouTube !

Oss : op industrieterrein Elzenburg is aan het einde straatspoor op terrein ✅ . ###  

Oosterhout-noord : boven de Bovenste weg is er straatspoor op terrein❌ . En op terrein boven de Industrie weg . Dat lijkt in gebruik .

Oosterhout-zuid : in de Karolusstraat was er goederenspoor op vrije baan en wellicht deels op straat. Weinig over bekend . De lijn sloot in ±1993 en liep ⬇ naar station Gilze-Rijen . Het lange aansluit-spoor naast de hoofdspoorlijn bleef lang liggen . Nu dus niet meer, doch de lijn door het bos is ongeveer tussen de Nassaulaan en de Plantage laan blijven liggen . Vermoedelijk om het bos niet te verstoren . Vanaf het fietspad kan je de overwoekerde rails toch nog op veel plekken zien . Langs de hoofdspoorlijn is er nog een straatspoor-restant wat bij de lijn naar Oosterhout hoorde. Op het terrein van Curtec international .

in de haven bij Moerdijk✅ . Op div. terreinen . Niet de haven bij het dorp, maar bij het industrieterrein . Vroeger was het wel in het dorp . Toen er nog geen spoorbrug was over het Hollands Diep eindigden alle treinen daar . Per stoomschip ging je dan naar Rotterdam . Dat duurde "slechts" 3 uur !! Tegenwoordig doet de trein een half uurtje over dat traject . Alleen heeft Moerdijk allang geen station meer . 

Harderwijk✝ : tot 2006 was hier een haven lijn. Met in de haven wat straatspoor. Daar is niets van over, maar de lijn is nu deels fietspad .Er is filmpje op YouTube waar op met "railfiets" dit lijntje bereden word. 

Nijkerk✝ : ook hier was een havenlijn . Tot 1972 . Wellicht met straatspoor . Nu deels fietspad . 

Zwolle✝ : er ligt (?) nog wat straatspoor op 2 plekken aan de Russenweg . En bij de Oosterlaan, tegenover het station, ligt(?) er in een doorgang naar een binnenplaats "heel dun" smalspoor . Vermoedelijk ooit gebruikt om zware goederen te verplaatsen . Uitzonderlijk smalle rails .

Hattem✝ : op de Hoopjesweg was er min of meer straatspoor, en op een terrein . Waarschijnlijk . Want zeer weinig over bekend . Dit was een zijspoor van de lijn Zwolle-Hattem-Wapenveld-Heerde-Epe-Vaassen-Apeldoorn. Deze lijn is nu bijna helemaal fietspad .

Wapenveld✝ : op terrein papierfabriek was straatspoor . Geen restanten.

Vaassen✝ : er was straatspoor op terrein van Droste , en op het terrein van Vulcanus, in het dorp. Geen restanten.

Eerbeek✝ : er was straatspoor op 1 terrein . 

Barendrecht✝ : nabij het station was er ooit een kort veilingspoor . Niets meer terug te vinden .

Hengelo✝ : op 2 terreinen was er straatspoor . Op 1 daarvan ligt nog wel wat . (AKZO) .

Losser✝ : hier reed de trein min of meer op straat door het dorp . Er is een museum-steenfabriek met smalspoor . Ook naast een openbare weg .

Uden✝ : op terrein . Geen restanten.

Veghel ✝: op kade aan de haven was straatspoor . Geen restanten .

Leiden✝ : op 2 plekken was er straatspoor : op terrein electriciteitsfabriek in de binnenstad, en net buiten de binnenstad bij de Zijlpoortsbrug . Daar staat nu(?) nog een stootblok als aandenken . Beide plekken lagen aan de voormalige Haarlemmermeerspoorlijnen .

Utrecht ✝: in het noorden was er straatspoor naar en  op terrein van Werkspoor . Achter de loods(de Werkspoor kathedraal) en in de loods is nog straatspoor aanwezig . Dit is nu een evenementen hal , maar het is/ was ook de "geheime" opname-locatie van tv-programma Checkpoint . Op 4-7-2019 lieten ze echter per ongeluk het ophaalbrugje daar vlakbij 1 seconde zien . En ook al ben ik geen inwoner van Utrecht , ik wist meteen waar het is . Niet ergens in Apeldoorn dus, zoals elders beweert word . Maar dat kan wel een oude opname-locatie zijn .  Het tracé naar Werkspoor liep heel simpel vanaf de hoofdspoorweg . Niets meer van te zien , maar er staat wel als aandenken een locomotor aan de rand van de wijk .  Bij de 2e daalse dijk is(?) er nog wat straatspoor op terrein . Hier was ook ooit een goederenlijn naar de Demka fabriek . Deze liep parallel aan het hoofdspoor , maar dan beneden . Met overwegen dus . Demka zat waar nu Praxis ongeveer zit . Het tracé is er -zonder rails- nog , geheel overwoekerd . Aan de andere kant was er ooit een spoor naar het haventje bij de Nijverheidskade . Ook met overweg . Het huidige emplacement daar in de buurt is anders dan het vroeger was, want toen was er een keerlus . 

Onder Utrecht Centraal was er een korte lijn naar de veiling en de Jaarbeurs. Deels met straatspoor. Er is zéér weinig van bekend, zelfs geen foto. Er is 1 restant : de hefbrug naast de hoofdspoorweg . Daar kun je zelfs overheen lopen . Maar ook daar ligt geen rails meer .   

Naaldwijk ✝: op de secretaris Verhoefweg reed de WSM , en later de NS, een stukje midden op straat . Geen restanten, maar op het terrein pal voor de voormalige brandweerkazerne van Honselersdijk ligt(?) het laatste stukje WSM rails in het wegdek . De WSM-baan is nu grotendeels fietspad , en het deel tussen De lier en Schipluiden is het mooist . Met de Unieke Trambrug bij Schipluiden ! (1912)(renovatie in 2019)  Vanuit Maasland kun je ook over een deel van een andere WSM-lijn naar Schipluiden fietsen . Onderweg was er een tussen 1912 & 1942 een spoor-3-hoek, zodat er dus ook "trams" van Maassluis naar  De lier konden rijden . Helaas is die 3-hoek niet helemaal fietspad geworden . Dus om zo te fietsen moet je een stukje omrijden . 

Delft✝ : hier sloot de WSM aan op de NS. Tot 2009 lag er nog wat straatspoor op terrein daarvan . En vroeger was er ook straatspoor op fabrieksterreinen  . En naar de Vliet . 

Alblasserdam❌  : op terrein van de voormalige staalfabriek aan de Staalindustrie weg zou nog een beetje straatspoor aanwezig kunnen zijn. Voor zover bekend buiten gebruik.  Alleen op het terrein is/was er rails ; er was nooit aansluiting op een andere spoorlijn. 

Delfzijl : in de haven✅. Vooral dichtbij de stad is er straatspoor op terreinen. Lijkt niet in gebruik.

Roodeschool ✅ : de lijn naar/in de Eemshaven kent ook straatspoor op terrein .

Groenlo : ooit was er hier een industrieel smalspoor. Met tunneltje. Dat is er nog, nu gaat er fietspad doorheen. Aansluitend zijn er als aandenken "bielzen" aangebracht op de Industrieweg. (doodlopende zijtak van die weg) (richting Heuzelspad). (turf transport) 

Geertruidenberg✝ : op een terrein van een electriciteitcentrale aan de Peuzelaar is het straatspoor blijven liggen . De rest dus niet . ### Totaal ca. 23 x ✅ .

--------------------------------------------------------

New -zeeland 🇳🇿 :  in Kawakawa (museumstoomspoorlijn🚂) , en op brug bij Hindonroad(Taieri Gorge railway)  . ###  Geen trein , maar wel uniek/bizar : in Christchurch rijden historische trams🚋 dwars door een krap overdekt winkelcentrum ! ! (YouTube!).

-----------------------------------------------------

 Nigeria 🇳🇬 : in de haven van Lagos. En op brug bij Makurdi .

---------------------------------------------------------

Noord-Macedonie 🇲🇰 : In Skopje op 2 terreinen. Buiten gebruik cq onbruikbaar .

---------------------------------------------------

Noord-Korea 🇰🇵  :  Pyonyang : op terreinen .

------------------------------

Oekraïne 🇺🇦 : in Kiev in de haven . En in Odessa ook in de haven . Odessa heeft opmerkelijk veel live webcams, en de haven is(?) daar ook een beetje op te zien . Met goederentreinen, al dan niet stilstaand . Op enkele camera's zijn ook trams te zien . O.a. op 3 sporen bij het station . ###  Zaporizja : op een terrein aan de Motorobudivnkiv avenue. Zo te zien niet meer in gebruik, maar lijkt wel bereikbaar. Om daar te komen moet de trein een stukje meerijden in de trambaan, deels spook ! (tram&trein hebben dezelfde spoorbreedte)

----------------------------

Oezbekistan 🇺🇿 : op terrein in Tasjkent . En op de friendship- brug op de grens met Afghanistan . 

------------------------------------------------------------

Oostenrijk 🇦🇹 : Linz : voor zover bekend nu nog in Linz-urfahr, maar dat gebeurt maar zelden en het gaat een tramlijn worden . Wel kort  te zien op YouTube . Was ook op een weg/spoorbrug in die lijn . Maar die brug is verdwenen, dus de lijn is momenteel buiten gebruik . Er zijn opnames van .     En in de haven zijn er straatsporen . En links naast het hoofdpostkantoor zijn er nog restanten in beton . Dit liep tot na 2005 door naar het voormalig lokalbahnhof . Daar is niets meer van terug te vinden . En Linz had ooit een houten(!) spoorlijn . Zie bij Gmunden . 

Guntramsdorf : hier rijd de Wiener lokahl bahn . Vooral met trams . Zou de plaats ernaar vernoemd zijn ?? (gunTRAMsdorf) Dat is mij onbekend . Maar er kunnen ook goederentreinen rijden . Alleen schijnt dat allang niet meer te gebeuren op deze plaats . En de bewoners hopen dat dat zo blijft ! (blijkt uit berichten) Er is wel foto met trein . De Wiener lokalbahn rijd met goederentreinen over terreinen  met straatspoor  te Guntramsdorf en Wenen  .

Gmunden  :  in 1912 was er bij de opening al het plan de tram & de trein naar Vorchdorf aan elkaar te koppelen . Uiteindelijk was het zover op .................. 1 september 2018 ! !  Daarmee heeft Oostenrijk zijn 1e tram-train . Nu niet meer met "antiek" materieel(2e/3e hands, ruim 50 jaar oud) ,  maar met moderne sneltrams . Maar wel met dezelfde luchtfluit ! In Gmunden is er dus straatspoor . Deels was dat er dus al , maar daar kon de smalspoortrein niet komen . Nu de lijnen verbonden zijn kan dat wel . Althans met de nieuwe lightrail . De oude smalspoortreinen zullen waarschijnlijk niet op het (hele) tramtraject kunnen rijden vanwege een zeer krappe straat . Gmunden was uniek vanwege de kortste tramlijn ter wereld, en is nu uniek wegens het kleinste moderne tram-trein bedrijf ter wereld . Een opmerkelijk initiatief, ook omdat de gehele gemeenteraad er unaniem voor koos . Ook al moest het "hele" dorp er jarenlang voor overhoop, het hele dorp was enthousiast , met de burgemeester voorop !  Ook dat is een unicum . Veel films van vroeger en nu op YouTube . ### Gmunden had ooit de eerste houten(!) spoorbaan in Europa ! Helemaal via Linz naar Budweis ! Nu kun je in Gmunden en daarbuiten die route volgen als loop/fietsroute, maar deels ook per trein ! Want een deel is later gewone spoorlijn geworden . Langs de route staan borden met uitleg . Ver boven Linz, bij Kerschbaum, is er een reconstructie, en kun je een stukje mee in de zomer . Met een replica-trein anno ± 1835 (!) . ### Bij OBB-station Gmunden is er straatspoor op terrein cementfabriek.  

Lambach (regio Gmunden) : boven Lambach was er straatspoor op een terrein aan de voormalige Stern&Hafferl lokaal-lijn naar Haag✝. Wellicht nog deels aanwezig, maar de lijn is in 2009 opgeheven omdat aanpassen aan de nieuwe spoorlijn te duur was .  "Onder" Lambach is er straatspoor✅ op terrein aan de Stern&Hafferl spoorlijn naar Vorchdorf✅ .

Vocklamarkt : hier begint een andere lijn van Stern und Hafferl . De Attergaubahn . Te zien op You tube . Nabij het station ligt er een stukje straatspoor☑ voor goederentreinen . Of om een trein te keren via de spoor-3-hoek . Niet met passagiers .  Ook op deze lijn reed "antiek" materieel, maar nu rijden er dezelfde sneltrams als in/bij Gmunden .  Daar dichtbij, aan de andere kant van de hoofdspoorlijn ligt er straatspoor✅ op terrein van een houthandel . 

En in Weiz Stadt✅ rijd een goederentrein op straat . Deze lijn werd aangepast en verlengd voor reizigers treinen ! !  Inmiddels in gebruik . Uniek in Oostenrijk . Te zien op YouTube .  En aan het einde van een nu museum zij-lijn(vanaf Weiz) is er straatspoor op het stationsemplacement in Birkenfeld ✅.

In Lainz✝ , bij Wenen , was tot in 2011 een uniek smalspoor op straat aktief met bevoorrading van een ziekenhuis, en dan vooral het eten . Het netwerk was maar liefst 4 km. lang . Wegens sluiting van het hospitaal werd het opgeheven , maar de rails is als monument achtergebleven . Div. films met treinen op YouTube !   

Sankt Pölten ✝ : in de Herzogenburger Strasse liggen(?) zo te zien vanuit de lucht nog wat restanten in/naast de straat, en op terreinen. Dit waren ooit eigenlijk tramsporen, die ook door goederentreinen gebruikt werden . Ook na de opheffing van de tram in 1976 bleef dat vervoer nog deels bestaan, tot ver na 2000 . De OBB bediende deze aansluiting. De tram reed van st. Pölten naar Harland . Update : in 2017, zo'n 40 jaar na de opheffing, is de laatste rails in de straat verdwenen. Maar op de terreinen zou het nog aanwezig zijn, mogelijk tot aan/in de weg . 

--------------------------------------------------------

Pakistan🇵🇰 : in de haven van Karachi . ###  Hyderabad(dus niet Haiderabad in India!)(ook wel als Hyderabad geschreven) : van bij station Hyderabad Railway(kotri junction) gaat er een lijn ⬇ naar het zuiden , die eindigt in Badin . In Hyderabad lijkt deze extreme breedspoor-lijn(1676mm. ! !) deels op straat te rijden . (vage opname op YouTube) Geen betere opname gevonden . En ook geen streetview .

  ------------------------------------------------------------------------

Panama 🇵🇦  : Aan weerszijden van het Panamakanaal rijden unieke elektrische tandrad-locomotieven op een betonnen baan. Geen vrije baan, geen ander verkeer, maar toch een soort "straatspoor" . Er zijn ook unieke draaischijven, waarvan sommigen ook "straatspoor" hebben, terwijl andere meer open zijn. Vermoedelijk zijn er 4 .  Er zijn ook sporen zonder tandrad . Veel films op YouTube .

--------------------------------------------------------

Paraguay 🇵🇾 ❌ : naar het schijnt reden er tot na 2000 nog oeroude stoomtreinen🚂 op straat door Encarnacion . Foto . Inmiddels schijnt er in het hele land bijna  geen trein meer te rijden omdat alles totaal verwaarloosd en versleten is . Maar vernieuwing is aangekondigd . 

---------------------------------------------------------

Peru 🇵🇪 : o.a. in Tacna ✅ . Deze grensoverschrijdende lijn is populair bij toeristen . Er rijd een - nu enigzins gemoderniseerde - motorwagen uit 1923 ! Nu met zwaailicht🚨, sirene 🔊en vooral claXon 📯!  Uniek historisch station waar trein door poort de straat op rijd ! Rijd ook spook ! Door het chaotische verkeer ! Luid toeterend 📢en met veel licht💥 ! Tevens spoorwegmuseum in station . De lijn is in 2016 weer gaan rijden na 4 jaar stilstand . (wegens slecht onderhoud uiteraard) Maar de lijn is nu Nationaal Monument en word opgeknapt . De trein rijd maar liefst 2 x per dag .(!) Nieuwe opnames op YouTube, ook in het donker !  De her-ingebruikname was een nationale gebeurtenis, waar pers en publiek massaal op af kwamen . En de president kwam persoonlijk op inspectie ! Omdat het verkeer weer aan de trein moest wennen reden er eerst motoragenten🚔mee . Allemaal te zien op YouTube ! Er zijn ook opnames met goederentrein . Onbekend of die nu nog rijden . 

En in Huancayo✅ zou ook een straat-traject zijn . Ook steekt het spoor daar 2 keer de drukke hoofdweg over , zonder enige beveiliging ! Daarom word dat deel zelden bereden en zijn er geen opnames . Reizigerstreinen rijden niet DOOR de hele stad heen daarom.  ###

Op de lijn Cisco - Aguas Alientes✅ (machu pichu) is er min of meer straatspoor in die 2 steden , en in dorpjes onderweg . In Cuzco zijn ook lange schuine overwegen op de drukste weg , vrijwel zonder beveiliging ! Ook daarvan geen opnames gevonden . Vermoedelijk alleen s-'nachts in gebruik, of in ieder geval weinig , of helemaal niet .  En in Juliaca rijd de trein dwars door een chaotische markt . 

---------------------------------------------------------

Polen 🇵🇱 : bij  Lubon✅ ; Op een brug op de Romana Maya ; Drooggevallen rivier ; Doodlopend goederenspoor .  En in Kolobrzeg✅rijd soms een stoomtrein🚂 over straat naar de haven . Daarbuiten is deze havenlijn buiten gebruik .  ### Gdansk : op haventerrein✅. En op terrein Grupa Pekabex . ### Gdynia✅ : in de haven. ###  Szczecin✅ : in de haven. ### Kolbudy ❌: op "straat" bij het station. Deze normaalspoorlijn is geheel buiten gebruik.  ### Lodz : op terrein energie fabriek . ### Katowice : op terrein Huta Ferrum , en op terrein Tauron .  ✴ Katowice en Wijde omgeving heeft ook een enorm elektrisch streektram-net ! En andere gebieden hadden een groot diesel & stoom-smal-spoor-netwerk. Op de voormalige smalspoorlijn Zagorow-Witazyce is(?) er op een weg/spoorbrug tussen Robakow en Czolnochow nog rails aanwezig .   En op de smalspoor-museumlijn in Sochaczew heeft men bij wegreconstructie een nieuw stukje Street running train gecreëerd ! !  (Kruispunt Mostowa/Wyszogrodzka)  En in Gryfice ligt er straat-smalspoor voor het lokaal-trein-station. Zo te zien buiten gebruik. (Ook dat is een museumlijn) En aan het einde van de smalspoorlijn  vanaf Przeworsk ligt er in Dynow straat-smal-spoor op een terrein. Gebruik onbekend. Ook dit is (deels) een museumlijn.  Zie voor méér info : de pagina over de Kusttram op deze website, en dan onder⬇aan . (na de tekst over de Kusttram) . 

------------------------------------------------------------

Portugal 🇵🇹 :  er is(?) een lijn door Coimbra❌, maar die is al jaren buiten gebruik . Wel op YouTube . Met gemoderniseerde treinen die ooit in NL gebouwd zijn . ###   En bij Sernada do vouga zou nog een smalspoorlijn op een brug rijden . Ook zeer onzeker . 

---------------------------------------------------

Roemenië 🇷🇴✅ : Tussen Arad en Ghioroc reed ooit een elektrische trein, met in Ghioroc 2 zijtakken. Tot 1965 de enige elektrische trein in Roemenië !  Tegenwoordig rijden er 2e hands trams, en daarmee is het de enige "tram-trein" in het land . Soms ligt de rails pal naast of in de weg . De 2 zijtakken zijn verdwenen, maar de trein niet !  Want af en toe rijd een originele motorwagen uit 1912 op de lijn ! Dus dan is het straattrein !!(op een deel van het traject) ⚠Steekt in Arad totaal onbeveiligd(!)schuin(!) spOOkrijdend(!) een "snelweg" plus tramspoor over, luid fluitend 🔊!!  Onvoorstelbaar !! Te zien op YouTube als je zoekt met "Sageata Verde" (groene pijl)[(want de trein was ooit groen)].

  En in de haven van Constanta . 

De smalspoorstoomlijn🚂 Brad - Criscior rijd deels min of meer op straat . En dat geld o.a. ook voor een dergelijke lijn tussen Moldovita en Argel .

_____________________________________

Rusland 🇷🇺✅ :  o.a  in Moskou op terrein in district pechatniki . #  in St. Petersburg in de haven . #   in Moermansk in de haven . ✳ Rostov-Don(aan de Don) : Er is hier een inmiddels moderne park(smal)spoorlijn, ooit één van de vele "pioniersspoorwegen"(geëxploiteerd door jongeren) . En die lijn heeft op diverse plekken straatspoor  op openbaar terrein.  Er rijd van maart tot oktober een stoomlocomotief of een nieuwe dieselloc. Midden in dit N. Ostrovskypark word de lusvormige lijn bovenaan gekruist door een niet meer gebruikt goederen(breed)spoor, dat in verbinding zou staan met de loods van het smalspoor. Vroeger kruiste dit breedspoor ook onderin de lus het smalspoor. En boven het park kruist dat breedspoor ook nog de trambaan. Aangezien die weer een andere spoorbreedte heeft, kruist de breedspoorlijn dus 2 andere maten, en kent de stad dus 3 spoorwijdtes ; waarschijnlijk een unicum in de wereld.(tegenwoordig?) Films op YouTube.  Daarbuiten zijn er in Rostov-don  nog straatsporen op terreinen bij : Orskaya ulitsa###Aan de rivier###Ulitsa Malinovskogo###《| . 

Chelyabinsk : op terrein bij Sperbank.

Tsjita : op terrein bij Baykal servis.

Irkutsk : op brug over zij-arm van de Angora-rivier. 

Kaliningrad : in de haven .(Dit is een Russische enclave aan de Oostzee)

Krasnoyarsk : op terrein bij Odesskiy skver, in de haven.   

Nizhjni Novgorod : bij de Volga brouwerij.

Tip : op het YouTube-kanaal van Superlev kan je veel railverkeer in Rusland zien, maar ook in Dubai . Ook hier zie je een leuk jong gezin dat er op uit trekt en ons zo van alles laat zien . Ook Russische dingen die in het westen onbekend zijn . Ook hier zijn ook andere attracties en andere onderwerpen te zien . Ook hier is er weinig te verstaan , en ondertiteling is er niet . Doch toch leuk & interessant .

--------------------------------

Servië 🇷🇸 : in de haven van Belgrado✅ .

--------------------------------

Slovenië 🇸🇮 : op terrein in Ljubljana .

---------------------------------------------------------

Slowakije 🇸🇰✅ : in Bratislava is er "straatspoor" op het terrein van de tram remise . Daar kunnen dus ook treinen komen . #\#  En op terreinen.  ###  Geen straatspoor, maar wel zéér bizar : bij Cierny Balog rijd een smalspoorstoomtrein🚂 "door" een voetbal"stadion"/veld !! Te zien op YouTube ! [Zug durch fussbalstadion] ✳️Update !  Nooit gedacht nieuws ! Het is de bedoeling dat deze lijn opnieuw in gebruik word genomen als reguliere passagiers-smalspoor lijn, en zelfs elektrisch word ! Daarvoor worden smalspoortreinen van de Waldenburgbahn in Zwitserland overgenomen !  Afwachten of het plan ook realiteit word . 

--------------------------------------

 Soedan 🇸🇩 : in de haven van Port Soedan.

------------------------------------------------------

Spanje 🇪🇸✅ : in haven van Barcelona . En de haven van Bilbao . En in de haven van Lissabon .

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Sri Lanka🇱🇰 : in de haven van Columbo lijkt er nog bruikbaar straatspoor te zijn, getuige recente films op YouTube. De locatie heb ik echter niet kunnen vinden. 

 -----------------------------------------

Tanzania🇹🇿 : in de haven van Dar-es-salaam.

--------------------------------------------------------

Taiwan 🇹🇼 : op de Phingsi - lijn in sommige dorpjes✅ . En tot voor kort in de haven van Keelung✝ . Foto met trein op Railpictures.net .

--------------------------------------------------------

Tsjechie 🇨🇿✅ : in Brno is een lange lijn dwars door de stad naar een expositie--terrein. Regelmatig rijden hier speciale treinen, soms ook met stoomloc 🚂. Meestal met politie-escorte ! Met zwaailicht🚔 en sirene🔊 !  De lijn is niet electrisch maar heeft wel 1 verbinding met het tramnet , en bijna geen beveiliging . ###  En er is een elektrische lijn op een weg/spoorbrug bij Bechyne . ###  In Plzen is er straatspoor op terrein boven Vnohradska Tr. ✅  En op terrein  Pilsen steel✅, en er naast op terrein Skoda-fabriek✅. En boven de stad op terrein  bij MAT group. ### in Usti Nad Labem door 2 industriestraten : Zukovova en Teslova. En op terrein . 

-------------------------------------------------------

Thailand 🇹🇭 ✅ :  dwArs door een chaotische markt in Samut Sakhon !  En bij Nong Khai op een brug .

------------------------------------------------------

Tasmanië 🇳🇿 :  Regulier treinverkeer is er nog amper , en vooral geen reizigers treinen . In Launceton✅ is een tram/trein museum bij een oud depot met draaischijf . Op het terrein kunnen trams en treinen rijden . De rails ligt in bestrating daar . Straatspoor dus !  Op YouTube te zien met historische tram .

---------------------------------------------------------

Tunesië 🇹🇳 : in Sousse op haventerrein . Aftakking van de doorgaande spoorlijn . Maar die gaat niet meer door . Reed voor ongeveer de helft "op straat" door de stad, maar wel op vrije baan . Is(?) nog aanwezig maar geblokkeerd . Het deel dat wel in gebruik is,  is elektrisch en achter een hek . 

----------------------------------------------------------

Turkije 🇹🇷✅ : in de haven van Izmir en Istanboel .   

--------------------------------------------------------------------------

Uruguay 🇺🇾✅ : in de haven van Montevideo .       Ukraine : staat bij de O .

-------------------------------------------------------------------

Uzbekistan 🇺🇿 - Afghanistan : op de Grensbrug ✅. 

-----------------------------------------------------

UK/GB 🇬🇧 :  Voor zover bekend is er alleen nog bij Preston✅ (Marina)een straatspoor op een brug in gebruik . Korte Doodlopende lijn. Oud "havenspoor" naar trein-werkplaats die nu(ook) railmuseum is . Er rijden stoomtreinen🚂 en goederentreinen . De lijn is via tunnels aangesloten op het hoofdspoornet . Het straatspoor is op YouTube met treinen te zien .

Alle andere locaties die op wikipedia staan zijn buiten gebruik of verdwenen . Het straatspoor in Weymouth❌✅ is wel op oude films te zien , en misschien nog aanwezig . ###

Er is ook nog wat (bruikbaar✅)(?)(of in gebruik) straatspoor in de havens van : Felixstowe, Southampton, Liverpool, Heysham . En aan de overzijde van Southampton✅ op een militaire  pier .    ### En in Glasgow op terrein van j.g. Russell Freight park .✅❌ Zo te zien buiten gebruik . 

In Rochdale rijd de lightrail uit Manchester deels op straat✅ . 

In de haven van Poole , maar dat schijnt buiten gebruik te zijn  . 

In de havens van Harwich en Lowestoft zijn er restanten. 

In Ipswich áchter een muur én op een terrein . 

 Boven Southend~on~sea op enkele terreintjes . Lijkt buiten gebruik. Er is ook een klein draaischijfje te zien . 

Chatham(bij Rochester) : er was ooit een havenlijn. Een deel daarvan is nu museumlijn. Met straatspoor. Te zien met treinen op YouTube. "✅"

In Wales is in Porthmadog✅ een stukje nog vrij nieuw(!)(2011) straat-[smal !] -spoor in gebruik op de Brittania-bridge . Voor stoomtreinen🚂! Uniek ! Veel you-tube-opnames .  

In ± de jaren 1920 was er een gewone spoorlijn op straat in Clevedon✝ .   

Sharpness ✅ : bij deze ooit drukke scheepswerf is er straatspoor op kade een brug. Buiten gebruik, maar wel bruikbaar en aangesloten. Er is een museumvereniging opgericht, maar er word nog niet gereden. 

Burntisland dock  : hier zijn nog restanten.

Hull  : buiten de stad is er straatspoor op terrein van binnenhaven✅

Elsemere port : restanten. 

Tyne dock : in gebruik ✅. 

Tilbury : in de haven✅.  Purfleet : in de haven✅.

Fishguard : bij het station in de haven schijnt  straatspoor te zijn. Niet goed te zien op streetview  of via de satelliet. 

Totaal zo'n 22 bruikbare ✅ locaties.

   - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Venezuela 🇻🇪  : in Puerto Cabello is er straatspoor in de haven. Dat lijkt in gebruik, maar is niet goed te zien. Ook in dit land is men na lange verwaarlozing bezig om het spoornet te herstellen. Of zijn er plannen daarvoor . 

-------------------------------------------------------

Vietnam 🇻🇳 : bij veel films uit Hanoi staat er "street running" , maar het is geen officiële straat daar . Het is meer een uiterst krappe spleet tussen de huizen ! En waar dus mensen wonen & spelen enz. ! ! En de trein rijd niet langzaam !   Maar bij station Ga- song- than in Ho -Chi -min -stad is er wel straatspoor op terrein .

--------------------------------------------------------

 Wit-rusland 🇧🇾 :  Kiev : in de haven .✅

--------------------------------------------------------------

Zuid Afrika 🇿🇦 : in Durban✅ bij  de Maydon wharf zijn div. goederensporen op straat .

Fauresmith : dit was de enige plaats met gewone (stoom)trein🚂 door de straat . Recent is de lijn gesloten , maar nog wel geheel aanwezig (?) Foto met stoomtrein op Railpictures.net . Film met stoomtrein op YouTube ! .  Wilderness : op brug in de Waterside road. Deze lijn reed tot 2009 continue  met stoomtreinen, is eigenlijk museum/toeristenlijn, maar is in 2019 nog steeds buiten gebruik.  

----------------------------------------------------------

Zuid Korea 🇰🇷 : in de haven van Incheon is nog wel wat straatspoor . En op terrein in Busan .

--------------------------------------------------------------

Zweden 🇸🇪 :  in Malmö zijn er straatsporen op ca. 5 terreinen in de haven. In Trelleborg is er straatspoor in de weg/rails in asfalt in een goederenlijn na het station, en op terrein.  En in Gotenburg✝ zijn bij Exportgatan restanten . ###\  En er zijn enkele spoor/weg bruggen ; Over de Vuoskonjaure, ver boven Moskosel, en onder Sveg . En boven Oxbergs . Opnames op YouTube .(van die bruggen)(met trein) . In Pitea is er straatspoor op terrein . Totaal ca. 11 locaties .

-----------------------------------------------------------------

Zwitserland 🇨🇭 : ca. 5 2 locaties ; de No.3 van de wereld. Veel interurbans !  Het land met de meeste passagierstreinen op straat in de wereld ! 

Aigle : (2 lijnen, tot ca. 2010 3 lijnen)[die 2 zijn o.a. te zien op streettrain-kanaal] ### 1 lijn rijd ook spook👻 door lange smalle straat ! Auto's moeten achteruit ! Weinig beveiliging  . Veel films op YouTube.  Links naast Aigle is er straatspoor op industrieterrein in de Chemin de Iles .

Bex : (bij het station, én in de zéér krappe binnenstad⚠️)(!)(Brede treinen)(!)(⚠️ook tegen het verkeer in !)

Villars : (lijn Bex - Villars)(ook in Gyron en La barboleuse) (⚠️ook in tegenrichting ! )

Lausanne : op de Avenue d'Echallens rijd moderne lokaaltrein deels aan de zijkant op straat. En vroeger helemaal tot aan treinstation  Chaudron. Maar dat deel is nu ondergronds. [Op straat is o.a. te zien op streettrain-kanaal] ###

Solothurn : in de Baselstrasse rijd lokalbahn aan de zijkant op de weg, deels op "vrije"baan. Deze gaat o.a. naar Aarwangen, alwaar die zelfde trein ook  straatspoor heeft.

Basel : (noord) op terrein bij de Riehenring/Mauerstrasse . Was tot na 2004 verbonden met straatsporen bij de Altrheinweg . Deze zijn nog wel op andere manier bereikbaar . ## en op terrein onder Neuhaus Strasse . En op Westquai Strasse . Allemaal hetzelfde gebied, grotendeels buiten gebruik . Aan de andere kant van de rivier : bij de Kohlenstrasse✝ ligt nog een restant . En daar in de buurt is er nog straatspoor op terrein bij de Schlachthofstrasse , Lysbuchelstrasse e.o. , en Hagenaustrasse . Totaal ca. 8 nog bruikbare locaties .  Basel - zuid : op terrein bij Pragstr. /Restant in Helsinki str. / in Dornacherstr. / 3x in+bij Frankfurt str. +zijweg / Wienstr. / Hafenstr. e.o . Weer ± 8 locaties .

Ook in en om Basel : Tramlijn 10 & 11 van de BLT zijn voormalige smalspoorlijnen. In de stad op straat, dus straattrein ! Tegenwoordig tram-trein . Met futuristische trams ! Lijn 10 is de langste tramlijn van Zwitserland . Ook uniek is dat hij één halte in Frankrijk heeft ! Compleet met (grens) stationsgebouw !(buiten gebruik) Vanwege de nieuwe Sneltrams is de beveiliging sterk uitgebreid . Er was heel weinig beveiliging, en nu zijn er zelfs in het rustige grensdorpje  Leymen slagbomen ! Sindsdien is het niet meer nodig te fluiten . Uiteraard te zien op YouTube . Met fluit nog te horen op streettrain-kanaal.

Bern : bij de Wankdorffeldstr.❌, en bij de Bahnstr.✅ , en bij de Guterstr.✅. 

Genève : bij de gazfabrik .

Aarwangen : de lokalbahn rijd deels op straat. [ te zien op streettrain-kanaal] (rijd ook spook👻)(!)

Rheinfelden : op fabrieksterrein .

Chur : (koer) De Brede trein van de Rhb rijden op straat dwars door de stad richting Arosa. (te zien op streettrain-kanaal)(in 2004)(nu is er meer dubbelspoor op straat) Er is weinig beveiliging . Deels ook spook👻trein !

Le Prese & st.Antonio & Campocologno : alle drie aan de Berninabahn : In Le Prese rijd de trein ook 👻spook, en er is geen beveiliging !!   In de 2 andere plaatsen wel ; er zijn zelfs slagbomen.

De waldenburgbahn ligt min of meer op straat , en echt in Oberdorf (aan de zijkant). (Extra smalle "treinen") (gaat veranderen) ###

La chaux de fonds : lokalbahn uit de richting La Cibourg rijd zijdelings op straat. [te zien op streettrain-kanaal] (trein rijd zonder beveiliging spook👻 op straat ! )

Colombey-muraz : lokalbahn rijd deels op straat aan de zijkant in het zuidelijke deel van de Rue des Dents-Midi. Ook 👻spook ! Deze lijn komt uit Aigle.

Op de lokaallijn Aarau-Schoftland in Unterkulm ; in Oberentfelden is er ook straatspoor en word de gewone trein gelijkvloers gekruist ! [te zien op streettrain-kanaal][ook in Aarau] . En In Rheinach op terrein . Voorheen ook op straat in Aarau en Menziken .(lijn Aarau-Menziken)(ooit waren beide lijnen tramlijnen op straat) ###

Op de lijn Frauenfeld-Wil in Frauenfeld en in Munchwillen . ###

In Sankt Gallen op enkel en dubbelspoor door de stad . Dat is de oude rails van de vm. stadstram . ####

Biel : nabij het  station is er straatspoor. (lijn Ins - Biel) ###

Lijn Dietikon - Wohlen : in Dietikon & Bremgarten[streettrain-kanaal] .(in het middeleeuwse Bremgarten is er o.a een middeleeuwse overdekte brug over de Woeste🌊 rivier🌊 de Reuss . Spectaculair ! )[de spoorlijn steekt deze rivier over via een aparte spoorbrug] Deze spoorlijn is ook de enige spoorlijn die door "haarspeldbochten" rijd, naast de weg !   ###

  Zürich : alleen hier is een lijn op straat alleen voor goederen . Niet electrisch . In de Hardstrasse, doorgaand op de Sihlquai . In gebruik , en er zijn opnames van . Ook met stoomtram ! In de omgeving daar waren meer straatsporen .  ###   Nabij station Zürich Alstetten takt er een goederenlijn naar het zuiden af. Dat begint met straatspoor, en daarna, in de Flurstrasse, ligt het spoor naast de rijweg. Verderop is er een splitsing. Daar gaat een straatspoor de Fluelastrasse❌ in en eindigt daar. Liep vroeger waarschijnlijk verder door. Terug in de Flurstrasse is er t.h.v. De tramremise weer een-laatste-splitsing. Daar gaan 2 sporen terreinen  op ; 1 is het remise-terrein.  De 2e is een industrie-spoor❌ dat verderop weer straatspoor  heeft en doodloopt. Tenslotte gaat de lijn in de Flurstrasse nog wat verder en eindigt dan abrupt midden op straat en in een bocht en in een stoep !! Daar uit blijkt wel dat hier vroeger de laatste klant zat en de lijn langer was. Maar daar is niets meer van te zien. En zo te zien zijn er op de hele lijn geen klanten meer, maar dient de lijn alleen nog voor het zeer zeldzaam vervoeren van trams. De lijn is onbeveiligd.  Helaas geen foto of film gevonden.####  In de Remisenstrasse ligt ook nog straatspoor. ###  Bij de Louis Braille strasse❌ ligt onbruikbaar  straatspoor . En ook daar dichtbij bij de Raffelstrasse. ### In het noorden ligt er straatspoor in de Rickenstrasse, en vandaar over terrein naar de Neunbrunnenstrasse, en op terrein naast diezelfde weg, en op terrein Bombardier. In 2015 reden er nog nieuwe treinen voor de Nederlandse Spoorwegen over, maar nu lijkt het allemaal buiten gebruik.  

Montbovon : in de Route du Village rijd de lokalbahn zijdelings op straat. ⚠️👻spooktrein ! (lijn Montreux/Bulle/Zweisimmen)

Op de appenzellerbahnen in Teufen . Enkelspoor, maar het gaat dubbelspoor op straat worden . ###

  Zug : in de industrie Strasse is er zij-straatspoor . GuterZuge in Zug dus ! !  ### 

bij Schinznach (boven Aarau) is een smalspoornetwerk op een tuincentrum/kwekerij !! Met straatspoor , ook door kas !  Nu alleen nog als museumlijn in gebruik . Ook met stoomtreinen ! 1 van de bizarste voorbeelden van een spoorlijn . ###

In Brock zijn gedeeltes met straatspoor naar de chocoladefabriek. Het goederenvervoer is echter in 2018 beëindigd . ###

 Innertkirchen : in het centrum is kort straatspoor, en een langer stuk onder het eindstation . Dat deel is niet elektrisch en loopt naar een grot of zoiets . Dat is niet goed te zien op film en streetview .  Het ligt op terrein van de waterkrachtcentrale . Het spoor lijkt een berg / loods in te gaan . Geen foto gevonden . 

 Brunnen : hier reed een smalsporige cement-trein tussen 2 terreinen . Ca. 1912-2003 . Op het Holcim fabrieksterrein bij de gewone spoorlijn is nog wat smalspoor overgebleven . Niet in gebruik. Er is ook normaalspoor op dat terrein . Er zijn wel foto's van, maar helaas schijnt niemand het ooit gefilmd te hebben .   

Nyon  : in het verleden reed een lokalbahn hier op straat . Te zien op YouTube kanaal miclo69 . De lijn loopt tegenwoordig anders, en door een tunnel . Er is een andere, doodlopende lijn waaraan 2 straatsporen gelegen zijn . 1 op terrein . 

Gerlafingen✅ : op 2 terreinen van fabrieken.  

Preding : op terrein houthandel✅. 

 Baldegg : op terrein . 

Hochdorf : in een naamloze straat bij het station .  

Emmen : op 3 terreinen , en in de Fadenstrasse❌ . De 3 lijnen op terrein bij Emmenweidsrasse/Fadenstrasse zijn onbruikbaar.

 Luzern : in de Thorenbergstrasse, en in de Werkstrasse op een brug .

Schlieren : op een terrein aan de Rutistrasse❌, en in de Ballonstrasse❌, en op terrein aan het einde van die straat❌ 

Thal  :  in de Werftstrasse , en op terrein van tram&treinfabrikant Stadler, daar vlakbij . 

Goldach : in de Steinackerstrasse✅.

Romanshorn : vanaf het station naar de kade door naamloze straat ❌(?).   

Neuhausen am Rheinfall : op fabrieksterrein  nabij station Neuhausen Rheinfall . 

Winterthur : op ca. 5 terreinen  . 

Frauenfeld : bij de Langdorfstrasse/Langfeldstrasse. 

Weinfelden : op ca. 4 terreinen  . 

Cornaux : op terrein Vitogaz.

 

--------------------------------------------------------------------

Oostenrijk EN Zwitserland : aparte vermelding omdat dit een internationale lijn is : de Internationale RheinreguleringsBahn . Een indrukwekkende naam, doch het is maar een smalspoorlijn . Die vroeger diende voor oever - onderhoud . Nu museumlijn. Elektrisch !! 25 km. lang , 750 mm. , & 750 volt . Maar ook stoomtrein🚂 .(het noordelijkste stukje heeft geen bovenleiding) Steekt rivier over via weg/spoorbrug bij Widnau , en daar is straatspoor . De lijn begint boven Koblach en loopt langs de rivier tot bijna het einde van de dam bij scheienloch, boven het dorpje Hard . De lijn is diverse keren gewijzigd . Reed tot 2011 tot in Koblach via spoorbrug .

Last update : 20-10-2020 . En dan laat ik vele tram-trein-lijnen nog buiten beschouwing . (Maar niet alle dus!)